|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe lustrzanki - Problem z ostrością w 400d
Sever - Pią 02 Lis, 2007 Temat postu: Problem z ostrością w 400d Posiadam Canona 400d z obiektywem EF-S 17-55 f2.8. Bardzo długo zastanawiałem się nad wyborem obiektywu. W końcu doszedłem do wniosku, że nie stac mnie na próby z Tamronem czy Sigmą, napiąłem się i kupiłem Canona.
Ale niestety coś jest nie tak. Mam wrażenie, że obraz jest lekko rozmyty. Na małym powiększeniu jest to niezauważalne, ale jak powiększę to jest trochę mydlano.
Próbowałem robić zdjęcia tego samego obiektu Canonem G5 (zwykłym kompaktem) i jest jak żyleta.
Co o tym sądzicie? Może coś źle robię, może trzeba wyregulować? Jest jakiś serwis w Warszawce?
Dzięki za pomoc,
Sever
MM - Pią 02 Lis, 2007
Jeżeli to pierwszy kontakt z takim sprzętem a masz znajomego mającego doświadczenie w pracy z lustrzanką to daj jemu do sprawdzenia. Błędne "sprawdzanie" jest bardzo prawdopodobne. Inna przyczyna to BF lub FF. Wtedy na Żytnią do serwisu do regulacji i po kłopocie.
goltar - Pią 02 Lis, 2007
w jakim trybie robiłeś i porównywałeś zdjęcia z 400D, RAW czy JPEG ?, jeśli JPEG to przy jakim ustawieniu wyostrzania NEUTRAL, STANDARD a może innym ? możesz wystawić gdzieś przykładowe zdjęcie z Canona G5 i z 400D z tym samym ujęciem i o takich samych parametrach ekspozycji ?
MM - Pią 02 Lis, 2007
Pewnie za dużo pytań. Kolega kupił sobie lustrzankę z jasnym szkłem, ma małą GO, wcześniej był kompakt i... dlatego na początek radzę konsultację z doświadczonym kolegą na miejscu. Albo daj zdjęcie z lustra wraz z exif-em tutaj i ocenimy. Wrzuć na fotosika czy coś podobnego...
|
|