|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - EOS 550d warto zamieniac na 60D
lukaszek86 - Sro 12 Paź, 2011 Temat postu: EOS 550d warto zamieniac na 60D witam posiadam canona eos 550d oraz obiektywy Sigma 10-20 , tamtona 17-50 2.8 VC i mam mozliwosc sprzedania same BODY za dobre piniadze i czy jest sens dokladania i kupna 60D dzieki
Sunders - Sro 12 Paź, 2011
lukaszek86 napisał/a: | czy jest sens dokladania i kupna 60D |
IMO jak najbardziej jest
kozidron - Sro 12 Paź, 2011
lukaszek86, to plastik i tamto też plastik ale mimo wszystko warto, przejdź się do sklepu, już samo pomacanie cie przekona, 60D jest wygodniejsze w uzytkowaniu.
lukaszek86 - Sro 12 Paź, 2011
sigma oraz tamron bede lepiej wspolpracowac z pucho 60d , nie bedzie jakichkolwiek problemow?
kozidron - Sro 12 Paź, 2011
lukaszek86 napisał/a: | sigma oraz tamron bede lepiej wspolpracowac z pucho 60d , nie bedzie jakichkolwiek problemow? |
niestety to jest nie do przewidzenia.... przykro mi ale zamieniając canona na canona tak to już jest.
mozer - Sro 12 Paź, 2011
Jeżeli poprzedni Canon nie był skalibrowany do wzorca i dobrałeś do niego szkła, z nowym pewnie będzie problem.
komor - Czw 13 Paź, 2011
mozer, a dlaczego poprzedni Canon miałby nie być skalibrowany do wzorca?
Sunders - Czw 13 Paź, 2011
lukaszek86 napisał/a: | sigma oraz tamron bede lepiej wspolpracowac z pucho 60d |
Najprawdopodobniej beda wspolpracowac podobnie.Moga byc ew. problemy z tamronem, z sigma jest to raczej malo prawdopodobne.
lukaszek86 napisał/a: | nie bedzie jakichkolwiek problemow? |
Tego nigdy nie mozesz byc pewien.
mozer napisał/a: | Jeżeli poprzedni Canon nie był skalibrowany do wzorca i dobrałeś do niego szkła, z nowym pewnie będzie problem. |
mozer, tez jestem ciekawy dlaczego tak twierdzisz
kozidron - Czw 13 Paź, 2011
Panowie po co to gdybanie: canon + producenci niezależni = ?
Sunders napisał/a: | Moga byc ew. problemy z tamronem, z sigma jest to raczej malo prawdopodobne. |
byś się zdziwił z ta sigmą
kozidron napisał/a: | byś się zdziwił z ta sigmą |
Jesli nie ma z nia problemow na 550D, to niby czemu mialby je miec na 60D?
MC - Czw 13 Paź, 2011
Proste - bo to Canon. You can't.
Sunders, masz jakieś doświadczenia z canonem, poza mądrościami z innych forumów albo inaczej, to że na twoim jednym czy dwóch body nie ma już kłopotów po kalibracji to nie znaczy, że ta "próbka" badania "rozlewa" się na wszystkich uzytkowników.
....a tak nawiasem wspominając Sunders: jakie miałeś sigmy i ile razy miałeś do czynienia z kalibracją w ichnim serwisie ?
mozer - Czw 13 Paź, 2011
komor, Sunders, jak to dlaczego - bo to się zdarza i potrzebna jest kalibracja w serwisie... Nigdy nie kalibrowaliście puszki?
komor - Czw 13 Paź, 2011
mozer napisał/a: | Nigdy nie kalibrowaliście puszki? |
Nigdy nic nie kalibrowałem (poza jedną mikrokalibracją w aktualnym 50D). Z serwisem miałem do czynienia tylko wtedy, gdy w 40D padła mi migawka.
kurcze komor, nie dość, że trafiasz na dobre obiektywy sigmy, twoja 2 letnia 50/1.8 była w dobrym stanie podczas sprzedaży , nie musiałeś nigdy "przebierać podczas zakupu"(pamietam twoją jedną wypowiedź) to jeszcze nie spotkałeś się z serwisem na drodze kalibracji - ja bym to nazwał szczęściem
mozer - Czw 13 Paź, 2011
Może po prostu mnie oszukali w serwisie i puszka nie wymagała kalibracji
kozidron napisał/a: | to że na twoim jednym czy dwóch body nie ma już kłopotów po kalibracji to nie znaczy, że ta "próbka" badania "rozlewa" się na wszystkich uzytkowników |
kozidron, kalibrowałeś sigmę 10-20
Sunders napisał/a: | kozidron, kalibrowałeś sigmę 10-20 |
tak ale z nią miałem też inne kłopoty
komor, nie dość, że trafiasz na dobre obiektywy sigmy, twoja 2 letnia 50/1.8 była w dobrym stanie podczas sprzedaży , nie musiałeś nigdy "przebierać podczas zakupu"(pamietam twoją jedną wypowiedź) to jeszcze nie spotkałeś się z serwisem na drodze kalibracji
kozidron napisał/a: | ja bym to nazwał szczęściem |
kozidron, kalibrowałeś sigmę 10-20
kozidron napisał/a: | tak ale z nią miałem też inne kłopoty |
ja bym to nazwał pechem
Sunders a jeżeli potrzebowałbyś taki obiektyw specjalnie do nietypowych ujęć robionych z małej odległości od przedmiotu a nie może to być ani makro i jest potrzebna "szerokość planu" dodatkowo chciałbyś, zeby ci trafiało na 10mm i powiedzmy na 16tu tak samo ?
Sunders, nie wszyscy walą widoczki, kwasiki, landszafty, nie każdy ma takie same potrzeby.
Sunders napisał/a: | ja bym to nazwał pechem |
Panowie z serwisu zachowali się bardzo uprzejmie i "honorowo" a wcale nie musieli, za co im chwała, powtarzałem to na tym forumie wielokrotnie.
mozer - Czw 13 Paź, 2011
A jesteście w stanie zweryfikować informację, że puszka i obiektyw mogą się z upływem czasu niezależnie rozkalibrować? I ewentualnie jak duży może być to efekt?
jaad75 - Czw 13 Paź, 2011
mozer napisał/a: | A jesteście w stanie zweryfikować informację, że puszka i obiektyw mogą się z upływem czasu niezależnie rozkalibrować? I ewentualnie jak duży może być to efekt? | Mogą. Po to właśnie poważni zawodowcy (nie mam na myśli kotleciarzy od ślubów) mają korpusy i szkła pod stałą kontrolą serwisów.
mozer - Czw 13 Paź, 2011
jaad75, a orientujesz w jakim czasie takie zjawisko może zachodzić przy normalnym użytkowaniu i w jakim stopniu? Ja dużo po wertepach jeździłem, więc pewnie to nie sprzyja trzymaniu kalibracji...
mozer, nie sądzę, żeby to zjawisko związane było bezpośrednio z czasem, raczej z intensywnością i warunkami użytkowania. Poza tym, przypuszczam, że jednak sztuka sztuce nierówna. Gdzieś tam miałem, bodajże w instrukcji obiektywu, zalecane okresy przeglądów, ale instrukcji to teraz raczej nie znajdę...
mozer - Czw 13 Paź, 2011
To jakby wprowadzili AF fazowy z poziomu głównej matrycy, to serwisy stracą spory dochód;)
No nic, dzięki za informację.
mozer, ale nie chodzi tylko o AF - likwiduje się luzy, osiuje, konserwuje listki przysłony, no i oczywiście czyści obiektyw...
mozer - Czw 13 Paź, 2011
jaad75, nie no, jasne, tylko najczęstszą przypadłością jest jednak FF/BF.
komor - Czw 13 Paź, 2011
kozidron napisał/a: | kurcze komor, nie dość, że trafiasz na dobre obiektywy sigmy, twoja 2 letnia 50/1.8 była w dobrym stanie podczas sprzedaży , nie musiałeś nigdy "przebierać podczas zakupu"(pamietam twoją jedną wypowiedź) to jeszcze nie spotkałeś się z serwisem na drodze kalibracji - ja bym to nazwał szczęściem |
Jak już wspomniałem, może to dlatego, że nic nie zrzucam ze skał ani nie tarzam w błocie. A zawodowo też nie używam, u mnie sprzęt nie jest w ruchu codziennie. Trudno tak porównywać.
Baku - Pią 14 Paź, 2011
W takim razie po raz kolejny przytoczę przykład 50/1.8 II która jest w ruchu codziennie od kilku lat i to intensywnie. Genialna sztuka?
edmun - Pią 14 Paź, 2011
Baku, no ale komor to nie jedyny, mi również działa bez zarzutów. nawet śluby wytrzymuje
komor - Pią 14 Paź, 2011
Baku chyba miał na myśli swoją sztukę, że też działa.
Baku - Pią 14 Paź, 2011
A nie, nie.. Ja nie mam tego obiektywu. Z resztą u mnie sprzęt foto ma jak w sanatorium. Mówiłem o egzemplarzu wykorzystywanym zarobkowo.
|
|