|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - Canon 1000d tamron 18 - 200 mm i Error 01
Konstancja - Pią 30 Wrz, 2011 Temat postu: Canon 1000d tamron 18 - 200 mm i Error 01 Posiadam od ponad roku Canona 1000d. Zaczął się problem. Wyskakuje mi od pewnego czasu " Err 01 Błedny transfer sygnałów obiektyw - aparat. Wyczyść styki na obiektywie i aparacie. " Co radzicie zrobić? Naprawdę to jest naprzykrzające i po każdym zrobieniu zdjęcia wyskakuje. Po czym muszę wyłączać i ponownie go włączać. Co zrobić?
Z góry dziękuję za pomoc i proszę o wyrozumiałość.
Konstancja
mozer - Pią 30 Wrz, 2011
Konstancja, radzę wyczyścić styki na obiektywie i aparacie
Konstancja - Pią 30 Wrz, 2011
Czyściłam, to nic nie daje..
mozer - Pią 30 Wrz, 2011
Wyjęłaś i przeczyściłaś baterię? Styki najlepiej czyścić alkoholem.
Baterię? Nie, zaraz to zrobię.
Alkoholem? Tzn? Ja mam jedynie suchą ściereczkę, która była dołączona do aparatu..
mozer - Pią 30 Wrz, 2011
No alkohol jest najlepszy do czyszczenia połączeń elektronicznych - najlepiej izopropylowy, ale inny też od biedy wystarczy.
Wyczyściłam styki, wszystko czyściutkie , i nadal błąd już nie wiem co robić
[ Dodano: Pią 30 Wrz, 2011 21:02 ]
mozer, a co myślisz, gdybym poszła do zakładu fotograficznego, wyczyściliby mi styki za opłatą? bo nie chcę nic zepsuć, a oni się na tym znają dużo lepiej ode mnie. Jak sądzisz? byłaby taka możliwość?
[ Dodano: Pią 30 Wrz, 2011 21:03 ]
mozer, a co myślisz, gdybym poszła do zakładu fotograficznego, wyczyściliby mi styki za opłatą? bo nie chcę nic zepsuć, a oni się na tym znają dużo lepiej ode mnie. Jak sądzisz? byłaby taka możliwość?
Sunders - Pią 30 Wrz, 2011
Konstancja, czy ten tamron to twoj jedyny obiektyw?
tak, jedyny
mozer - Pią 30 Wrz, 2011
Lepiej pójdź do serwisu, bo trudno powiedzieć, czy to nie poważna usterka.
Szkoda.Gdybys podpiela inny, to mozna sie upewnic, ze to wina obiektywu.W takiej sytuacji, kiedy czyszczenie stykow i wyjecie akumulatora nie pomagaja, a obiektyw jest prawdlowo zalozony/mozna sprawdzic czy jest dobrze dokrecony/, najczestsza przyczyna komunikatu error 01 jest uszkodzenie przeslony obiektywu.Najlepiej sprobowac czy z innym obiektywem aparat wyswietli ten komunikat. Jesli go nie wyswietli, trzeba wyslac obiektyw do naprawy.
Aparat kupowany był w Szwecji.. Wybiorę się do zakładu fotograficznego, w innym przypadku jak to nic nie da pójdę do serwisu. Ale czym to może być spowodowane?
mozer - Pią 30 Wrz, 2011
Konstancja, tak jak Ci kolega napisał wyżej - np. awaria przysłony w obiektywie.
Spróbuj zrobić zdjęcie testowe na maksymalnie otwartej przysłonie.
Konstancja napisał/a: | Wybiorę się do zakładu fotograficznego |
Mozesz najpierw wybrac sie do sklepu fotograficznego i podpiac do swojego aparatu inny obiektyw, zeby sprawdzic czy z nim tez wyskoczy Ci ten error.
Konstancja napisał/a: | czym to może być spowodowane? |
Prawdopodobnie wadliwoscia obiektywu lub tez jego uszkodzeniem mechanicznym/uderzeniem?/.
o, dobry pomysł, dziękuję bardzo! po weekendzie to zrobię i odezwę się znowu! dziękuję ślicznie!
[ Dodano: Czw 03 Lis, 2011 19:14 ]
Halo! Witam! W serwisie w Kamieniu Pom. odmówili mi współpracy. ;| co najlepsze do czyszczenia styków? spirytus salicylowy czy może co innego?
|
|