|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Szeroki kąt / standard zoom do Canona
Arcani - Sob 15 Paź, 2011 Temat postu: Szeroki kąt / standard zoom do Canona Po śmierci mojego kita 18-55IS (autofokus działa już tylko w jedną stronę) nadszedł czas na zakupienie czegoś nowego. Zastanawiam się nad zestawem Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II LD Aspherical (IF) plus Canon EF 28-135 mm f/3.5-5.6 IS USM. Proszę o doradzenie czy taki zestaw ma sens, czy może można to czymś zastąpić w podobnej cenie.
lotofag - Sob 15 Paź, 2011 Temat postu: Re: Wybór objektywu szeroki kąt. IMHO nie ma sensu, Tamron 17-50/2.8 ok, ale dokup sobie do tego normalne tele jeśli potrzebujesz dłuższych ogniskowych, a nie ciemny spacerzoom pod większą matrycę...
I co to wszystko ma wspólnego z szerokim kątem?
moronica - Sob 15 Paź, 2011
Arcani, a co chcesz fotografowac? lepiej obiektywy dobierac pod katem tematyki a nie samego pokrycia danego przedzialu ogniskowych
Sunders - Sob 15 Paź, 2011
Arcani napisał/a: | Zastanawiam się nad zestawem Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II LD Aspherical (IF) plus Canon EF 28-135 mm f/3.5-5.6 IS USM. Proszę o doradzenie czy taki zestaw ma sens, czy może można to czymś zastąpić w podobnej cenie. |
IMO lepiej do tego tamrona dokupic drugiego tamrona: SP 70-300f/4-5,6Di VC USD - bedzie sensowniej i troche taniej
Arcani - Sob 15 Paź, 2011
Chcę obiektyw na co dzień jakaś impreza, urodziny, wesele, spacer itp. Potrzebuję coś z szerokim kątem (dlatego taki tytuł posta) i coś w miarę uniwersalnego.
Arcani napisał/a: | Chcę obiektyw na co dzień jakaś impreza, urodziny, wesele, spacer itp. |
Tamron 17-50/2,8 takim moze byc. jesli chcesz lepiej, to za 1kpln wiecej jest sigma 17-50/2,8 EX DC OS HSM.
GregSad - Sob 15 Paź, 2011
Witam,
Też jestem zainteresowany tematem - zastanawiam się nad zakupem do nikona 5100 obiektywu szerokokątnego (mam 18-105 i 55-300) do wykorzystania w domu na imprezach oraz na wyjazdach do fotek w mieście. Może ktoś podpowie co wybrać?
Będę wdzięczny
kufel - Sob 15 Paź, 2011
GregSad, 18mm to jest szeroki kąt no chyba ze chcesz jeszcze szerzej to pomyśl nad szkłami UWA , np 10-20mm Sigmy. podobne szkła ma tez tamron i nikon.
lotofag - Sob 15 Paź, 2011
Arcani napisał/a: | Potrzebuję coś z szerokim kątem (dlatego taki tytuł posta) i coś w miarę uniwersalnego. |
Żaden z wymienionych przez Ciebie obiektywów nie jest szerokim kątem sensu stricte, rozumiem że chodzi po prostu o coś "standardowego" z krótkim końcem 17÷18mm?
Poza wymienianymi już T 17-50/2.8 i S 17-50/2.8 OS HSM można jeszcze zaproponować S 17-70/2.8-4 - zmienne światło ale za to szerszy zakres ogniskowych. Do wyboru, do koloru, co kto lubi i woli
lotofag, rozrozniajmy szeroki kat i UWA (ultra szeroki kat). teoretycznie wszystko ponizej "standardowej" ogniskowej 35mm na DX/APS-C jest szerokim katem. 18mm to jest szeroki kat bo niby jakim innym katem mialby byc?
generalnie Arcani powinien przejrzec "co zamiast kita do canona" a GregSad - ktorys z wielu tematow o wyborze UWA (kufel zapomnial wspomniec, ze bardzo dobre szkla tego typu produkuje rowniez tokina)
kufel - Sob 15 Paź, 2011
moronica napisał/a: | (kufel zapomnial wspomnieć, ze bardzo dobre szkła tego typu produkuje również tokina) | a fakt, zapomniałem
Te dwa obiektywy mam nikkora więc ten też chciałbym żeby był nikkor. Pomoże ktoś ?
Arcani napisał/a: | Zastanawiam się nad zestawem Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II LD Aspherical (IF) plus Canon EF 28-135 mm f/3.5-5.6 IS USM. Proszę o doradzenie czy taki zestaw ma sens, czy może można to czymś zastąpić w podobnej cenie. |
Arcani napisał/a: | Potrzebuję coś z szerokim kątem (dlatego taki tytuł posta) i coś w miarę uniwersalnego. |
Jesli Arcani potrzebujesz rzeczywiscie UWA i "cos uniwersalnego", to w tej cenie mozna kupic tamrona SP AF 10-2400 f/3,5-4,5 5 canona 28-135mm f/3,5-5,6 IS USM,
Ale może czas zmienić sympatie Może być też inna firma.
GregSad, w tym wypadku wybor systemowego obiektywu niekoniecznie bedzie najlepszy. jedynym swietnym UWA od Nikona jest pelnoklatkowy 14-24mm f/2.8 ale raz - jest drogi, dwa - zakres na DX nie bedzie tak szeroki jak innych szkiel przeznaczonych na DX
masz zatem do wyboru:
- nikon 10-24
- nikon 12-24
- tokina 11-16
- tokina 12-24 (nowsza i starsza)
- sigma 10-20 (nowsza i starsza)
- sigma 8-16
- tamron 10-24
- tamron 11-18
porownaj sobie ich testy, zwlaszcza pod wzgledem ostrosci potrafia sie sporo roznic. pomysl rowniez, jakie swiatlo cie interesuje
Dzięki Moronica, a masz może wiedzę jaki to rząd wielkości kosztów?
skapiec.pl
ceneo.pl
radar.pl
jaad75 - Sob 15 Paź, 2011
moronica napisał/a: | pomysl rowniez, jakie swiatlo cie interesuje | No, jeśli intresuje go fotografia GregSad napisał/a: | w domu na imprezach | to tyko moronica napisał/a: | - tokina 11-16 | wchodzi w grę.
lotofag - Nie 16 Paź, 2011
moronica napisał/a: | lotofag, rozrozniajmy szeroki kat i UWA (ultra szeroki kat). teoretycznie wszystko ponizej "standardowej" ogniskowej 35mm na DX/APS-C jest szerokim katem. 18mm to jest szeroki kat bo niby jakim innym katem mialby byc? |
No rzeczywiście trochę się zapędziłem
Jak ktoś pisze o szerokim kącie od razu na myśl przychodzi mi UWA a nie "standardowe zómy" typu 17/18-50/55mm...
bleble - Pią 11 Lis, 2011
Nie będę owijać w bawełnę, proste pytanie: czy znajdę coś w podobnej cenie +/- 200 zł, równie jasnego jak Tamron 17-50(http://www.ceneo.pl/;015400740-10.htm) ? Ewentualnie mogłoby to być coś w granicach 17-20, istenieje taki obiektyw? Mam canona 450d
mozer - Pią 11 Lis, 2011
bleble, nie.
Usjwo - Sro 16 Lis, 2011
To ja sie podepne pod watek.
UWA dla APS-C, priorytetem jest dystorsja, ktory lepszy:
1. Sigma 8-16
2. Canon 10-22
3. Inny w zakresie ok 10mm (moze byc stalka, moze byc manualny, moze byc tani )
Bardziej mnie przekonuje Sigma, Canon dlatego ze Canon .
ophiuchus - Sro 16 Lis, 2011
Usjwo, na sigmę 8-16 nie nakręcisz normalnych filtrów, pewnie jakieś sensowne rozwiązanie kosztuje tyle co ten obiektyw ;d A może Sigma 10-20? Tokina 11-16? W przeciwnym wypadku chyba tylko 10-22 zostaje (którego swoją drogą mogę polecić ) Ewentualnie Samyang 14mm, ostatnio dosyć często wspominany przy okazji różnych testów
fatman - Sro 16 Lis, 2011
Canon 10-22 to naprawdę przyzwoite szkło. Miałem przez 2 lata. Sigmą 8-16 fociłem ostatno na zlocie. Gdzie jej tam do canona z ostrością że nie wspomnę już, ze jak zapodał opiuchus - filtra nie nakręcisz.
jaad75 - Czw 17 Lis, 2011
fatman napisał/a: | Gdzie jej tam do canona z ostrością że nie wspomnę już, ze jak zapodał opiuchus - filtra nie nakręcisz. | W tym szkle nie chodzi o wybitną ostrość, tylko o wybitną szerokość... Wymoderowano.
Przy tak szerokim kącie polar sprawdza się słabo. Zresztą przy zwykłym UWA też średnio.
|
|