forum.optyczne.pl

Wolne tematy - Odzyskanie usuniętego zdjęcia!

Forest89 - Nie 02 Paź, 2011
Temat postu: Odzyskanie usuniętego zdjęcia!
Witam. Próbuje odzyskać przez przypadek usunięte ważne zdjęcie z karty pamięci. Jakim programem to najlepiej zrobić?

Użyłem do tego już BadCopy Pro 4.10 oraz Digital Image Recovery 1.47, ale zdjęcie pojawia się tylko jako miniatura, po otwarciu pokazuje się poprostu nie wczytany obraz...

Czy jest jakakolwiek szansa na odzyskanie?

edmun - Nie 02 Paź, 2011

Możesz jeszcze kombinować z PC Inspector File Recovery i wykorzystać skanowanie całego dysku (trwa to nawet czasami 10 godzin)
sigmiarz - Pon 03 Paź, 2011

obawiam się że na karcie pamięci dane są szybciej zamazywane przez kolejne zapisy,
odzyskałem z dysku całkiem sporo danych ale z karty pamięci nigdy całego zdjęcia.

luke130 - Pon 03 Paź, 2011

Niestety ale nawet jednokrotne nadpisanie choćby fragmentu skasowanego zdjęcia na karcie flash nieodwracalnie je uszkadza. Flash to nie dysk twardy.
mozer - Pon 03 Paź, 2011

A na dysku twardym nadpisanie niby nie kasuje bezpowrotnie? Nie ma cudów - jak wchodzi nowa informacja, to stara jest czyszczona. Chyba, że chodzi o zwykłe kasowanie - wtedy tylko usuwane jest dowiązanie pliku a oryginalne dane zostają.
tara - Pon 03 Paź, 2011

Zapytam mojej mądrej głowy jak wróci z pracy, kiedyś odzyskiwał komuś zdjęcia z karty (chyba?).

p.s. pogoda sie psuje wietrznie i pochmurno :(nie pójdziemy w plener trzaskać nowych fotek :(

hijax_pl - Pon 03 Paź, 2011

mozer napisał/a:
A na dysku twardym nadpisanie niby nie kasuje bezpowrotnie? Nie ma cudów - jak wchodzi nowa informacja, to stara jest czyszczona.
Byś się zdziwił ;)
Monastor - Pon 03 Paź, 2011

tara napisał/a:
wietrznie i pochmurno :(nie pójdziemy w plener trzaskać nowych fotek :(

Jak jest wietrznie i pochmurno to znaczy, że jest szansa na ciekawe światło :-)

Forest89 - Pon 03 Paź, 2011

Panowie, pomógł PC INSPECTOR smart recovery 4.5. Długo skanował, chyba coś koło godziny czasu (karta microSD 4GB). Dzięki wszystkim za pomoc. Pozdrawiam.
edmun - Pon 03 Paź, 2011

czyli dzięki mnie :D ;)
sigmiarz - Wto 04 Paź, 2011

Monastor napisał/a:
Jak jest wietrznie i pochmurno to znaczy, że jest szansa na ciekawe światło

właśnie, światło które się nie zmienia, oświetla wszystko równo.. prawie jak w studio

jaad75 - Wto 04 Paź, 2011

sigmiarz napisał/a:
oświetla wszystko równo.. prawie jak w studio
A od kiedy w studio światło "oświetla wszystko równo"?... :smile:
Monastor - Wto 04 Paź, 2011

sigmiarz napisał/a:

właśnie, światło które się nie zmienia, oświetla wszystko równo.. prawie jak w studio

Chodziło mi raczej o bardzo dynamiczne światło przebijające się przez gnane wiatrem chmury, oświetlające teren cokolwiek selektywnie... ale możemy pójść w Twoją stronę... Zależy jakie chmury :-)

Tutejszyn - Wto 04 Paź, 2011

sigmiarz napisał/a:
właśnie, światło które się nie zmienia, oświetla wszystko równo..
Raz padnie na kwiatek, raz padnie na...

A program naprawdę fajny. Własnie wczoraj koleżanka skasowała sobie wszystkie zdjęcia z karty. Dziwne, bo nie odzyskałem ani jednej fotografii z ostatniej jej sesji. Odzyskałem za to całą poprzednią historię sięgającą 2007 roku.