|
forum.optyczne.pl
|
 |
Wolne tematy - Skandynawia
dark_wojtek - Czw 06 Paź, 2011 Temat postu: Skandynawia Witam
Chciałem się dowiedzieć czy ktoś jeździ do Skandynawii. Jak tak to z jakiego biura podróży. Ja jakoś nie mogę znaleźć ofert
moronica - Czw 06 Paź, 2011
najlepszym biurem podrozy jest hostelworld.com
dark_wojtek - Pią 07 Paź, 2011
moronica, dzięki, patrzyłem się na chwile na tą str. ale tam chyba nie ma przejazdu z polski np. norwegi. Biuro nie zapewnia przejazdu.
hijax_pl - Pią 07 Paź, 2011
dark_wojtek napisał/a: | ale tam chyba nie ma przejazdu z polski np. norwegi. | Norwegian, Rayanir itp..
moronica - Pią 07 Paź, 2011
dark_wojtek, to byl taki zart. gdybys tam popatrzyl dluzej niz przez chwile to bys zauwazyl, ze to jest strona na ktorej mozna zabookowac hostele na calym swiecie
przelotow mozna poszukac na clickair.com albo szukac tanich linii. clickair ma ta przewage, ze jesli lot nie jest bezposredni i np masz loty roznych linii to jesli jeden lot zostanie odwolany to oni ci przebookuja cala podroz (jak latalam ryanairem to sie zdarzalo, ze odwolywali jeden lot z zabookowanych dwoch to i drugi przepadal bo stawki za zmiane terminu zazwyczaj sa wyzsze niz kupno nowego biletu)
natomiast jesli chodzi o to co zobaczyc juz na miejscu to polecam wikitravel.org
obecnie uwazam, ze biura podrozy sa dla starszych ludzi takich, ktorym wszystko trzeba zorganizowac i ktorzy nie radza sobie z korzystaniem z internetu. czasy sie zmienily, lepiej i taniej pobawic sie we wlasnego agenta turystycznego
mozer - Pią 07 Paź, 2011
Szczególnie jak się robi zdjęcia, to wycieczka z innymi ludźmi się nie sprawdza
cybertoman - Pią 07 Paź, 2011
Biura podrozy organizuja tez inne wyjazdy niz "wycieczka z innymi ludzmi".
kufel - Pią 07 Paź, 2011
ja tam wole załatwiać takie rzeczy na własną rękę. bez biur. a wycieczki z grupą to sobie nawet nie wyobrażam
mozer napisał/a: | Szczególnie jak się robi zdjęcia, to wycieczka z innymi ludźmi się nie sprawdza | czasem z drugą połówką ciężko a co dopiero z całą grupą
kufel napisał/a: | czasem z drugą połówką ciężko | Znaczy sie, jedna polowka to dla Ciebie za malo...
mozer - Pią 07 Paź, 2011
W sensie z żoną, flaszką, czy filtrem?
Skoro ma ze soba dwie polowki, to jedna z Twojej listy sie nie zalapie na podroz.
Usjwo - Pią 07 Paź, 2011
cybertoman napisał/a: | kufel napisał/a: | czasem z drugą połówką ciężko | Znaczy sie, jedna polowka to dla Ciebie za malo... |
a dwie za duzo, wiec tak 0.7 bedzie w sam raz
kufel - Pią 07 Paź, 2011
cybertoman napisał/a: | Znaczy sie, jedna polowka to dla Ciebie za malo... |
mozer napisał/a: | W sensie z żoną, flaszką, czy filtrem? |
Usjwo napisał/a: | a dwie za duzo, wiec tak 0.7 bedzie w sam raz | jakoś miałem przeczucie ze tak to sie skończy
suso - Pią 07 Paź, 2011
wpadnij do Kopenhagi to cię oprowadzę
forrest - Pią 07 Paź, 2011
W okresie wakacyjnym Itaka miała ofertę wycieczek kilkudniowych do NOR. IMO za taką samą kasę można samemu zorganizować dwukrotnie dłuższy wyjazd, a objazdówka w autokarze jest średnią przyjemnością.
Są jeszcze rejsy wycieczkowcami z DK, ale nie wiem.
Zaliczyłem w te wakacje 10-dniowy pobyt: Wizzair z Wrocławia, Oslo, Bergen, Geiranger, Alesund, na miejscu wynajęty samochód (ekonomiczny) w sumie za ok. 10k PLN. Polecam
forrest napisał/a: | w sumie za ok. 10k PLN. | ło matko... Ile?
moronica - Pią 07 Paź, 2011
ja za mniej obrocilam do Tokio i z powrotem, prawie 2 tygodnie w tym 3 noce w/pod Londynem. spanie na matach na podlodze i prysznic na zetony skoro w biurze sobie liczyli wiecej niz 10k za Norwegie to tym bardziej warto sie samemu zajac organizacja
Kolega za taką kasę robi właśnie objazdówkę półroczną po azji.. od Turcji przez Iran, Indie, Chiny, Wietnam, Tajlandia i co mu tam do głowy wpadnie...
mozer - Pią 07 Paź, 2011
Generalnie im więcej ma się czasu, tym taniej to wychodzi...
Czas to pieniadz...
dark_wojtek - Sob 08 Paź, 2011
Widzę że lepiej znaleźć nocleg np. w Oslo i samemu sobie pozwiedzać
Ja nie mam problemu z drugą połówką do dziewczyna mi nie przeszkadza i czasami nawet mi pomaga np. ma jakiś fajny pomysł na zdjęcie np. http://foto-dark-wojtek.f...6/wodne-serce-d
fatman - Sob 08 Paź, 2011
hijax_pl napisał/a: | forrest napisał/a: | w sumie za ok. 10k PLN. | ło matko... Ile? |
Dżizussss !!!!
Rozejrzę się lepiej po chałupie za butelkami i makulaturą.
wsnap - Wto 11 Paź, 2011
dark_wojtek jedziesz z drugą połówką? gdzie konkretnie chcesz jechać i kiedy, to może coś podpowiem odnośnie transportu, noclegu
10k pln? to jakieś 18 tys koron. To dość dużo...przeciętny Norweg tyle zarabia w miesiąc..
Nie lubię, jak od Norwegii się zaraz odstrasz podawaniem najwyższych cen...przykładowo noclegi, w zależności od standardu, można znaleźć od 150 do 1500 koron za osobę. Wyżywienie też tak drogie nie jest - chleb 6.90 korony, masło 7.90 NOK, sok pomarańczowy 2l 12 NOK, ser za kilogram 60 NOK, banany 9 NOK...oczywiście gorzej z alkoholem i papierosami - piwo 0,5l 18 NOK najtańsze, papierosy Marlboro paczka 80 NOK...jeżeli ktoś chciałby się żywić w McDon..lub restauracjach to musi się liczyć z dużym wydatkiem..ja zachęcam...loty do Bergen są dość tanie (wizzair), a stąd blisko do Hardangervidda (można tu spotkać stada reniferów - łatwo je namierzyć, zwierzaki mają wszczepiony gps i można ich lokalizację sprawdzić w internecie ) i Trolltungę (jedno z piękniejszych miejsc w Norwegii). Oczywiście samo Bergen też jest pięknym miastem, z XVIII wieczną drewnianą zabudową zwaną Bryggen, kościołem z XII wieku i pięknymi. Ze kolei ze Stavanger (też lata tam wizzair) blisko na Preikestolen. Także zachęcam kolegów z forum, odwiedzajcie Norwegię - naprawdę warto i gwarantuję, że nie trzeba płacić 10 tys pln..
pandorra - Pią 28 Paź, 2011
hijax_pl napisał/a: | Kolega za taką kasę robi właśnie objazdówkę półroczną po azji.. od Turcji przez Iran, Indie, Chiny, Wietnam, Tajlandia i co mu tam do głowy wpadnie... |
uh moje marzenie.
A Skandynawia jest tak droga bo jest baaardzo drogi koszt zycia tam codziennego, posiłków, spania. Zwykły obiad, który w Polsce kosztuje ok 20 zł tam kosztuje z 200. Kilo ziemniaków kosztuje tam ze 40 zł. W przeciwieństwie do np. Tajdlandii czy Indii gdzie zycie kosztuje nas tam grosze.
hijax_pl - Pią 28 Paź, 2011
pandorra, to ciekawe co piszesz. Za obiad płacę ok 80SEK. A kilo ziemniaków to koszt ok 25SEK. A SEK dzisiaj po 47gr...
mozer - Pią 28 Paź, 2011
Nieważne co się pisze, ważne że się posty nabija
Ta, obiad w Polsce za 20 zł - chyba w MacDonalds
kasiakaaz - Pią 28 Paź, 2011
mozer napisał/a: | Ta, obiad w Polsce za 20 zł - chyba w MacDonalds |
mozer, u mnie w pracy zjesz za 6 zł...
Sunders - Pią 28 Paź, 2011
kasiakaaz napisał/a: | u mnie w pracy zjesz za 6 zł... |
To w stolowce szkolnej, w wiezieniu, czy w szpitalu
mozer napisał/a: | obiad w Polsce za 20 zł - chyba w MacDonalds |
mozer, czy Ty na pewno wiesz co znaczy "obiad"
hijax_pl napisał/a: | Za obiad płacę ok 80SEK. |
hijax, taki "normalny" dwudaniowy i nie w stolowce przy zakladzie pracy?
Sunders - Pią 28 Paź, 2011
kasiakaaz napisał/a: | W więzieniu podobno są lepsze, ale jeszcze nie sprawdziłam |
Tez nie mialem okazji sprawdzac czy lepsze, ale czytalem ze stawki zywieniowe maja wyzsze niz w szpitalach. Pod jednym wzgledem jest jednak podobnie - klientela nie placi ani w jednej ani w drugiej instytucji - maja najtaniej
edmun - Pią 28 Paź, 2011
pandorra napisał/a: | Ta, obiad w Polsce za 20 zł - chyba w MacDonalds |
dla jednej czy dwóch osób? spokojnie da rade... nawet na mieście i nie w mcdonalds
hijax_pl - Pią 28 Paź, 2011
Chyba coś widzę nie do końca idzie rozmowa o cenach żarcia
Tak samo jak w Polsce można zjeść obiad za 6zł w pracy, za parędziesiąt złotych na mieście i paręset w porządnej restauracji, tak samo w Szwecji.
W pracy w PL za obiad płacę ok 9zł-20zł zależnie od widzimisię. W SE w pracy natomiast to koszt od 40 do 80 SEK, czyli po przeliczeniu ok dwa razy więcej niż w PL.
Tylko się pytam szanownych dyskutantów: to w Skandynawii jest "tak" drogie życie, czy w Polsce tak mało zarabiamy?
4motion - Sob 29 Paź, 2011
Wracajac do tematu ja bilet kupil bym w tanich liniach lotniczych a hoteli poszukalbym na np. Bookings.com zorientowalac sie w cenach transportu publiczego i porownac do kosztow i wygody wynajecia auta i tyle.
Sorki za brak polskich znakow
hijax_pl - Sob 29 Paź, 2011
4motion, a po której części Skandynawii chcesz jeździć?
4motion - Sob 29 Paź, 2011
hijax_pl napisał/a: | 4motion, a po której części Skandynawii chcesz jeździć? |
Nie wiem nie byłem a co inaczej się tam jeździ? Rozumiem fiordy jeziora itd. ?
hijax_pl - Sob 29 Paź, 2011
4motion, sorki, pomyliłem Cię z autorem tego tematu
razk - Sob 26 Lis, 2011
Cytat: | Kilo ziemniaków kosztuje tam ze 40 zł. |
Kto Ci takich bzdur naopowiadal?? 4 lata jestem w Oslo i za kilogram ziemniakow nie placilem jeszcze nigdy wiecej niz 16 NOK co w szybkim przeliczeniu x 0.5 (1 NOK = ok. 0.50zl) daje 8zl.
Zycie nie jest tu wcale takie drogie, jest duzy wybor cen. Chleb np. od 7 do 35 NOK. i tak jest na wiekszosci artykulow.
|
|