forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - Ostrość zdjęć z lampą

Mbuna - Sob 08 Paź, 2011
Temat postu: Ostrość zdjęć z lampą
Witam!

Mam taki chyba nietypowy problem. Otóż przy wykonywaniu zdjęć w dosyć ciemnych pomieszczeniach z lampą błyskową dużo zdjęć wychodzi mi nieostrych. Powinno chyba być inaczej. Lepszy efekt, jeśli chodzi o ostrość, daje mi wyłączenie lampy i podkręcenie iso. Jaka może być przyczyna?

Sprzęt:
D7000
Metz 50 w TTL z korektami +dyfuzor
Tamron 17-50 f/2.8
Ustawienia:
Iso 800-1250
Tryb M lub A
Czasy: 1/60 - 1/100
f/3.2

Bez lampy przy tych czasach jest ok. Z lampą na zewnątrz w dzień też jest ok.

hijax_pl - Sob 08 Paź, 2011

Mbuna, wrzuć zdjęcie przykładowe - koniecznie z exifem, to się zdiagnozuje problem.
mozer - Sob 08 Paź, 2011

Mbuna, pokaż jakieś przykładowe zdjęcia porównawcze.
moronica - Sob 08 Paź, 2011

ostrosc jest ustawiana przed wyzwoleniem migawki przy swietle dostepnym w tym momencie i precyzyjnosc od niego zalezy. jesli lampa nie wykonuje przedblyskow wspomagajacych ustawianie ostrosci to zdjecia moga wyjsc nie do konca ostre

Mbuna, a tak sobie pomyślałem teraz.. AF masz na AF-C czy AF-S?
mozer - Sob 08 Paź, 2011

Ale skoro bez lampy wychodzą dobrze, to chyba nie w tym leży problem. Mała szansa, że wspomaganie AF lampą powoduje błędy...

W tej chwili zamiast dalej gdybać - wolę spojrzeć w EXIFa...
Mbuna - Sob 08 Paź, 2011

Kurcze, wszystkie nieostre już usunięte. Tonę już w zdjęciach i notorycznie brakuje mi miejsca.
Mam wrażenie, że jeśli walnę palnikiem więcej niżbym chciał to jest znacznie lepiej.

[ Dodano: Sob 08 Paź, 2011 22:11 ]
AF już próbowałem i na C i na S. Bez różnicy. Sceny były statyczne.

jaad75 - Sob 08 Paź, 2011

Mbuna, a nie chodzi Ci przypadkiem o poświaty wokół poruszających się obiektów, wynikające z nałożenia się ekspozycji dla światła zastanego i błyskowej jednocześnie? Kompensujesz zapewne błysk mocno na minus...
Mbuna - Sob 08 Paź, 2011

jaad75 Nie efekt taki jakby AF mylił się z odległością, ale coś nie widać jej ani przed, ani za.
Obiekty się prawie nie poruszają.

Mbuna, lampa rzuca wzorek?
Mbuna - Sob 08 Paź, 2011

Jeśli chodzi Ci o cień za obiektem to nie jest widoczny na odległym tle. Na nieostrych zdjęciach nie widać efektu lampy (spłaszczenie itp.). Wg exifów "wykryto światło odbite tryb obowiązkowy". Nie ma też obwódek wokół postaci.

Mbuna, chodzi mi o wspomaganie AF, czerwony wzorek, którym lampa powinna oświetlić motyw tak, by aparat mógł złapać ostrość.

Zakładam, że jak bez lampy robisz zdjęcia to motyw oświetla dioda wspomagania - ta w korpusie.

Mbuna - Sob 08 Paź, 2011

Wspomaganie z lampy działa w trybie AF-S (ostatnio używałem chyba AF-C). O dziwo lampka na body działa tylko w trybie "AF-S wielopunktowe Auto", przy jednopunktowym AF-S nie działa.

[ Dodano: Nie 23 Paź, 2011 09:24 ]
Czy przyczyną może być niezgodność lampy (metz 50) z body (d7000)? Np. zła synchronizacja przy czasach dłuższych od 1/250. Przypominam, że w HSS jest OK.