forum.optyczne.pl

Lornetki - Lornetki Yukon - czy ktoś z forumowiczów korzystał?

miki76 - Czw 29 Wrz, 2011
Temat postu: Lornetki Yukon - czy ktoś z forumowiczów korzystał?
Witam wszystkich! Czytam sobie opisy różnych lornetek firmy Yukon i zastanawiam się jak wygląda sprawa z ich jakością. Ceny mają bardzo przystępne jak na przeciętną polską kieszeń. Może ktoś z Was miał lub ma do czynienia z tym sprzętem? Pozdrawiam Miki76
Abs - Czw 29 Wrz, 2011

W mojej ocenie jest to sprzęt godny uwagi jednak nie plasuję go specjalnie wysoko nawet w rodzinie lornetek za ok. 300zł. Z pewnością cechuje go ciekawa stylistyka a optyka jest na znacznie wyższym poziomie niż w tzw. "bazarówkach". Minus to pryzmaty Bk7.
W mojej lunecie Yukon Scout 20x50 jest spora nieostrość brzegowa ale centrum pola OK. Tego samego spodziewałbym się po lornetkach. Luneta kosztowała 120zł więc konkurencji na rynku raczej nie ma. Lornetki za ok. 260zł i więcej taką konkurencję już posiadają w postaci lepszych optycznie Nikonów i Delty Optical.

madrax - Pią 30 Wrz, 2011

Posiadam lornetkę Yukon,o dość futurystycznym parametrze 30x50.
Mechanika to bardzo mocna strona tej lornetki.
Optyka...............kupiłem ją za grosze z czystej ciekawości,jedyna(chyba)w swoim rodzaju konstrukcja powiększyła kolekcję dziwolągów.
Porro Yukona,niestety jak wspomniał ABS ma pryzmaty bak7,które nie sprawdzą się zapewne jako uniwersalne,natomiast w dzień powinno być ok.

Kian - Pią 30 Wrz, 2011

Nie miałem do czynienia z yukonem, ale generalnie pryzmaty Bk7 dają bardzo ostre obrazy, szczególnie w ostrym słońcu; żeby rozpoznać wysoko szybującego drapola albo oznaczyć małego ptaszka, wystarczy 7x50. I taką aperture bym wybrał, gdybym miał kupić coś z Bk7. Wieczorem te lornetki sa bardzo ciemne, nawet w jasną księżycową noc. Każda entry, nikon VII, będzie jaśniejsza, szczególnie 8x40
Guliwer - Pią 30 Wrz, 2011

Yukon Futurus 7x50 WA ma pryzmaty BaK-4.
madrax - Pią 30 Wrz, 2011

Guliwer napisał/a:
Yukon Futurus 7x50 WA ma pryzmaty BaK-4.

wg.specyfikacji sklepu rzeczywiście tak jest.
wersja 7x50 i zoom yukona ma szkiełka bak4. :lol:

mój Yukon to wersja z lusterkami,także nie klasyfikuje w tym poście :shock:

Kian - Pią 30 Wrz, 2011

kiedy sprzedawała te yukony Delta, mówiono mi, że sa to pryzmaty Bk7; na tej informacji bazuję; podobno bardziej producent stawia na zewnętrne wykonanie, niż na własności optyczne; tyle kiedys dowiedziałem się w delcie, ale ja tam nie wiem; i tak wolałbym jakiego nikona albo entry 8x40 w tej cenie
pozdrawiam

[ Dodano: Sob 01 Paź, 2011 01:49 ]
poniewaz nie da się juz edytować posta, dopisze tylko to:
http://www.optyczne.pl/60...a_lornetki.html
http://www.optyczne.pl/in...ie=0&srednica=0

jednak Bk7 :!:

[ Dodano: Sob 01 Paź, 2011 03:18 ]
(ups, ne wiedziałem, że Delta nadal je sprzedaje)

[ Dodano: Sob 01 Paź, 2011 03:20 ]
(ups, ne wiedziałem, że Delta nadal je sprzedaje)

madrax - Sob 01 Paź, 2011

ups,czyżby to było kłamstewko???
http://fotozakupy.pl/lorn...s-7x50-wa,9972s
ciekawe...........................

Kian - Sob 01 Paź, 2011

sądzę, ze to niedoinformowanie sprzedawcy.Na stronie yukona nie ma żadnej informacji o rodzaju pryzmatów oprócz tego, że porro, stąd pewnie takie zamieszanie w opisach sklepowych (cyfrowe.pl podaje jednak, że pryzmaty to Bk7 - być moze korzystają z fachowych informacji Optycznych)

morał z tego taki że fotozakupy.pl kłamią i sprzedają to czego kupujący szukają.
nieważna jest prawda liczy się kaska................
daj,daj,daj,kasa,kasa,kasa.
już wiem u kogo nie kupuję :neutral:

FIFI - Sob 01 Paź, 2011

inna jest taka prawda że w każdym sklepie będziesz miał Bak-7 a tu masz najtaniej... i taka jest prawda ( prawda (( prawda) )) :twisted: :evil:
PS. polonistka by mnie zabiła za powtórzenia :lol:

och,magia słowa"najtaniej"
jak fajnie,już biorę.

lecz co ja tam wiem,ale Yukona i wspierania dyktatury Pana Łukaszenki nie polecam.

RB - Sob 01 Paź, 2011

madrax napisał/a:
morał z tego taki że fotozakupy.pl kłamią i sprzedają to czego kupujący szukają.

Ty się tak nie podniecaj swym świętym oburzeniem. Oni po prostu pojęcia nie mają co sprzedają. Jak większość sklepów internetowych oraz nieinternetowych. Oni nie kłamią świadomie. Oni sprzedają to ludziom, którzy nie poczytali jednego 'opiniotfurczego foruma' i którzy nie mają specjalnego pojęcia o Bekach i Bakach i co tam wpiszą to im zajedno. A Ci co maja pojęcia to i tak za tą cenę cudów nie oczekują, niezależnie od tego z czego pryzmaty wykonano.

RB napisał/a:
madrax napisał/a:

Ty się tak nie podniecaj swym świętym oburzeniem. Oni po prostu pojęcia nie mają co sprzedają. Jak większość sklepów internetowych oraz nieinternetowych. Oni nie kłamią świadomie. Oni sprzedają to ludziom, którzy nie poczytali jednego 'opiniotfurczego foruma' i którzy nie mają specjalnego pojęcia o Bekach i Bakach i co tam wpiszą to im zajedno. A Ci co maja pojęcia to i tak za tą cenę cudów nie oczekują, niezależnie od tego z czego pryzmaty wykonano.

nie podniecam się RB,wyrażam swoją opinię.
lornetki to nie cipki.

FIFI - Sob 01 Paź, 2011

madrax napisał/a:
och,magia słowa"najtaniej"
jak fajnie,już biorę.

lecz co ja tam wiem,ale Yukona i wspierania dyktatury Pana Łukaszenki nie polecam.

To co może słowa najdrożej cię przekonują... jak chcesz to kupie tego yukona i ci sprzedam drożej , a na paczce napisze : "od "renomowanego" amatora obserwacji" Wiem że yukon nie będzie to jakość dobra a na pewno nie zadowalająca , ale są jakieś kompromisy które ludzie obierają i są szczęśliwi.

PS. Madrax mimo że na tym forum goszczą dorośli a na pewno i nie tylko ( ja ) to kultura obowiązuje nawet w kiblu w himalajach

[ Dodano: Sob 01 Paź, 2011 21:14 ]
madrax napisał/a:
RB napisał/a:
madrax napisał/a:

lornetki to nie cipki.

FiFi Yukona już mam,kupiłem go dla pokrowca,który był w komplecie.
Himalaje,nazwa własna,pisownia WIELKĄ LITERĄ.
a propos wyrazu klasyfikowanego przez Ciebie jako wulgaryzm

http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=8364

RB - Sob 01 Paź, 2011

madrax napisał/a:

lornetki to nie cipki.

Aaaa imydż teraz kreujesz że niby c..ki cię bardziej od lornetek interesują... Phi. Marnie wychodzi :mrgreen:

nie wiem czy to moje własne odczucie(paranoja?)ale wydaje mi się,że na tym forum działa lobby Delta Optical.
smutne to zjawisko,bo tak naprawdę do użytku nadaje się tylko seria lornetek Titanium,chociaż i ona nie wróży długiej sprawności mechanicznej,takie jest moje zdanie.
widziałem,miałem,odstąpiłem :wink:

[ Dodano: Sob 01 Paź, 2011 21:35 ]
RB,to nie kreacja,tylko biologia :wink:
nie no, schodzimy z tematu...

RB - Sob 01 Paź, 2011

madrax napisał/a:
ale wydaje mi się,że na tym forum działa lobby Delta Optical.

Powiedzmy, ze ten portal w pewien sposób współpracował z firma DO (czego zresztą nie krył). Tzn. firma Do uwzględniała światłe rady tego portalu, przez co jakość ich produktów wzrastała.

madrax napisał/a:

RB,to nie kreacja,tylko biologia :wink:

madrax, brniesz dalej, przecież kazdy by tak samo gadał :-) Miej chopie jaja, przyznaj sie :mrgreen: :mrgreen:

zastanawiam się nad SkyGuide.
macie waszmościowie toto oto???
co powiecie???

[ Dodano: Sob 01 Paź, 2011 21:43 ]
RB,prawda jest taka,że moja kobieta ma już dosyć i kupuje mi lornetki :twisted: :cool:

[ Dodano: Sob 01 Paź, 2011 21:52 ]
RB,powiedz coś o tym
http://allegro.pl/luneta-...1819501565.html

będzie dobre o świcie,o zmierzchu?
nada się do astro?

FIFI - Sob 01 Paź, 2011

madrax, jeśli ja ci mam wypominać twoje błędy to lepiej się szykuj do czytania eseju ( i to nudnego ) nie interesuje mnie czy to słowo jest wulgarne czy nie, ale poziom merytoryczny twojej odpowiedzi nie jest lepszy niż bigos w puszczce.

Co do tej lunety to :
- nie wiem po co nosić kompaktowego zuuma do astro jak o wiele lepiej jest mieć teleskop i dobrą stałkę
-konstrukcja na wprost nie nadaje się do spoglądania w niebo
Luneta na poziomie ultimy ( istnieje opcja szukaj )

Kian - Sob 01 Paź, 2011

sky guide to delta :razz: na astropolis ktos ją bardzo chwali za dobre wyciemnienie i zero odblasków, a np. narzeka na sławetnego nikona ex 10x50, ze słabszy od silvera, bo przy lada źródle światła daje potężne odblaski :razz:

Kian napisał/a:
sky guide to delta :razz: na astropolis ktos ją bardzo chwali za dobre wyciemnienie i zero odblasków, a np. narzeka na sławetnego nikona ex 10x50, ze słabszy od silvera, bo przy lada źródle światła daje potężne odblaski :razz:

porównania do silvera lepiej unikać :grin:
nikon generuję odblaski na okularach przy świetle z boku,regulowane muszle mają swoje plusy,lecz także i minusy.
Owszem skyguide to Delta,plus tej lornetki to cena.....niska(FIFI)

FIFI to,że jest to prosta luneta wcale jej nie dyskwalifikuje do astro,chodziło mi o to czy szkiełka dadzą radę.generalnie preferuję obserwacje dzienne,astro to wyskok,taki wiesz, od czasu do czasu.

Kian - Sob 01 Paź, 2011

to nie ja porównuję, ale i tak myślę, że to przesada czynić jakąś przepaść między tymi lornetkami. Nikon, jak można wyczytać, ma odblaski nie tylko na okularach (których n.b. silver nie ma); w opiniach Nikona można znaleźć zdanie (chyba) myśliwego ( :razz: ), że nie nadaje się zupełnie na nocne zasiadki z powodu odblasków patrząc i z boku źródła światła i pod nie (księżyc). Pod tym więc względem Nikon bynajmniej nie jest od Silvera lepszy. Regulowane muszle w Sporterze bynajmniej nie powodują żadnych "półksiężyców" ani innych tak drastycznych "artrefaktów", a więc to nie jest kwestia regulowanych muszli

http://astropolis.pl/topi...post__p__431599
http://www.optyczne.pl/19...a_lornetki.html

Po tych opiniach (m.in.) zrezygnowałem z nikona ex (zresztą, czy przy DOT byłoby sens posiadać nikona?) :roll:

Abs - Nie 02 Paź, 2011

Kian napisał/a:
...
Po tych opiniach (m.in.) zrezygnowałem z nikona ex (zresztą, czy przy DOT byłoby sens posiadać nikona?) :roll:

Raczej nie. Jest niewiele lżejszy od DOT. Myślę, że warto przyjrzeć się dobrej, poręcznej lornetce klasy 10x42. Sam myślałem o Foreście II ale chyba zaczekam na testy. Olympus porro trochę wąski (5,5 st.) choć fajny.

madrax - Nie 02 Paź, 2011

Kian,swego czasu(dawno temu) uległem lobby Delty działającej na Optyczne.pl.
Kupiłem Silvera 10x50,korzystałem z niego 6miesięcy i sprzedałem.
teraz od roku używam Nikona EX 10x50,uważam,że ten drugi daje dużo lepsze obrazy.
Bazuję,więc na własnym doświadczeniu,a nie na opinii anonimowego internauty.

każdy ma prawo do własnego zdania.

Santre - Nie 02 Paź, 2011

Również posiadałem Silvera optycznie porównywalny do nikona EX jednak mechanicznie zdecydowanie gorszy ( Po roku użytkowania duże luzy na mostku regulacji ). Nikon gwarantuje naprawdę dobrą jakość wykonania.
kivirovi - Nie 02 Paź, 2011

Panowie, jak sie oburzacie na wulgaryzmy to ich nie cytujcie. Teraz to wyglada, jakby uczen przybiegl zziajany do wychowawczyni i mowi: "prosze, pania, przosze pani, a Madrax powiedział cipki."

Co do Lornetek Delty, to problem jest moim zdaniem taki: Te lornetki maja dobra optyke, na tym portalu testuje sie optyke lornetek. Trudno, zeby nie wygrywaly. Ale obawy sa jak najbardziej sluszne i niestety wyniki pracy Silwera u terenowcow pokazaly, ze nie jest wystarczajaco trwaly. Tylko, ze ja z tego wyciagam taki wniosek, ze jak ona sie nawet rozleci po 3 latach, to i tak wyszlo 100zl/rok, a obraz byl dobry. Za 800zl wytrzymalaby 6 lat, za 1600zl 12 a za 3200zl 24 lata. To sie zreszta zgadza z grubsza z okresami gwarancyjnymi.

Zreszta, jak kupimy buty za 389zł i rozpadna sie po 3 latach, to czy bedziemy miec pretensje do sprzedawcy. A producent to pewnie przy tej samej ulicy ma fabryke w Ghiangdzong.

Co do Yukona, to ja czytalem kiedys dawno, ze tam w ogole nie ma pryzmatow tylko sa lustra :shock:

Kian - Pon 03 Paź, 2011

Abs napisał/a:
Raczej nie. Jest niewiele lżejszy od DOT. Myślę, że warto przyjrzeć się dobrej, poręcznej lornetce klasy 10x42. Sam myślałem o Foreście II ale chyba zaczekam na testy. Olympus porro trochę wąski (5,5 st.) choć fajny.

Dokładnie te same ustalenia poczyniłem i te same lornetnki biorę pod uwagę. Olympus istotnie za wąski i waham się pomiędzy Forestem II a nową Titanium 10x42, na którą poczekam. Jej gabaryty mają być zbliżone do Foresta, a więc nie powinna być ciężka.
Ja chyba też pozostaję pod znakiem Delty, ale nie z powodu "lobby", tylko własnych doświadczeń z tą firmą (więcej niż bardzo dobre).

Silver, istotnie, okazał się słabowity (mój tez się ropadł po niecałych dwóch latach, o czym wspominałem w innym wątku). Mostek akurat nie stanowił problemu, bo wystarczyło odpowiednio dokręcić dwie śrubki i wszelkie luzy raz na zawsze zniknęly. Optycznie bardzo mi się podobał, ale już do niego nie wrócę.
DOTy tych wad mechanicznych nie mają i z pewnościa posłużą dłużej (mój po trzech latach nic się zmienił).
Nikona EX nie dyskredytuję w żaden sposób. Sam mam sportera i pomimo jego wad optycznych lubię z niego korzystać; daje się bez wstrętu patrzeć nawet w nocy; do tego jest bardzo solidnie wykonany, służy mi dłużej, niż zdołał posłuzyc silver i myślę, ze posłuży długie lata. Dlatego w wykonanie i wytrzymałość nikona ex nie wątpię. Gdybym jednak miał wybrać pomiędzy nim i silverem, wybrałbym silvera. Co najwyżej nie eksploatowalbym, go tak intensywnie, jak poprzedniego. Ot, sentyment do obrazów, jakie dawał i tyle.

W yukonach lustra występują w modelu NRB (Newtonian Reflector Binocular) 30x50
http://main.yukonopticsgl...-nrb-30x50.html
http://main.yukonopticsgl...-binocular.html