forum.optyczne.pl

Filmowanie cyfrowe - SONY A33-płynność filmów

andrewpl - Wto 25 Paź, 2011
Temat postu: SONY A33-płynność filmów
Witam.

Mam alphę 33.Próbowałem kręcić filmy video w full hd(AVCHD) i podczas odtwarzania obraz skacze i jest efekt tak jakby "plasterkowania"obrazu,tak jakby był pocięty w poprzek i podczas odtwarzania próbuje się synchronizować. Kartę mam szybką class 10 więc z tym nie powinno być problemu......
Po prostu brak płynności....
Jak temu zaradzić?
Dodam,że filmy były kręcone w dobrych warunkach oświetleniowych na powietrzu,sceny nie były zbyt dynamiczne...
Do płynności telewizyjnej duuuużo brakuje :-(

mozer - Wto 25 Paź, 2011

andrewpl, ale skacze w aparacie, czy na komputerze?

Na kompie ale na tv full hd jakby czegoś brakowało...nie była to płynność telewizyjna.....
Chciałbym te filmiki wpeść do prezentacji razem z fotkami w ProShow Producer i obawiam się, żeby kicha nie wyszła.......a może jakieś kodeki....?

mozer - Wto 25 Paź, 2011

A jaki do dokładnie format - ile klatek na sekundę? Rozumiem, że bez przeplotu?

Czy bez przeplotu...nie wiem, złapałem najwyższą jakość w aparacie i było to AVCHD 50/60i.
Można jeszczeywać w MP4 ale to już nie Full HD.....

mozer - Wto 25 Paź, 2011

Najlepiej jakbyś pokazał jakąś próbkę z tego materiału. Trudno tak bez zobaczenia powiedzieć o co może chodzić. Możesz mieć np. niewłaściwie działające usuwanie przeplotu, a może po prostu komputer masz za słaby...
jaad75 - Wto 25 Paź, 2011

Obstawiam raczej komputer... A jeśli chodzi o TV, to przecież 1080i, ma niższą rozdzielczość niż 720p, a co dopiero 1080p, więc jeśli procesor TV nie ma sprawnie działajacego buforowania klatek, to obraz, zwłaszcza statyczny, będzie wyglądał tak sobie na telewizorze 1080...
ghost - Wto 25 Paź, 2011

a33 zdaje się nie obsługuje 50i i tak naprawdę pakuje 24kl/s do kontenera 50i. być może stąd wrażenie braku mega płynności na TV. co do przycinania i klatkowania - komputer.
andrewpl - Sro 26 Paź, 2011

Pewnie macie rację...na laptopie bez szału.......
A jak wygląda sprawa z 2 częścią pytania:
Chciałbym te filmiki wpleść do prezentacji razem z fotkami w ProShow Producer i obawiam się, żeby kicha nie wyszła.......a może jakieś kodeki....?Czy po przepuszczeniu przez Proshow będzie płynny obraz na płycie z prezentacją?

komor - Czw 27 Paź, 2011

ghost napisał/a:
a33 zdaje się nie obsługuje 50i i tak naprawdę pakuje 24kl/s do kontenera 50i.

Wybierasz w menu pozycję „50i” a dostajesz w pliku coś innego? :shock:

ghost - Czw 27 Paź, 2011

zależy jak na to spojrzysz ;-) na pewno nie działa to, jak powinno.
w strumieniu jest 50 półobrazów na sekundę, ale ponieważ matryca daje się odczytać ~24razy/s, to kolejne pary półobrazów tworzone są z jednego zrzutu. czyli nie ma bonusu poprawy płynności, za cenę postrzępionych krawędzi. dopiero nowsze soniaki obsługują 50i tak jak trzeba.

komor - Czw 27 Paź, 2011

A, w ten deseń. Już myślałem, że zupełnie na pałę jest coś innego niż 50 „sztuk”. Czyli skoro w 50i i tak nie ma prawdziwego przeplotu to może warto zastosować jakiś wolniejszy tryb ale progresywny?andrewpl, przetestuj dostępne warianty na tych samych scenach i daj znać czy widać jakieś różnice.
mozer - Czw 27 Paź, 2011

ghost, dziwaczny wynalazek - u mnie w kamerze 24p jest zapisywane w kontenerze 50i, ale w drugą stronę to jakieś bez sensu zupełnie...
ghost - Czw 27 Paź, 2011

wydaje mi się, że nowe nexy, 65 i 77 mają to zmienione. nie wiem na 35... matryca pewnie jak w c3 i 5n więc powinno być ok, choć równie dobrze może być wszędzie źle.

sens jest taki, czy potrafisz matrycę odczytać 50-60 razy/s. jeżeli nie, a chcesz mieć opcję 50i/60i - wpychasz taką właśnie protezę. zrzut robisz 24 razy/s i przepakowujesz.

wydaje mi się, że to działa jak w twojej kamerze. w drugą stronę (odczytujesz 50 razy/s półobraz i składasz 24 klatki)... wydaje mi się dziwniejsze.

komor - Pią 28 Paź, 2011

ghost napisał/a:
wydaje mi się, że to działa jak w twojej kamerze

Też tak to rozumiem. Czyli może to jakaś powszechniejsza technika mająca na celu obejście problemu odbiorników/telewizorów nie akceptujących 24p? Są takie, co nie umieją 24p?

andrewpl - Pią 28 Paź, 2011

komor napisał/a:
A, w ten deseń. Już myślałem, że zupełnie na pałę jest coś innego niż 50 „sztuk”. Czyli skoro w 50i i tak nie ma prawdziwego przeplotu to może warto zastosować jakiś wolniejszy tryb ale progresywny?andrewpl, przetestuj dostępne warianty na tych samych scenach i daj znać czy widać jakieś różnice.

Kolejny wariant to MPEG4...ale chyba nie o to chodzi,skoro aparat zdobył b.dobre opinie je

śli chodzi o filmy.....
Proszę o odpowiedź odnośnie PROSHOW....