|
forum.optyczne.pl
|
 |
Wolne tematy - Dystrybutor sprzętu fotograficznego
damianGR83 - Pią 07 Paź, 2011 Temat postu: Dystrybutor sprzętu fotograficznego Witam,
jakie firmy zajmują się dystrybucją(sprzedaż hurtowa) sprzętu fotograficznego?
hijax_pl - Pią 07 Paź, 2011
damianGR83 napisał/a: | jakie firmy zajmują się dystrybucją(sprzedaż hurtowa) sprzętu fotograficznego? | Zapewne na tyle poważne, by podpisać odpowiednią umowę z przedstawicielem producenta.
B o g d a n - Pią 07 Paź, 2011 Temat postu: Re: Dystrybutor sprzętu fotograficznego
damianGR83 napisał/a: | Witam,
jakie firmy zajmują się dystrybucją(sprzedaż hurtowa) sprzętu fotograficznego? |
A jaka konkretnie marka Cie interesuje?
Arek - Sob 08 Paź, 2011
Na tak ogólnie postawione pytanie można podać równie ogólną odpowiedź: różne firmy...
damianGR83 - Pią 14 Paź, 2011
Interesuje mnie zakup gripa do D300s, obiektywu Nikon 10.5 f/2.8 i zastanawiam się nad jakąś "3setką". Kupując u dystrybutora można by jeszcze zaoszczędzić parę groszy.
mozer - Pią 14 Paź, 2011
damianGR83, ogólnie to każdy by chciał - nie jesteś osamotniony w tym problemie. Jakby to było takie proste, to nikt z nas nie kupowałby w sklepach...
edmun - Pią 14 Paź, 2011
O proszę, więc o to cały temat? żeby taniej kupić?
spoko... uderzaj do dystrybutora. przy zakupie 200 szt. dostajesz dwieściepierwszą sztukę gratis
mozer - Pią 14 Paź, 2011
damianGR83, o masz, ale poważny zakup... Ludzie 600 f/4 kupują i do dystrybutora nie uderzają
[ Dodano: Pią 14 Paź, 2011 16:53 ]
A tak w ogóle to mam trochę pokrewne pytanie.
Kupuję sprzęt foto w stanach, tam go używam, a potem przyjeżdżam z nim do Polski.
Czy powinienem w takiej sytuacji zapłacić cło/VAT? Wydawało mi się, że takie opłaty dotyczą tylko sprzętu nowego. Jak to wygląda formalnie?
Czy jak kupię sprzęt używany od kogoś to będzie inaczej?
Czy ma znaczenie jak dawno się nabyło sprzęt - miesiąc, rok, dwa?
Krool71 - Pią 14 Paź, 2011
A ja zadam takie pytanko, zarabiasz na fotografii czy traktujesz to nie zarobkowo?
mozer - Pią 14 Paź, 2011
Krool71, to pytanie do autora wątku, czy do mnie?
Na wszelki wypadek powiem, że nie zarabiam. To ma znaczenie?
kufel - Pią 14 Paź, 2011
mozer napisał/a: | Kupuję sprzęt foto w stanach, tam go używam, a potem przyjeżdżam z nim do Polski.
Czy powinienem w takiej sytuacji zapłacić cło/VAT? Wydawało mi się, że takie opłaty dotyczą tylko sprzętu nowego. Jak to wygląda formalnie? | być może prawo określa jakiś limit czasu po którym dany towar jest uważany używany. albo wg jakiegoś innego kryterium.
Krool71 - Pią 14 Paź, 2011
Mozer do autora Jakby zarabiał to w działalności gosp. może sobie taniej kupić
mozer - Pią 14 Paź, 2011
kufel, ale wyczytałem, że przy zakupie używanego sprzętu np. na e-bayu cło, vat itp. trzeba i tak zapłacić. Dlatego mnie to ciekawi, bo nie wyobrażam sobie, żeby ktoś przeprowadzający się np. z USA musiał za wszystko VAT i cło poopłacać...
Chociaż w naszym kołchozie to nic nie wiadomo...
kufel - Pią 14 Paź, 2011
mozer napisał/a: | ale wyczytałem, że przy zakupie używanego sprzętu np. na e-bayu cło, vat itp. trzeba i tak zapłacić. |
hmm może inną kwestią ( z pkt. widzenia orawa) jest jesli kupujesz /sprowadzasz coś z zagranicy a co innego gdy kupujesz osobiście i z tym lecisz do domu tak tylko gdybam bo szczerze mówiąc nie mam pojęcia jak to jest.
mozer - Pią 14 Paź, 2011
kufel, no nie - jak wieziesz osobiście nowy sprzęt o wartości większej niż bodajże 400 EUR (jakaś inna kwota, nie chce mi się szukać teraz), to cło musisz zapłacić...
kufel - Pią 14 Paź, 2011
mozer napisał/a: | kufel, no nie - jak wieziesz osobiście nowy sprzęt o wartości większej niż bodajże 400 EUR (jakaś inna kwota, nie chce mi się szukać teraz), to cło musisz zapłacić... | możliwe. nigdy nie miałem do czynienia z zakupami w usa
krisv740 - Pią 14 Paź, 2011
mozer, jeśli "załatwisz" mienie przesiedleńcze - nie płacisz podatki
w innych przypadkach ... w zasadzie ... powinieneś zapłącić wszelkie podatki... niestety...
|
|