forum.optyczne.pl

Filtry, konwertery i soczewki - Osłona przecisłoneczna - orginalna czy zamiennik?

jaco88 - Czw 20 Paź, 2011
Temat postu: Osłona przecisłoneczna - orginalna czy zamiennik?
Czy warto płacić więcej za oryginalną osłonę względem tańszych zamienników firm trzecich?
Chodzi konkretnie o osłonę do C50mm 1.8 II - oryginał Canona: 84zł, zamiennik JJC: 23zł.

Czy ta różnica w cenie oznacza rzeczywiście lepszej jakości plastik itp?

edmun - Pią 21 Paź, 2011

jakość będzie widoczna, choć tylko dla onanistów sprzętowych. nie opłaca się kupować oryginału jeśli nie przeszkadza Ci brak loga Canona na osłonie
MC - Pią 21 Paź, 2011

Do Canona 50/1,4 kupiłem jakiś zamiennik. Chyba w foto-tip, ale głowy teraz za to nie dam.
Kosztował mniej niż 30 zł czyli 3,5x taniej niż oryginał. Był na niej napis - małymi literkami "for" a dużymi, odpowiednio stylizowanymi "Canon".
Obiektyw wraz z osłoną sprzedałem koledze, który po pół roku sprzedał go dalej. W sobotę ze zdziwieniem usłyszał, że nie był to oryginał.

Reasumując przydługi wywód - przy osłonach do Canona nie ma co się bawić w oryginały (choć obecnie do wszystkich mam oryginalne - dzięki pierwszym właścicielom). Co innego Zeiss. Tam nawet osłona jest klasą samą w sobie...

tarasek - Nie 30 Paź, 2011

Podpisuję się pod powyższymi opiniami. Lepiej minimalizować koszty, zwłaszcza że zamienniki często nie ustępują oryginałom pod względem jakości.
Stuku - Czw 08 Gru, 2011

Przepraszam z góry za wykopanie tematu.

Ja za swoją osłonę zapłaciłem raptem około 20 zł. Jest to produkt firmy MASSA.

Wygląda tak :

Używana parę razy w średnich warunkach pogodowych nie koniecznie do likwidacji odblasków ale również do ochrony przed deszczem. Zdecydowanie lepiej spisuje się w tej roli niż klasyczny tulipan :)