forum.optyczne.pl

Teleskopy, lunety i celowniki optyczne - Luneta obserwacyjna, strzelecka, 1000 - 1500 m

Akraw - Pon 10 Paź, 2011
Temat postu: Luneta obserwacyjna, strzelecka, 1000 - 1500 m
Jakie parametry optyczne powinna posiadać luneta obserwacyjna do strzelań długodystansowych na dystansie 1000 - 1500 metrow: wielkosc tarczy na taki dystans - ok. 100 x 100 cm, wielkosc "czarnego" to okrąg ok. 60 cm?
Przestrzelina ma srednice ok. 8 - 9 mm.
Luneta RACZEJ do zadań dziennych - ew. zmierzch, ale bardziej istotna jest manewrowość - przejazdy na strzelnicę - niż jasność w nocy.

Jeżeli dubluję jakiś temat już istniejący na forum to prosze o przekierowanie, ale nie znalazłem nic intersującego w tym temacie.

Dale - Pon 10 Paź, 2011

Akraw podstawowe pytanie jaki budżet ?
z tańszych lunet polecam Tobie model Barska Gladiator 30-90x100 WP http://www.barska.com/Gla..._by_Barska.html

Akraw - Pon 10 Paź, 2011

Raczej wersja ekonomiczna - nie mam pojecia jak wyglada cenowo półka dla takich urządzeń, wiec raczej nie bedzie to Leupold czy Swarovski ;)
Nie może to być również totalne g.wmo, bo z odległości 1000 metrów przestrzeliny sa prawie niewidoczne, nawet w dobrych lornetkach 7x50, czy 10x50.

Dale - Pon 10 Paź, 2011

Akraw jest jeszcze jedna ciekawa luneta Yukon 6-100x100 http://main.yukonopticsgl...-6-100x100.html
Akraw - Pon 10 Paź, 2011

Oka, czyli powiekszenia ok 90-100 krotne i srednice ok 100mm dla dystansu 1500 metrow i obiektu punktowego wielkosci 8 mm?
Dale - Pon 10 Paź, 2011

Akraw napisał/a:
Oka, czyli powiekszenia ok 90-100 krotne i srednice ok 100mm dla dystansu 1500 metrow i obiektu punktowego wielkosci 8 mm?

Powinno w zupełności wystarczyć, na takim dystansie minimalne powiększenie jakie bym zalecał to 80x

PS. Akraw zobacz celownik March-X 8-80x56 tylko nie pytaj o cenę :grin: http://marchscopes.com.au/tactical-8-80-x-56.html

Tak wygląda tarcza na odległości 1000 yardów i powiększeniu 80x

wdzido - Pon 10 Paź, 2011

Będziesz miał problem ze znalezieniem takiej lunety.
Co do powiększeń lunet z zoom-em to akceptowalny obraz dają do ok połowy swojej skali, potem niby powiększenie większe ale widać mniej, bo obraz ciemnieje, traci ostrość i się rozmywa. Tz. luneta 18-60 zoom dobrego zoom-a daje tak do 30-35x.

Akraw - Pon 10 Paź, 2011

Celownik bardzo fainy (raczej do wojskowego strzelania z dużych kalibrów na 1500 - 2000 m) i kosztuje tyle ile dobry celownik kosztuje :) ale teraz szukam lunety dla obserwatora - który powiniem posiadać większe pole widzenia.
Najprzyjemniej wygląda Twoja pierwsza propozycja Barska - jakoś nie kocham Yukona :)

IMHO średnica 56 mm na celowniku nadaje sie bardziej dla myśliwych na stacjonarnych stanowiskach.

Dale - Pon 10 Paź, 2011

Akraw napisał/a:
... Najprzyjemniej wygląda Twoja pierwsza propozycja Barska - jakoś nie kocham Yukona :) ...

O ile mnie pamięć nie myli ta luneta była jeszcze nie dawno do kupienia w sklepie Sharg, teraz mają tylko małą Barske 18-36x50 :lol: zadzwoń do nich i zapytaj
myślę że w ciągu 3 tygodni sprowadzą sprzęt http://www.sharg.pl/lunet...wy-c-32_37.html

Akraw - Pon 10 Paź, 2011

Przemiły damski głos oznajmił... "w tym roku nie bedziemy mieli nic z firmy Barska, a tej 30x90 to nigdy nie mielismy".

Raczej trzeba sprowadzić albo poprosić przyjaciela wracającego z USA :)

Dale - Pon 10 Paź, 2011

Można kupić w ich firmowym sklepie internetowym Klik tylko jest pewien problem bo przy takim zakupie gwarancja nie jest honorowana na terenie Polski...

PS. Masz pecha Kolego niedawno sprzedałem tą lunetę za 600 zł w idealnym stanie, ogólnie polecam bo jak za tą cenę obraz jest naprawdę zadziwiająco dobry a w komplecie jest statyw i fajna torba :razz:

Akraw - Pon 10 Paź, 2011

Czy czekaja mnie niespodzianki typu VAT i cło - bo to amerykanski sklepik?
Guliwer - Pon 10 Paź, 2011

Ta Barska Gladiator przy powiększeniu 80x na 1500m da taki obraz przestrzelin na tarczy jakbyś ogladał ją gołym okiem z odleglosci 19m i to o zmroku. :roll: Tak mają zoomy, nawet te droższe.

Co można dostać w kraju od ręki, to. np. Celestrona Regal 100 F-ED, do tego okular stały np. Celestron X-Cel LX 5mm. Taki zestaw da powiększenie 108x i całkiem ostry obraz, z niewielką CA. Niestety dość ciemny, ale w słoneczny dzień starczy. Na 1000m powinieneś widzieć przestrzeliny 8-9mm. Na dalsze dystanse może być problem.
Przestrzeliny dobrze widać jak za tarczą jest jasne tło np. piasek kulochwytu.

Z ciekawości zapytam jaką amunicją Kolega strzela na takie dystanse :?:
Chodzi mi o typ broni i amunicji, bo że własnoręcznie elaborowaną to się domyślam.

PS. Zastanawiam się jeszcze jak w celowniku March-X 8x-80x56mm jest możliwe powiekszenie 80x przy aperturze obiektywu 56 mm :?:

Akraw - Pon 10 Paź, 2011

Luneta jest do .308, wiec zasięg do 800 metrow max, reszta do 1500 m to zapas bo apetyt rośnie w miarę jedzenia ;)

Niestety "apertura obiektywu" ma dla mnie za dużo sylab i jest zbyt trudnym zwrotem nawet do wymówienia ;)

Dale - Wto 11 Paź, 2011

Akraw napisał/a:
Czy czekaja mnie niespodzianki typu VAT i cło - bo to amerykanski sklepik?

Za przesyłkę ekonomiczną 2-3 tyg. zapłacisz ok. 100 $
Cło 4,2% liczone jest od ceny zakupu + koszty transportu
22% VAT liczony jest od ceny zakupu + koszty transportu + Cło

Są jednak sposoby na uniknięcie płacenia Cła i Vatu przeczytaj dokładnie ten artykuł http://www.komputerswiat....za-granica.aspx

Guliwer napisał/a:
PS. Zastanawiam się jeszcze jak w celowniku March-X 8x-80x56mm jest możliwe powiększenie 80x przy aperturze obiektywu 56 mm :?:

Mnie zastanawia co innego Koledzy Abs, RB, Kivirovi, Dawid1984, Arek wyjaśnijcie mi to jak oni to zrobili że zoom w tej lunecie ma tak niewiarygodnie szeroki zakres od 8x do 80x ?

Akraw napisał/a:
.308, wiec zasięg do 800 metrow max

Myślę że mocno nie doceniasz celności i siły rażenia naboju 7,62x51 (.308) takim pociskiem gość zabił taliba z odległości 1250 metrów używając karabinu M24 a to pewnie nie koniec jego możliwości...

Akraw - Wto 11 Paź, 2011

Dale napisał/a:

Myślę że mocno nie doceniasz celności i siły rażenia naboju 7,62x51 (.308) takim pociskiem gość zabił taliba z odległości 1250 metrów używając karabinu M24 a to pewnie nie koniec jego możliwości...

Troche wychodzi nam offtop balistyczny :)
Zgadzam się, ze historia notuje takie przypadki, ale osobiscie odbieram takie trafienia z 308 raczej jako mniej lub bardziej udany przypadek, a nie działania powtarzalne, do uzyskania w 1 trafieniu. Normalnie na takich dystansach uzywa zie 338LM ablo 50BMG z prawie plaska krzywa balistyczna, (na takim dystansie) i lepszymi wlasciwosciami przy wietrze bocznym.

Z zakupem chyba zaczekam na powrot kogos zza oceanu, dzieki i chetnie dowiem sie rowniez, jak udalo sie uzyskac tak duży zoom w March 8-80x56 :)

Dale - Sob 15 Paź, 2011

Akraw napisał/a:
... chetnie dowiem sie rowniez, jak udalo sie uzyskac tak duży zoom w March 8-80x56 :)

No to chyba się już nic nie dowiesz... temat umarł :sad:

Guliwer - Sob 15 Paź, 2011

Temat jest raczej teoretyczny, bo obserwacja przestrzelin kal. 7,62mm na 1000-1500m przy pomocy lunety za kilkaset zł, jest praktycznie niemożliwa.
To łatwiej i taniej robić kamerą.
Na poligonach wojskowych przy tarczy jest żołnierz w bunkrze/rowie za wałem i on podaje gdzie są przestrzeliny.

Co do celowników, to na takie dystanse potrzebny jakiś dobry Zeiss np. http://www.gunmart.net/ac...y_zf_6-24_x_72/
Bo tania luneta ze źrenica wyjściową 0,7mm będzie chyba nieporozumieniem.
Strzela się na milę również przy użyciu mechanicznych przyrządów celowniczych (diopter jest właściwie rodzajem soczewki), i to nawet ze starych karabinów lub replik czarnoprochowych, ale to inna bajka.
Pocisk .308 po 800m będzie koziołkował. Można coś z niego wyciągnąć tarczowo do kilometra.

Co do dużych zoomów, to wynalazek pt. Yukon 6-100x100 ma 2 obiektywy.

Akraw - Pon 31 Paź, 2011

Jeszcze pytanie o zamiennik, zamiast wcześniejszych propozycji, takie coś wystaczy?
http://www.metaldetectorp...TING-SCOPE.html

[ Dodano: Pią 09 Mar, 2012 12:23 ]
Czy ktos ktoś coś słyszał o firmie Vanguard? Intersuje mnie luneta VSH-780, a znam ta firme tylko z osprzetu a nie optyki. Czy ta luneta jest warta 2000 pln?

http://www.vanguardworld....21-124-244.html

[ Dodano: Nie 25 Mar, 2012 17:56 ]
Trochę odgrzeję temat :)
Zanabyłem drogą kupna Barska Gladiator 30-90x100 WP. Czy istnieje możliwość wymiany okularu na inne modele - jeżeli tak o jakich parametrach, gwintach, etc. oraz czy istnieje możliwość montażu jakiegoś adaptera do podłączenia aparatu (oczywiście również poprosiłbym o garść danych technicznych - średnice, długości, etc.)?