|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - kolorystyka zdjęć
mefiu666 - Pon 03 Paź, 2011 Temat postu: kolorystyka zdjęć Witam. Fotografuję głównie krajobrazy Nikonem D90 z obiektywem 18-105VR. Nie do końca jestem zadowolony z intensywnosci kolorów. Oglądam fotki na różnych forach i widuje piekne zdjecia z super kolorkami, a moje przy nich wyglądają blado i sa jakieś takie mało zróżnicowane. Wiem, że to zależy też od aparatu, jasności obiektywu, ale nie chce zwalać na sprzęt i pytam jak można poprawić kolorystykę? Zmieniać manualnie zakres temperaturowy w ustawieniach balansu bieli? I właśnie, jak fotografujecie: korzystacie z domyślnych balansów bieli, czyli słoneczna pogoda, pochmurna itd. czy jednak warto samemu obczaić i pobawić się ustawiając własne wartości? Dzięki z góry za wszelkie podpowiedzi.
hijax_pl - Pon 03 Paź, 2011
mefiu666 napisał/a: | Wiem, że to zależy też od aparatu, jasności obiektywu, ale nie chce zwalać na sprzęt i pytam jak można poprawić kolorystykę? | A wiesz, że to też zależy od tego co z tym zdjęciem zrobisz po naciśnięciu spustu migawki? Że fotografowanie nie kończy się na dźwięku migawki?
moronica - Pon 03 Paź, 2011
czesto przytlumione kolory nie sa spowodowane nieodpowiednim balansem bieli ale po prostu nieprawidlowa ekspozycja. jesli twoje kolory wychodza blade to pewnie zdjecia sa ciut przeswietlone. robisz RAWy czy JPGi?
kozidron - Pon 03 Paź, 2011
mefiu666, przejrzyj landszafty z galerii optycznej a przekonasz się jak mozna "przegiąć" z kolorami.
mefiu666, jak wspomniał kolega( teraz już mod ) hijax_pl, zdjęcie nie kończy się na naciśnięciu "spustu", zacznij zajmować się swoim warsztatem od strony "ciemni cyfrowej" nawet jak robisz jotpegi podciągaj kontrast, nasycenie czy ustawiaj poziomy(o balansie już nie wspomnę), oczywiście wszystko to proponuje mimo wszystko robić z umiarem bo wyjdą ci takie szkaradki jak w galerii optycznej.
Właściwie sporo mozna się nauczyć z galerii optycznej odnośnie landszaftuuuuffff, wystarczy robić zdecydowanie inaczej niż koledzy a sukces gwarantowany.
mefiu666 powodzenia.
Tutejszyn - Nie 23 Paź, 2011
Siedzę w nudnym miejscu i zabijam czas czytając stare posty. Ten jest dość inetresujący i daje odrobinę miejsca na polemikę
kozidron napisał/a: | ...wystarczy robić zdecydowanie inaczej niż koledzy a sukces gwarantowany.. | To odważne stwierdzenie. Fatman fotografuje widoczki, kufel.. i kiedyś daimon. Dr11, też czasem coś zrobi w tej materii... Tak, masz rację. Naprawdę nie ma się na kim wzorować.
|
|