|
forum.optyczne.pl
|
 |
Inne akcesoria fotograficzne - Akumulatorek
dark_wojtek - Nie 09 Paź, 2011 Temat postu: Akumulatorek Witam
Chciałem się zapytać jakie są dobre akumulatorki do Canona 500d ?
Bo chce kupić, a ja się nie znam na akumulatorkach.
Proszę o pomoc.
MaciekNorth - Pon 10 Paź, 2011
Jeśli nie chcesz wydawać dużej kasy na oryginalny (a podróbki też się zdarzają!) to polecam akumulator firmy Delta, ma dość dobre opinie. Mam taki do Sony i trzyma podobnie jak oryginalny, działa też z tym akumulatorem procentowy wskaźnik naładowania.
mozer - Pon 10 Paź, 2011
Nie wiem, czy Hama robi akumulatory dla tej serii, ale ja używam w swoim aparacie i jestem zadowolony. Tylko są trochę droższe od innych zamienników.
B o g d a n - Pon 10 Paź, 2011
dark_wojtek napisał/a: | Chciałem się zapytać jakie są dobre akumulatorki do Canona 500d ?
Bo chce kupić, a ja się nie znam na akumulatorkach.
Proszę o pomoc. |
W instrukcji do aparatu znajdziesz odpowiedź ...
dark_wojtek - Wto 11 Paź, 2011
mozer, jest z firmy Hama ale są drogie wole już kupić to co polecił MaciekNorth, bo są tańsze. A mi na kasie zależy bo nie stać mnie na razie na droższy a potrzebuje akumulator
mozer - Wto 11 Paź, 2011
dark_wojtek, a stać Cię na to, żeby kupować tanie?
MaciekNorth - Sro 12 Paź, 2011
Tańsze nie zawsze znaczy że do niczego Zanim kupiłem ten akumulator Delta to szukałem porad jaki zamiennik nabyć i jestem bardzo zadowolony
Usjwo - Sro 12 Paź, 2011
Ja kupilem jakiegos chinczyka, wytrzymal tylko o miesiac mniej niz orginalny Canon. Teraz tez mam jakies dwa "nieoryginaly" jak oadna to kupie nastepny, kosztuja trzy razy mniej niz Canon.
B o g d a n - Sro 12 Paź, 2011
Czy te wasze zamienniki rejestrują się w boody Canona? Czy aparat prawidłowo podaje stan rozładowania dla każdego z nich? Czy możecie je ładować w ładowarce Canona?
mozer - Sro 12 Paź, 2011
B o g d a n, a jak sprawdzić, czy prawidłowo pokazuje? Mój 40D ma tylko 3 poziomy na wskaźniku. Ładować się da bez problemu. Zarówno Hamy, jak i jakieś deltopodobne wynalazki. Oryginałów Canona się kompletnie nie opłaca kupować, bo w tej cenie masz kilka akumulatorów, a oryginały też się przecież zużywają.
edmun - Sro 12 Paź, 2011
Ja używam Phottixów i też nie mam problemów. Ładują się dobrze, rozładowują lepiej niż oryginalne (większa pojemność niż standardowe Canonowskie). Też 40D
Usjwo - Sro 12 Paź, 2011
u mnie tez w 40D wszystko dziala normalnie, czyli dobrze
Baku - Sro 12 Paź, 2011
Mój akumulator noname rozładowuje się w bardziej przewidywalny sposób niż oryginał Canona, tzn. podobną ilość zdjęć można zrobić na każdym etapie rozładowania baterii. W oryginale jest 1/3, później pusta bateria (kilkanaście zdjęć) i szybki koniec.
mozer - Sro 12 Paź, 2011
Ja kupiłem Hamę m.in. dlatego, że dają 5 lat gwarancji.
komor - Sro 12 Paź, 2011
Chłopaki, tradycyjne akumulatorki do 50D i wcześniejszych to inna liga. Nowe aku z elektroniką, jakie pojawiły się w 5D II i nowszych (7D? 550D? chodzi o te z procentowym wskazaniem zużycia) to nowe wyzwanie dla producentów zamienników, stąd pojawiają się nowe pytania i nowe opinie o to, jak działają te nowe wynalazki.
komor napisał/a: | Nowe aku z elektroniką, jakie pojawiły się w 5D II i nowszych (7D? 550D? chodzi o te z procentowym wskazaniem zużycia) to nowe wyzwanie dla producentów zamienników, stąd pojawiają się nowe pytania i nowe opinie o to, jak działają te nowe wynalazki. | Dokładnie o to chodzi. Zdaje się, że MC kupił zamiennik do 5D2, który wogóle nie pokazywał stanu naładowania i trzeba go było ładować w dołączonej do niego ładowarce.
Nowe aku są zapamiętywane w boody po indywidualnym numerze.
W każdej chwili wychodząc z domu mogę sprawdzić stan każdego aku z szuflady oddzielnie. Aparat podaje aktualny stan naładowania z dokładnością do procenta, łącznie z liczbą wykonanych na nim zdjęć od ostatniego ładowania.
Stąd było moje pytanko.
W sumie myslałem, że 500D też już mają te nowe akumulatorki.
komor - Sro 12 Paź, 2011
B o g d a n napisał/a: | W sumie myslałem, że 500D też już mają te nowe akumulatorki. |
Wychodzi na to, że nie. test 500D, rozdział 2:
W Canonie 500D rozwiązania dotyczące zasilania są identyczne jak u jego poprzednika. Aparat jest zasilany akumulatorem LP-E5 o pojemności 1080 mAh i napięciu 7.4 V.
test 550D, rozdział 2:
Canon 550D ma już nowszy akumulator niż 500D, o oznaczeniu LP-E8. Ma on pojemność 1120 mAh, czyli nieco więcej niż LP-E5 z 500D.
W sumie w teście 550D nie widzę nigdzie w opisie menu informacji o podawaniu procentowego naładowania i tych wszystkich informacji, o których wspomina B o g d a n. Jest to dostępne w 550D?
komor napisał/a: | Jest to dostępne w 550D? |
komor, sprawdziłem i wydaje się że dopiero od 60D w górę jest ta funkcjonalność.
|
|