forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - konsekwencje APS-C i mnoznika 1.6

bartek.lipinski - Pon 29 Paź, 2007
Temat postu: konsekwencje APS-C i mnoznika 1.6
otoz mam trywialne pytanie:
czy mnoznik 1.6 matryc APS-C oznacza to, ze jesli podepne pod nia obiektyw przykladowo 85 mm to w rzeczywistosci ogniskowa bedzie wynosic 136mm? i analogicznie do innych obiektywow?

dudzin - Pon 29 Paź, 2007

Ja
jaad75 - Pon 29 Paź, 2007

Ogniskowa się nie zmieni, natomiast kąt widzenia będzie odpowiadał kątowi widzenia obiektywu o ogniskowej 136mm na pełnej klatce.
MM - Pon 29 Paź, 2007

Ogniskowa danego obiektywu jest stała, niezależnie od matrycy. Przy matrycach mniejszych od klatki filmu małoobrazkowego pisze się o EKWIWALENCIE ogniskowej. Dla Canona i matrycy APS-C ten mnożnik wynosi 1.6, dla Nikona, Sony, Pentaxa, Minolty wynosi on 1.5, dla Olympusa i innych z kadrem 4:3 wynosi on 2. Dla matryc Canona z przetwornikiem APS-H wynosi on potocznie 1.3, choć niektórym modelom jest bliżej do współczynnika 1.25.
Wynika to z rozmiarów tych matryc.
Co do tych ogniskowych to tak jak napisano powyżej, w związku z inną matrycą zmienia się kąt widzenia a ten może być powiązany z odpowiednikiem innych ogniskowych.

czyli krotko mowiac, moje 85 bedzie w rzeczywistosci odpowiadac 136? czy to jest miedzy innymi powod kupowania przez zaawansowanych uzytkownikow tele body z apsc by "wydluzyc" sobie niejako swoje np 70-200 ?

bartek.lipinski napisał/a:
czyli krotko mowiac, moje 85 bedzie w rzeczywistosci odpowiadac 136?

Prawie. Głębia ostrości się nie zmieni.

goltar - Pon 29 Paź, 2007

czy to jest miedzy innymi powod kupowania przez zaawansowanych uzytkownikow tele body z apsc by "wydluzyc" sobie niejako swoje np 70-200 ?
co do zasady tak, 70-200 ulegnie "wydłużeniu" ale czy to jest powód kupowania body z APS-C - raczej nie :) . Body z APS-C kupuje się głównie ze względu na jego niższą cenę niż FF. Body z APS-C "wydłuża" obiektywy tele ale także utrudnia uzyskanie szerokiego kąta :( Np taki 24-105 daje całkiem fajny szeroki kąt na FF, na APS-C jest to już odpowiednik 38-168 (więc trudno tu mówić o szerokim kącie)...

jakos posiadacz body z matryca formatu aps-c troche sie martwie o ten szzeroki kat i czy fisheye bedzie fisheyem. jeszze przede mna te dwa zakupy szerokiego kata i fisheye i mam male obawy, sluszne?

Fisheye konstruowany pod APS-C będzie fisheyem, podobnie jak szerokokątny...

za wiele tego chyba nie ma...
MM - Pon 29 Paź, 2007

Nie znam szerokiego kąta na APS-C, który da odpowiednik Sigmy 12-24 podłączonej do np. Canona 5D :lol:
Nie ma co ukrywać, że aparat na pełną klatkę zapewnia niesamowite doznania fotograficzne, przede wszystkim jakościowe, a obiektywy mają "normalne" ogniskowe - bardzo miłe uczucie po przejściu z APS-C. Niestety sporo taka przyjemność kosztuje.

miedzy moim c40d a Twoim 5d az tak wielkiej roznicy nie ma w cenie. No niestety jeszcze dlugo pozostane przy aps-c wiec nie ma co sie rozwodzic :) bede cieszyc sie tym co mam :) pozdrawiam i dzieki za wszystkie odpowiedzi, wiem wiecej ;)
jaad75 - Wto 30 Paź, 2007

MM napisał/a:
Nie znam szerokiego kąta na APS-C, który da odpowiednik Sigmy 12-24 podłączonej do np. Canona 5D :lol:

No cóż, trzeba przyznać, że podałeś dość ekstremalny przypadek... :)
BTW, jak dla mnie, to aż tak szeroki kąt przy rektalinearnym obiektywie, jest już przegięciem - paradoksalnie, fisheye robi na mnie bardziej naturalne wrażenie...

komor - Wto 30 Paź, 2007

jaad75 napisał/a:
czyli krotko mowiac, moje 85 bedzie w rzeczywistosci odpowiadac 136?

Prawie. Głębia ostrości się nie zmieni.

I perspektywa jeszcze się nie zmieni - dobrze kombinuję? Bo perspektywa zależy od ogniskowej, czy tak?

komor napisał/a:
I perspektywa jeszcze się nie zmieni - dobrze kombinuję? Bo perspektywa zależy od ogniskowej, czy tak?

Nie. Perspektywa zależy wyłącznie od odległości od fotografowanego przedmiotu. Dla podobnych kadrów, powiązana jest więc z kątem widzenia (ekwiwalentem ogniskowej), bo on determinuje odległość, z jakiej wykonujemy zdjęcie.

maziek - Wto 30 Paź, 2007

Więc się zmieni przy takiej samej kompozycji ujęcia, ponieważ aby na pełnej klatce przy danej ogniskowej ująć to samo trzeba podejść bliżej, czyli pierwszy plan zrobi się nieproporcjonalnie większy. Ciekawy jest artykuł w słowniczku optycznych, a swoją drogą jak to jest, przy filmie małoobrazkowym za naturalne oddanie perspektywy uważa sie 50mm, a z powyższego wynikałoby że jeśli chodzi o proporcje przedmiotów na różnych planach to nadal 50mm powinno być optymalne, ale straci na kącie widzenia...
goltar - Wto 30 Paź, 2007

jaad75 napisał/a:
Fisheye konstruowany pod APS-C będzie fisheyem
zwykły fisheye np Canon 15 mm czy Sigma 15mm zamiast 180 stopni na APS-C da tylko 98 stopni. Dopiero taka Sigma 8mm da 180 stopni na APS-C. Canon niestety nie ma jeszcze takiego obiektywu w swojej ofercie :( .

Ale ma go Tokina z mocowaniem dla Canona - Tokina AT-X 107 AF DX Fish-Eye AF 10-17 mm f/3.5-4.5
Smola - Sro 31 Paź, 2007

A zapytam jeszcze od innej strony, tak aby już wszystko było dla mnie jasne - bo mam jeszcze pewne wątpliwości czytając wasze odpowiedzi.

Założenie.

Mamy stałke 300 mm i stałke 480 mm. Mam body z APS-C i z FF o takiej samej ilości pikseli.

Podpinam stałke 300 mm do C 30D. Uwzględniając mnożnik 1,6 dostaje 480 mm.

Podpinam stałke 480 mm do Body z FF - mam 480 mm.

Obydwoma zestawami robie zdjęcie np. ziwrzakowi, który jest 50 m od fotografa.

Pytanie jest proste.

Czy oglądając zdjęcie na monitorze w pelnej rozdzielczości z obydwu zestawów wspomniany zwirzak będzie tej samej wielkości ( tak samo zbliżony ) ?

protazy - Sro 31 Paź, 2007

Mniej więcej tak !! ale skąd Ty chcesz wziąść FF z 8megową matrycą ?? :twisted:
Smola - Sro 31 Paź, 2007

To było tylko hipotetyczne założenie.

Niepotrzebnie wspomniałem o C30D - sorki.

Chodzi o aparat z APS-C i FF o takiej samej liczbie pikseli.