|
forum.optyczne.pl
|
 |
Inne akcesoria fotograficzne - Jaki laptop do obróbki zdjęć w cenie do ok. 3000 zł?
Soniak10 - Sob 22 Paź, 2011 Temat postu: Jaki laptop do obróbki zdjęć w cenie do ok. 3000 zł? Zamierzam sprawić sobie w miarę przyzwoity komputer - koniecznie laptop - którego głównym przeznaczeniem będzie magazynowanie i obróbka zdjęć. Jeżeli macie własne doświadczenia i podpowiedzi, to chętnie posłucham. Oczywiście - HDD co najmniej 500 GB, RAM 4GB, ale jaka karta graficzna, jaki procesor i ekran (co najmniej 15,6", ale z jaką matrycą) itd. Czy któraś marka wyróżnia się na tle innych trwałością i niezawodnościa? Słyszałem np niezbyt dobre opinie o trwałości ACERÓW. A inne marki i modele? Z góry serdeczne dzięki
hijax_pl - Sob 22 Paź, 2011
A dlaczego koniecznie laptop?
komor - Sob 22 Paź, 2011
Jeśli koniecznie laptop to polecam dysk Seagate Momentus XT, hybrydowy dysk, który ma tradycyjne talerze do 500 GB a do tego 4 GB pamięci SSD, która inteligentnie jest używana do przechowywania plików, które często są odczytywane, a rzadko modyfikowane, czyli głównie kluczowe części systemu operacyjnego i ew. aplikacji.
Znacząco przyspiesza pracę laptopa, nawet w porównaniu do dysków 7200 obr/min. Ten model oczywiście też jest 7200 rpm. Używam prawie rok i jestem zadowolony.
Soniak10 - Sob 22 Paź, 2011
@ hijax: BO TAK! Z tego samego powodu, dla którego jedni lubią róże, a drudzy wolą, dajmy na to, lilie. Jeśli nadal nie rozumiesz, to popatrz na dowolny komputer stacjonarny a potem na laptopa. I jeżeli nadal nie będziesz rozumiał, dlaczego laptop, to żadne moje tłumaczenie nic już nie pomoże. Acha: i nie odpowiadaj pytaniem na pytanie.
@ komor: ale w jakim laptopie masz taki dysk? Czy może masz na myśli dysk zewnętrzny? Przyznam, że zaczynam się zastanawiać nad jednym z modeli ASUSa.
Pozdrawiam was obu
hijax_pl - Sob 22 Paź, 2011
Soniak10 napisał/a: | Jeśli nadal nie rozumiesz, to popatrz na dowolny komputer stacjonarny a potem na laptopa. I jeżeli nadal nie będziesz rozumiał, dlaczego laptop, to żadne moje tłumaczenie nic już nie pomoże. | Miałem stacjonarny, później laptopa, teraz znów mam stacjonarny. I już do laptopa nie wrócę
komor - Sob 22 Paź, 2011
Soniak10 napisał/a: | @ komor: ale w jakim laptopie masz taki dysk? |
Seryjnie pewnie w żadnym. Ale skoro chcesz laptopa używać głównie do grafiki to przydałoby się coś szybszego niż budżetowe 5400 rpm, jakie lądują seryjnie w większości tanich maszyn. Nie tylko tanich zresztą.
Soniak10 - Sob 22 Paź, 2011
@ hijax: no, teraz juz lepiej! W takim raze szczerość za szczerość: gdy skończę się nim bawić, chciałbym go zamknąć w szufladzie, zeby mi nie przypominał męczarni nad wywoływaniem RAWów itp.
@ komor: nie wpędzaj mnie w kompleksy - ja tu myślałem, że laptop za 3 tysiące to co najmniej górna strefa stanów średnich, a ty mi "od tanich" wymyślasz...
Pozdrawiam
jaad75 - Nie 23 Paź, 2011
Za $3000 mógłbyś coś wybrać... Od biedy... Zdecydowanie najważniejszym elementem laptopa z przeznaczeniem do obróbki zdjęć jest matryca (no chyba, że chcesz go podpinać do zewnętrznego monitora) i to na jej jakość i typ powinieneś zwrócić szczególną uwagę. RAM-u można dołożyć, dysk wymienić lub dokupić zewnętrzny, ale wymiana matrycy to już spory kłopot i najczęściej nie jest to w ogóle możliwe. Ostatnio MacBooki Pro są ponoć na IPS-ach - od kilku lat wszystkie notebooki były tylko na TN-ach, które jak wiadomo do obróbki zdjęć nadają kiepsko, a w porywach tak sobie... Przyzwoite TN-ki można czasem potkać w Dellach i Sony (no i starszych Macbookach Pro), ale IPS-y, to jednak inna liga... I zupełnie serio - 3000zł, to raczej niska półka... No, może z lekkimi aspiracjami do średniej...
patigol - Nie 23 Paź, 2011
Soniak10 napisał/a: | Jeśli nadal nie rozumiesz, to popatrz na dowolny komputer stacjonarny a potem na laptopa. I jeżeli nadal nie będziesz rozumiał, dlaczego laptop, to żadne moje tłumaczenie nic już nie pomoże. |
Ja patrzę na laptopa a potem na Stacjonarny to widzę różnicę, w zasadzie pod każdym względem. Stacjonarny ma porządny ekran, zajmuje nieco mniej miejsca na biurku, nie jest co prawda mobilny ale przy obróbce zdjęć to akurat najmniej istotna cecha. Jak masz 3000 zł to kupiłbym iMaca z resztą rozłożoną na raty. Po co kupować półśrodki jak i tak za jakiś czas kupisz iMaca:) No chyba że do laptopa dokupisz Eizo ale i tak wychodzi na to samo, będziesz musiał dołożyć na nowy monitor:)
kasiakaaz - Nie 23 Paź, 2011
patigol napisał/a: | Ja patrzę na laptopa a potem na Stacjonarny to widzę różnicę, w zasadzie pod każdym względem. |
Niby tak, ale przypuszczam, że Soniak10 ma na myśli inne parametry patigol napisał/a: | Stacjonarny ma porządny ekran, zajmuje nieco mniej miejsca na biurku |
Ale musi tam stać "na stałe" (a jak ktoś nie ma biurka?), a do tego z reguły parę innych rzeczy, a laptopa sobie schowasz. Być może decydują po prostu względy estetyczne/brak miejsca (patrz: kobieta ).
hijax_pl - Nie 23 Paź, 2011
Co prawda laptopy dziś są o wiele "silniesze" od laptopów kilka lat temu, ale z drogiej strony stacjonarki też. A i aplikacje nie stały się przez ten czas kilka razy bardziej procesoro- i pamięciożerne....
Tak czy siak porządny laptop do obróbki zdjęć / grafiki nie jest wcale taki mobilny jak nazwa wskazuje
Procek / pamięć / dysk to nie wszystko. Przede wszystkim liczy się ekran (no chyba, że ktoś będzie się męczyć na tych dziadowskich formatach 16:9 i wielkości ekranu do 14").
Mnie do rozwiązania laptopowego zniesmaczyły pałętające się wszędzie kable, jego grzanie się (w końcu to konstrukcja zamknięta i gorzej wentylowna) i hałas wentylatorów...
Także ja temat mobilności przerobiłem
kasiakaaz napisał/a: | Ale musi tam stać "na stałe" (a jak ktoś nie ma biurka?), a do tego z reguły parę innych rzeczy, a laptopa sobie schowasz. Być może decydują po prostu względy estetyczne/brak miejsca | Tak z ciekawości idź do sklepu zobacz jak wygląda iMac 24". Tak w rzeczywistości, nie na rysunku
kasiakaaz - Nie 23 Paź, 2011
hijax_pl napisał/a: | Tak z ciekawości idź do sklepu zobacz jak wygląda iMac 24" |
No, będę chyba musiała, bo też przymierzam się do wymiany. Tylko, że z japkami nie miałam w ogóle do tej pory do czynienia, więc najpierw muszę pomacać.
Niemniej nie schowasz go i miejsce musi być.
Co ja piszę... 24" już niema... te małe to 21,5"
komor - Nie 23 Paź, 2011
Soniak10 napisał/a: | ja tu myślałem, że laptop za 3 tysiące to co najmniej górna strefa stanów średnich |
No niestety to jak z fotografią. Zaczyna się od kita za 100 złotych a potem…
hijax_pl napisał/a: | Co ja piszę... 24" już niema... te małe to 21,5" |
No właśnie bez sensu teraz jest, 24 cale wycofali i trzeba wybrać albo pomiędzy już-nie-tak-dużym-jak-kiedyś 21" a wielkoludem 27".
Zawsze można też zainteresować się sprzętem używanym.
komor napisał/a: | już-nie-tak-dużym-jak-kiedyś 21" a wielkoludem 27". | Wbrew pozorom 27" jest duży tylko na początku, a człowiek się szybko przyzwyczaja komor napisał/a: | Zawsze można też zainteresować się sprzętem używanym. | Przy dzisiejszych specyfikacjach Maka Mini - też spojrzałbym na niego + jakiś porządny NEC, ale wtedy cena wyjdzie jak porządny iMac...
komor - Nie 23 Paź, 2011
No właśnie, też się zastanawiałem nad miniakiem, ale to jest dobra propozycja jak ma się już jakiś przyzwoity monitor, którego nie trzeba wymienić. Ciągle zapominam sprawdzić czy Mini w wersji serwerowej (2-dyskowej) można skonfigurować w stripa a nie mirrora, żeby zyskać na prędkości dysków.
No ale odbiegamy stanowczo od tematu, bo ani to laptop ani tani pecet z Windows.
jaad75 - Nie 23 Paź, 2011
Jeśli chodzi o obróbkę zdjęć, to jednak wolałbym zdecydowanie któregoś z nowych MacBooków Pro. Kupowanie iMaca, jak dla mnie jest kompletnie bez sensu, bo te konstrukcje łączą w sobie wady laptopów i stacjonarnych. Wolałbym w takiej sytuacji zwykłego blaszaka i porządny monitor. BTW, 17-18.4" laptop pod obróbkę zdjęć jest wciąż całkiem mobilny (choćby i na terenie domu/mieszkania) niż iMac w jakiejkolwiek wersji.
kozidron - Nie 23 Paź, 2011
jezeli to ma być komp do obróbki w dodatku mobilny to w tej cenie niestety to nawet nie jest pół środek a ćwierć środek, czego nowego byś nie kupił, matryca bedzie raczej co najwyżej "przecietna".
Jeżeli ta twoja obróbka ma polegać tylko na wywoływaniu z rawa jotpega, kup sobie lapka, po co przepłacać za mac wynalazki.
Soniak10 napisał/a: | Jeśli nadal nie rozumiesz, to popatrz na dowolny komputer stacjonarny a potem na laptopa. I jeżeli nadal nie będziesz rozumiał, dlaczego laptop, to żadne moje tłumaczenie nic już nie pomoże. Acha: i nie odpowiadaj pytaniem na pytanie. |
kolega hijax_pl, próbował Ci grzecznie zasugerować, żebyś zmienił swój tok rozumowania a ty odpowiadasz delikatnie mówiąc nieuprzejmie.
Soniak10, bo "byle jaki" składak na siódemce za 1600+ używany lepszy monitor albo taki nowy po przecenie z jednym wypalonym pikselem "w narozniku" będzie półtorej do dwóch raza lepszy od jabłkowego wynalazku czy innego mobilnego szplajsu w tym budżecie.... i żadne bajdurzenie o stabilności macdonaldów tego nie zmieni.
Proponuje ci zmienić tok rozumowania i kupić kompa na części i samemu go złożyć, no chyba że musisz mieć koniecznie mobilne badziewie, które nigdy nie dorówna blaszakowi w tej samej cenie.
Ja już dawno wyleczyłem się z robienia czegokolwiek na laptopach(poza odbieraniem poczty w terenie) a także robienia czegokolwiek na makówkach, owszem to ostatnie fajnie bangla ale kosztuje 2,5 raza drożej, co wole przeznaczyć na szkła.
komor - Nie 23 Paź, 2011
kozidron napisał/a: | Ja już dawno wyleczyłem się z robienia czegokolwiek na laptopach |
Widocznie nie było Ci dane pracować na przyzwoitej maszynie, skoro masz takie dziwne dość doświadczenia. Może jednak warto czasem zainwestować też w porządny komputer, nie tylko w porządne szkła. Analogia jest wręcz oczywista.
Soniak10 - Nie 23 Paź, 2011
@ kozidron: nie chcem, ale muszem. Mianowicie muszem Ci powiedzieć, że wydaje mi się, że - sądząc na podstawie kolejnych wpisów kol. hijaxa - hijax nie tylko nie potraktował mojej odpowiedzi jako niezbyt uprzejmej, ale na dodatek obaj z hijaxem już "o sprawie" zapomnieliżejśmy, a Ty nagle wracasz do tego wątku. Zupełnie jak moja kochana małżonka, gdy ma tzw "gorący okres". Po co?
Natomiast co do ad remu, to sprawdzałem ceny maców: SĄ ABSURDALNE! Na ceneo zaczynają się od 3600 zł, przy czym w cenie do ok 5000 zł to w 90-ciu proc są to zabawki z ekranikami wielkości 11 (słownie: JEDENAŚCIE!!) do 13 cali. Do tego standardowym procesorem jest Intel Core Duo, 2 GB RAM i poniżej 500GB HDD. To, co by mnie interesowało, zaczyna się od 5600 zł! Na tej podstawie uważam, że Apple ma Polskę (a zapewne i inne rynki europejskie, zwłaszcza wschodnie) za siedlisko IDIOTÓW, Z KTÓRYCH MOŻNA WYŁUDZIĆ KASĘ ZA WYCOFYWANE Z MACIERZYSTEGO, AMERYKAŃSKIEGO RYNKU, STAROCIE!
Pozdrawiam
Soniak10 napisał/a: | to sprawdzałem ceny maców: SĄ ABSURDALNE! | No nikt nie twierdzi, że są niskie. Ale jak wytłumaczyć to, że coraz więcej się ich sprzedaje? Także w PL? Snobizm, a może... wygoda? Soniak10 napisał/a: | ma Polskę (a zapewne i inne rynki europejskie, zwłaszcza wschodnie) za siedlisko IDIOTÓW | Żyjesz w Unii Europejskiej. Pogódź się z tym, że w USA wszystko jest o 1/3 tańsze... A dzięki Unii właśnie 1$=1€ Soniak10 napisał/a: | WYŁUDZIĆ KASĘ ZA WYCOFYWANE Z MACIERZYSTEGO, AMERYKAŃSKIEGO RYNKU, STAROCIE! | Hm.. Apple produkuje w Chinach generalnie. Zatem to śmiecie wycofywane z Chińskiego rynku zalewają cały świat... Ciekawa hipoteza...
Ad meritum: laptop z porządnym, zewnętrznym monitorem nie jest mobilny. Porządny laptop jest mobilny, ale jeśli waży 2,5kg i na akumulatorze popracuje max 1,5h to na kanapowca też się nie nadaje. A i przegrzanie ud też nie jest fajne. Jak jest lekki, to nie jest wydajny - wtedy obróbka zdjęć wymaga sporo cierpliwości. No i by w ogóle myśleć o obróbce to te 17" z rozdzielczością 1680x1050 dobrze mieć. Mniej to się nadaje do szybkiej segregacji zdjęć
Soniak10 - Nie 23 Paź, 2011
@hijax: pisząc "absurdalne" odnoszę te "maćki" do cen PeCetów, które przy tych samych parametrach i podzespołach (HDD, RAM, CPU, rozmiar ekranu) mają ceny od 2 do ponad 3 razy niższe! A co do przyczyn, że jednak maćki się w Polsce sprzedają - to ciekawy temat do badań socjologicznych. Chociaż chyba jest to tak samo jak z samochodami: ludzie kupują Golfy czy Auris(ki) za 72000 PLN mimo, że co nmniej tej samej klasy auto mogą mieć w cenie 60-62 000. No, ale wtedy na masce mieliby logo Fiata (mam na myśli "Bravo") a nie "wymarzone VW lub Toyota". I trzeba się z tym pogodzić, ze gusta ludzi są różne. Ale muszę Ci powiedzieć, że kiedy kupowałem swoje auto, to zanim zdecydowałem się na Bravo (nowe, z salonu), obejrzałem zarówno Golfy jak i Aurisy z podobnym wyposażeniem, i gdy porównałem ceny, to deyzja moja mogła być tylko jedna. Bravo z silnikiem Multijet 120 KM służy mi tak, że życzyłbym każdemu takiego auta, co nie zmienia postaci rzeczy, że po drogach jeździ sporo znacznie droższych Golfów i Aurisów.
No więc taka sama, mniej-więcej, jest moim zdaniem, przyczyna sprzedaży maćków Polsce.
I jeszcze jedno: być może użyte przeze mnie określenie "obróbka zdjęć" jest trochę na wyrost, bo zapewne będę ograniczał się do jakiś podstawowych operacji i to nie częściej niż 2-3 wieczory miesięcznie, przez jakieś 3-4godziny. Więc do tego MUSI mi wystarczyć laptop za +/- 3 tys. np Asus X73SV-TY424V albo HP DV7-6130EW. Maćki o tych parametrach to wydatek powyżej 7000 PLN. No comments! I nawet stwierdzenie, że "mieszkam w UE" lub że "Apple produkuje swoje lapki w Chinach" nie rusza mnie.
Soniak10 napisał/a: | Więc do tego MUSI mi wystarczyć laptop za +/- 3 tys | Dalej idąć tropem Apple to jak odejmie się koszt Win7 Pro to zostanie hm... niecałe 2 tyś na sprzęt.
No chyba, że na linuksie chcesz pracować?
Inna sprawa, że skoro chcesz się bawić w edycje od święta, to po prostu rzuć monetą, a wątek jest do zamknięcia.
kozidron - Pon 24 Paź, 2011
komor napisał/a: | Widocznie nie było Ci dane pracować na przyzwoitej maszynie, skoro masz takie dziwne dość doświadczenia. |
i znowu to sam
komor , twierdzisz że lapek za 3 tysie, bedzie miał taka samą "moc" jak składak w tej samej cenie ?
komor napisał/a: | Może jednak warto czasem zainwestować też w porządny komputer, nie tylko w porządne szkła |
dzieki ja nie narzekam, prywatnie nie musze korzystać z lapków, maków i innych wynalazków.
hehe, wątpię, żeby twój macdonaldowy lapek był chodź w połowie tak dobry jak mój roczny składak
Już kiedyś o tym dyskutowalismy, zdaje się komor, byłeś wtedy jedynym zwolennikiem przepłacania za mityczną stabilność 2 do 2,5 raza więcej
Aszex - Pon 24 Paź, 2011
Tak z ciekawości sprawdziłem na skąpcu ceny lapków z i5 i i7, 4 GB ramu, ekranem większym niż 15 cali do 3000. Sporo tego... Nie wiem jak z matrycą.
Moim zdaniem spokojnie starczy 2000-2500
komor - Pon 24 Paź, 2011
kozidron napisał/a: | Już kiedyś o tym dyskutowalismy, zdaje się komor, byłeś wtedy jedynym zwolennikiem przepłacania za mityczną stabilność 2 do 2,5 raza więcej
|
A Ty nie przepłacasz za mityczną stabilność Elek? Czemu nie kupiłeś samych Sigm i Tamronów?
kozidron, strasznie Ci ciężko idzie zrozumienie, że nie wszyscy mamy takie same potrzeby, wymagania, preferencje i progi akceptacji… Dobrze, że nie jesteś premierem i prezydentem, bo wszyscy byśmy musieli podkakiwać w takt takiej muzyki, która podoba się Tobie.
hijax_pl - Pon 24 Paź, 2011
kozidron napisał/a: | Już kiedyś o tym dyskutowalismy, zdaje się komor, byłeś wtedy jedynym zwolennikiem przepłacania za mityczną stabilność 2 do 2,5 raza więcej | Ktoś kiedyś powiedział, że produkty Apple się krytykuje do momentu, kiedy się zaczyna je używać
dr11 - Pon 24 Paź, 2011
hijax_pl napisał/a: | kozidron napisał/a: | Już kiedyś o tym dyskutowalismy, zdaje się komor, byłeś wtedy jedynym zwolennikiem przepłacania za mityczną stabilność 2 do 2,5 raza więcej | Ktoś kiedyś powiedział, że produkty Apple się krytykuje do momentu, kiedy się zaczyna je używać | Nie tylko Apple. Psychologia już dawno zajęła się podobnymi sprawami
http://pl.wikipedia.org/wiki/Dysonans_podecyzyjny
Jeśli chodzi o lapka, to zadowolony jestem z takiego na 12,5' IPS. Ale nie ta kategoria cenowa i nie jest dobry przy masowej obróbce. Niewielkie ilości fot fajnie się na nim obrabia (np. na zlocie).
dr11 napisał/a: | Nie tylko Apple. Psychologia już dawno zajęła się podobnymi sprawami | Ale co Ty tam wiesz skoro produkty Appla oglądasz też na witrynach sklepowych tylko?
dr11 - Pon 24 Paź, 2011
hijax_pl, tak się składa, że miałem lapka i mam do rej pory jeszcze inne ich urządzenie
iPod fajny... był
dr11 - Pon 24 Paź, 2011
No nie jest taki fajny jak się spodziewałem. Leży i się kurzy A dlaczego? Bo jest, jak większość produktów tej firmy, zbyt hermetyczny
http://i.imgur.com/ekCzz.png
Ale nie o tym. Lapek do zdjęć powinien mieć matrycę IPS moim zdaniem.
dr11 napisał/a: | Lapek do zdjęć powinien mieć matrycę IPS moim zdaniem. | Zgadza się.
hijax_pl napisał/a: | Ktoś kiedyś powiedział, że produkty Apple się krytykuje do momentu, kiedy się zaczyna je używać |
niestety mam z nimi codziennie styczność w pracy
komor napisał/a: | A Ty nie przepłacasz za mityczną stabilność Elek? Czemu nie kupiłeś samych Sigm i Tamronów? |
jeżeli ty widzisz w tym porównaniu odpowiednią analogię to ręce opadają
Mogę zrozumieć wybór makówki jezeli zajmuje się montazem czy muzyką ale do grafiki mam w tej samej cenie 2 x lepszą maszynę.
komor, jeszcze 4 lata temu mógłbym sie z tobą zgodzić ale teraz to raczej nie chcesz przepłacać twoja sprawa, przeciez nikt ci nie broni, wolny kraj.
Mam nadzieje, że dociera do Ciebie, ze nie wszyscy chca przepłacać
Aszex - Pon 24 Paź, 2011
Komp/laptop dla zawodowca powinien mieć matrycę ips, dla reszty starczy *VA czy ewentualnie TN. Eizo stosuje ips tylko w ****, być może też w *** (nie pamiętam)
http://www.graficzne-eizo...-do-fotografii/
3 strony z czego połowa o wyższości sraple nad blaszakiem. Kompy Apple'a mogą być wydajne i są, ale za tyle samo można kupić szybszego blaszaka. Apple to +10 lansu, +2 do systemu operacyjnego etc, a -1 do gwarancji. Przypomnę, że dyskusja tyczy się laptopa do 3000, a nie 5000-6000.
komor - Pon 24 Paź, 2011
kozidron napisał/a: | jeżeli ty widzisz w tym porównaniu odpowiednią analogię to ręce opadają |
Nie, jeżeli Ty nie widzisz, to ręce opadają.
kozidron napisał/a: | Mogę zrozumieć wybór makówki jezeli zajmuje się montazem czy muzyką ale do grafiki mam w tej samej cenie 2 x lepszą maszynę. |
A czym się różni montaż czy muzyka od grafiki? Jest jeszcze jakiś wybitnie makowy soft, którego brakowałoby na Windzie? To nie o to chodzi, nie na tym polega różnica.
kozidron napisał/a: | komor, jeszcze 4 lata temu mógłbym sie z tobą zgodzić ale teraz to raczej nie |
Kiedy właśnie jakieś 4 lata temu maki były droższe niż teraz, a ich dostępność w PL była jeszcze gorsza niż teraz.
Aszex napisał/a: | Przypomnę, że dyskusja tyczy się laptopa do 3000, a nie 5000-6000. |
dokładnie
[ Dodano: Pon 24 Paź, 2011 11:08 ]
komor napisał/a: | A czym się różni montaż czy muzyka od grafiki? Jest jeszcze jakiś wybitnie makowy soft, którego brakowałoby na Windzie? |
komor, soft, nie tylko szopem człowiek zyje
komor napisał/a: | iedy właśnie jakieś 4 lata temu maki były droższe niż teraz, a ich dostępność w PL była jeszcze gorsza niż teraz. |
ile wody musi upłynąć, zebyś przestał kupować w Polsce i nie mówie tu o bułkach czy jakiejś tam zwykłej elce
komor, żeby było jasne, ja ci nie bronie przepłacać ale nie wymagaj od innych, żeby wszyscy myśleli tak jak ty, bo to jedyna i słuszna linia
Komor , do bazy twierdzisz że za 3 tysie kupisz tak samo wydają maszyne jak pc-składak na siódemce ?
komor - Pon 24 Paź, 2011
kozidron napisał/a: | dokładnie |
Ta, a ile razy jak ktoś się pytał o lustrzankę entry-entry-level to kazałeś mu dozbierać do D90?
A tak jeszcze przy okazji, bo mi wcześniej umknęło:
Soniak10 napisał/a: | przy czym w cenie do ok 5000 zł to w 90-ciu proc są to zabawki z ekranikami wielkości 11 (słownie: JEDENAŚCIE!!) do 13 cali. |
Oj lepiej byś obejrzał przed wypowiadaniem się. 11- i 13-calowe Macbook Air są subnotebookami skonstruowanymi z myślą o jak najmniejszych wymiarach. Widziałeś ich grubość? Następny jest 13-calowy MacBook Pro, który też z założenia ma być mały. To, czego mi brakuje, to zlikwidowana rodzina Macbooków (nie Pro), która była dobrą budżetową propozycją. Niestety widocznie za dużo się ich sprzedawało (a z jakością bywało różnie) i odeszła do historii.
Soniak10 napisał/a: | Do tego standardowym procesorem jest Intel Core Duo, 2 GB RAM i poniżej 500GB HDD. |
W żadnym aktualnym produkcie Apple nie ma procesora Core2Duo, są tylko i5 i i7. Nie ma nigdzie nawet i3. Gdzieś Ty to wynalazł?
komor napisał/a: | Ta, a ile razy jak ktoś się pytał o lustrzankę entry-entry-level to kazałeś mu dozbierać do D90? |
Wiesz co, to jest jedno z niższych zagrań erystycznych. Rozmawiamy o lapku za 3tysia a ty wychodzisz z różnicą 500 ziko między entry level nikona a d90, no załamka komor ....
Komor weź jeszcze rzuć kamieniem w kazdego z tego watku kto proponował jakiemuś świeżakowi dozbierać 500 ziko do d90. Delikatnie mówiąc osłabiasz mnie
komor - Pon 24 Paź, 2011
A kto mówi, że laptop musi kosztować 3000 zł? Przecież tak się możemy przerzucać długo i do niczego to nie doprowadzi.
Ja tam nikomu do kieszeni nie zaglądam i niech każdy sobie kupuje co chce i za ile chce. Ale mówienie o przepłacaniu za sprzęt komputerowy na forum, na którym rozmawia się często o korpusach za grube tysiące i szkłach za jeszcze grubsze tysiące? Wiadomo, że każde następne 10% jakości kosztuje więcej niż 10% ceny, wiadomo też, że nie wszystko warte jest tych pieniędzy, które trzeba za to zapłacić. Więc albo nie płacimy i kupujemy coś innego, albo… zaciskamy zęby i płacimy, bo nam zależy na tym czy owym. A czy temat dotyczy obłędnie drogiej eLki czy laptopa czy samochodu? To aż taka różnica? Finansowa – owszem, ale mentalnie bez różnicy. Tylko zależy co kogo bardziej elektryzuje.
Dla mnie EOT, bo pytającemu w niczym już nie pomagamy.
mozer - Pon 24 Paź, 2011
Maki są o tyle beznadziejne, że się do niczego niejabłkowego nie dają podłączyć bez skomplikowanych konwerterów - nawet do głupiego telewizora
Jeśli komuś się finansowo powodzi to oczywiście jest to świetny wybór (chociaż nadal nie wiem jak to jest z TV).
A jeśli chodzi o system operacyjny to bez sensu takie porównanie, bo dużo łatwiej jest stworzyć system chodzący gładko na 5 ustalonych konfiguracjach sprzętowych.
Kolejna sprawa - wysoka rozdzielczość mak-monitorów typu 27". Przy pewnych zastosowaniach typu oglądanie filmów jest to wada, bo wymaga skalowania w górę powodującego utratę jakości. Ogólnie obciąża też bardziej system. Warto o tym pamiętać.
mozer napisał/a: | Kolejna sprawa - wysoka rozdzielczość mak-monitorów typu 27". Przy pewnych zastosowaniach typu oglądanie filmów jest to wada, bo wymaga skalowania w górę powodującego utratę jakości. Ogólnie obciąża też bardziej system. Warto o tym pamiętać. | Problemów ze skalowaniem nie zauważyłem. Filmów na całym ekranie nie oglądam z odległości pół metra. Ale jak się foty edytuje.. Mmmmmm...
mozer napisał/a: | Kolejna sprawa - wysoka rozdzielczość mak-monitorów typu 27". Przy pewnych zastosowaniach typu oglądanie filmów jest to wada, bo wymaga skalowania w górę powodującego utratę jakości. Ogólnie obciąża też bardziej system. Warto o tym pamiętać. |
mozer, to jest akurat do obejścia, bez przesady.
komor, jak grochem w scianę Tu nikt nie mówi, ze maki sa beznadziejne, tylko ze 2 razy drożesze od tego co mozesz dostać składajac pc blaszaka na siódemce i do tego wcale nie są jakoś zdecydowanie stabilniejsze.
Tak trzeźwo myśląc, co mozesz sobie poskładać do grafiki za 3tysiace ? Warto z takim budzetem włazic w maka, moim zdaniem nie.
edmun - Pon 24 Paź, 2011
Ja również uważam, że za taką cenę jednak lepiej coś innego niż Mak. Gdybyśmy mieli powiedzmy 5000-6000 zł to pewnie na jakieś obrzydliwe jabłuszko bym się skusił.
jaad75 - Pon 24 Paź, 2011
A ja tylko zapytam, które laptopy, oprócz MacBooków Pro, są w tej chwili na IPS-ach? Bo jeśli żadne, to niezależnie od dużo wyższej ceny warto kupić Maca do obróbki, bo to jest poważny atut. Sam używam laptopa w swoim czasie sporo droższego od Macbooków Pro, a kupiłem go właśnie głównie ze wzgledu na jeden z najlepszych wtedy ekranów - lepszych niż miały wtedy Macbooki. W okolicach 3000 zł raczej nie można spodziewać się niczego nadającego się do jakiejkolwiek obróbki, bo do tanich Sony, czy Delli też wstawiają badziewie, które nawet po kalibracji będzie pokazywało kolory bardzo umownie zbliżone do rzeczywistych.
komor - Pon 24 Paź, 2011
Ja tam do firmy parę używanych maków kupiłem w ciągu ostatnich 8-tu lat, parę z nich w cenie dobrze poniżej 3000 złotych. Część z nich do dziś na mnie zarabia. Ja nikogo na siłę nie ciągnę (w przeciwieństwie do Kozidrona), ale ja bym za 3000 zł kupił używanego MBPro, jeślibym szukał laptopa do pracy. Z tym, że ja nie ukrywam, że na Windows po prostu nie pracuję i kropka.
Osobną kwestią pozostaje pytanie czy do samej grafiki warto laptopa czy nie, szczególnie, że wątkotwórca doprecyzował, że jednak obróbka zdjęć to będzie tylko ułamek czasu pracy tego urządzenia. A skoro ułamek czasu, to nie widzę problemu, żeby to jednak był laptop. Z tym, że rzeczywiście sprawą kluczową jest matryca, i nie chodzi o to, że musi być super dobrej jakości, tylko, że chyba większość tych z tanich laptopów jest po prostu kiepska.
Pozdrawiam z pokładu 4-letniego MBPro, model „Late 2006”, wyposażonego w 2-letni system operacyjny OS X 10.6, na którym obrabiam w LR3 fotki z 15-megapikselowego 50D. Core2Duo 2,33 GHz, 3 GB RAM, jakby kogoś interesowało.
komor napisał/a: | Pozdrawiam z pokładu 4-letniego MBPro, model „Late 2006”, wyposażonego w 2-letni system operacyjny OS X 10.6, na którym obrabiam w LR3 fotki z 15-megapikselowego 50D. Core2Duo 2,33 GHz, 3 GB RAM, jakby kogoś interesowało. |
ale ubaw hehehe, dawno sie tak nie ubawiłem, komor, dodatkowo jestes powodem do smiechu dla kilku moich kolegów z pracy, którzy również udaja grafików (nawet ten co siedzi przy makówce sie poskładał ) hehe.
No to sie grubo pomyliłem, mam 3 razy silniejszego kompa za pewnie połowę tej ceny albo jeszcze mniej, dla sprostowania składany 1,5 roku temu to rzeczywiscie lekko nieporównywalne
komor napisał/a: | (w przeciwieństwie do Kozidrona) |
tak, oczywiście
komor - Pon 24 Paź, 2011
Gratuluję poczucia humoru. Mój laptop jest obecnie warty z jakieś 2 tysiące, może mniej. Jak masz laptopa za połowę tej ceny to współczuję. Do stacjonarnych może nie porównujmy, zachowajmy pozory powagi.
hydra - Pon 24 Paź, 2011 Temat postu: Re: Jaki laptop do obróbki zdjęć w cenie do ok. 3000 zł?
Soniak10 napisał/a: | Zamierzam sprawić sobie w miarę przyzwoity komputer - koniecznie laptop - którego głównym przeznaczeniem będzie magazynowanie i obróbka zdjęć. |
Jeżeli przyzwoity to nie będzie tani. A z matrycami jest chyba najciężej. Sam szukałem i było naprawdę ciężko. Ostatnio jedne z lepszych pod względem właśnie matryc to Dell'e serii xps L502x - 15,6" lub L702x - 17" ale koniecznie z matrycą - "Truelife FullHD B+RGLED Display". W testach na notebookcheck Tutaj - wypada całkiem przyzwoicie dorównując mac'om. Z tym, że uprzedzam cena to co najmniej 4k zł.
A później no cóż, chyba tylko MBP - co ja zresztą uczyniłem.
hydra napisał/a: | B+RGLED Display | Powodzenia w kalibracji
komor napisał/a: | Gratuluję poczucia humoru. Mój laptop jest obecnie warty z jakieś 2 tysiące, może mniej. Jak masz laptopa za połowę tej ceny to współczuję. Do stacjonarnych może nie porównujmy, zachowajmy pozory powagi. |
Komor ale po co zachowywać pozory, przecież to ty sprowadziłes dyskusję do najniższych z mozliwych zagrań przed którymi dawno temu "ostrzegał" nas schopenhauer.
Pamiętaj, że ja będę zawsze przemawiał takim samym językiem jak mój kontr rozmówca, jeżeli on jest "niepoważny" to z jakiej racji ja mam być.
Ja od samego poczatku, (zresztą podobnie jak hijax_pl), proponuje Soniak10, żeby przestał wymyślać argumenty o "jakimś chowaniu do szuflady" czy o tym ze "jedni wolą róże a inni lilie" tylko, jezeli dysponuje tak małym budżetem to poważnie zastanowił się nad "blaszakiem" i jeszcze do tego, żeby sam go poskręcał, bo tak będzie jeszcze taniej.
komor - Pon 24 Paź, 2011
kozidron, dziękuję za wyjaśnienie, to chyba zamyka dyskusję. Zamiast bajdurzyć o przepłacaniu i innych takich – od razu trzeba było tak napisać jak powyżej.
jaad75 - Pon 24 Paź, 2011
hijax_pl napisał/a: | Powodzenia w kalibracji | Mój RGB-LED kalibruje sie dobrze i to wbrew wszelkim sugestiom zwykłym kolorymetrem (tak wiem, że ponoć mam megadobry egzemplarz Spydera3 ), a przy nowych wersjach kolorymetrów problemów nie powinno być już wcale.
komor napisał/a: | Zamiast bajdurzyć o przepłacaniu i innych takich – od razu trzeba było tak napisać jak powyżej. |
przepraszam, wczoraj nie dałeś rady przeczytać, post z wczoraj z 18.33
kozidron napisał/a: | Soniak10, bo "byle jaki" składak na siódemce za 1600+ używany lepszy monitor albo taki nowy po przecenie z jednym wypalonym pikselem "w narozniku" będzie półtorej do dwóch raza lepszy od jabłkowego wynalazku czy innego mobilnego szplajsu w tym budżecie.... i żadne bajdurzenie o stabilności macdonaldów tego nie zmieni.
Proponuje ci zmienić tok rozumowania i kupić kompa na części i samemu go złożyć, no chyba że musisz mieć koniecznie mobilne badziewie, które nigdy nie dorówna blaszakowi w tej samej cenie. |
komor, post z wczoraj z 18.33 , nie kumam czego dalej nie rozumiesz ?
Chętnie wyjaśnie a Soniak10'owi, podam nawet każdą składową część jaką ma kupić i nawet doradze jak "skręcić" jak bedzie potrzeba, byle jaki phenom X4 połozy tego twojego macdonalda a jest tani jak barszcz i wytrzymały, do tego płyta gigabayta, 4/8G ramu(w zależnosci w jaki hdd bedziemy celować) +zasilacz i karciocha i zamykasz się w 1600, reszta na uzywany monitor lub nówka z przeceny "z wypalonym pikselem" i masz te swoje maki w tej cenie zamiecione wydajnością od 1,5x do dwóch a w tej dziedzinie 25% to jest różnica
Nie kumam, że chce ci się dyskutować , jak nie masz racji.
kijos - Pon 24 Paź, 2011
Jej nie wiem nawet o czym ta cała dyskusja. Mi trochę szkoda byłoby wydawać 3000 na laptopa. Wolałbym przemęczyć się jeszcze kilka miesięcy. Dozbierać i brać MacBooka Pro (lub coś innego byle pożądanego). Za kolejne kilka miesięcy dobry kalibrator. Będziesz miał spokój przez kilka lat, a tak jak wydasz na byle co tylko będziesz się denerwował. Ja używam m.in. kilkuletniego MCP. Wykresy wydajności to nie wszystko. Ważne jest jak to działa w praktyce każdego dnia. Miałem doczynienia z różnymi komputerami i z Apple mam najlepsze wspomnienia.
komor - Wto 25 Paź, 2011
kijos, nie masz racji, kozidron wie lepiej. Liczy się cena zakupu i słupki wydajności (tej na papierze głównie).
Ja też nie mam racji, bo dla mnie ważniejsze jest to, że od 15 lat nie miałem żadnego przestoju związanego z wirusami czy padem systemu operacyjnego. A dla mnie to też „wydajność”. W przeciwieństwie do moich klientów, od których parę razy dostałem maile w stylu „Panie Rafale, proszę jeszcze raz przesłać PDF-y do korekty bo skasowało nam dysk twardy i nie mamy poczty z ostatniego tygodnia”. Ciekawe jak by wyglądała dalsza praca firmy z mojej branży, która wysłałaby klientowi takiego maila, że książkę czy broszurę będziemy robić jeszcze raz, bo nam wirus skasował pliki z serwera.
kozidron napisał/a: | 4/8G ramu(w zależnosci w jaki hdd bedziemy celować) |
A to mnie szczerze zainteresowało. Co ma ilość RAM-u do HDD? Czy chodzi po prostu o zmieszczenie się w budżecie?
dr11 - Wto 25 Paź, 2011
jaad75 napisał/a: | A ja tylko zapytam, które laptopy, oprócz MacBooków Pro, są w tej chwili na IPS-ach? | Np. Lenovo X220, X220t, LG P220. Tylko, jak pisałem, mały ekran nie pozwala na wydajną obróbkę wiekszych ilości zdjęć. No i cenowo nie ta półka
hijax_pl napisał/a: | hydra napisał/a: | B+RGLED Display | Powodzenia w kalibracji | Nie było problemów z Dellem kolegi forumowego Tylko w zasadzie okazała się zbędna, taki był poziom ustawień fabrycznych.
komor - Wto 25 Paź, 2011
Tak w ogóle to według Kalendarza Wilqa dziś jest bardzo dobry dzień na kłótnię w tym wątku.
kozidron - Wto 25 Paź, 2011
komor napisał/a: | A to mnie szczerze zainteresowało. Co ma ilość RAM-u do HDD? |
jakby nie patrzeć jesteś samowystarczalny, sam zadajesz pytania i sam odpowiadasz :
komor napisał/a: | Czy chodzi po prostu o zmieszczenie się w budżecie? |
reszty nie komentuje, bo widzisz komor, ja mam porównanie a pracuje na odrobinę lepszym maku niż wyżej wspomniany
komor - Wto 25 Paź, 2011
kozidron, ja porównywałem jak pracowałem nie u siebie i było środowisko mieszane Mac/PC. Potem już przestałem i nie patrzę wstecz. Używam i cieszę się spokojem. A to, że sprzęt wymieniam co ±3 lata, a nie co rok – nie wzrusza mnie, maków używam nie dla sprzętu tylko dla systemu operacyjnego i kultury pracy.
komor napisał/a: | Ja też nie mam racji, bo dla mnie ważniejsze jest to, że od 15 lat nie miałem żadnego przestoju związanego z wirusami czy padem systemu operacyjnego. A dla mnie to też „wydajność”. W przeciwieństwie do moich klientów, |
no nie wytrzymałem Panie Rafale, nie miałem zadnego kłopotu z pecetami od poczatku jak sie nimi posługuje, wszystko to kwestia rozwagi, zabezpieczenia systemu i myślenia, nie porównuj kobiety z biura z outlookiem, do rozgarnietych ludzi. Pamietaj, ze my uzytkownicy pecetów pracowalismy przez wiele lat na najbardziej beznadziejnych i zawodnych systemach operacyjnych takich jak 98, 2000 czy XP.
Przez wszystkie lata pracy, 3 razy uszkodził mi sie dysk twardy, jeden na pececie, jeden na makówce jeden na linuxie wraz z płyta główną i tylko dlatego, ze w gniazdku pokazały się 2 fazy.
Na kompie w domu miałem XP-eka przez 4 lata bez przewalania, bo o wszystko trzeba dbać, szczególnie jak to jest leciwa konstrukcja. Teraz jest winda 7, też nie idealna, bo nie ma nic idealnego, wersje pro testuje już 1,5 roku, żadnych kłopotów nie zarejestrowałem, w przeciwieństwie do np. makówki w robocie również na 10.6
komor napisał/a: | A to, że sprzęt wymieniam co ±3 lata, a nie co rok – nie wzrusza mnie |
komor ale miałem podobne zdanie kiedyś jak ty, nie z tego powodu zmieniam sprzet średnio co 1,5 roku(wybacz nie będę się rozpisywał czemu wymieniam sprzet co 1,5roku). Mi chodzi o to, że ten budżet "wątkowy" nie jest odpowiedni do myslenia o maku, nawet nie ze wzgledu o moc obliczeniową czy słupki, o których ty wspominasz a o monitor.
jaad75 - Wto 25 Paź, 2011
komor napisał/a: | Ja też nie mam racji, bo dla mnie ważniejsze jest to, że od 15 lat nie miałem żadnego przestoju związanego z wirusami czy padem systemu operacyjnego. | Ja też nie, a pierwszy własny komputer na Windows (3.11) miałem jeszcze w liceum, czyli na początku lat 90-tych...W dwa razy w życiu przeinstalowywałem Windowsy na swoich komputerach i za każdym razem było to na własne życzenie. Teraz najwyraźniej pada mi jeden dysk w RAID 0 i to mój pierwszy poważniejszy kłopot, tle, że może zdarzyć się w przypadku dowolnej maszyny, a to mój bodaj 6 laptop od 1995... komor napisał/a: | A to mnie szczerze zainteresowało. Co ma ilość RAM-u do HDD? | Virtual memory...
dr11 napisał/a: | Np. Lenovo X220, X220t, LG P220. Tylko, jak pisałem, mały ekran nie pozwala na wydajną obróbkę wiekszych ilości zdjęć. | No wiesz, jak dla mnie minimum nadające się do obróbki zdjęć to 15.4" w układzie 16:10 i 16" w układzie 16:9, 4:3 mogą być ewentualnie 14" (ale kto teraz robi jeszcze 4:3?) i oczywiście co najmniej 1050px w pionie...
[ Dodano: Wto 25 Paź, 2011 12:25 ]
komor napisał/a: | maków używam nie dla sprzętu tylko dla systemu operacyjnego i kultury pracy. | Kultura pracy PC, zwłaszcza w przypadku konkretnych konfiguracji sprzetowych, jak w notebookach dobrych firm, jest od dawna bardzo zbliżona, konfigurowalność, otwartość i uniwersalność rozwiązań na korzyść PC - Mac wygrywa zdecydowanie dizajnem, zarządzaniem kolorem i teraz ekranem.
Aszex - Wto 25 Paź, 2011
komor napisał/a: | Tak w ogóle to według Kalendarza Wilqa dziś jest bardzo dobry dzień na kłótnię w tym wątku. |
mozer - Wto 25 Paź, 2011
jaad75, dlaczego akurat 1050?
mozer, ponieważ to dobry rozmiar żeby wyświetlać wystarczająco duży do pracy fragment zdjęcia w 1:1 i bez problemu pokazać np. miniaturki sieciowe bez skalowania w pionie. Przy tej wielkości ekranach wyższe rozdzielczości (np. 1200px) powodują, że trudniej ocenić efekty np. wyostrzania, bo piksele są nieco zbyt małe. Nieco zbyt małe są wtedy również elementy interfejsu. Oczywiście rozdzielczość 1080px jest jak najbardziej ok - nowe ekrany raczej mają 1080px, niż 1050.
mozer - Wto 25 Paź, 2011
jaad75, myślałem, że jakaś wyższa myśl - zaintrygowało mnie to 50
AM - Wto 25 Paź, 2011
Przypomina mi to troche dyskusje sprzed kilkunastu lat, gdy wielu ludzi twierdzilo, ze orginalna chemia jest beznadziejna, bo droga a tansza jak sie wie jak robic mozna uzyskac te same efekty. Rozbija sie o to samo. Kozidron zaklada, ze sie bedzie dbalo o komputer, ze w nocy bede czytal o budowie komputera, systemu operacyjnego i konsultowal na forach sprzetowych moje rozwiazania. Jak to jest czyjes hobby to prosze bardzo, ale ja pracuje w innej branzy i ogolnie jestem komputerowym laikiem - maci mi dzialaja, windowsy nie. Moj czas i sen jest wart wiecej niz przyslowiowy tysiac.
AM napisał/a: | ogolnie jestem komputerowym laikiem | Ja też.
AM napisał/a: | maci mi dzialaja, windowsy nie | Mnie działają jedne i drugie. Ogólnie jednak Windowsy trochę lepiej - kwestia przyzwyczajenia do konkretnych rozwiązań. Ale w takim ogólnym używaniu to właśnie to - przyzwyczajenie. W kwestii konfigurowalności zdecydowanie Maki przegrywają z PC-tami, obojetnie, czy opartymi o Windows, czy o Linux. No ale wygladają ładnie, to fakt...
AM napisał/a: | ale ja pracuje w innej branzy i ogolnie jestem komputerowym laikiem - maci mi dzialaja, windowsy nie. Moj czas i sen jest wart wiecej niz przyslowiowy tysiac. |
AM, ja też jestem laikiem, oczywiscie komputer potrafie poskładać, bo nie uważam, żeby to było jakieś wielkie "coś".
Niestety jak zwykle się źle lub nieprecyzyjnie wyraziłem, pisząc: "o komputer trzeba dbać"/ czy o system operacyjny, miałem na myśli nie tylko odpowiednie złożenie składowych ale także: że nie otwiera się "dziwnych maili", ma sie odpowiednią ochrone antywirusową, skanuje się go regularnie i nie włazi się "na ciekawe zawirusowane strony", nie wpominajac już o bezpieczeństwie przy korzystaniu z z zewnetrznych nosników pamięci. Są to jakby podstawowe rzeczy, o których wszyscy doskonale wiedzą ale czesto w pośpiechu, człowiek o nich zapomina.
Przyspieszenie i optymalizowanie pracy programów, to już zupełnie inna para kaloszy.
Osobiscie korzystam z windy, os i linuxa, w pracy na jednym biurku stoi "winda" i linux" w drugiej pracy mak, wszystko to jest spowodowane specjalistycznym softem.
Nie wyobrazam sobie, pójść na koncert (oczywiscie kiedy potrzebuje) i nie zabrać ze sobą mojego starego macdonalda, bo system na nim jest stabilniejszy od lapka, którym obecnie dysponuje.
AM napisał/a: | maci mi dzialaja, windowsy nie |
nie mam zadnych problemów z windą 7pro, fakt uzywam jej dopiero od 1,5 roku, mam wyłaczony automatyczny update, update'uje dopiero jak przeczytam na necie co dana poprawka wnosi mi do pracy systemu, sam wybieram jakie "paczki" się sciagają do update'u bo nie ufam produktom microsoft'u.
AM napisał/a: | Moj czas i sen jest wart wiecej niz przyslowiowy tysiac. |
w tym przypadku(tego wątku) to jest akurat kwestia tauzena ale w moim przypadku nie, do tego dochodzi masa godzin spędzanych przeze mnie, przy kompie. Ja potrzebuje czasu na sen, nie mogę mieć makówki, jezeli w tej samej cenie jest 2 razy silniejszy pecet,to wybacz, poza tym ile ja mam tych papierosów spalić przy przetworzeniach na makówie
.....hehe i tu jaad75, może ze mnie się pośmiać, windę mam w PL
Krukier - Wto 25 Paź, 2011
Poszukaj Aspire 9920G
20", 2xHD
Soniak10 - Wto 25 Paź, 2011
@komor: co do cen maków, to zajrzyj na ten link:
http://www.ceneo.pl/Produ...ductId=13087125
Pomiędzy najtańszym a najdroższym z tych laptopów nie było na ceneo żadnego (słownie: ŻADNEGO) lapka o ekranie powyżej 13,3". W tej sytuacji ta marka nie nteresuje mnie. Po prostu. Co wcale nie znaczy, że uważam za dziwaka Ciebie lub kogokolwiek, kto woli maka od peceta. Tak samo jak nie uważam za dziwaków ludzi, którzy kupują VW lub Toyoty, gdy za kilkanaście tys. zł mniej mogą jeździć Fiatem o takim samym poziomie wyposażenia i osiągów (radzę umówić się na jazdę próbną u najbliższego dilera Fiata, nawet jeśli się nie zamierza kupować. Ps: wyjaśniam, że nie jestem pracownikiem Fiata ani żadnego z jego dilerów - po prostu nim jeżdżę) . O gustach gentlemani po prostu nie dyskutują. Nie jestem tylko pewien, czy kozidron mnie zrozumie, jeżeli jednak nie pójdę w tańsze i lepiej skonfigurowane składaki, zamiast upierać się przy laptopie - bo po prostu grzebanie się we wnętrznościach kompa absolutnie mnie nie pociąga i nie zamierzam na to tracić czasu. Zwłaszcza, ze czas to, ponoć, też pieniądz, prawda?
Acha, @Aszex: wolę jednak usłyszeć opinie fotografów o laptopach do obróbki zdjęć, niż komputerowców wypowiadających się na forach w pcworld.pl czy innych, ale mających głównie doświadczenia z... grami.
Pozdrawiam wszystkich dyskutantów tego wątku.
Soniak10, ile ty czasu chcesz poświęcić na składanie kompa, godzina ci nie wystarczy ?
@kozidron: zależy co rozumiesz pod pojęciem "czas składania komputera"? Jeżeli liczysz od momentu, gdy wszystkie elementy stoją grzecznie poukładane na stole, a ja chwytam do ręki śrubokręt, to może ze dwie godziny z instrukcjami w ręku by mi wystarczyły (nigdy się w to nie bawiłem), ale jeżeli uwzględnić okoliczność, że ten zestaw podzespołów z nieba mi nie spadnie, tylko muszę go najpierw wypatrzeć, porównać ceny, pozamawiać, pojeździć po sklepach, too... Więc nie dziw się, że są tacy jak ja, którzy zwyczajnie wolą pooglądać w porównywarce cenowej gotowe produkty i zapłacić producentowi za włożony przez niego wysiłek w wyprodukowanie tego sprzętu, zamiast główkować "który podzespół z którym innym podzespołem da najlepszy stosunek ceny do wydajności". Po prostu mnie to nie bawi - ja wolę pracować w systemie "plug-and-play", czy raczej "pay-and-play".
Pozdro
hijax_pl - Wto 25 Paź, 2011
Soniak10 napisał/a: | zamiast główkować który podzespół z którym innym podzespołem da najlepszy stosunek ceny do wydajności | A tak swoją drogą co tu w tym wątku uprawiasz? Nie to samo właśnie? Przecież sam możesz posprawdzać specki lapków Soniak10 napisał/a: | Po prostu mnie to nie bawi - ja wolę pracować w systemie "plug-and-play", czy raczej "pay-and-play". | Wiesz, skąd się wzięło: "plug-and-pray"?
Tak niechcący wracasz do maków. One są skonstruowane właśnie dla takich ludzi jak Ty. Nie dla majsterkowiczów...
hijax_pl napisał/a: | Przecież sam możesz posprawdzać specki lapków |
Zauważ, że już o tym napomknąłem wcześnej: zaczynam się mianowicie przymierzać do ASUSA lub HP, oba 17-calowe, w cenie odpowiednio 3399 i 2999 zł. Ale przed takim zakupem nic nie zaszkodzi zapytać innych,którzy być może coś ciekawego podpowiedzą, czyż niee? Przecież chyba po to są właśnie takie fora?
hijax_pl napisał/a: | Wiesz, skąd się wzięło: "plug-and-pray"? Tak niechcący wracasz do maków. |
Po pierwsze - chyba "plug-and-play" ("włącz-i-graj/pracuj") a nie "plug-and-pray" (co też ma sens, bo by znaczyło w wolnym przekładzie mniej więcej "włącz-i-módl się")? Po drugie: może i maki były pierwsze, ale wielu było różnych pionierów w rożnych dziedzinach, a dzisiaj inni przejęli rynek. Np w lotnictwie pierwszymi konstruktorami maszyn silnikowych byli bracia Wright (tak się przynajmniej uważa), ale historia poszła swoją drogą...
Pozdro
hijax_pl - Wto 25 Paź, 2011
Soniak10 napisał/a: | Zauważ | Zauważyłem. Ale skoro sam nie potrafisz dostrzec istotnych różnic między tymi modelami to raczej nie odczujesz różnicy po zasugerowaniu się czyjąś opinią. W takiej sytuacji równie dobrze możesz rzucić monetą... Soniak10 napisał/a: | Przecież chyba po to są właśnie takie fora? | Oczywiście. Ale forum nie wyręczy Cię w wyborze. A sugestii padło już tu multum. Soniak10 napisał/a: | Po pierwsze - chyba "plug-and-play" | Celowo to napisałem co napisałem. Ale skoro nie załapałeś o co chodzi to znak, że młodym człowiekiem jesteś
http://www.youtube.com/watch?v=Wpj1SgQQ984
http://pl.wikipedia.org/wiki/Plug_and_Play
kozidron - Sro 26 Paź, 2011
Soniak10 napisał/a: | czy raczej "pay-and-play". |
chcesz dobrze, to w tym budzecie musisz się wysilić-ustalmy coś to nie jest trudne, nie wiem na czym polega to podejscie "wmawiania sobie, że się nie da rady"
kup sobie uzywkę macdonalda, bo to chyba bez sensu, ty nie chcesz żeby Ci pomóc, my się tu produkujemy, ja jak zwykle w tej materii mam odmienne zdanie od komora na samym końcu okażę się, ze ty tylko wywołujesz rawy do jotpegów z A580, sprawdzasz pocztę i korzystasz z open offica , do tego na to wszystko masz mnóstwo czasu i ci się nie spieszy.
Jedyne na co zwrócisz uwagę to odwzorowanie kolorów ale skoro jesteś nastawiony na taki target to pewnie przegryziesz to, że z twojego ekranu bedzie biła lekka cyjanowa dominanta.
Krukier - Sro 26 Paź, 2011
kozidron, z ekranu RGB?
hijax_pl - Sro 26 Paź, 2011
Krukier napisał/a: | z ekranu RGB? | A czemu nie? Swoją drogą, jak myślisz - po co są szyby na ekranach montowane?
hijax_pl napisał/a: | Krukier napisał/a: | z ekranu RGB? | A czemu nie? Swoją drogą, jak myślisz - po co są szyby na ekranach montowane? |
Aby magicznie z RGB robić CMYK?
kozidron - Sro 26 Paź, 2011
Krukier napisał/a: | kozidron, z ekranu RGB? |
dobrze Krukier, masz rację będzie zaniebieszczony (jest w ogóle takie słowo ?)
zabluowany?
Soniak10 - Czw 01 Gru, 2011
Po dłuuugich poszukiwaniach wreszcie chyba zbliżam się do finałowej decyzji: otóż jak chodzi o jakość obrazu, to wygląda na to, że w klasie notebooków zdecydowanie najlepsze parametry oferuje seria Sony Vaio. Np model Vaio F13Z1E z 16-calowym ekranem i 8 GB RAM, wyróżnia się znacznym kontrastem (564:1), głęboką czernią (0,44 cd/m²), świetnym odwzorowaniem całej palety barw sRGB i do tego powłoką antyrefleksyjną. Niestety - zważywszy, że jego cena przekracza obecnie 4000 zł, wydaje się, że trzeba będzie zacząć zbierać kaskę, choćby i kosztem odłożenia na później zakupu jakieś lampy (Sony F43) lub nawet obiektywu makro.
ASUSY, które początkowo zwróciły moją uwagę, nie są wyposażone w tej klasy ekrany a zaprzyjaźniony sprzedawca stwierdził, że raczej są pomyślane i używane do gier, niż do edycji bardziej zaawansowanej grafiki.
Pozdrawiam i dziękuję wszystkiim, nawet poirytowanemu kozidronowi , bo wasze głosy natchnęły mnie do głębszych poszukiwań. Mam nadzieję, że się na sprzęcie nie zawiodę.
Ps. Jak już go "dopadnę", to nie omieszkam opisać wrażeń z użytkowania.
kozidron - Pią 02 Gru, 2011
Soniak10, samo sony jak i benchmark tą klasę sprzętu określa jako biznesową, nie ma tam żadnej wzmianki o czymś takim jak to napisałeś:
Soniak10 napisał/a: | do edycji bardziej zaawansowanej grafiki |
Niestety ta seria jest projektowana właśnie pod tym samym kątem co wspomniane wyżej przez Ciebie asusy. Jeżeli ktoś ci sugerował inaczej to minał się z prawdą.
Co do asusa, to mają najgorszy support jaki widziałem na oczy.
Soniak10 napisał/a: | Pozdrawiam i dziękuję wszystkiim, nawet poirytowanemu kozidronowi |
eee.....nie przesadzaj, na gruszkowych fanatyków nie można się irytować
akurat
Soniak10 - Pią 02 Gru, 2011
No wiesz, kozidron, zdumiałeś mnie linią programową twojej argumentacji! Ja ci tu wymieniam konkretne parametry, a ty mi przeciwstawiasz reklamowe slogany w rodzaju: "sony określa go jako laptop biznesowy", "brak wzmianki o edycji zaawansowanej grafiki" itd, itp. Noo, jak ci nie wstyd... beee!
kozidron - Sob 03 Gru, 2011
Soniak10 napisał/a: | "sony określa go jako laptop biznesowy", "brak wzmianki o edycji zaawansowanej grafiki" itd, itp. Noo, jak ci nie wstyd... beee! |
Grunt, że zdajesz sobie z tego sprawę (ze to nie jest sprzęt do tego), bo chyba to jest najważniejsze, ja i tak dalej z tego wątku nie wiem na czym polega "edycja zaawansowanej grafiki" ale z wywołaniem rawów do jotpegów ten sprzęt nie bedzie miał zadnych problemów.
nawrocki - Pią 30 Gru, 2011
Witam, może sprowadzę dyskusję na trochę niższe poziomy ale ciekawi mnie który rodzaj matrycy jest lepszy do obróbki zdjęć. Z postów orientuję się, że matowa, mnie (laikowi) wydawało się dotąd, że błyszcząca. No więc dlaczego matowa ?
hijax_pl - Pią 30 Gru, 2011
nawrocki napisał/a: | No więc dlaczego matowa ? | Bo nie podbija sztucznie kontrastu i nie jest podatna na odblaski?
nowy706 - Nie 12 Lut, 2012
Znalazłem taki artykuł o laptopach do grafiki może się komuś przyda
http://laptopy.gadzetoman...-uwage-poradnik
Soniak10 - Pią 17 Lut, 2012
No więc oznajmiam wszem i wobec, że w końcu mam tego wymarzonego lapka. Tego posta piszę już na nim. Jest to Sony Vaio VPC-F13Z, za jedyne 5000 zł. Co-nieco przekroczyłem planowany budżet, ale warto było! Jeszcze na żadnym innym kompie konfiguracja sieci i instalacja różnych innych dodatków nie była tak bajecznie prosta i szybka! Jak zbiorę trochę doświadczeń w pracy ze zdjęciami, to podzielę się uwagami. Może się komuś przydadzą?! Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za każdą uwagę w tym wątku wpisaną.
kozidron - Nie 19 Lut, 2012
Soniak10 napisał/a: | Jeszcze na żadnym innym kompie konfiguracja sieci i instalacja różnych innych dodatków nie była tak bajecznie prosta i szybka! |
bo to generalnie, nie jest kwestia hardware'u
Soniak10 - Pon 20 Lut, 2012
... ale nie ma hardwaru bez softwaru ani odwrotnie
Pozdro
kozidron - Wto 21 Lut, 2012
Soniak10 napisał/a: | ... ale nie ma hardwaru bez softwaru ani odwrotnie |
kazdy inny blaszak na tym samym systemie operacyjnym, zrobiłby na tobie podobne wrażenie
nazgul - Sob 03 Mar, 2012
Soniak10 napisał/a: | @ hijax: BO TAK! Z tego samego powodu, dla którego jedni lubią róże, a drudzy wolą, dajmy na to, lilie. Jeśli nadal nie rozumiesz, to popatrz na dowolny komputer stacjonarny a potem na laptopa. I jeżeli nadal nie będziesz rozumiał, dlaczego laptop, to żadne moje tłumaczenie nic już nie pomoże. Acha: i nie odpowiadaj pytaniem na pytanie. |
To ja się dołączę do pytania pytaniem pomocniczym: Czy musisz dopłacić do mobilności kosztem wydajności?
jaad75 - Nie 04 Mar, 2012
Soniak10 napisał/a: | Jak zbiorę trochę doświadczeń w pracy ze zdjęciami, to podzielę się uwagami. | Tylko zanim się zabierzesz za jakąkolwiek pracę ze zdjęciami oprofiluj matrycę.
nazgul - Pon 05 Mar, 2012
jaad75 napisał/a: | Soniak10 napisał/a: | Jak zbiorę trochę doświadczeń w pracy ze zdjęciami, to podzielę się uwagami. | Tylko zanim się zabierzesz za jakąkolwiek pracę ze zdjęciami oprofiluj matrycę. |
A po co?
Kiedy miałem monitor z matrycą TN mogłem sobie ustawiać profile długo i namiętnie a i tak się wszystko rozjeżdżało. Teraz na jednym kompie mam bańkę na drugim IPS.
I ma to ręce i nogi.
Może sa jakies laptopy z matryca IPS lub VA, ale w 3000 raczej na pewno się nie zmieszczą.
hijax_pl - Pon 05 Mar, 2012
nazgul napisał/a: | Kiedy miałem monitor z matrycą TN mogłem sobie ustawiać profile długo i namiętnie a i tak się wszystko rozjeżdżało. | A kalibrowałeś by wytworzyć poprawny profil?
hijax_pl napisał/a: | nazgul napisał/a: | Kiedy miałem monitor z matrycą TN mogłem sobie ustawiać profile długo i namiętnie a i tak się wszystko rozjeżdżało. | A kalibrowałeś by wytworzyć poprawny profil? |
Owszem, ale tylko softwarowo bo nie mam możliwości skorzystać z kalibratora. W ten sam sposób każdy z monitorów. Do tego doszedł problem z kątami widzenia w TN. Efekt był taki, że TN-ka poszła do ludzi (wziął go ode mnie namiętny gracz i nachwalić się nie może)
A to co mam teraz dało się ustawić do obrazu testowego bez żadnej łaski - jedynie z poziomu panelu (regulacja gamma / kontrast).
Edit: Uzywam tego:
https://picasaweb.google.com/107284378035618164468/Serwis#5370737830884864418
Obydwa gradienty muszą być szare. Nie mogą wpadać ani w CMY ani w RGB
Edit edit:
http://www.obiektywni.pl/...tykul-204-2.php
jaad75 - Pon 05 Mar, 2012
nazgul napisał/a: | A po co?
Kiedy miałem monitor z matrycą TN mogłem sobie ustawiać profile długo i namiętnie a i tak się wszystko rozjeżdżało. | Profiluje się również TN-ki. Kalibratorem oczywiście, bo profilowanie "na oko", to strata czasu.
[ Dodano: Pon 05 Mar, 2012 15:47 ]
nazgul napisał/a: | Owszem, ale tylko softwarowo bo nie mam możliwości skorzystać z kalibratora. | I wszystko jasne...
nazgul napisał/a: | Obydwa gradienty muszą być szare | "Pokrętłami" tego nie zrobisz... Ustawiać ręcznie gammę karty graficznej dla każdej ze składowych? Nie każdy driver to potrafi, a jak już potrafi to jest to mozolna i często syzyfowa praca.
A kalibratory to wydatek rzędu 500zł (nowy). Dużo mniej od sprzętu foto...
hijax_pl napisał/a: | nazgul napisał/a: | Obydwa gradienty muszą być szare | "Pokrętłami" tego nie zrobisz... Ustawiać ręcznie gammę karty graficznej dla każdej ze składowych? Nie każdy driver to potrafi, a jak już potrafi to jest to mozolna i często syzyfowa praca.
A kalibratory to wydatek rzędu 500zł (nowy). Dużo mniej od sprzętu foto... |
Te monitory które teraz mam (Samsung 755 bańka, Dell 2209WA IPS) umożliwiają to z OSD. na TN-ce mordowałem się z GAMMA PANEL.
nazgul napisał/a: | Te monitory które teraz mam (Samsung 755 bańka, Dell 2209WA IPS) umożliwiają to z OSD. na TN-ce mordowałem się z GAMMA PANEL. | A czym tworzysz profil, który opisze to jak zachwuje się monitor, tak by CMS mógł działać poprawnie?
jaad75 napisał/a: | nazgul napisał/a: | Te monitory które teraz mam (Samsung 755 bańka, Dell 2209WA IPS) umożliwiają to z OSD. na TN-ce mordowałem się z GAMMA PANEL. | A czym tworzysz profil, który opisze to jak zachwuje się monitor, tak by CMS mógł działać poprawnie? |
Nie tworzę bo nie widzę takiej potrzeby. Monitor daje się ustawić na domyślnym profilu sRGB więc nie ma potrzeby podmieniania go. Zwłaszcza, że wydruki wychodzą dobre.
Ogólnie moje wymagania jako amatora są bardzo niewielkie, ale monitor TN nawet tych nie spełniał.
nazgul, czyli kompletnie nie rozumiesz na czym polega CMS. Nie ma monitora, którego profil byłby idealnie zgodny z sRGB, tak by ta przestrzeń mogła jednocześnie w pełni opisywać jego zachowanie.
jaad75 napisał/a: | nazgul, czyli kompletnie nie rozumiesz na czym polega CMS. Nie ma monitora, którego profil byłby idealnie zgodny z sRGB, tak by ta przestrzeń mogła jednocześnie w pełni opisywać jego zachowanie. |
sRGB?
W niemal stu procentach.
http://www.prad.de/en/mon...09wa-part9.html
Pisałem wyraźnie - nie ma potrzeby.
nazgul napisał/a: | Pisałem wyraźnie - nie ma potrzeby.
| Nadal nie rozumiesz. To, że coś pokrywa gamut sRGB w 100%, to nie znaczy, że każda wartość w granicach tego gamutu oznacza dokładnie to samo. Po to by opisać i skorygować zachowanie monitora tworzy się profil. Zawsze.
Po raz kolejny wkleję przykład jak wygląda profil:
To TN lapka firmowego. Rozchodzi się o korektę w całym zakresie wartości dla każdej ze składowych - nie tylko dla min i max jasności poszczególnych kanałów.
nazgul - Sro 07 Mar, 2012
hijax_pl napisał/a: | To TN lapka firmowego. Rozchodzi się o korektę w całym zakresie wartości dla każdej ze składowych - nie tylko dla min i max jasności poszczególnych kanałów. |
Wiem o co chodzi. I wiem co się robi TAM GDZIE TO JEST POTRZEBNE.
jaad75 - Sro 07 Mar, 2012
nazgul, wszędzie i zawsze jest potrzebne, jeśli zależy Ci na prawidłowym działaniu CMS - tak ciężko to zrozumieć?
Kameleon - Sro 14 Mar, 2012
Szukam lapka i zastanawiam się nad matryca TFT. Chyba że ktoś poleci mi jakiegoś IPS. Do 6000-6500. Musi być laptop...
hijax_pl - Sro 14 Mar, 2012
Kameleon napisał/a: | Chyba że ktoś poleci mi jakiegoś IPS. Do 6000-6500. Musi być laptop... | MacBooki
Kameleon - Sro 14 Mar, 2012
hijax_pl, możesz jakiś link podesłać ?
komor - Czw 15 Mar, 2012
http://www.apple.com/pl/macbookpro/
Są jakieś testy dotyczące aktualnych modeli, jeśli chodzi o jakość wyświetlaczy? Dawno nie sprawdzałem Anandtecha, widzę, że jest review aktualnego modelu:
http://www.anandtech.com/...ate-2011-review
W rozdziale 3 jest mowa o wyświetlaczu.
Kameleon - Czw 15 Mar, 2012
Dzięki Komor. Trochę za drogie biorąc pod uwagę że 13 stka to trochę za mało.
komor - Czw 15 Mar, 2012
Kameleon, nie namawiam, ale sam jak kupuję to zwykle czekam na moment wychodzenia nowego modelu i korzystam z wyprzedaży starszego, biorąc wtedy topowy model ale już wychodzący. Oczywiście w różnych latach różnie te przeceny wyglądają, ale obydwa moje „służbowe” aluminiaki zakupiłem właśnie w ten sposób, oszczędzając na ostatnim ~2k zł.
A ceny obecnie nie są specjalnie atrakcyjne, waluty szaleją, a sposób przeliczania 1$=1€, a w Polsce dodatkowo =1€+23%VAT, niestety nie napawa entuzjazmem.
Kameleon - Czw 15 Mar, 2012
komor, No rzeczywiście ceny maców nie są specjalnie atrakcyjne. Zobaczę jeszcze co wybiorę. Jeszcze wrócę do tematu matryc. Czy matryce tft bardzo odstają od ips?
jaad75 - Czw 15 Mar, 2012
Kameleon napisał/a: | Czy matryce tft bardzo odstają od ips? | IPS (In Plane Switching), jest odmianą matrycy TFT (Thin Film Transistor)...
Kameleon - Pią 16 Mar, 2012
No tak, trochę się zakręciłem w temacie. Człowiek ciągle się uczy...
4motion - Pon 03 Wrz, 2012
No to teraz ja.
Czas wymienić mojego leciwego Dell-a (złego słowa na niego nie powiem) potrzebuje sprzętu aby szybko dawał radę z LR i czasem Sony Vegas (rendering). Zastanawiałem się nad Macbookiem Pro 13 1.599e (bo na te z retiną to trochę szkoda mi kasy od 2300e) czy może coś innego np Asus ??
Sprzętowo Asus bije chyba na głowę Apple ale no wiadomo że w Apple trochę to lepiej chodzi na gorszych bebechach. Sam nie wiem. Jestem wewnętrznie rozdarty.
Help
|
|