|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Nikon Nikkor 50mm f2 Non-AI
bodzio239 - Nie 23 Paź, 2011 Temat postu: Nikon Nikkor 50mm f2 Non-AI Witam.
Czy ktoś z szanownych forumowiczów użytkuje lub użytkował obiektyw Nikon Nikkor 50mm f2 Non-AI i może podzielić się ze mną swoimi spostrzeżeniami oraz wyrazić swoją opinię o nim. Pozdrawiam
moronica - Nie 23 Paź, 2011
o tego chodzi? http://www.kenrockwell.com/nikon/50mm-f2.htm jest napisane, ze od pierwszej wersji nie zmienil konstrukcji optycznej, wiec czy to ai czy non-ai nie ma takiego znaczenia
bodzio239 - Pon 24 Paź, 2011
moronica - http://allegro.pl/nikon-n...1884890402.html . Zaciekawił mnie ten opis , stąd moje pytanie.
moronica - Pon 24 Paź, 2011
bodzio239, ciezko powiedziec na ile to prawda, wg Kena obiektyw jest ostry od pelnej dziury ale na f/2 wystepuje aberrracja sferyczna. taki 50mm f/1.2 ai-s na f/2 jest ostry i aberracje juz przestaja dokuczac (no i wg Kena na f/2 to wlasnie jest najostrzejsza 50tka od Nikona). niestety tego obiektywu, o ktory pytasz, nie ma w jego zestawieniu porownawczym ostrosci 50tek
lotofag - Pon 24 Paź, 2011
A nie wolisz dozbierać do 50/1.8D?
Na Allegro to zawsze wszystko jest "naj", nawet jak nie działa Obiektywy to demony ostrości, wzmacniacze to czysty high-end, a samochody bezwypadkowe
dcs - Pon 24 Paź, 2011
Jest parę wersji N 50/2 non-AI:
- Nikkor-S: 7soczewek w 5grupach, przysłona do f/16, ostrość od 60cm, powłoki do d.../słaby kontrast/, chromowany gwint filtra i pierścień przysłony
- Nikkor-H: 6s. symetrycznie -Planar, powłoki jw.
- Nikkor-HC: 6s. w 4g. symetrycznie -Planar, powłoki NIC, czarny gwint filtra
- NIKKOR 50mm 1:2 /seria "K"/: 6s. w 4g. symetrycznie -Planar, ostrość od 45cm, powłoki NIC, czarny z wyjątkiem wąskiego pierścienia przysłony, gumowy pierścień ostrości
Reasumując; jeśli lubisz niski kontrast / Nikon Integrated Coating nie jest tak dobre jak współczesne/ to czemu nie.
Planary są dobre do makro /z pierścieniami/
Ja bym wolał coś współcześniejszego.
Ten obiektyw nie jest taki hiper-super /szczególnie do cyfry/ jak pisze sprzedawca.
ov_Darkness - Czw 27 Paź, 2011
Za taką kasę bierz Nikkora AF-D. (używkę)
Jak możesz wydać więcej i nie potrzebujesz pierścienia przysłon, to AF-S G
|
|