|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - Nissin Di 622 vs Nissin Di 466
bboy4 - Czw 06 Paź, 2011 Temat postu: Nissin Di 622 vs Nissin Di 466 Jakie są zasadnicze różnice pomiędzy tymi lampami , oprócz wielkości? (z tego co widzę 622 ma własny pomiar)
Czy dla amatora który zawsze używał tylko wbudowanej lampy , nie wystarczy Di 466??
Różnica w cenach tych lamp wynosi około 250zł.
Nie jest to bardzo duża różnica , ale zamierzam też kupić Nikkora 50mm /1.8G , i nie ukrywam że różnica ceny tych lamp zredukuje mi cenę zakupu obiektywu o 250zł
Jeśli natomiast są poważne różnice kierujące raczej na zakup Di 622 , napewno je rozważę....
Pytam dlatego , ponieważ nie wiem tak naprawde w jakim stopniu będę wykorzystywał lampę....
cybertoman - Czw 06 Paź, 2011
Jesli wbudowana Ci nie starcza z powodu malej mocy, to kupujac 622 masz bedziesz mial wiecej czasu do dyspozycji, zanim ponownie Ci jej braknie - 622 jest "mocniejsza". Jesli powodem zmiany jest chec "wyzwolenia" lampy z osi obiektywu, to 622 II blyska, wg specyfikacji, w CLS, co w porownaniu do zwyklego "slave'a" oferuje znacznie wieksze mozliwosci.
wsnap - Czw 13 Paź, 2011
bboy4 jeśli nie wiesz, w jakim stopniu będziesz wykorzystywał lampę, to może najpierw pożycz od kogoś (jak możesz) i się trochę pobaw. Zobaczysz, czy rzeczywiście jest Tobie przydatne Szkoda 400-600 pln, aby później sprzęt leżał w szafie. Mówię z mojego (jakże jeszcze małego) doświadczenia. Do jakich zdjęć chciałbyś ją wykorzystywać?
|
|