|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - Zdjecie - problem - pytanie
k3m0t - Pon 03 Paź, 2011 Temat postu: Zdjecie - problem - pytanie Witam,
Mam problem ktory postaram sie przedstawic na konkretnym przykladzie:
Zdjecie wykonane na bialym tle. Od gory naswietlone lampa wraz z parasolka rozpraszajaca swiatlo, od dolu sama lampa. Prosze spojrzec na lewa krawedz spodni (jest tak jakby przymruzona/rozmazujaca sie warstwa, prawa jest ostrzejsza). Moze mi ktos wyjasnic gdzie lub w czym tkwi roznica/problem ze tak fotografia wychodzi? Z gory dziekuje.
Pozdrawiam
edmun - Pon 03 Paź, 2011
o tej porze to ja żadnej różnicy nie widzę... :/
mógłby ktoś to powiększyć do skali 1:1 na ekran ? piksel po pikselu?
jaad75 - Pon 03 Paź, 2011
Powiem szczerze, że na takiej miniaturce też nie widzę opisywanego problemu. Może wrzuć gdzieś pełny rozmiar, albo przynajmniej coś większego niż to...
k3m0t - Pon 03 Paź, 2011
Moze tu zauwazysz :
tak jakby cien przy lewych krawedziach.
komor - Wto 04 Paź, 2011
Aberracja chromatyczna? A skoro bardziej widoczna po lewej, to obiektyw niezbyt dobrze złożony, lewa strona ma słabszą jakość. Choć drugi przykład jest tak poruszony i nieostry, że trudno wyrokować.
k3m0t - Wto 04 Paź, 2011
Na wszystkich zdjęciach tak wychodzi (nawet ostrych). I nie chodzi tutaj o całą fotografię tylko jak robię zdjęcie np. ciucha to krawędź jest mglista jak na zdjęciu powyżej. W jaki sposób mogę sobię z tym poradzić?
jaad75 - Wto 04 Paź, 2011
k3m0t napisał/a: | krawędź jest mglista jak na zdjęciu powyżej | Całe to zdjęcie jest dla mnie "mgliste"... Ale jeśli po prostu jedna strona jest mniej ostra od drugiej, to być może faktycznie jak napisał wyżej komor, kwestia złożenia obiektywu. Możesz pokazać jakieś zdjęcie w pelnym wymiarze?
h.s. - Wto 04 Paź, 2011
I napisz jeszcze na jakiej przysłonie robisz, Na tym zdjęciu najbardziej ostre wydaje się obszycie kieszeni po lewej.
edmun - Wto 04 Paź, 2011
może wystarczyć przymknąć przysłonę ?
dragossani - Wto 04 Paź, 2011
Zaraz się okaże, że kolega używa Lensbaby
k3m0t - Wto 04 Paź, 2011
To jeszcze raz. Przedstawiam kolejne zdjęcia:
Oba zdjęcia zrobione w trybie auto. Pierwsze zdjęcie (pilot) wykonane przy świetle dziennym, jak widać chyba wyszło okej, drugie wykonane przy zasłoniętych żaluzjach w oknie (żaluzje są jasne i słońce pewnie przebiło trochę światłem na tło które leży w pokoju) i znowu ta lewa krawędź i ogólnie zdjęcie cyfrówką jest wykonane w dużej rozdzielczości jednak jak widać fotografia nie łapie prawidłowej ostrości.
moronica - Wto 04 Paź, 2011
te jeansy nie sa po prostu poruszone?
k3m0t - Wto 04 Paź, 2011
Nie, leża na tle więc nie ma takiej opcji.
k3m0t, nie pytam sie czy jeansy sie poruszaly tylko czy aparat sie nie poruszal (drzenie rak, niestabilny statyw)
k3m0t - Wto 04 Paź, 2011
Jeśli chodzi o aparat to też nie.
jaki byl czas naswietlania?
k3m0t - Wto 04 Paź, 2011
W pewnych sprawach jestem początkujący. Możesz mi wyjaśnić jak mogę to sprawdzić? (jak wcześniej wspomniałem dwa ostanie zdjęcia były wykonane w trybie auto)
hijax_pl - Wto 04 Paź, 2011
k3m0t, szkoda, że wycinasz EXIFA - niewiele dzięki temu wiadomo o technice czym i jak zdjęcie wykonałeś. A co do tych kolorów - jak dla mnie na pierwszy rzut oka to aberracja chromatyczna (red-cyan) i tyle.
Jak pokażesz zdjęcie oryginalne, nie kadrowane i edytowane, ale prosto z aparatu - to może powiem coś więcej...
Dokładnie. Zostaw exif, to będzie można dociekać przyczyny. Jak dla mnie, to nieostre jest całe zdjęcie, a nie tylko miejsca, które pokazałeś.
k3m0t - Wto 04 Paź, 2011
Dwa ostanie zdjęcia są oryginalne tylko pomniejszone bo normalnie zajmują po kilka mega dzięki czemu nie wstawię ich na forum. Podaj e-mail to prześlę w oryginalnym rozmiarze.
k3m0t, mozesz wkleic sam exif tutaj
k3m0t napisał/a: | Dwa ostanie zdjęcia są oryginalne tylko pomniejszone bo normalnie zajmują po kilka mega | Nie chodzi o to, że pomniejszone, tylko jak zapisane. Odznacz w opcjach zapisu usuwanie exifa.
k3m0t - Wto 04 Paź, 2011
Okej, tylko gdzie jest ta opcja? (w programie czy aparacie) Zdjęcia pomniejszałem PS Elements i tutaj raczej takiej opcji przy zapisywaniu nie widzę.
k3m0t napisał/a: | Zdjęcia pomniejszałem PS Elements i tutaj raczej takiej opcji przy zapisywaniu nie widzę. | A którą opcją zapisujesz? Save As?
k3m0t - Wto 04 Paź, 2011
Tak, zapisz jako.
No to nie wiem, dlaczego Elements Ci go wycina... Nigdy nie używałem tego badziewia. Być może, że to kwestia hostingu - spróbuj uploadować np. na Photobucket. Albo po prostu skopiuj tu dane z exifa.
k3m0t - Wto 04 Paź, 2011
Ok, tylko wytłumacz mi gdzie jest ta opcja EXIF (szukam, szukam i nigdzie tego nie widzę).
W PS np. Alt+Shift+Ctrl+I i zakładka Camera Data. Nie wiem jak w Elements, ale skróty powinny być takie same.
k3m0t - Wto 04 Paź, 2011
Poszperałem w tym moim PS i w ustawieniach przy opcji zapisz jest:
Ignoruj profile w danych aparatu (EXIF)
i jest to odznaczone.
To dotyczy akurat profili kolorów i nie ma zadnego związku.
k3m0t - Wto 04 Paź, 2011
Okej, po tej powyższej kombinacji nic się nie wyświetla (bodajże wersja mojego PS to Elements 8, wer. polska).
k3m0t, a nie możesz oryginalny plik wrzucić gdzieś na jakiś megaupload?
k3m0t - Wto 04 Paź, 2011
Oryginalne zdjęcie zajmuje ok. 5-6mb a wszędzie jest do 1mb.
Mam nadzieję że działa:
http://www.megaupload.com/?d=ZQJ07T8P
Cytat: | Filename - IMG_5415.JPG
Make - Canon
Model - Canon EOS 50D
Orientation - Top left
XResolution - 72
YResolution - 72
ResolutionUnit - Inch
DateTime - 2011:10:31 16:47:12
Artist -
YCbCrPositioning - Co-Sited
Copyright -
ExifOffset - 360
ExposureTime - 1/8 seconds
FNumber - 7.10
ExposureProgram - Not defined
ISOSpeedRatings - 250
ExifVersion - 0221
DateTimeOriginal - 2011:10:31 16:47:12
DateTimeDigitized - 2011:10:31 16:47:12
ComponentsConfiguration - YCbCr
ShutterSpeedValue - 1/8 seconds
ApertureValue - F 7.03
ExposureBiasValue - 0
MeteringMode - Multi-segment
Flash - Not fired
FocalLength - 18 mm
UserComment -
SubsecTime - 65
SubsecTimeOriginal - 65
SubsecTimeDigitized - 65
FlashPixVersion - 0100
ColorSpace - sRGB
ExifImageWidth - 4752
ExifImageHeight - 3168
InteroperabilityOffset - 8602
FocalPlaneXResolution - 5315.44
FocalPlaneYResolution - 5306.53
FocalPlaneResolutionUnit - Inch
CustomRendered - Normal process
ExposureMode - Auto
White Balance - Auto
SceneCaptureType - Standard
GPS information: -
GPSVersionID - 2.2.0.0
Maker Note (Vendor): -
Macro mode - Normal
Self timer - Off
Quality - Fine
Flash mode - External flash
Sequence mode - Single or Timer
Focus mode - AI Focus
Image size - Large
Easy shooting mode - Full Auto
Digital zoom - None
Contrast - Normal
Saturation - Normal
Sharpness - Low , -32769
ISO Value - Auto
Metering mode - Evaluative
Focus type - Auto
AF point selected -
Exposure mode - Easy shooting
Focal length - 18 - 55 mm (1 mm)
Flash activity - Not fired
Flash details -
Focus mode 2 - 65535
Auto ISO - 100
Base ISO - 200
White Balance - Auto
Sequence number - 0
Flash bias - 0 EV
Subject Distance - 0
Image Type - Canon EOS 50D
Firmware Version - Firmware Version 1.0.7
Owner Name -
Camera Serial Number - 2260713652 (86BF49332)
Camera Temperature - 128 C
Sharpness (1D) - 25
Directory index (450D) - 480
File index (450D) - 1441
File number - 000 - 0000
Sharpness (A0) - 3
Thumbnail: -
Compression - 6 (JPG)
XResolution - 72
YResolution - 72
ResolutionUnit - Inch
JpegIFOffset - 10536
JpegIFByteCount - 11031
| 1/8s - mam nadzieję, że statyw był ok i lustro w górze przed wyzwoleniem migawki?
k3m0t - Wto 04 Paź, 2011
Aparat nie jest w statywie (jeśli o to chodzi), zdjęcie zostało wykonane trzymając aparat w rękach.
jaad75 napisał/a: | mam nadzieję, że statyw był ok i lustro w górze przed wyzwoleniem migawki? | Po tym jak wygląda zdjęcie myślę, że to fotka z ręki
BTW - podniesione lustro? przy 18mm?
[ Dodano: Wto 04 Paź, 2011 13:24 ]
k3m0t, które to szkiełko to 18-55 co masz? Bo coś widzę, że chyba bez ISa...
k3m0t - Wto 04 Paź, 2011
Tak, 18-55 standard. Dodam że pierwszy raz z tym się spotkałem (wcześniej jak robiłem zdjęcie raczej tego nie było).
hijax_pl napisał/a: | BTW - podniesione lustro? przy 18mm?
| Fakt, nie zwróciłem uwagi...
k3m0t napisał/a: | Dodam że pierwszy raz z tym się spotkałem (wcześniej jak robiłem zdjęcie raczej tego nie było). | A wcześniej robiłeś zdjęcia z ręki przy 1/8s?
k3m0t - Wto 04 Paź, 2011
Nie jestem w stanie tego stwierdzić jednak jeśli chodzi o ustawienia aparatu to nic nie zmieniałem.
k3m0t napisał/a: | jednak jeśli chodzi o ustawienia aparatu to nic nie zmieniałem. | No Auto to Auto
k3m0t napisał/a: | Nie jestem w stanie tego stwierdzić jednak jeśli chodzi o ustawienia aparatu to nic nie zmieniałem. | To może zacznij wreszcie używać aparatu świadomie.
k3m0t - Wto 04 Paź, 2011
jaad75 napisał/a: | k3m0t napisał/a: | Nie jestem w stanie tego stwierdzić jednak jeśli chodzi o ustawienia aparatu to nic nie zmieniałem. | To może zacznij wreszcie używać aparatu świadomie. |
Zdaje sobię sprawę że urodziłeś się perfekcjonistą.
Pytasz co masz zrobić by uniknąć sytuacji jak wyżej, podczas gdy dobór parametrów pozostawiasz automatyce... Pierwszy krok do zaradzenia problemom, to zabrać się za dobieranie parametrów po swojemu - otwórz przysłonę, skróć czas, podnieś czułość lub przynajmniej postaw aparat na statywie. Ewentualnie postaraj się o więcej światła.
k3m0t - Wto 04 Paź, 2011
Okej, wieczorem jak zniknie słońce i będzie ciemno zobaczę wszystkie możliwe sposoby.
kufel - Wto 04 Paź, 2011
hijax_pl napisał/a: | BTW - podniesione lustro? przy 18mm? | spytam z ciekawości: a czemu nie?
kufel napisał/a: | a czemu nie? | Nie mowie, że nie. W sumie można też podnosić robiąc fiszajem...
kufel - Wto 04 Paź, 2011
no ale dalej nie wyjaśniłeś dlaczego nie ma sensu używania wstępnego podnoszenia lustra, przy użyciu statywu, na ogniskowej około 18mm bo tak zrozumiałem Twoją wcześniejszą wypowiedź. ale nie wiem czy dobrze
kufel napisał/a: | no ale dalej nie wyjaśniłeś dlaczego nie ma sensu używania wstępnego podnoszenia lustra, przy użyciu statywu, na ogniskowej około 18mm | uważasz, że powinienem wyjaśniać jaadowi?
Cytat: | ale nie wiem czy dobrze | Dobrze. Uważam, że mikrodrgania korpusu wprowadzone przez uderzenie lustra, przy tak długim czasie migawki oraz przy tak szerokim kącie widzenia, nie będą miały żadnego znaczenia.
kufel - Wto 04 Paź, 2011
hijax_pl napisał/a: | uważasz, że powinienem wyjaśniać jaadowi? | nie Jaadowi , tylko mnie
hijax_pl napisał/a: | Uważam, że mikrodrgania korpusu wprowadzone przez uderzenie lustra, przy tak długim czasie migawki oraz przy tak szerokim kącie widzenia, nie będą miały żadnego znaczenia. | hmm, wydawało mi się ze dla każdej ogniskowej warto to stosować.
kufel napisał/a: | wydawało mi się ze dla każdej ogniskowej warto to stosować. | Można - ale czy to coś realnie da? Spójrz na to tak - zasada dobierania czasu 1/ogniskowa. Skąd się ona wzięła? Dlaczego na szerokim czasie dopuszczalne są dłuższe czasy a na supertele - krótkie już mogą psuć obraz?
kufel - Wto 04 Paź, 2011
hijax_pl napisał/a: | Spójrz na to tak - zasada dobierania czasu 1/ogniskowa. Skąd się ona wzięła? Dlaczego na szerokim czasie dopuszczalne są dłuższe czasy a na supertele - krótkie już mogą psuć obraz? | w sumie racja. nie patrzałem na to z tej strony , bo wydawało mi sie to dwiema oddzielnymi kwestiami, choć de facto sprowadza się to do tego samego: dłuższa ogniskowa = łatwiej o poruszenie. niezaleznie czy fotografujemy na statywie czy z ręki.
Usjwo - Wto 04 Paź, 2011
Ja za komorem to jest aberacja chromatyczna. CA zostala "naprawiona" przez program "wolajacy". Program stwierdzil ze niebieski to to temat zdjecia i skorygowal inne kolory, a po lewej zostaly pixele niebieskie. Poruszenie tu nie pasuje, bo dlaczego tylko jedna strona (zdjecie zrobione prawie centralnie)
edmun - Wto 04 Paź, 2011
a ja i tak radziłbym zejść z czasem migawki
Usjwo - Wto 04 Paź, 2011
edmun napisał/a: | a ja i tak radziłbym zejść z czasem migawki |
Ciekawe jak to zrobic w automacie . Ale co prawda to prawda 1/8s z reki to nawet z Is jest trudno.
kufel - Wto 04 Paź, 2011
Usjwo napisał/a: | 1/8s z reki to nawet z Is jest trudno. | ostatnio robiłem wodospad z czasem 0'3 sek. na jakieś 13 zdjęć dwa wyszły lekko nieostre. ogniksowa ok 24-35 mm.
Usjwo napisał/a: | CA zostala "naprawiona" przez program "wolajacy". Program stwierdzil ze niebieski to to temat zdjecia i skorygowal inne kolory, a po lewej zostaly pixele niebieskie. Poruszenie tu nie pasuje, bo dlaczego tylko jedna strona (zdjecie zrobione prawie centralnie) | Sciągnałeś sobie pełen rozmiar, czy tak tylko dywagujesz? Tak nie wyglada z pewnością korekta CA, już prędzej niezosiowany obiektyw. Tyle, że poruszenie może wprowadzić różne efekty, nie mówiac już o stabilizacji działającej w skrajnych położeniach.
Usjwo napisał/a: | Ciekawe jak to zrobic w automacie | Zwiększyć ilość światła.
B o g d a n - Wto 04 Paź, 2011
k3m0t napisał/a: | ... drugie wykonane przy zasłoniętych żaluzjach w oknie (żaluzje są jasne i słońce pewnie przebiło trochę światłem na tło które leży w pokoju) i znowu ta lewa krawędź |
k3m0t, to jest klasyczny przypadek oglądania aberracji chromatycznej.
Popatrz sobie jak to np. wygląda w testach.
Widzisz podobieństwo do Twoich spodni?
B o g d a n napisał/a: | k3m0t, to jest klasyczny przypadek oglądania aberracji chromatycznej. | Bzdura. Nieostra jest lewa część kadru - to nie ma nic wspólnego z CA.
B o g d a n - Wto 04 Paź, 2011
jaad75 napisał/a: | B o g d a n napisał/a: | k3m0t, to jest klasyczny przypadek oglądania aberracji chromatycznej. | Bzdura. Nieostra jest lewa część kadru - to nie ma nic wspólnego z CA. | Jedno nie wyklucza drugiego panie jaad75. Sama nieostrość nie zmienia kolorów krawędzi. Wystarczy dobrze popatrzeć na pozostałe, zaprezentowane zdjęcia.
B o g d a n, jedno pytanie - sciągnąłeś sobie oryginał z megauploadu?
Aszex - Sro 05 Paź, 2011
co za wątek
k3m0t - Pon 10 Paź, 2011
Ok, mam kolejne pytanie. Robię zdjęcie spodni od góry i zawsze wychodzi mi że nogawki są węższe a góra spodni większa (pewnie dlatego że aparat trzymam nierówno). Czy statyw załatwi sprawę? Jeśli tak to w jakiej pozycji powinien być ustawiony aparat aby zdjęcie było na płasko czyli tak jak spodnie są ułożone na tle.
moronica - Pon 10 Paź, 2011
k3m0t, os obiektywu musi byc prostopadle do plaszczyzny sciany
komor - Pon 10 Paź, 2011
k3m0t, przecież to prosta geometria. Jak chcesz mieć spodnie w rzucie równoległym (chyba tak się to nazywało…) to musisz aparat ustawić równolegle do spodni. Ponieważ pewnie ciężko jest spodnie przykleić do ściany i aparat ustawić naprzeciwko, to proponuję wysoki statyw z głowicą odwracaną w dół i aparat skierowany w stronę podłogi, na której rozłożysz tło a na nim spodnie.
No chyba, że koledzy zawodowo wykonujący packshoty mają jakieś inne sztuczki opracowane (no, z wyjątkiem kupienia obiektywu tilt & shift).
k3m0t - Pon 10 Paź, 2011
Możecie podać przykład takiego statywu? (szukam czegoś standardowego, najlepiej z all aby szybko zamówić)
komor - Pon 10 Paź, 2011
Wszystko na tacy podać… Poszukaj najwyższych (w sensie wysokości) modeli w seriach różnych producentów. Np. w aluminiakach Benro masz taki, co ma 170 cm w pełnym rozłożeniu. http://www.benro-statywy.pl/?/produkty/detale/24 ostatni na dole tabeli w zakładce Dane techniczne.
Inni producenci też pewnie mają takie wysokie. Pamiętam, że Gold Photo miało też takie bardzo wysokie w ofercie.
k3m0t - Pon 10 Paź, 2011
Jak narazie szukam czegoś standardowego typu:
http://allegro.pl/statyw-...1851429829.html
http://allegro.pl/statyw-...1848026923.html
co myślisz o takich propozycjach?
k3m0t, co w tych statywach jest standardowego? nie spodziewaj sie niczego po statywie za 60zl
k3m0t - Pon 10 Paź, 2011
Co to znaczy niczego? Nie spodziewam się wiele, potrzebuję statywu aby ustawić aparat bezpośrednio w dół (równo).
k3m0t, widzisz tam gdzies informacje o tym ze da sie odwrocic kolumne centralna?
hijax_pl - Pon 10 Paź, 2011
i to właśnie może być problem
k3m0t - Pon 10 Paź, 2011
3D, nie da się przesunąć raczką do tego poziomu?
hijax_pl - Pon 10 Paź, 2011
Da, ale na pewno nie będzie... równo.
Idź do jakiego MediaMarktu - tam stoją takie konstrukcje... Pomacaj, popatrz jakie to stabilne, jak z ustawieniem w rożnych płaszczyznach itd itp
komor - Pon 10 Paź, 2011
k3m0t, jako ubogi fotograf-amator dobrze Ci radzę: omijaj statywy za 60-100 zł. Nie stać Cię na takie ryzyko. Przygotuj się mentalnie na minimum 300 zł i kup coś metalowego, choćby najprostszego z wysokich Velbonów, w każdym razie cokolwiek tylko nie te plasticzaki…
k3m0t - Pon 10 Paź, 2011
Ubogi amator . Okej, biorę sobię to do serca. Powiedzcie mi czym statywy się różnią poza firmą, rozmiarem/wys., wykonaniem. Kupię coś lepszego abym zaraz nie musiał zmieniać na coś bardziej nadającego się do pracy lub wogóle nadającego się.
niektore umozliwiaja pochylanie centralnej kolumny
inne kolumny centralnej nie posiadaja ale za to nogi mozna tak "wywinac" do gory ze mozna ustawic statyw do gory nogami
ponadto musisz sie zastanowic jakiego typu glowice potrzebujesz
k3m0t - Pon 10 Paź, 2011
Ok, a możesz jeszcze coś dopowiedzieć o tych głowicach.
k3m0t, a mozesz poszukac i poczytac?
k3m0t - Pon 10 Paź, 2011
Teraz trochę nie bardzo, pracuję. Wieczorem jak będę już mocno zmęczony to nie będę miał wyjścia. Dziękuję!
k3m0t, nie tylko ty pracujesz
k3m0t - Pon 10 Paź, 2011
Zdaje sobię z tego sprawę. Podziękowałem za powyższą odp. z postu 13:00 bez żadnych aluzji. Miłego dnia w pracy życzę.
nawzajem
komor - Pon 10 Paź, 2011
k3m0t, masz w odpowiednim dziale sporo tematów o statywach do różnych wymagań. Poczytaj trochę, bo to nie jest temat, który raczej wszyscy mają w głowie. Ja statyw kupiłem i się już tym nie interesuję, dopóki nie będę potrzebował kupić następnego.
k3m0t - Sro 12 Paź, 2011
Okej, poszukałem, poczytałem i mam. Względnie zainteresował mnie statyw Velbon Sherpa 600R. Co sądzicie o tym statywie do moich wymagań? Opcjonalnie to tak, statyw będzie stał w pokoju (praktycznie nie będzie ruszany a w zasadzie przenoszony). Będzie ustawiony na tło na którym będę fotografował przedmioty. Ma możliwość odwrócenia głowicy do góry nogami co jest kolejnym plusem, jest dość wysoki (max. 170 cm) i do tego można powiedzieć że jest stosunkowo tani 289 zł.
komor - Sro 12 Paź, 2011
Velbona miałem (450R) i w swojej klasie cenowej mogłem go wtedy polecać, tzn. byłem zadowolony. Od tego czasu pojawiło się parę innych fajnych rozwiązań w podobnej klasie cenowej, więc nie wiem czy czasem nie ma czegoś lepszego za tę samą kasę. Ale myślę, że za 300 zł niekoniecznie. Możesz go spokojnie kupować. Trochę się powkurzasz głowicą przy precyzyjnym ustawianiu kadru, ale dopóki nie robisz makro to da się z tym żyć.
|
|