|
forum.optyczne.pl
|
 |
Wolne tematy - Dodatek do aparatu jako prezent
Brindson - Pon 10 Paź, 2011 Temat postu: Dodatek do aparatu jako prezent Witam
Mam siostrę, która jest zapalonym fotografem od paru lat, jest jeszcze młodą osobą (16 lat) i posiada od niedawna aparat Sony Alfa 230. Z racji że zbliżają się jej urodziny chciałbym sprezentować jej coś co byłoby dla niej przydatne np. statyw czy coś w tym stylu. Jestem totalnie zielony i nie wiem co będzie pasować więc może akurat państwo pomogą mi kupić coś co będzie w granicach kwoty 50-150 zł. Proszę o sugestie i jeśli tylko znajdziecie chwilę wolnego czasu podesłanie linku do produktu ze strony producenta lub allegro.
Z góry dziękuje za pomoc
Pozdrawiam
moronica - Pon 10 Paź, 2011
jakiego rodzaju fotografia ja interesuje?
jotes - Pon 10 Paź, 2011
Jakiś filterek, przejściówka na M42 lub M44 (otwarcie drogi do tanich obiektywów manualnych), a jak juz trochę więcej kasy by było to jakaś (nawet najprostsza) pięćdziesiątka.
three_monkeys - Pon 10 Paź, 2011
Witam,
Proponuję dwie rzeczy bardzo przydatne dzięki, której będzie mogła robić zdjęcia nocne i portrety własne itp. Pierwsza to: wężyk spustowy (majlepiej 3metry). Druga to statyw, zmieścisz się w 150zł z dwoma rzeczami. Pozdrawiam
Brindson - Pon 10 Paź, 2011
@moronica
Za bardzo się nie znam, zdjęcia które widziałem to ujęcie miast, budynków, ale także parków i samej natury. Czasami zdarza się że robi zdjęcia w ruchu dla swoich koleżanek, tzn tak by wyglądały naturalnie. Nie znam się na tym staram sobie przypomnieć co widziałem na jej zdjęciach. Mam nadzieję że pomogłem.
@jotes i @three_monkeys
Brzmi bardzo ciekawie. Chyba zdecydowałbym się na statyw i wężyk spustowy o którym mowa. Byłby to chyba trafny początek gadżetów do jej aparatu. Powiedzcie mi proszę czy musi być odpowiednio dobrany sprzęt (nie znam się na tym naprawdę) - chodzi głównie czy aparaty różnią się czymś i jeśli chciałbym kupić statyw to musi mieć jakiś łącznik dobrze dopasowany by aparat się na nim trzymał? Czy moglibyście polecić jakiś, który jest na allegro?
Pozdrawiam i naprawdę serdecznie dziękuje za pomoc!
ghost - Pon 10 Paź, 2011
wężyk odpada, bo 230 nie ma gniazda na w/w. dostępny jest jedynie pilot.
mozer - Pon 10 Paź, 2011
Statywy fotograficzne mają uniwersalną śrubę.
W tej cenie ciężko z czystym sumieniem polecić coś dobrego...
Może jakiś Velbon?
statywu za ta cene bym nie kupowala, bedzie plastikowy i niestabilny
przy tego rodzaju fotografii faktycznie przydalaby sie jakas jasna 50tka. widze na ebayu sporo obiektywow minolta o swietle 1.7 po 30pare euro ale nie orientuje sie ile w praktyce sa warte
mozer - Pon 10 Paź, 2011
Czy siostra ma filtr polaryzacyjny? Jeśli nie, to w tej cenie można by porządne Marumi zakupić.
ghost - Pon 10 Paź, 2011
moronica napisał/a: | statywu za ta cene bym nie kupowala, bedzie plastikowy i niestabilny
przy tego rodzaju fotografii faktycznie przydalaby sie jakas jasna 50tka. widze na ebayu sporo obiektywow minolta o swietle 1.7 po 30pare euro ale nie orientuje sie ile w praktyce sa warte |
to raczej trupki. sprawna minolta 50 f/1.7 to kwestia 400zł.
masza - Pon 10 Paź, 2011
Tak jak ghost - polecałabym pilota. Siostra powinna mieć frajdę.
ghost - Pon 10 Paź, 2011
sensowny polar (zakładając że na 18-55) na 55mm.
pilocik ma sens tylko ze statywem.
Brindson - Pon 10 Paź, 2011
Hmm podchodzą państwo do tego bardzo profesjonalnie - dziękuje.
@mozer
Siostra jest w posiadaniu tylko aparatu na który sama bardzo długo oszczędzała, dlatego też zależy mi by jej pomóc w pasji która się zrodziła już parę lat temu kiedy jako dzieciak biegała z plastikowymi aparatami. Naprawdę pochłonęła ją ta fotografia z czego osobiście bardzo się cieszę bo nie jest to jedynie "słomiany zapał" a coś większego, a w dodatku rozwija się w jakiejś dziedzinie.
Filtr polaryzacyjny (przed chwilą googlowałem) jest bardzo fajny, jak chyba wszystko o czym państwo piszą. Zależy mi również na tym byście pomogli mi z wyborem marki i modelu żebym nie kupił czegoś złego, ale rozumiem najpierw kategorie produktu, a później sam produkt.
Generalnie jeśli pokazalibyście konkretną ofertę z np. allegro polecając jakiś konkretny przedmiot chociażby statyw i nawet kiedy by lekko przewyższał cenę 150 zł to bym zastanowił się nawet czy nie dołożyć w końcu zależy mi na tym by sprzęt który będzie używać służył jej jak najdłużej.
Dziękuje serdecznie za pomoc!
masza - Pon 10 Paź, 2011
Cytat: | pilocik ma sens tylko ze statywem |
No tak. Przeoczyłam, że nie ma statywu.
mozer - Pon 10 Paź, 2011
Jeśli robi dużo widoczków, to filtr może bardzo pomóc. Jeśli chce fotografować w nocy lub przy słabszym świetle, to statyw.
ghost, nie pisalam o wersji z AF ale o manualnej Minolcie MD (nie wiem czy to to samo co Minolta MD Rokkor). masa tego po 35-39 euro, wydaja sie ladne sztuki a Chuck chwali to szklo
kufel - Pon 10 Paź, 2011
w zasadzie dołączam sie do reszty: pomyślałbym nad filtrem polaryzacyjnym ( trzeba wiedzieć jaką średnicę ma obiektyw, zakładam ze 58mm) albo brałbym statyw. w sumie do głowy przyszedł mi tez filtr szary, ale do niego potrzebny i statyw i... pilot , wiec odpada.
jotes - Wto 11 Paź, 2011
Do głowy przyszła mi jeszcze zapasowa karta SD.
Albo torba/futerał większy/pojemniejszy/wygodniejszy niż ma - ale to już musiałbyś wiedzieć co ONA uważa za wygodniejsze, bo wiem,z e to kwestia indywidualna.
Brindson - Wto 11 Paź, 2011
Chyba ograniczyłem wybór do dwóch, teraz zostaje mi prosić o podanie paru namiarów na modele. Z racji że jakiś podstawowy futerał dostała gratis, a wolałbym żeby dostała ode mnie coś co pomoże jej technicznie, może nawet rozwinie możliwości nowej fotografii (z tego co czytam to tak będzie), więc kieruje się z prośbą do państwa abyście podali mi modele (jeśli znajdą państwo czas to byłoby super o link do allegro) statywu i filtru polaryzacyjnego w rozsądnej cenie do rozsądnego sprzętu, który będzie jej długo służył. Przypomnę że aparat to: Sony Alfa 230. Na święta sprezentuje jej jeszcze dysk zewnętrzny ponieważ ostatnio straciła część zdjęć bo płytki na których nagrywała zdjęcia zostały zniszczone przez dzieci naszej rodziny które często wpadają w odwiedziny (stąd myślę żę dodatkowa karta pamięci może poczekać), jednak jako że zależy mi bardzo na technicznej sprawie zdjęć i rozwinięcia jej możliwości to skoro powiedziałem A to chcę powiedzieć B, mam tylko jedną za to bardzo kochaną siostrę więc kwestia pieniędzy w sprawie statywu może sięgnąć trochę powyżej zakładanej kwoty.
Z góry serdecznie dziękuje za ostateczną pomoc z modelem.
kufel - Wto 11 Paź, 2011
Brindson, tak jak już zostalo napisane, statyw ma mocowanie uniwersalne. jakiego byś nie wziął , będzie pasować. a co do filtra polaryzacyjnego - dobiera sie go pod średnicę obiektywu a nie pod model aparatu. zobacz jaką ma średnicę obiektyw Twojej siostry.
ghost - Wto 11 Paź, 2011
moronica napisał/a: | ghost, nie pisalam o wersji z AF ale o manualnej Minolcie MD (nie wiem czy to to samo co Minolta MD Rokkor). masa tego po 35-39 euro, wydaja sie ladne sztuki a Chuck chwali to szklo |
a na co komu to do DSLRa z bagnetem A? to jak m42 do nikona - nie pasi w sensowny sposób.
three_monkeys - Wto 11 Paź, 2011
ghost napisał/a: | wężyk odpada, bo 230 nie ma gniazda na w/w. dostępny jest jedynie pilot. |
No przecież. hmmm w tych pieniążkach więc wydaje mi się, że nie kupi się sprzętu wartego tyle co.... Dobra książka o fotografii
MC - Wto 11 Paź, 2011
Jeśli siostra robi zdjęcia krajobrazowe, to zdecydowanie filtr polaryzacyjny, np. Marumi (bez Super).
Statyw - do 150 zł nie kupi się żadnych wspaniałości, ale nie przesadzajmy - na A230+kit wystarczy.
Aszex - Wto 11 Paź, 2011
Gdy szukałem dla czegoś dla siebie to wybrałem velbon df-60:
http://www.skapiec.pl/site/cat/60/comp/102487
Jest z aluminium, więc waży około 1,8 kg. Plastikowe są lżejsze, ale nie wiem czy się nadadzą na lustrzankę. Zobacz też df-50.
Filtry:
http://www.optyczne.pl/7....dsumowanie.html
pandorra - Wto 18 Paź, 2011
możesz jej kupić zestaw filtrów kolorowych (będzie mogła fajnie poeksperymentowac z fotografią i kolorami) albo statyw, albo pomyslalam też o zestawie do makrofotografii, co może byc strzalem w dziesiątkę!
jaad75 - Wto 18 Paź, 2011
pandorra napisał/a: | możesz jej kupić zestaw filtrów kolorowych | Zapomniałaś o najważniejszej informacji: GDZIE
Oj będzie po premiii...
jotes - Wto 18 Paź, 2011
jaad75 napisał/a: | pandorra napisał/a: | możesz jej kupić zestaw filtrów kolorowych | Zapomniałaś o najważniejszej informacji: GDZIE
Oj będzie po premiii... |
No przecież wiadomo, ze w foto-tip. Są w ogóle inne sklepy?
jaad75 - Wto 18 Paź, 2011
jotes napisał/a: | Są w ogóle inne sklepy? | Nie ma.
Aszex - Wto 18 Paź, 2011
Szanowna administracja forum powinna zbanować Pandorę, Jaada i Jotsa za spamowanie... co prawda wyrafinowanie, ale spamowanie... I za wprowadzanie ludzi w błąd, bo każdy wie że najlepszą firmą jest Fotobush...
hijax_pl - Wto 18 Paź, 2011
Aszex napisał/a: | Fotobush.. | A co to?
P.S.
Ja też omijam foto-tipa szerokim łukiem
Aszex - Wto 18 Paź, 2011
Nie znasz firmy fotobush? To może fotokrzak?
|
|