|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - na sluby: Samyang 85 mm f/1.4 czy Sigma 85 mm f/1.4
orange-lemur - Sob 22 Paź, 2011 Temat postu: na sluby: Samyang 85 mm f/1.4 czy Sigma 85 mm f/1.4 Witam,
Uzywam Nikona D700, i szukam jasnego obiektywu staloogniskowego.
czytalem test samyanga i sigmy
samyang jest prawie 3 razy tanszy
Jesli ktos ma jakies doswiadczenia w tym zakresie prosze o pomoc
Sunders - Sob 22 Paź, 2011
Bierzesz pod uwagę ostrzenie ręczne na ślubach
moronica - Sob 22 Paź, 2011
pamietaj, ze samyang to obiektyw manualny. jesli ci to nie przeszkadza to jest jeszcze jedna opcja, cenowo tak gdzies w polowie - Nikkor 85mm f/1.4 ai-s. uzywki mozna spokojnie dostac w okolicach 2000zl, ponoc jest lepszy optycznie od Nikkora AF 85mm f/1.4D (za prawie 4000zl) i na pewno mechanicznie lepszy od Samyanga
hijax_pl - Sob 22 Paź, 2011
orange-lemur napisał/a: | Uzywam Nikona D700 | A nie wystarczy Ci Nikkor 85/1.8?
maput - Sob 22 Paź, 2011
Bez AF na ślubie ? Podziwiam...
edmun - Sob 22 Paź, 2011
może nie wie, że nie ma?
Albo jak to ostatnio w modzie ślubnej, może nawet nie wiedzieć cóż to jest
orange-lemur - Sob 22 Paź, 2011
po prostu czasem jestem zmuszona do robienia zdjec w bardzo slabym swietle, w takim w ktorym AF nie moze sie zdecydowac i musze przelaczac na manual.(nie chce tez rezygnowac z atmosfery swiatla zastanego blyskajac flashem) Zdarza sie to jednak rzadko w zwiazu z tym nie jestem przekonana czy warto kupic obiektyw bez autofokusa i do tego KatzEye albo jakies inne matowki o ktorych nie wiele wiem
hijax_pl - Sob 22 Paź, 2011
1) Jak jest ciemno to nawet mając klin czy mikroraster będzie Ci ciężko ostrzyć ręcznie.
2) lampa nie musi oświetlać - może też delikatnie doświetlić. Albo tylko rzucić czerwony wzorek by AF wspomóc
|
|