forum.optyczne.pl

Lornetki - Mała lornetka w teren- Celestron czy TPL?

miki76 - Pon 03 Paź, 2011
Temat postu: Mała lornetka w teren- Celestron czy TPL?
Witam ponownie! Kolega zastanawia się nad zakupem niedużej lornetki do korzystania podczas wycieczek po lesie. Budżet do 400 zł. Porro.Waga max 550g . Wytypował 2 modele- Celestron Nature 8X30 i TPL Military 7X30. Co Szanowni forumowicze mogą doradzić w tej kwestii?
madrax - Pon 03 Paź, 2011

http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=16782
miki76 - Pon 03 Paź, 2011

Dziękuję za zwrócenie uwagi na podobnie brzmiący temat ale nie ma tam niestety odpowiedzi na zadane przeze mnie pytanie. Z przyjemnością powtórzę - Celestron 8X30 czy TPL 7X30? Pozdrawiam serdecznie miki76
madrax - Pon 03 Paź, 2011

podstawowa różnica między tymi lornetkami polega na sposobie ustawienia ostrość.
a to już zależy od Twoich osobistych preferencji.

kivirovi - Pon 03 Paź, 2011

Jesli potrzeba tej siatki, mnie by ona przeszkadzala, to TLP. Jesli zas nie, to Celestrona ma jak dla mnie atut w postaci centralnej ostrosci. Poza tym marka celestron wiecej mi mowi. TLP wyglada na bardziej solidna i trwala, ale to moze byc tylko tuning militarny.
Co do parametrow optycznych to sa zblizone, niby TLP troszke jasniejsza, ale bym sie ttym zbytnio nie przejmowal. Celestron ma duze pozorne pole widzenia bo 66st zas TLP tylko 56, czyli przecietne. Linowe pole dzieki mniejszemu powiekszeniu w TLP jest juz takie samo, 141-144m/1km, czyli 8-8,3stopnia.