forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - problem z Olympus OM 24mm f/2

nugozs - Sro 12 Paź, 2011
Temat postu: problem z Olympus OM 24mm f/2
Witam..
Mam obiektyw marki Olympus OM-System 24mm f/2_mam pewien problem zwiazany z ostroscia..
Mianowicie gdy ostrze skupiajac sie na srodku kadru to boki sa strasznie nieostre (nie dziwiloby mnie to gdyby nie drugi fakt), lecz gdy ostrze by boki byly ostre to srodek kadru jest w tym samym momencie strasznie nieostry (a wykonuje zdjecie prostopadle do plaszczyzny wiec kazdy element na zdjeciu jest w tej samej odleglosci).
Czy to ma cos zwiazane ze zlym ukladem optycznym??
Moze ktos przede mna go rozbieral i zle zlozyl??
Dwa zdjecia ponizej zobrazuja problem.

komor - Sro 12 Paź, 2011

Czyli krzywizna pola ekstremalna? :) Nie brakuje mu czasem jakiejś soczewki?

nie rozbieralem wiec nie wiem_ale chcialbym go uzywac a w takim stanie to troche trudno :/

[ Dodano: Sro 12 Paź, 2011 23:24 ]
moze powinienem go rozebrac_lecz nigdy tego nie robilem..

[ Dodano: Sro 12 Paź, 2011 23:27 ]
jesli ktos moze mi pomoc to prosze o rady..

mozer - Sro 12 Paź, 2011

nugozs, a to używany sprzęt, czy nowy?

uzywany_nowka to raczej nieosiagalna w rozsadnych cenach..
TS - Sro 12 Paź, 2011

nugozs, a jak wada ta zmienia się z odległością przedmiotową i przysłoną? Na plenerowych zdjęciach widać?

Póki co wydaje mi się, że nie jest to krzywizna pola, tylko defekt jakiś... Zuiko OM 28/2.8 nie ma widocznej krzywizny pola. Nawet podczas ostrzenia z bliska i w pełni otwarty, daje obraz ostry od brzegu do brzegu.

co zaobserwowalem to z odlegloscia przedmiotowa jest tak samo_a przymykanie troche pomaga ale niezabardzo..

[ Dodano: Sro 12 Paź, 2011 23:47 ]
czy to mozliwe ze cos jest nie tak z soczewkami?? moze brakowac jakiejs??
przeciez jakby brakowalo to raczej woguleby nie ostrzyl_czy sie myle??
a moze ktorac jest zabrudzona??

TS - Sro 12 Paź, 2011

nugozs napisał/a:
co zaobserwowalem to z odlegloscia przedmiotowa jest tak samo_a przymykanie troche pomaga ale niezabardzo..

A te załączone zdjęcia - jak przysłona i odległość?

nugozs napisał/a:
a moze ktorac jest zabrudzona??

Raczej nie, bo raz masz ostry środek, raz brzeg, zależnie od tego jak ostrzysz.

W jakim w ogóle stanie jest ten obiektyw? Są otarcia, wgniecenia? Jak wygląda optyka pod światło?

nugozs - Czw 13 Paź, 2011

zalaczone zdjecia sa przy f/2 i odleglosc ok. 2m..
ale jak wspominalem nie ma to wiekszego znaczenia z odlegloscia gdyz w plenerze mozna dostrzec to samo..
a obiektyw jest w naprawde dobrym stanie_ma czyste szkla i nie ma zarysowan czy naruszonych powlok..

TS - Czw 13 Paź, 2011

nugozs napisał/a:
ale jak wspominalem nie ma to wiekszego znaczenia z odlegloscia gdyz w plenerze mozna dostrzec to samo..

Czyli wygląda na to, że nie krzywizna pola. Przy tej ogniskowej GO jest naprawdę spora.

nugozs napisał/a:
a obiektyw jest w naprawde dobrym stanie_ma czyste szkla i nie ma zarysowan czy naruszonych powlok..

Nawet jeśli optyka i mechanika bez zarzutu, to ja bym określił stan kosmetyczny jako średni i nie kupił. Widać, że dużo używany - sporo zadrapań. Jeśli krawędzie są nierówne (pierścień przysłony?), to mógł upaść na coś twardego...

mozer - Czw 13 Paź, 2011

Ja bym też takie coś zwrócił...

zwrucic nie moge..
poza tym jak juz go mam to chce go naprawic..
powiadacie ze mogl upasc_ale nie ma sladow wgniecen..
a jest jedynie minimalnie wytarty na brzegach pierscienia przyslony..
moze zaryzykuje i go rozbiore (choc nigdy tego nie robilem), moze ktos juz to robil i zle soczewke wlozyl (obrocil)??

[ Dodano: Czw 13 Paź, 2011 11:09 ]
sory za blad ort._ma byc zwrocil..

mozer - Czw 13 Paź, 2011

nugozs, wydaje mi się, że bez sprzętu do kolimacji osi optycznej raczej nic nie zrobisz...

co to takiego??
moze znacie fachowca w Krakowie ktory by mi pomogl??

mozer - Czw 13 Paź, 2011

Włożenie soczewki odwrotnie nie da takiego efektu.
Poszukaj w googlach serwisu Olympusa.

Wujek_Pstrykacz - Czw 13 Paź, 2011

Skontaktuj się z forumowym kolegą o nicku Palindrom.

napisalem do serwisu Olympus'a ale nie wiem czy odpisza bo przeciez teraz to naprawiaja Zuiko Digital_ale moze jednak mi pomoga z dawna konstrukcja..

[ Dodano: Czw 13 Paź, 2011 16:57 ]
Serwis Olympus'a mi odpowiedzial..
Nie podejma sie naprawy_tak jak myslalem :/

palindrom - Czw 13 Paź, 2011

Dzień dobry Wujku, już jestem ;)
nugozs, napiszę do Ciebie wiadomość ale dobrze będzie publicznie rozwiązać problem ku potomności ;)

Masz rację, jeżeli czegoś by brakowało, nie byłbyś w stanie wyostrzyć "w punkt" na nieskończoność. Byłoby albo za blisko, albo za daleko. Konstrukcja tego obiektywu za to daje kilka możliwości włożenia czegoś na odwrót. Wsadzenie odwrotnie dowolnego menisku może właśnie tak ładnie skopać krzywiznę pola, astygmatyzm, dystorsję... Większość wad zależnych przede wszystkim od pola, w mniejszym stopniu wady zależne od apertury.
Przypuszczasz że obiektyw mógł być otwierany i czyszczony? Mam nadzieję że nie zdarzyło się takie coś że podczas czyszczenia jakaś soczewka się potłukła i została wsadzona dowolna inna o podobnej mocy :/

Jak wrócę do Polski to możemy z nim powalczyć ;)

dzieki za odpowiedz..
mam tez taka nadzieje ze wszystkie soczewki sa oryginalne..
moze faktycznie byl czyszczony i ktos jak sadze odwrocil ktoras z soczewek..
myslisz ze to trudne bym sie sam nie zabieral za rozkrecanie??

[ Dodano: Czw 13 Paź, 2011 17:09 ]
przeczytalem od Ciebie wiadomosc i chyba poczekam na Ciebie..

[ Dodano: Sro 26 Paź, 2011 08:54 ]
do PALINDROM..
jakos nie moge sie z Toba skontaktowac :/
jak bedziesz mial czas to daj znac co ze spotkaniem..

[ Dodano: Czw 03 Lis, 2011 20:43 ]
no i udalo mi sie alikwidowac wade_soczewka 'rysujaca' (tylna) byla odwrocona..
na schemacie widac bylo inne ulozenie wiec odwrocilem..
trzeba bylo tylko pierscieniem pomiedzy ta soczewka a soczewkami plywajacymi odkrecic troche by 'rysujaca' byla blizej kliszy/matrycy gdyz tylko odwracajac ja mialem mozliwosc ostrzenia do ok. 1.5m_pare prob z ulozeniem pierscienia i ok..
juz sie cieszylem i wykonalem pare prob az sie zdazyl niemily wypadek_listek przyslony 'oderwal sie' i lata mi wewnatrz (nie jest zlamany).
nie wiem jak to sie stalo bo tego nie ruszalem_zaledwie odkrecilem bagnet by dostac sie do pierwszej soczewki..
mam pytanie_czy ktos wie jak sie dostac do tych listkow??

ponizej zdjecia rozkreconego po czesci obiektywu oraz rezultat odwrocenia soczewki..

[ Dodano: Czw 03 Lis, 2011 20:44 ]
2.

[ Dodano: Czw 03 Lis, 2011 20:45 ]
3.

[ Dodano: Czw 03 Lis, 2011 20:46 ]
f/2

[ Dodano: Czw 03 Lis, 2011 20:46 ]
f/4

nugozs - Czw 24 Lis, 2011
Temat postu: Nowy temat bo nie dodaje zdjec w poprzednim
mam nadzieje ze tera doda zdjecia..
pytam o to czy ktos wie jak dostac sie do mechanizmu przyslony w Olympus OM 24/2 gdyz zauwazylem ze serwis moze sie mylic co do tego srebrnego bolca o ktorym pisalem we wczesniejszym temacie..
oto zdjecia ktore zobrazuja moje przypuszczenia..

[ Dodano: Czw 24 Lis, 2011 09:06 ]
i drugie..

komor - Czw 24 Lis, 2011

nugozs, zamiast zakładać nowy temat dotyczący tego samego problemu, lepiej napisz PW do któregoś z moderatorów z prośbą o podbicie tematu. Zdjęcia się przecież dodały, jak widać powyżej, tylko dopisywane posty sklejają się z poprzednimi, gdy dopisuje ta sama osoba i wtedy wątek nie wędruje na górę listy tematów. Taki urok mechanizmu forumowego.