forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Sigma 70-300 mm f/4-5.6 APO DG Macro czy Sigma 55-200 mm f/4

pdf100 - Nie 28 Paź, 2007
Temat postu: Sigma 70-300 mm f/4-5.6 APO DG Macro czy Sigma 55-200 mm f/4
który z nich nadaje się bardziej dla amatora?
w jessopsie kosztują Ł170,
zastanawiam się który z nich jest lepszy...

filozof - Wto 30 Paź, 2007

A zadałeś(łaś) sobie trochę trudu i porównałeś(łaś)
www.optyczne.pl/22.1-Test...f_4-5.6_DC.html i www.optyczne.pl/12.1-Test...O_DG_Macro.html ???

Wujek_Pstrykacz - Wto 30 Paź, 2007

Tu nawet nie trzeba zadawać sobie wiele trudu aby wybrać lepszy. Wiadomo nie od dziś że 70-300 to obiektyw częściej wybierany wiadomo z jakich powodów.
P_M_ - Wto 30 Paź, 2007

Pstrykacz napisał/a:
Tu nawet nie trzeba zadawać sobie wiele trudu aby wybrać lepszy. Wiadomo nie od dziś że 70-300 to obiektyw częściej wybierany wiadomo z jakich powodów.

Zeby jeszcze pytal o ceny w Polsce, to napewno warto zainteresowac sie tamronem 55-200. O ile pamieta, to w Belgii tez podobnie kosztowal. Mozliwe, ze w normalniejszej cenie tez znajdzie sie w UK, ale raczej ciezko bedzie takie znalezc w Jessopsie.
Taki tani sprzet warto takze rozwazyc z ebaya. Nikkora 55-200VR z UK mozna miec duuuzo taniej niz te sigmy z jessopsa.

pdf100 - Wto 30 Paź, 2007

tak, sprawdzałem,
ale testy nie mówią
o "plastyce" obrazu itp,
wiem że dla 300mm sigmy
jest mydlane i "zabberacjowane"
pozatym to tępy jestem,
nie mam jeszcze lustrzanki
ale pytam z ciekawości...

P_M_ - Sro 31 Paź, 2007

pdf100 napisał/a:
tak, sprawdzałem,
ale testy nie mówią
o "plastyce" obrazu itp,
wiem że dla 300mm sigmy
jest mydlane i "zabberacjowane"
pozatym to tępy jestem,
nie mam jeszcze lustrzanki
ale pytam z ciekawości...

Aberracje nie sa duze. Ostrosc 300mm faktycznie nie powala, ale w sloneczny dzien mozna przymknac przyslone i zdjecia wychodza piekne. Kolory sa OK, plastyka rowniez. A sample mozesz poszukac w sieci.
http://pl.pixel-peeper.co..._max=none&res=3 - fotki z k10d + sigma 70-300
Do tego masz stabilizacje obrazu w korpusie i potobno jest to niezle polaczenie. Ja mialem taka sigme do nikona i mam z niej pare lanych fotek na 300mm. Sprzedalem jednak, bo mam 70-300VR, ktory jest ostrzejszy, ale chyba nieco mocniej aberruje niz sigma. Mialem naprawde udana sztuke.