forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - nikon D200 czy canon 40D

boozy - Wto 04 Paź, 2011
Temat postu: nikon D200 czy canon 40D
witam,

Aktualnie posiadam C 450D + C 50/1.8 II + Tamron 17-50/2.8 + Tamron 55-200/4-5.6 + nissin Di622

Fotografia głównie klubowa.

Postanowilem zmienić body na 40D, choć ostatnio targają mną myśli czy nie zmienić na system nikona, w grę wchodzi D200 bo na lepsze body mnie nie stać + wymiana reszty na to samo(poza tamronem 55-200 - rzadko używany)

Główny powodem pomysłu na zmianę systemu jest unifikacja fotografów. Kolega z którym zawsze robię fotki posiada Nikona + wiekszy zapas akcesoriów, włącznie z fotografią studyjną. Dlatego naszło mi do głowy pytanie czy skoro zmieniam puszkę nie zrobić bardziej radykalnego kroku i zmienić cały system. Po prostu łatwiej by się nam współpracowało przy wspólnych projektach.

Co Wy na to? Podzielcie się Swoją wiedzą.

pozdrawiam
Łukasz

jaad75 - Wto 04 Paź, 2011

Zmiana na D200, to nienajlepszy pomysł w przypadku fotografii klubowej... CCD słabo nadają się do pracy w wysokich czułościach.
kufel - Wto 04 Paź, 2011

boozy, z tych dwóch body które wymieniłeś pod względem szumów na wyzszych iso lepszy jest 40d.

kufel napisał/a:
z tych dwóch body które wymieniłeś pod względem szumów na wyzszych iso lepszy jest 40d.
Trochę... :smile:
kufel - Wto 04 Paź, 2011

boozy napisał/a:
Główny powodem pomysłu na zmianę systemu jest unifikacja fotografów. Kolega z którym zawsze robię fotki posiada Nikona + wiekszy zapas akcesoriów, włącznie z fotografią studyjną. Dlatego naszło mi do głowy pytanie czy skoro zmieniam puszkę nie zrobić bardziej radykalnego kroku i zmienić cały system.
zmieniając system z tego powodu byłbyś uzależniony od tego czy akcesoria kolegi będą dostępne. szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie sytuacji w której byłbym uzależniony od kogoś pod względem dostępności akcesoriów. no chyba ze macie jakieś wspólne projekty i ułatwiałoby to Wam znacząco pracę...

jaad75 napisał/a:
Trochę... :smile:
zawsze coś :razz:

edit:
w sumie tu widać ze różnice jednak sa dość widoczne.

boozy - Wto 04 Paź, 2011

czyli jednak pierwszy wybór w postaci 40D jest rozsądniejszy :grin:

Do zdjęć studyjnych wyjdzie lepiej kupić 2 lampyu studyjne, czy takie lampy z fotocelą bedą bez problemu pracować z dwoma różnymi systemami podczas jednej sesji :?:

kufel napisał/a:
w sumie tu widać ze różnice jednak sa dość widoczne.
Bardziej wiarygodne jest dla mnie to co widać na tych wykresach:
http://tinyurl.com/6dku5r2
Dużo bliższe temu, jak zachowują się pliki w obróbce.

[ Dodano: Wto 04 Paź, 2011 22:26 ]
boozy napisał/a:
Do zdjęć studyjnych wyjdzie lepiej kupić 2 lampyu studyjne, czy takie lampy z fotocelą bedą bez problemu pracować z dwoma różnymi systemami podczas jednej sesji :?:
Lampy studyjne z zasady pracują w manualu, więc będą kompatybilne z dowolnym systemem.
kufel - Wto 04 Paź, 2011

jaad75 napisał/a:
Bardziej wiarygodne jest dla mnie to co widać na tych wykresach:
http://tinyurl.com/6dku5r2
Dużo bliższe temu, jak zachowują się pliki w obróbce.
racja, z ciekawości na tej stronie tez porównywałem. tu, jeśli dobrze czytam wykres, też 40d wypada lepiej. ( dynamic range)
hijax_pl - Wto 04 Paź, 2011

kufel napisał/a:
tu, jeśli dobrze czytam wykres, też 40d wypada lepiej. ( dynamic range)
Bo mniej szumi na wyższym ISO. Ale przy bazowym praktycznie oba aparaty uzyskują taki sam wynik, co przekłada się na notę "Landscape"
kufel - Wto 04 Paź, 2011

hijax_pl napisał/a:
Bo mniej szumi na wyższym ISO.
właśnie to mam na myśli mówiąc lepiej. bo faktycznie, jak napisałeś ,przy bazowym wyniki są podobne.

ps. swoją droga , zauważyłem pewna prawidłowość: w matrycach nikona ( z tego co widziałem do tej pory) jakość spada proporcjonalnie, wykres tworzy linię. natomiast u canona schodzi po łuku, dłużej zachowując podobne wyniki na niższych iso.

kufel napisał/a:
właśnie to mam na myśli mówiąc lepiej. bo faktycznie, jak napisałeś ,przy bazowym wyniki są podobne.
Wyniki DR. Teraz sprawdź wyniki SNR18%.
kufel napisał/a:
ps. swoją droga , zauważyłem pewna prawidłowość: w matrycach nikona

Sony. :smile:
kufel napisał/a:
jakość spada proporcjonalnie, wykres tworzy linię.
I tak powinno być prawidłowo.
kufel - Wto 04 Paź, 2011

jaad75 napisał/a:
Sony. :smile:
hehe :) no fakt...

jaad75 napisał/a:
I tak powinno być prawidłowo.
ale drugiej strony mam podobne wyniki w dłuższym zakresie ISO i jakość nie spada tak szybko. to chyba tez dobrze. :?:
hijax_pl - Wto 04 Paź, 2011

Ja bym powiedział, że na niskich iso się nie poprawia za bardzo, podczas gdy na matrycach sony zależność jest liniowa (K5 właśnie tak wysoko w ocenie dynamiki wjechał...) :D
sigmiarz - Sro 05 Paź, 2011

no właśnie, po co wątek o d7000 kiedy jest k-5 :)
komor - Sro 05 Paź, 2011

sigmiarz, miałeś okazję spotkać Billa osobiście?
sigmiarz - Sro 05 Paź, 2011

nie, ciekawe pytanie :)

Rozumiem, że zaraz napiszesz: "A ja miałem okazję, i na żywo jest całkiem zwyczajny"

Zdjęcie wydało mi się zabawne, a ta mina świetnie ilustruje mój stosunek do niektórych poruszanych w różnych wątkach "problemów" okołofotograficznych. :wink:

cybertoman - Sro 05 Paź, 2011

Afiszowana poblazliwosc rzadko bywa autentyczna.
komor - Sro 05 Paź, 2011

sigmiarz napisał/a:
Rozumiem, że zaraz napiszesz: "A ja miałem okazję, i na żywo jest całkiem zwyczajny"

Nie, ale sądziłem, że zdjęcie wstawiłeś właśnie dlatego, że Ty go spotkałeś. :)

tkosiada - Czw 06 Paź, 2011
Temat postu: Re: nikon D200 czy canon 40D
boozy napisał/a:
witam,

Aktualnie posiadam C 450D + C 50/1.8 II + Tamron 17-50/2.8 + Tamron 55-200/4-5.6 + nissin Di622

Fotografia głównie klubowa.

Postanowilem zmienić body na 40D, choć ostatnio targają mną myśli czy nie zmienić na system nikona, w grę wchodzi D200 bo na lepsze body mnie nie stać + wymiana reszty na to samo(poza tamronem 55-200 - rzadko używany)

Główny powodem pomysłu na zmianę systemu jest unifikacja fotografów. Kolega z którym zawsze robię fotki posiada Nikona + wiekszy zapas akcesoriów, włącznie z fotografią studyjną. Dlatego naszło mi do głowy pytanie czy skoro zmieniam puszkę nie zrobić bardziej radykalnego kroku i zmienić cały system. Po prostu łatwiej by się nam współpracowało przy wspólnych projektach.

Co Wy na to? Podzielcie się Swoją wiedzą.

jesli dużo używasz lampy to D200 bedzie świetnym nabytkiem
ponadto możesz jeszcze rozważyć super stałeczke, co by nie forsować ISO, 35/1,8 oraz nową 50/1,8G
ta 35 bedzie jak 50mm na FX, do tego lampe SB-700 i śmigasz
co do tamrona, mi on pasował jak miałem C, wersja na nikona jest z silniczkiem,
na N nie miałem okazji go sprawdzić, opinie sa różne w zależności od sztuki
napewno z pomiaru światła i działania AF bedziesz bardzo zadowolony
jesli tylko kolega będzie Ci użyczał sprzetu to jestem za
pozdro