|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe lustrzanki - Od czego zależy numer lustrzanki Canon EOS ...?
Yasu - Nie 16 Paź, 2011 Temat postu: Od czego zależy numer lustrzanki Canon EOS ...? No, może i głupie pytanie i zapewne wychodzę teraz na straszną idiotkę. Trudno :'D nie wytrzymam jeśli się nie spytam.
Więc niech mi ktoś wyjaśni od czego zależy numer lustrzanek z serii Canon EOS. Istnieje Canon EOS 400D, 450D, 40D, 1100D i tak dalej, i tak dalej... 1000D podobno najtańszy, 1100 najnowszy, a 50D lepszy niż 450D...? Gubię się w tym wszystkim i nie ukrywam, że poluję na któryś z EOS'ów bo nawet jako kompletnie łysa w tych tematach, muszę od czegoś zacząć i jednocześnie pozostać na dłuższy czas, jeśli nie do samego końca mojej "przygody" z lustrzanką. Który jest w końcu najlepszy, który najnowszy, który warto kupić?
mozer - Nie 16 Paź, 2011
Ilość cyfr w numerze wskazuje na zaawansowanie lustrzanki - im mniej cyfr, tym bardziej profesjonalna lustrzanka.
Najtańsze aparaty to te 1xxxD, a najdroższe 1D.
Może być tak, że lustrzanka z niższego segmentu ma lepszą matrycę, bo jest po prostu nowsza, ale inne rzeczy będą w niej gorsze/bardziej okrojone.
To tak uogólniając.
50D jest na pewno lepszy niż 450D - matrycę 50D też ma lepszą.
Aha - serie 1xxxD to sobie daruj...
maput - Pon 17 Paź, 2011
A poza poczytaniem numerów modeli coś więcej zrobiłaś żeby się dowiedzieć o różnicach ? Rozumiem że Canon na swojej stronie nic nie pisze o żadnym modelu, tylko numerek podaje ? Ja wiem, że łatwiej zapytać na forum, a inni niech piszą, ale własna inwencja daje czasem lepsze rezultaty...
kozidron - Pon 17 Paź, 2011
powszechna dysgóglia opanowała umysły
Yasu, jeżeli masz bana na google, skorzystaj z choćby z bing'a
B o g d a n - Pon 17 Paź, 2011
Yasu napisał/a: | Który jest w końcu najlepszy, który najnowszy, który warto kupić? |
Każdemu według potrzeb i według możliwości.
Tu na stronie Canona znajdziesz opisy wszystkich aktualnych modeli Canona, ustawione od najprostrzych, do najbardziej zaawansowanych i najdroższych, jak już pisał mozer.
Na tym forum jest też dział "Pomagamy w wyborze lustrzanki" gdzie na samej górze masz tematy, według ceny.
Poczytaj i pytaj o szczegóły.
|
|