forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Jaki obiektyw do eos 7d ??

lomyk - Pią 14 Paź, 2011
Temat postu: Jaki obiektyw do eos 7d ??
Witam jestem tylko amatorką która nie ma zielonego pojęcia o fotografii mimo ze chcialabym jakies miec !
Posiadam Eosa 7d z obiektywem 75-300mm dzis dowiedzialam sie ze jest to tele obiektyw ;p ale nie odpowiada mi on poniewaz chcialabym taki standardowy najlepiej tej samej firmy i prosze o dokladna informacje a najlepiej linki ;) do stron z takim ze obiektywem ten ktory mam chcialabym sprzedac lub zamienic dowiedzialam sie ze ten ktory potrzebuje to 17-70mm ale nie chce popelnic bledu dlatego zwracam sie z wielka prosba o pomoc a i ewentualnie ile jest warty ten ktory mam? ;) dziekuję

mozer - Pią 14 Paź, 2011

Na początek kup obiektyw Canon 15-85. Jak nauczysz się robić zdjęcia, to już będziesz wiedziała co Ci potrzebne.
Obiektyw 75-300 występuje w 5 różnych wersjach - musisz sprecyzować.

Sunders - Pią 14 Paź, 2011

lomyk napisał/a:
ile jest warty ten ktory mam?

Nowy ok.1100pln,
lomyk napisał/a:
chcialabym taki standardowy najlepiej tej samej firmy i prosze o dokladna informacje a najlepiej linki do stron z takim ze obiektywem

http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/691594
:smile:

lomyk - Pią 14 Paź, 2011

Wszystko ok ale nie ma cos tańszego??? :mrgreen: to do tego 15-85
a ja mam EF 75-300MM 1:4-5.6 III

lomyk napisał/a:
nie ma cos tańszego???

Sprecyzuj jaka kwota dysponujesz :smile:

moronica - Pią 14 Paź, 2011

lomyk, widze ze jednak twoje checi sa tylko na papierze i nie poczytalas watku, do ktorego linka ci podalam
mozer - Pią 14 Paź, 2011

Sunders napisał/a:
Nowy ok.1100pln,

Skąd wiesz, który to obiektyw?

lomyk - Pią 14 Paź, 2011

moronica napisał/a:
lomyk, widze ze jednak twoje checi sa tylko na papierze i nie poczytalas watku, do ktorego linka ci podalam

OWSZEM ZAGLĄDAŁAM TAM JEDNAK CHCIAŁABYM KONKRETNĄ ODPOWIEDŹ ZALEZY MI NA CZASIE

lomyk, to ile mozesz wydać :?:
mozer - Pią 14 Paź, 2011

lomyk, ja Ci dałem konkretną odpowiedź - podpinanie czegokolwiek gorszego do tego korpusu to profanacja. ;P Aha - i nie krzycz.
lomyk - Pią 14 Paź, 2011

hmmmmm nie krzyczę ;p rozumiem profanacja ale moze na poczatek cos tanszego ;p chcialabym sprzedac ten co mam i moge cos dolozyc do tego drugiego ale bez przesady ;p moze sie zdecyduje na jakas inna marke ..... nie wiem co robic ;p

Kup ten:
http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/691588
:smile:

mozer - Pią 14 Paź, 2011

lomyk, szczerze nie rozumiem Twojej logiki - wydałaś 5 tys. zł na aparat, a żałujesz na obiektyw? Zazwyczaj proporcje powinny być odwrotne, bo to obiektyw decyduje o jakości zdjęć. Wytłumacz dlaczego wybrałaś 7D - może to pomoże Ci doradzić...

Zostałaś zapytana już kilka razy i nie odpowiedziałaś ile chcesz wydać na obiektyw.

lomyk - Pią 14 Paź, 2011

mam bo mam nie bylo konkretnego powodu poprostu moj mąż lubi dobre rzeczy a ja lubie robic zdjęcia moglabym go sprzedac i miec 5 dobrych cyfrówek ale szkodaaaaaa bo zamierzam sie nauczyc go obslugiwac ogolnie pochłonąć troche wiedzy w zakresie fotografii :mrgreen:

[ Dodano: Pią 14 Paź, 2011 20:34 ]
a przepraszam ;p z 1200zl nie wiecej ;)

ophiuchus - Pią 14 Paź, 2011

lomyk,

Tamron 17-50 (http://www.ceneo.pl/4584923 - ok 1700 zł),
Sigma 17-50 (http://www.ceneo.pl/7690421 - ok 2600 zł),
Sigma 17-70 (http://www.ceneo.pl/5080573 - ok. 1700 zł),

Canon 17-85 (http://www.ceneo.pl/4772 - ok. 1000 zł)
Canon 18-135 IS (http://www.ceneo.pl/3264037 - ok. 1000 pln)
Canon 18-55 IS (http://www.ceneo.pl/934468 - ok. 300 zł)

Sigma 17-50 jest droga ze względu na stałe światło i dobre wykonanie, Tamron ma stałe światło ale ponoć delikatną obudowę. Sigma 17-70 to kompromis między tymi dwoma, ale licz się z potrzebą dobierania konkretnej sztuki pod Twój korpus ze względu na rozrzut jakościowy i różną współpracę tych obiektywów z korpusami Canona.
Canonowskie obiektywy które wymieniłem to składniki zestawów dodawane standardowo przy zakupie z obiektywami. 17-85 ma fajny zakres i niezłą obudowę oraz AF ale optycznie pewnie już nie daje rady z nowymi napakowanymi matrycami. Z dwóch pozostałych sugerowałbym 18-135 - fajny zakres, niezła ostrość i chyba akceptowalna cena. 18-55 w ostateczności :)

Jako ciekawostki:
Canon 17-55 (http://www.ceneo.pl/264380 - ok. 3500 zł)
no i wspomniany wyżej 15-85 za 2400 ;)

Powodzenia ;)

lomyk - Pią 14 Paź, 2011

ten 18- 135 chyba bylby ok

lomyk, skoro małżonek chciał wyłożyć piątaka na korpus, niech nie pożałuje na dobre szkło - 15-85 IS byłby optymalny "do wszystkiego".
mozer - Pią 14 Paź, 2011

A jak lubi dobre rzeczy, to 17-55 f/2.8 ;)

lomyk napisał/a:
18- 135 chyba bylby ok

Przy oczekiwanym zakresie ogniskowych i podanym budzecie IMO tak :smile:

lomyk - Pią 14 Paź, 2011

ok juz wszystko wiem :mrgreen: z konsultacji wynika ze chyba kupimy drozszy trudno bede miala mniej na waciki :cry:

lomyk, będzie pani zadowolona :D

lomyk napisał/a:
chyba kupimy drozszy

17-55 czy 15-85?
lomyk napisał/a:
bede miala mniej na waciki

Nie masz juz na czym oszczedzac :???: :lol:

lomyk - Pią 14 Paź, 2011

:mrgreen: dziekuje wszystkim

[ Dodano: Pią 14 Paź, 2011 20:53 ]
15-85 raczej

damian996 - Sob 15 Paź, 2011

Podpinanie do 7D czegos gorszego niz Canon 17-55 f2.8 w standardowym zakresie ogniskowych moim zdaniem poprostu nie ma sensu. Wymienione obiektywy nie wykorzystaja potencjalu body 7D. Jesli nie stac Cie na obiektyw do tego body o sprzedaj je i kup tansze 50D i lepszy obiektyw. Sam mam 50D i wczesniej uzywalem kitowych obiektyw i wymienionego tamrona 17-50 ale dopiero jak przesiadlem sie Canona 17-55 to poczulem ze "to jest to" :) 18-135 super, ale raczej nadaje sie do 600D a nie 7D. Podpinanie go do 7D to jazda BMW z silnikiem Poloneza ;) Ogolnie czujesz sie OK ale jak wcisniesz pedal gazu to pojawia sie rozczarowanie.
Usjwo - Sob 15 Paź, 2011

A ja ciekawy jestem kto sprzedaje aparat APS-C z obiektywem 75-300 amatorowi? Taki "zestaw" to tylko jako "okazja" :twisted:
edmun - Sob 15 Paź, 2011

Jak to zwykle tłumaczyłem:
To tak jak kupić sobie Ferrari za 3 miliardy dolarów, założyć opony od Malucha, a tankować u Pania Kazia z Ligoty Wygwizdowej bo tam benzyna 6 groszy tańsza

Sunders - Sob 15 Paź, 2011

Usjwo napisał/a:
ciekawy jestem kto sprzedaje aparat APS-C z obiektywem 75-300 amatorowi?

Rzeczywiscie to ciekawa sprawa, w jaki sposob lomyk weszla w posiadanie tak egzotycznego zestawu :?: Ciekawe, czy jeszcze tu zajrzy i zechce uchylic rabka tajemnicy :?: Juz nam podziekowala :wink:

007areka - Sob 15 Paź, 2011

...zdecydowanie 17-55...tylko zeby sie nie pomylila i 18-55 nie kupila...;)

007areka napisał/a:
zeby sie nie pomylila i 18-55 nie kupila...;)

... albo 17-85 :smile:

mozer - Sob 15 Paź, 2011

Obiektywu 17-55 też pewnie nie wykorzysta. Z tego co do tej pory się dowiedzieliśmy to zakup 7D to kompletny przypadek - pewnie po prostu ktoś polecił, a że lubią dobre rzeczy, to kupili. Tylko ktoś im nie powiedział, że obiektyw jest ważniejszy, i że lustrzanka sama super zdjęć nie robi... :)
maput - Sob 15 Paź, 2011

lomyk napisał/a:
zamierzam sie nauczyc go obslugiwac ogolnie pochłonąć troche wiedzy w zakresie fotografii :mrgreen:

A czemu dotąd nie pochłonęłaś ? Wybór obiektywu to chyba dobra okazja, żeby trochę poczytać i się podszkolić...

I używaj znaków interpunkcyjnych, w szczególności kropek, bo z tego co piszesz straszny bełkot wychodzi.

kufel - Sob 15 Paź, 2011

Usjwo napisał/a:
A ja ciekawy jestem kto sprzedaje aparat APS-C z obiektywem 75-300 amatorowi? Taki "zestaw" to tylko jako "okazja" :twisted:
Sunders napisał/a:
Rzeczywiscie to ciekawa sprawa, w jaki sposob lomyk weszla w posiadanie tak egzotycznego zestawu :?: Ciekawe, czy jeszcze tu zajrzy i zechce uchylic rabka tajemnicy :?: Juz nam podziekowala :wink:
ojj widać ze spamboxa nie czytacie ;) 75-300 to nie był w zestawie a został podarowany.

kufel napisał/a:
75-300 to nie był w zestawie a został podarowany.

I dokupila do niego 7D?

B o g d a n - Sob 15 Paź, 2011

kufel napisał/a:
Usjwo napisał/a:
Sunders napisał/a:
ojj widać ze spamboxa nie czytacie ;) 75-300 to nie był w zestawie a został podarowany.

"Kopernik też była kobietą!" :smile:

kufel - Sob 15 Paź, 2011

B o g d a n napisał/a:
"Kopernik też była kobietą!" :smile:
B o g d a n, sugerujesz ze dalem sie nabrać? :mrgreen: :smile:

Sunders napisał/a:
I dokupila do niego 7D?
a skad ja mam wiedziec? :)

z drugiej strony, ja nie spotkałem sie nigdy z takim zestawem; body + zoom tele..

B o g d a n - Sob 15 Paź, 2011

kufel napisał/a:
B o g d a n, sugerujesz ze dalem sie nabrać?

Ja niczego nie sugeruję, to była tylko "cytata". :wink:

kufel napisał/a:
Sunders napisał/a:
I dokupila do niego 7D?
a skad ja mam wiedziec?

Spambox nic na ten temat nie ma? :smile:

kufel - Sob 15 Paź, 2011

Sunders napisał/a:
Spambox nic na ten temat nie ma? :smile:
przeczytaj to sie dowiesz ;)

kufel napisał/a:
przeczytaj to sie dowiesz

No to musialem przeczytac :wink: Najpierw kupila 7D/chyba bez szkla :???: /, a potem dostala 75-300 w prezencie. Po tym dopiero zaczela szukac informacji, bo nie mogla dziecku zrobic zdjecia tym obiektywem w domu :shock: ciekawa historia :smile:
kufel napisał/a:
dalem sie nabrać?

Teraz to i ja mam wrazenie jakby nas wkrecano :mrgreen:

ophiuchus - Sob 15 Paź, 2011

Różne przypadki chodzą po ludziach :D Już tak nie generalizujcie, a co do kupowania obiektywu gorszego niż 17-55 do 7D, damian996, wprawdzie nie mam 7D, ale matryca w moim aparacie jest podobna, używam między innymi "nieszczęsnego" EF 1.8/28 i jakoś przesadnie na jakość nie narzekam :D
damian996 - Sob 15 Paź, 2011

Cytat:
Już tak nie generalizujcie, a co do kupowania obiektywu gorszego niż 17-55 do 7D, damian996, wprawdzie nie mam 7D, ale matryca w moim aparacie jest podobna, używam między innymi "nieszczęsnego" EF 1.8/28 i jakoś przesadnie na jakość nie narzekam

Nie uzywalem nigdy EF 1.8/28 i nie mam pojecia jak ten obietyw spisuje sie z 7D, ale chcialem tylko odniesc sie do propozycji Tamrona 17-50 f2.8, ktory do tego body poprostu moim zdaniem nie ma sensu. Uzywalem zarowno Tamrona jak i Canona na 50D i tych dwoch obiektywow nawet nie ma sensu do siebie porownywac bo to zupelnie inne klasy sprzetu. Jesli kogos stac na wyczesane body, a brakuje juz kasy na obiektyw to jaki to ma sens? Jedno z drugim musi isc w parze. Tamron oczywiscie bedzie dzial z 7D i w oczach fotografa amatora beda wychodzily z tego zestawu super zdjecia, ale obiektyw ten poprostu nie wykorzysta potencjalu tego body.

mozer - Nie 16 Paź, 2011

damian996, 17-50 nie daje gorszego obrazka niż canonowski 17-55. No chyba, że masz na myśli AF...
damian996 - Nie 16 Paź, 2011

moim zdaniem 17-55 bije 17-50 na glowe jesli chodzi o ostrosc zdjec, szczegolnie przy przeslonie 2.8. Tamron powoli dogania Canona ale mniej wiecej dopiero od przeslolny 5.6. Jesli chodzi o jakosc obrazka to trzeba tez wspomniec o zywszych i bardziej wyrazistych kolorach z canona. Wystarczylo mi zrobic kilka testowych zdjec zaraz po zakpie canona aby glosno powiedziec WOW ;) Roznice widac odrazu i niepotrzebne sa do tego skomlikowane testy. A AF to oczywiscie tez inna bajka :) Uzywalem przez jakis czas tamrona i teraz uzywam canona na tym samym body 50D. Nie wiem jak to wyglada na innych puszkach, ale spodziewalbym sie podobnych rezultatow.
mozer - Nie 16 Paź, 2011

damian996, może miałeś mydlanego Tamrona. A kolory przy fotografii cyfrowej nie są takie istotne.
B o g d a n - Nie 16 Paź, 2011

damian996 napisał/a:
Jesli kogos stac na wyczesane body, a brakuje juz kasy na obiektyw to jaki to ma sens? Jedno z drugim musi isc w parze.
Dokładnie.

mozer napisał/a:
A kolory przy fotografii cyfrowej nie są takie istotne.
Tu mnie zaskoczyłeś. :smile:
kufel - Nie 16 Paź, 2011

B o g d a n napisał/a:
mozer napisał/a:
A kolory przy fotografii cyfrowej nie są takie istotne.
Tu mnie zaskoczyłeś. :smile:
pewnie chodziło o to ze w fotografii cyfrowej wszelkie zafarby są latwe do skorygowania a dopasowanie kolorów (saturacja, odcien, jasnosc) tez nie jest problemem ;)
komor - Nie 16 Paź, 2011

kufel napisał/a:
pewnie chodziło o to ze w fotografii cyfrowej wszelkie zafarby są latwe do skorygowania

Ciekawe ile osób spośród posiadaczy tańszych obiektywów o nierównej transmisji wie jak to zrobić i dysponuje odpowiednimi narzędziami. :roll:

mozer - Nie 16 Paź, 2011

Oczywiście tak - użyłem skrótu myślowego - chodziło mi o odwzorowanie kolorów przez obiektyw. :) Inna sprawa, że Tamrona bym nikomu nie polecił, a Canon jest za drogi w stosunku do jakości wykonania...

[ Dodano: Nie 16 Paź, 2011 12:04 ]
komor, no nie przesadzajmy - ten Tamron optycznie to akurat jest dobry - przynajmniej, gdy jest nowy ;P

kufel - Nie 16 Paź, 2011

komor napisał/a:
Ciekawe ile osób spośród posiadaczy tańszych obiektywów o nierównej transmisji wie jak to zrobić i dysponuje odpowiednimi narzędziami. :roll:
w wołarce raw suwakami cos tam można zrobić, choćby w takim Lr/ACR gdzie odcień każdego koloru można dopasować, albo korygować balansem bieli.
damian996 - Nie 16 Paź, 2011

Cytat:
w wołarce raw suwakami cos tam można zrobić, choćby w takim Lr/ACR gdzie odcień każdego koloru można dopasować, albo korygować balansem bieli.

Niestety prawda jest taka, ze duuuuza wiekszosc niedzielnych fotografow-amatorow omija RAWy szerokim lukiem i przewazniej korzysta z JPGow. Zwyklym uzytkownikom zalezy na tym aby zdjecia z puszki wychodzily jak najlepsze i nie potrzebowaly ingerencji dodatkowego oprogramowania i pozniejszej obrobki aby np poprawic kolory. W takim przypadku to co wychodzi z obiektywu ma spore znaczenie i wplyw na koncowy efekt na papierze :)

B o g d a n - Nie 16 Paź, 2011

kufel napisał/a:
Z przenoszeniem barw jest podobnie jak z muzyką. Jak do napędu CD włożysz płytę z MP3, albo jakąś chińską kopię, to choćbyś miał nie wiadomo jaki sprzęt i nie wiadomo ile suwaków w korektorze graficznym, to i tak to nie będzie to, co pełna brzmienia oryginalna płyta.

Po prostu, gdy wysokich i niskich harmonicznych brakuje, to ich nie wyczarujesz.
Barwa brzmienia jak i w naszym wypadku barwa obrazu, już nie taka. :smile:

kozidron - Czw 20 Paź, 2011

B o g d a n napisał/a:
Z przenoszeniem barw jest podobnie jak z muzyką. Jak do napędu CD włożysz płytę z MP3, albo jakąś chińską kopię, to choćbyś miał nie wiadomo jaki sprzęt i nie wiadomo ile suwaków w korektorze graficznym, to i tak to nie będzie to, co pełna brzmienia oryginalna płyta.

nie do końca, słuchać generalnie należy na środkach i jakiekolwiek "obcinanie" nawet subtelne( oczywiście na "odpowiednio wyprodukowanych płytach" i nie mam tu na myśli gdzie je tłoczono tylko jak je nagrywano ) często odbiera przyjemność słuchania.

Wydaje mi się, że rozumiem co B o g d a n miał na mysli, tymi suwaczkami nie mozemy sobie "jeździć" w lewo i prawo bez degradacji kolorów. Oczywiscie wszystko zalezy od matrycy :wink: