|
forum.optyczne.pl
|
 |
Wolne tematy - Kodak
jotes - Sob 01 Paź, 2011 Temat postu: Kodak http://biznes.onet.pl/leg...28,1,news-detal
Kodak wynajął kancelarię specjalizującą się w przeprowadzaniu upadłości. Akcje poszły na łeb na szyję. Nie będę robił skrótów. Link do artykułu.
jaad75 - Sob 01 Paź, 2011
No cóż, może to nieco namieszać na rynku średnioformatowców... Dalsa zostanie monopolistą?
luke130 - Sob 01 Paź, 2011
Prawdę mówiąc w Kodaku upatrywałem swoją przyszłość po tym jak materiały analogowe Ilforda zaczęły drożeć. Szkoda by było.
hijax_pl - Sob 01 Paź, 2011
Myślę, że firma nie zniknie. Patentów trochę sprzedadzą, zrestrukturyzują się, a marka zostanie...
FotoTomek - Sob 01 Paź, 2011
O ile sobie przypominam, to kilka lat temu chodziły już pogłoski o upadku Kodaka. Poza tym podejrzewam, że Kodak to nie jest jedna firma. Od aparatów jest jedna spółka, od matryc inna, a od filmów jeszcze inna. Tak przypuszczam. Upadnie ta, która przynosi straty.
Przy okazji w artykule, do którego link podał jotes przeczytałem ciekawe zdanie:
Cytat: | Dziś większość zdjęć jest robionych telefonami komórkowymi i wrzucanych na Facebooka. | Ciekawe, czy to prawda.
ghost - Sob 01 Paź, 2011
produkty vivitar, rollei, yashica, czy praktica nadal można kupić, jednak to już nie to samo co kiedyś
pobocze dróg rozwoju fotografii jest usłany firmami, które kiedyś były wielkie, wyznaczały nowe kierunki, a teraz są znaczkiem (o ile w ogóle) na chińskich kompaktach.
4motion - Sob 01 Paź, 2011
Kodak ma tez duży udział w sektorze medycznym urządzenia do rezonansu magnetycznego itd.Czasy są takie że chyba wszystkiego można się spodziewać.
sigmiarz - Nie 02 Paź, 2011
fotografia się zmienia, tylko że Kodak nadąża, czy jakaś inna firma robi lepsze matryce?
fakt że coraz lepszy jest Sony, Samsung, jednak zdecydowanie kierunek dyktuje Kodak,
co do filmów, spore znaczenie ma digitalizacja kinematografii, zanim pojawiły się kamery HD które dawały satysfakcjonującą jakość Kodak sprzedawał ogromne ilości taśmy do dokumentu, teraz nikt się nie łapie w dokumencie za taśmę, nie ma to sensu..
Do tego branża filmowa również cierpi na dużo mniejsze budżety, nieszczęsne kino 3d
to też głównie cyfra. Kodaka czeka bardzo poważna restrukturyzacja.
jotes - Nie 02 Paź, 2011
Moim zdaniem Kodak jako marka, nie zniknie.
Upadłość to nie jest koniec świata, tylko normalna procedura.
ktoś w wyniku upadłości kupi prawo do marki (która zapewne jest warta miliony dolarów) i będzie coś robił pod szyldem Kodaka. A co i czy to będzie miało wspólnego z fotografią - to już inna bajka.
Oczywiście wszystko to gdybania, bo na razie wiadomo tylko tyle, ze wynajęli kancelarię prawniczą o dość specyficznej specjalizacji.
komor - Nie 02 Paź, 2011
FotoTomek napisał/a: | Przy okazji w artykule, do którego link podał jotes przeczytałem ciekawe zdanie:
Cytat: | Dziś większość zdjęć jest robionych telefonami komórkowymi i wrzucanych na Facebooka. | Ciekawe, czy to prawda. |
Podobnie jak większość słuchanej i kupowanej na świecie muzyki to popularny szajs, a nie wysublimowane pląsy. Telefon komórkowy ma dziś każde dziecko i zdjęcia na FB z dziubkiem lecą non-stop. Zresztą nawet wielokrotnie cytowany wykres z Flickera (który przecież nie jest portalem społecznościowym) mówi wszystko:
http://www.flickr.com/cameras/
sigmiarz napisał/a: | co do filmów, spore znaczenie ma digitalizacja kinematografii |
Tak przy okazji, niedawno czytałem sobie trochę o technikaliach wczesnej telewizji i dowiedziałem się, że w latach 50-tych, przed wynalezieniem jeszcze zapisu wideo na taśmie magnetycznej, największym odbiorcą materiałów filmowych nie był Hollywood tylko właśnie telewizja, dla której zapis materiału wideo na taśmie filmowej był jedynym sposobem archiwizacji i przesyłania na większe odległości nagrywanych programów.
sigmiarz - Pon 03 Paź, 2011
restrukturyzacja to nie upadłość, onet jak zwykle przesadził
http://wyborcza.biz/bizne...kturyzacja.html
dcs - Pon 23 Lip, 2012
KASY NA NAGROBEK NIE BĘDZIE. http://wyborcza.biz/bizne..._apos_em_i.html
|
|