forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - Szybkie pytanie o kompresję TIFF-ów

Tworas - Sob 15 Paź, 2011
Temat postu: Szybkie pytanie o kompresję TIFF-ów
Hej,
mam trochę zdjęć w TIFFach ale nie są one skompresowane.
Chciałbym nieco pomniejszyć te pliki i skompresować je do LZW.

Obecnie robię to pojedynczo czyli otwieram fotkę w PS i po prostu jeszcze raz ją zapisuje klikając na kompresję LZW

Czy da sie jakoś w PS lub Bridge ( lub w jakimś programie który można łatwo i szybko z sieci ściągnąć ) przyspieszyć proces kompresji wielu plików? zrobić je wszystkie na raz?

pozdr! :)

jaad75 - Sob 15 Paź, 2011

Zrób sobię akcję w PS i przetwarzaj wsadowo. Ewentualnie zrób sobie dropleta z tą akcją.
Tworas - Sob 15 Paź, 2011

można zrobić akcję, która zapisuje i zamyka zdjęcie? git! ;)
ghost - Sob 15 Paź, 2011

ew. dowolna przeglądarka typu irfanview, czy faststone poradzi sobie z tym.
FotoTomek - Nie 16 Paź, 2011

Tworas napisał/a:
można zrobić akcję, która zapisuje i zamyka zdjęcie? git! ;)

Robisz sobie odpowiednią akcję i potem Automate -> Batch...
Warto na wszelki wypadek zapisać skompresowane fotki do nowego katalogu i potem ręcznie skasować stary, jeśli wszystko pójdzie dobrze.

Tworas - Pon 17 Paź, 2011

Akcje robię od dawna ale nigdy nawet nie pomyślałem o tym, że mogą one zamykać/zapisywać zdjęcia ;)
komor - Pon 17 Paź, 2011

Mogą otwierać, mogą zapisywać, przy czym po odpowiednim skonfigurowaniu możesz zmieniać foldery źródłowe i docelowe bez modyfikowania samej akcji, co się przydaje przy wielu wsadowych operacjach. U mnie w pracy bywała to kluczowa funkcja PS…
FotoTomek - Wto 18 Paź, 2011

Dokładniej, w tym przypadku to funkcja Batch powinna zająć się otwieraniem fotek ze wskazanego katalogu. Akcja natomiast powinna składać się z zapisania fotki z opcją kompresji i zamknięcia okna.
Tworas - Pią 21 Paź, 2011

i super ;) dzięki Panowie