|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - Obróbka zdjęć
jaad75 - Wto 11 Paź, 2011
Czy mi się wydaje, czy nie dalej jak miesiąc temu kupiłeś aparat, a jeszcze tydzień temu miałeś problem z obsługą autofocusa? Nie za wcześnie na te "ślubne, plenerowe, reportaż"?
Na początek po prostu naucz się poprawnie wywoływać RAW-y - tutoriale znajdziesz w sieci.
hijax_pl - Wto 11 Paź, 2011
Basso, możesz zacząć od 7-punktów Kelby'ego. Tyle, że to są ogólne wskazówki co ze zdjęciem się robi, a nie nauka obsługi programów graficznych.
Swoją drogą tak jak już jaad75 napisał... Nie za wcześnie?
moronica - Wto 11 Paź, 2011
Basso, z aparatem dostales wolarke do RAWow
ViewNX nie dostales z d7000?
Basso, podstawowa obrobke umozliwia wiec zamiast siedziec i sie zastanawiac to moze po prostu uruchom program i zacznij dzialac. ja jak na razie wlasnie nim obrabiam i mi wystarcza
kozidron - Wto 11 Paź, 2011
eh ta fotografia ślubna, jak ona przyciaga amatorów "szybkiego zarobku".
Basso, czytałem tu na forumie, że dobrym rozwiazaniem jest zrobić około 3 tysiąca zdjęć z ceremonii, to podobno gwarantuje wyłowienie jakieś setki dobrze wykonanych ujęć
mozer - Wto 11 Paź, 2011
kozidron, no bo niestety to jest sposób na szybki zarobek przy niewielkiej inwestycji...
mduraj - Wto 11 Paź, 2011
a nie odnosicie wrażenia, że facet gra głupa? Na hasło RAW odpowiada NEF. Ignoranci tak nie reagują. A za chwilę "dostałem tylko jedną płytę taką zieloną z jakimś programem do przeglądania zdjęć. Co to kolego jakaś gra?
mduraj napisał/a: | a nie odnosicie wrażenia, że facet gra głupa |
mduraj a co to ma za znaczenie .....
mduraj, nie odnosisz wrażenia, że inni w tym wątku mają "kogoś" za głupa
Ps. mduraj, już chyba z 10 razy słyszałem od "mistrza Europy"- Manfreda...na szkoleniu, żeby nie kleić kapilarnej i wylewki przez listwy w aucie
mozer - Wto 11 Paź, 2011
mduraj, nawet jak gra to się może przyda komuś przeglądającemu archiwa - nic straconego
fatman - Wto 11 Paź, 2011
Można pójść o krok dalej i zpytać jaką chemię dali do tej wołarki?
W pomarańczowym czy w niwbieskim słoiczku?
kufel - Wto 11 Paź, 2011
Basso, poszukaj trochę na forum. wielokrotnie były tu wymieniane rożne pozycje ,np niektóre autorstwa scott'a kelby'ego.
hijax_pl napisał/a: | możesz zacząć od 7-punktów Kelby'ego |
jaad75 - Wto 11 Paź, 2011
mduraj napisał/a: | a nie odnosicie wrażenia, że facet gra głupa? Na hasło RAW odpowiada NEF. Ignoranci tak nie reagują. A za chwilę "dostałem tylko jedną płytę taką zieloną z jakimś programem do przeglądania zdjęć. Co to kolego jakaś gra? | To już bodaj czwarta próba zyskania akceptacji na tym forum (jeśli dobrze liczę nicki), więc popatrzmy na kolegę Basso przychylniej... Widać odczuwa nieodpartą potrzebę bycia tutaj i zadawania pytań...
Basso napisał/a: | Jestem w stanie zapłacić za kurs obróbki zdjęć -> nie mam czasu na szukanie w necie i palenie oczu |
moze zdecyduj się na jeden z magicznych ulotkowych kursów z cyklu "photoshop w 3 dni"
Basso napisał/a: | Dzisiaj porobiłem sporo NEF to będę na weekendzie działał. |
niby forum jest po to żeby pomagać ale para młoda, może po tym wszystkim potrzebować lekarza.
Basso, poproś jakiegoś zawodowca- nawet za kasę o pomoc, bo możesz jakimś ludziom wyrządzić krzywdę. Wiesz..... jak się krzesło kupione w Ikei "zesra" to się nikt tym nie przejmuje i kupuje drugie, niestety Polska na prawdę jest katolicka tu ludzie biorą ślub tylko raz i się cholernie tym przejmują, po co masz spier....ć komuś święta.
Basso, a może przeczytaj jeszcze raz, odsiej myśli o złym nastawieniu i zrozum przekaz...
maput - Czw 13 Paź, 2011
Basso napisał/a: | Jestem w stanie zapłacić za kurs obróbki zdjęć -> nie mam czasu na szukanie w necie i palenie oczu, wole kupić książki itd. |
Najlepsza to jest praktyka i samodzielne bawienie się funkcjami. A potem wyciąganie własnych wniosków. Książki też coś mogą pomóc, ale doświadczenia nie zastąpią.
Musisz się pogodzić, że nie ma prostej recepty na wszystko i nie da się nauczyć w 2 tygodnie czegoś, czego inni uczyli się latami, nawet płacąc. Łatwo jest kupić aparat, przeczytać książkę o obróbce i szukać klientów na ślubniaka. Pozostaje najważniejsze pytanie - o jakość... Ja bym nie miał tyle śmiałości.
dragossani - Pon 17 Paź, 2011
Ciekawe pytanie, biorąc pod uwagę, że nie wiadomo czy do obróbki zdjęć kupiłeś Lightrooma czy Photoshopa. Nauka obsługi tego oprogramowania które się ma, zwykle jest skuteczniejsza.
hijax_pl - Pon 17 Paź, 2011
Basso, chyba nie rozumiesz różnicy między LR a PS
jaad75 - Pon 17 Paź, 2011
Basso napisał/a: | Ten Lightroom bardziej mi się kojarzy z automatem, zrzuam fotki i pstrykam filtry gotowe etc. | To źle Ci się kojarzy. Lightroom, to połączenie Bridge i Camera Raw + dodatkowe funkcje.
kozidron - Wto 18 Paź, 2011
Basso, skoro przeglądałeś ksiązke do "nauki LR" to nie rozumiem gdzie dalej powstają watpliwości.
Photoshop jest "kombajnem do wszystkiego", lightroom jest wołarką rawów+ kilka dodatkowych funkcji, nie tylko z zakresu korekcji czy retuszu obrazu ale także zarządzania twoimi plikami etc.
Basso, ja bym kupił szopa, dla Ciebie LR to będzie za dużo. Zacznij czytać te książki i wątki tematyczne na forumach ( nawet tu ). Z tego co widzę warto by było zacząć od totalnych podstaw, to nie są trudne rzeczy jak się przyłożysz w miesiąc obanglasz podstawy.
komor - Wto 18 Paź, 2011
kozidron napisał/a: | ja bym kupił szopa, dla Ciebie LR to będzie za dużo |
W zasadzie ja bym powiedział odwrotnie – kup LR, bo PS to będzie za dużo. Pomijając aspekt ceny (hehe…) LR pozwoli zarówno ogarnąć porządek i jak i zrobić podstawową obróbkę zdjęć, galerię WWW i takie tam. Natomiast PS-a można sensownie wykorzystać wtedy, gdy narzędzia z LR już nie wystarczają, gdy chcemy warstwy, filtry, coś więcej. Skoro autor wątku pisze:
Basso napisał/a: | w photoshopie robiłem sporo rzeczy, ale nie zabawa z obróbką zdjęć |
to przynajmniej częściowo odpada argument: PS-a już znam i wiem co z fotkami można w nim zrobić.
jaad75 - Wto 18 Paź, 2011
komor napisał/a: | wiem co z fotkami można w nim zrobić. | No ale autor twierdzi, że właśnie obróbką zdjęć się w PS nie zajmował...
komor - Wto 18 Paź, 2011
jaad75, dlatego właśnie radzę najpierw LR, co napisałem już powyżej.
komor, ale PS zawiera ACR i Bridge, więc może jednak lepiej pouczyć się PS-a, skoro już go kupił...
hijax_pl - Wto 18 Paź, 2011
Jak ktoś mówi, że edytował zdjęcia (powiedzmy JPGi) w PS to jednak jest to co innego co wywoływanie RAWów i korekcje zdjęć. Bo do LR to można przyrównać ACR i Bridge'a a nie całego PS.
Jeśli jednak ktoś w PS edytował RAWy to chcąc nie chcąc używał ACRa - w tym przypadku LR to jest praktycznie dokładnie to samo co ACR i jeśli mowa o uczeniu to co najwyżej obsługi LR, ale w sensie "gdzie dany suwak jest", a nie "do czego dany suwak jest".
komor - Wto 18 Paź, 2011
jaad75 napisał/a: | komor, ale PS zawiera ACR i Bridge, więc może jednak lepiej pouczyć się PS-a, skoro już go kupił... |
Myślę, że LR kupi równie okazyjnie co PS.
hijax_pl - Wto 18 Paź, 2011
komor napisał/a: | Myślę, że LR kupi równie okazyjnie co PS. | No nie mów
komor napisał/a: | Myślę, że LR kupi równie okazyjnie co PS. | W foto-tipie...
kozidron - Wto 18 Paź, 2011
Nie no komor, jak już sie ma szopa to LR jest potrzebny jak szóste koło u wozu, no chyba że ktoś jest totalnie zdezorganizowany i bedzie korzystał z lightrómowego układania bibliotek ale czy to jest aż tak kuszące względem tego co oferuje szop chyba nie
komor napisał/a: | Myślę, że LR kupi równie okazyjnie co PS. |
a w tej samej cenie ?
jeżeli to:
komor napisał/a: | W zasadzie ja bym powiedział odwrotnie |
jest odwrotnie w stosunku do mojej wypowiedzi:
kozidron napisał/a: | ja bym kupił szopa, dla Ciebie LR to będzie za dużo |
to przeraza mnie twoja logika
komor, ja również Basso polecałem LR-a(ze wzgledu na koszty) ale jezeli już ma szopa to moim skromnym zdaniem tak jest lepiej. Inna kwestią jest to, że mając w posiadaniu takie narzędzie poczatek bedzie przypominał szukanie przez ślepego ciemną nocą igły w stogu siana
Wines - Pon 14 Lis, 2011
Ja jestem amatorem i używam lightrooma całkowicie wystarcza. Zgrywam, podstawowa obróbka nic specjalnego, katalogowanie, archiwizacja... Do tego książka "Adobe lightroom 3 podręcznik dla fotografów Martin Evening. Szczerze polecam. Zanim opanujesz wszystko co ma lightroom do zaoferowania minie trochę czasu.
Tutejszyn - Wto 15 Lis, 2011
Basso napisał/a: | W photoshopie nie obrabiałem nigdy zdjęć.. | Więc obrób choć jedno. Zwłaszcza, że..
Basso napisał/a: | Obsługa to pikuś. |
|
|