forum.optyczne.pl

Teleskopy, lunety i celowniki optyczne - Teleskop do 1000zł

FIFI - Nie 23 Paź, 2011
Temat postu: Teleskop do 1000zł
Witam.
Mam zamiar kupić teleskop do 1000zł dla początkującego. Oczywiście widzę jednego kandydata Synta 8. Ale mam pewne wątpliwości co do montażu. Czy da radę takim poobserwować saturna , jowisza jakieś mgławice tym montażem? Boję się że problem może być z nacelowaniem w te obiekty i prowadzenie za nimi. Czy ktoś pomoże rozwiać tą niepewność? :grin:

Pozdrawiam

Arek - Nie 23 Paź, 2011

Z wycelowaniem nie będzie problemów. Kwestia odrobiny praktyki, nauki zabawy z szukaczem. Obserwacje są możliwe nawet z powiększeniami 150-200x. Więcej już lepiej nie, bo obiekty za szybko uciekają z pola widzenia.
A jak się boisz, to zwiększ budżet i kup dobsa na montażu GoTo ;)

FIFI - Pon 24 Paź, 2011

Eeee tam kupić GoTo i nic nie wiedzieć o astronomii :???: Z wyjątkiem tego jak się obsługuje taki pilot :lol:
Arek - Pon 24 Paź, 2011

GoTo ma jednak zaletę w postaci prowadzenia. W przypadku dobsona to poważna zaleta. Obiekt nie ucieka z pola widzenia i można z powodzeniem stosować powiększenia większe niż 150-200x.
FIFI - Pon 24 Paź, 2011

To wiem. Ale czy może być problem z prowadzeniem z powodu montażu? Bo mam taki zwykły statyw ( velbon cx-300 ) i nacelowanie w zamierzony obiekt kamerą z pow. 20x jest niemożliwe ponieważ strasznie skacze :sad: