|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - nikon D200 czy canon 40D
boozy - Wto 04 Paź, 2011 Temat postu: nikon D200 czy canon 40D witam,
Aktualnie posiadam C 450D + C 50/1.8 II + Tamron 17-50/2.8 + Tamron 55-200/4-5.6 + nissin Di622
Fotografia głównie klubowa.
Postanowilem zmienić body na 40D, choć ostatnio targają mną myśli czy nie zmienić na system nikona, w grę wchodzi D200 bo na lepsze body mnie nie stać + wymiana reszty na to samo(poza tamronem 55-200 - rzadko używany)
Główny powodem pomysłu na zmianę systemu jest unifikacja fotografów. Kolega z którym zawsze robię fotki posiada Nikona + wiekszy zapas akcesoriów, włącznie z fotografią studyjną. Dlatego naszło mi do głowy pytanie czy skoro zmieniam puszkę nie zrobić bardziej radykalnego kroku i zmienić cały system. Po prostu łatwiej by się nam współpracowało przy wspólnych projektach.
Co Wy na to? Podzielcie się Swoją wiedzą.
pozdrawiam
Łukasz
jaad75 - Wto 04 Paź, 2011
Zmiana na D200, to nienajlepszy pomysł w przypadku fotografii klubowej... CCD słabo nadają się do pracy w wysokich czułościach.
kufel - Wto 04 Paź, 2011
boozy, z tych dwóch body które wymieniłeś pod względem szumów na wyzszych iso lepszy jest 40d.
kufel napisał/a: | z tych dwóch body które wymieniłeś pod względem szumów na wyzszych iso lepszy jest 40d. | Trochę...
kufel - Wto 04 Paź, 2011
boozy napisał/a: | Główny powodem pomysłu na zmianę systemu jest unifikacja fotografów. Kolega z którym zawsze robię fotki posiada Nikona + wiekszy zapas akcesoriów, włącznie z fotografią studyjną. Dlatego naszło mi do głowy pytanie czy skoro zmieniam puszkę nie zrobić bardziej radykalnego kroku i zmienić cały system. | zmieniając system z tego powodu byłbyś uzależniony od tego czy akcesoria kolegi będą dostępne. szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie sytuacji w której byłbym uzależniony od kogoś pod względem dostępności akcesoriów. no chyba ze macie jakieś wspólne projekty i ułatwiałoby to Wam znacząco pracę...
jaad75 napisał/a: | Trochę... | zawsze coś
edit:
w sumie tu widać ze różnice jednak sa dość widoczne.
boozy - Wto 04 Paź, 2011
czyli jednak pierwszy wybór w postaci 40D jest rozsądniejszy
Do zdjęć studyjnych wyjdzie lepiej kupić 2 lampyu studyjne, czy takie lampy z fotocelą bedą bez problemu pracować z dwoma różnymi systemami podczas jednej sesji
kufel napisał/a: | w sumie tu widać ze różnice jednak sa dość widoczne. | Bardziej wiarygodne jest dla mnie to co widać na tych wykresach:
http://tinyurl.com/6dku5r2
Dużo bliższe temu, jak zachowują się pliki w obróbce.
[ Dodano: Wto 04 Paź, 2011 22:26 ]
boozy napisał/a: | Do zdjęć studyjnych wyjdzie lepiej kupić 2 lampyu studyjne, czy takie lampy z fotocelą bedą bez problemu pracować z dwoma różnymi systemami podczas jednej sesji | Lampy studyjne z zasady pracują w manualu, więc będą kompatybilne z dowolnym systemem.
kufel - Wto 04 Paź, 2011
jaad75 napisał/a: | Bardziej wiarygodne jest dla mnie to co widać na tych wykresach:
http://tinyurl.com/6dku5r2
Dużo bliższe temu, jak zachowują się pliki w obróbce.
| racja, z ciekawości na tej stronie tez porównywałem. tu, jeśli dobrze czytam wykres, też 40d wypada lepiej. ( dynamic range)
hijax_pl - Wto 04 Paź, 2011
kufel napisał/a: | tu, jeśli dobrze czytam wykres, też 40d wypada lepiej. ( dynamic range) | Bo mniej szumi na wyższym ISO. Ale przy bazowym praktycznie oba aparaty uzyskują taki sam wynik, co przekłada się na notę "Landscape"
kufel - Wto 04 Paź, 2011
hijax_pl napisał/a: | Bo mniej szumi na wyższym ISO. | właśnie to mam na myśli mówiąc lepiej. bo faktycznie, jak napisałeś ,przy bazowym wyniki są podobne.
ps. swoją droga , zauważyłem pewna prawidłowość: w matrycach nikona ( z tego co widziałem do tej pory) jakość spada proporcjonalnie, wykres tworzy linię. natomiast u canona schodzi po łuku, dłużej zachowując podobne wyniki na niższych iso.
kufel napisał/a: | właśnie to mam na myśli mówiąc lepiej. bo faktycznie, jak napisałeś ,przy bazowym wyniki są podobne. | Wyniki DR. Teraz sprawdź wyniki SNR18%.
kufel napisał/a: | ps. swoją droga , zauważyłem pewna prawidłowość: w matrycach nikona |
Sony.
kufel napisał/a: | jakość spada proporcjonalnie, wykres tworzy linię. | I tak powinno być prawidłowo.
kufel - Wto 04 Paź, 2011
jaad75 napisał/a: | Sony. | hehe no fakt...
jaad75 napisał/a: | I tak powinno być prawidłowo. | ale drugiej strony mam podobne wyniki w dłuższym zakresie ISO i jakość nie spada tak szybko. to chyba tez dobrze.
hijax_pl - Wto 04 Paź, 2011
Ja bym powiedział, że na niskich iso się nie poprawia za bardzo, podczas gdy na matrycach sony zależność jest liniowa (K5 właśnie tak wysoko w ocenie dynamiki wjechał...)
sigmiarz - Sro 05 Paź, 2011
no właśnie, po co wątek o d7000 kiedy jest k-5
komor - Sro 05 Paź, 2011
sigmiarz, miałeś okazję spotkać Billa osobiście?
sigmiarz - Sro 05 Paź, 2011
nie, ciekawe pytanie
Rozumiem, że zaraz napiszesz: "A ja miałem okazję, i na żywo jest całkiem zwyczajny"
Zdjęcie wydało mi się zabawne, a ta mina świetnie ilustruje mój stosunek do niektórych poruszanych w różnych wątkach "problemów" okołofotograficznych.
cybertoman - Sro 05 Paź, 2011
Afiszowana poblazliwosc rzadko bywa autentyczna.
komor - Sro 05 Paź, 2011
sigmiarz napisał/a: | Rozumiem, że zaraz napiszesz: "A ja miałem okazję, i na żywo jest całkiem zwyczajny" |
Nie, ale sądziłem, że zdjęcie wstawiłeś właśnie dlatego, że Ty go spotkałeś.
tkosiada - Czw 06 Paź, 2011 Temat postu: Re: nikon D200 czy canon 40D
boozy napisał/a: | witam,
Aktualnie posiadam C 450D + C 50/1.8 II + Tamron 17-50/2.8 + Tamron 55-200/4-5.6 + nissin Di622
Fotografia głównie klubowa.
Postanowilem zmienić body na 40D, choć ostatnio targają mną myśli czy nie zmienić na system nikona, w grę wchodzi D200 bo na lepsze body mnie nie stać + wymiana reszty na to samo(poza tamronem 55-200 - rzadko używany)
Główny powodem pomysłu na zmianę systemu jest unifikacja fotografów. Kolega z którym zawsze robię fotki posiada Nikona + wiekszy zapas akcesoriów, włącznie z fotografią studyjną. Dlatego naszło mi do głowy pytanie czy skoro zmieniam puszkę nie zrobić bardziej radykalnego kroku i zmienić cały system. Po prostu łatwiej by się nam współpracowało przy wspólnych projektach.
Co Wy na to? Podzielcie się Swoją wiedzą. |
jesli dużo używasz lampy to D200 bedzie świetnym nabytkiem
ponadto możesz jeszcze rozważyć super stałeczke, co by nie forsować ISO, 35/1,8 oraz nową 50/1,8G
ta 35 bedzie jak 50mm na FX, do tego lampe SB-700 i śmigasz
co do tamrona, mi on pasował jak miałem C, wersja na nikona jest z silniczkiem,
na N nie miałem okazji go sprawdzić, opinie sa różne w zależności od sztuki
napewno z pomiaru światła i działania AF bedziesz bardzo zadowolony
jesli tylko kolega będzie Ci użyczał sprzetu to jestem za
pozdro
|
|