forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - aparat do 2000pln

farciarz121 - Pią 14 Paź, 2011
Temat postu: aparat do 2000pln
Witam,

Przegladnolem 1000000tematow na forach jednak nie uzyskalem satysfakcjonujacej mnie odpowiedzi. A mianowicie od dawna zmagam sie z pytaniem jaki aparat wybrac.....

Do dyspozycji mam ok 1500/2000zł nie robia mi zadnej roznicy wymiary aparatu , moze byc to zarowno kompakt jak i lustrzanka dlatego prosze Was o pomoc w doborze odpowiedniego sprzetu.

Aparat ma robic przedewszystkim wyrazne zdjęcia, zwłaszcza z bliska np. biżuteri szydełkowej, ponadto fajnie gdyby nadawal sie rowniez do innych zdj. ale najwazniejsza jest jakosc zdjęc MAKRO.

Ze wzgledu na powyzsze wytyczne zastanawiam sie nad olympusem xz-1 o ktorym czytalem wiele dobrego. Co o tym myslicie ? czy ten aparat to aby dobry wybor czy jednak moze jakas lustrzanka ? jesli tak , to jaka ? jakies inne sugestie??

z gory dziekuje za pomoc

mozer - Pią 14 Paź, 2011

farciarz121, zostań przy kompakcie. Do lustrzanki sam obiektyw makro będzie co najmniej tyle kosztował.
MaciekNorth - Pią 14 Paź, 2011

Możesz też kupić tanią lustrzankę i pierścienie pośrednie makro np. Delta z przeniesieniem automatyki za ok. 250 zł ;) Z tym że musisz się upewnić czy dany obiektyw kitowy będzie działał z tymi pierścieniami, tzn. czy punkt ostrzenia będzie przed soczewką, bo z tym to różnie.
farciarz121 - Sob 15 Paź, 2011

ok dzieki Panowie , w takim razie tylko pozostaje pytanie
czy olympus zx-1 bedzie dobrym wyborem, czy proponowalibyscie cos innego?

B o g d a n - Sob 15 Paź, 2011

farciarz121 napisał/a:
w takim razie tylko pozostaje pytanie
czy olympus zx-1 bedzie dobrym wyborem, czy proponowalibyscie cos innego?
Proponuję przesunąć ten temat do działu kompaktów, bo tam większe szanse na uzyskanie porady.

Dobry kompakt potrafi zrobić naprawdę super zdjęcia macro z bliskiej odległości, co w Twoim przypadku jest możliwe. :smile: