|
forum.optyczne.pl
|
 |
Filtry, konwertery i soczewki - Filtr połówkowy
kistian - Nie 09 Paź, 2011 Temat postu: Filtr połówkowy Po kilku wypadach w plener zacząłem dostrzegać że moim fotkom brakuje filtru połówkowego. Często zdarza się, że niebo jest za jasne, czasami prześwietlone. Sądzę, że dzięki takiemu filtrowi, mógłbym pozbyć się tego. Tu mam do Was pytanko. W który filtr warto zainwestować pieniążki? Obiekty jaki posiadam to C 18-135
hijax_pl - Nie 09 Paź, 2011
Slotowe typu Cokin-P produkcji Hitecha.
Np ND grad 0,6 czy 0,9
kistian - Nie 09 Paź, 2011
Tych takich nakręcanych na obiektyw nie ma co? Tylko lepiej te slotowe?
kistian napisał/a: | Tych takich nakręcanych na obiektyw nie ma co? | O ile zawsze w połowie kadru będziesz miał granicę między jasną a ciemną partią obrazu - to tak - wtedy się przydają...
No tak, to trochę nie wygodne, bo jestem w tedy "uzależniony" od filtra..
fatman - Nie 09 Paź, 2011
Powiem tak... mam Hi-Techa wszystkie trzy z miękkim przejściem (0.3, 0.6, 0.9)
Najczęściej używam 0.9 i 0.6.
0.3 czasami jako przciemnienie pierwszego planu.
Nie kupuj tanich filtrów chińskich! Dają zafarb.
mozer - Nie 09 Paź, 2011
fatman, a odwrócony masz hard czy soft?
To wiadomo, że jak się kupi g***o to w użytku też będzie gówniane także, ja nie lubię oszczędzać na sprzęcie. Kupić raz a porządnie
fatman - Nie 09 Paź, 2011
Podchwytliwe pytanie
Odwócony mam... 0.9 PG (z twardym końcem w połowie filtra i rozmiękczającym się ku górze )
mozer - Nie 09 Paź, 2011
fatman, PG? a cóż to za wynalazek? Możesz dać jakiegoś linka? Myślałem, że odwrócone są tylko hard i soft - wiadomo, że się rozjaśnia do góry
A to są w ogóle Hitechowe GND Rev HE? Myślałem, że tylko SE...
(a strona web formattu nie działa :-\ )
fatman - Pon 10 Paź, 2011
To jest oczywiście odwrócony SE ale na szkle wyryte jest jak byk "PG"
Coman - Pon 10 Paź, 2011
Witam, potrzebuję małej porady. Kompletuję właśnie zestaw filtrów slotowych, mam już zakupiony holder firmy Lee i teraz zastanawiam się nad filtrami. Czy według Was jest sens przepłacać za filtry firmy Lee? Czy jest coś takiego w tych filtrach co sprawia że są one pod jakimś względem lepsze od filtrów np. firmy Hitech?
hijax_pl - Pon 10 Paź, 2011
Lee są przede wszystkim delikatne bardzo.
mozer - Pon 10 Paź, 2011
fatman, to jaki to jest "soft", skoro piszesz, że w połowie filtra jest twardy koniec?
fatman - Pon 10 Paź, 2011
mozer napisał/a: | fatman, a odwrócony masz hard czy soft? |
Pytałeś o odwrócony.
Kiedy pytają mnie... z której strony jest soft a z której hard... ja odpowiadam:
Normalny połówkowy zaczyna się ciemnym końcem i stopniowo rozjaśnia się ku dołowi w sposób miękki lub kończy bardziej zdecydowanie wpołowie szkiełka.
Filtr "odwrócony" w swoim zamyśle ma służyć do focenia np. zachodów słońca np. nad morzem. WIęc w płowie szkiełka jest "twardy" i całkiem czarny (ponieważ najbardziej trzeba przyciemnić właśnie słońce np. "tonące" w morzu a za to... rozmywa się w miękki koniec ku górze połówki filtra.
Druga połówka filtra (tzn. od "twardego środka" ku dołowi pozostaje przeźroczysta.
Sądzę, że wyjaśniłem
Ale ponieważ podobno jeden obraz zastąpi 1000 słów...
http://fotozakupy.pl/filt...d-nd-0-6,14583s
hijax_pl - Pon 10 Paź, 2011
mozer, na necie są zdjęcia tego filtra.
mozer - Pon 10 Paź, 2011
Nie no, dobra, aż tak tępy nie jestem.
Chodzi mi o to, że nie wiem na czym polega filtr odwrócony hard (skoro ten co pokazujesz jest soft)
hijax_pl - Wto 11 Paź, 2011
mozer napisał/a: | że nie wiem na czym polega filtr odwrócony hard (skoro ten co pokazujesz jest soft) | A gdzie taki znalazłeś? Również jestem ciekaw...
fatman - Wto 11 Paź, 2011
mozer napisał/a: | Chodzi mi o to, że nie wiem na czym polega filtr odwrócony hard (skoro ten co pokazujesz jest soft) |
Hmm.. jeszcze nikt nie wymyślił czegoś takiego jak odwrócony HARD
ale... może to jest pomysł na biznes? Dla tych co fotografują np. zachody przez otwór strzelecki bunkra...
Jest w każdym razie nisza... a jak jest popyt to i podaż musi się pojawić.
fatman napisał/a: | a jak jest popyt to i podaż musi się pojawić. | Przynajmniej na jedną sztukę
komor - Wto 11 Paź, 2011
To jak z tym tortem ze śledzia, jeśli ktoś kojarzy dowcip… :)
mozer - Wto 11 Paź, 2011
hijax_pl zapytał:
Cytat: | A to są w ogóle Hitechowe GND Rev HE? Myślałem, że tylko SE... |
więc zrozumiałem,że coś takiego jak odwrócony hard ogólnie istnieje...
mozer napisał/a: | ,że coś takiego jak odwrócony hard ogólnie istnieje... | Mhm.. Faktycznie z mojej wypowiedzi można było odnieść wrażenie, że odwrotne filtry robi też ktoś inny, nie tylko Hitech
mozer - Wto 11 Paź, 2011
No dobra, to mnie uspokoiliście
|
|