forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - różnica 6.0-72mm a nikor 50mm ?

fotka123 - Wto 25 Paź, 2011
Temat postu: różnica 6.0-72mm a nikor 50mm ?
witam
prosze o pomoc
jaka jest różnica pomiędzy obiektywem 6.0(W) -72(T)mm równoważny dla filmu 35mm:36-432mm) f/2.7(W)-f/3.5(t) w canonie power shot is2
a NIKON 50MM NIKKOR 50 MM F/1.8 w nikonie

czy to jest duża różnica na plus?

prosze o wyłożenie tematu jak laikowi :cool:

hijax_pl - Wto 25 Paź, 2011

Tego pierwszego nie da się odkręcić, a ten drugi trzeba do czegoś przykręcić.
Ten pierwszy ma zuma, ten drugi nie ma.

Czy jest różnica na plus? Zależy jak na to patrzeć...

I to chyba tyle ile można laikowi powiedzieć ;)

mozer - Wto 25 Paź, 2011

fotka123, dziwaczne jest to Twoje pytanie. Możesz powiedzieć czego potrzebujesz/po co Ci taka informacja?

pytam czy jest sens zamieniać aparat nr 1 na lustrzankę (nr 2
bedzie różnica w jakości zdjęć, czy tylko obudowa aparatu inna:)

MC - Wto 25 Paź, 2011

Zapoznaj się najpierw ze znaczeniem pojęć takich jak ogniskowa i przy(e)słona.
mozer - Wto 25 Paź, 2011

fotka123, różnica w jakości zdjęć będzie na pewno, ale stałoogniskowym obiektywem zdjęcia trzeba umieć/nauczyć się robić.
Kwestia sensu jest kwestią indywidualną - zależy co konkretnie chce się robić i w jakich warunkach.

fotka123 napisał/a:
pytam czy jest sens zamieniać aparat nr 1 na lustrzankę (nr 2
bedzie różnica w jakości zdjęć, czy tylko obudowa aparatu inna:)
O - to już lepiej. Jakość na pewno będzie lepsza. Duuuuużo lepsza. O ile się dobrze lustrzankę obsłuży - mimo, że tak się może wydawać, to nie jest niestety aparat typu P&S (point & shoot)...
mozer - Wto 25 Paź, 2011

Lustrzanka w trybie P&S też da lepszy obrazek niż kompakt ;)
moronica - Wto 25 Paź, 2011

a ja sie zapytam czy autorce nie szkoda kasy na lustrzanke skoro takie pytania zadaje?

mozer napisał/a:
Lustrzanka w trybie P&S też da lepszy obrazek niż kompakt ;)
Oj nie byłbym taki pewien :D

mozer napisał/a:
fotka123, różnica w jakości zdjęć będzie na pewno, ale stałoogniskowym obiektywem zdjęcia trzeba umieć/nauczyć się robić.
Kwestia sensu jest kwestią indywidualną - zależy co konkretnie chce się robić i w jakich warunkach.

zależy mi na fotografowaniu ludzi w pomieszczeniach jak i w plenerze

chodzi mi o to czy jakość zdjęć bedzie lepsza (o ile oczywiście dobrze wykorzystam jego mozliwości) czy bardzo podobna. no i jak z tym obiektywem duzo róznią sie od siebie?

mozer - Wto 25 Paź, 2011

fotka123, ten obiektyw do zdjęć w pomieszczeniach może być za wąski. Żeby objąć całą postać na matrycy APS-C trzeba odsunąć się na kilka metrów.
Jakość zdjęć tak jak napisał hijax_pl - przewaga będzie szczególnie widoczna przy dużym ISO.

[ Dodano: Wto 25 Paź, 2011 19:58 ]
hijax_pl, no jedyny mankament to mała głębia ostrości...

mozer napisał/a:
no jedyny mankament to mała głębia ostrości...
To nie jest problem. Problemem się staje kiedy AF sam zaczyna sobie wybierać punkty gdzie ostrość ma być. No i wtedy, kiedy nie dajemy mu czasu na ustawienie owej ostrości.
mozer - Wto 25 Paź, 2011

hijax_pl, a w kompakcie to niby jak jest? W trybie auto tak samo stara się wybrać najbliższy punkt.

Wiecie, chyba źle sprecyzowalam pytanie: głównie chodzi mi o sens przesiadania się z canona na n3100? Mam ochotę kupić lustrzankę ale mam też problem, bo canon złym aparatem nie jest.no wiecie nie chciałabym mieć dwóch podobnych aparatów.

mozer napisał/a:
W trybie auto tak samo stara się wybrać najbliższy punkt.
Tak, ale GO jest takie, że jakkolwiek się nie pomyli jest zasadniczo OK.
fotka123 napisał/a:
głównie chodzi mi o sens przesiadania się z canona na n3100?
Czyli mówisz o 50/1.8G? Ten za ok 800zł?

Nawet jak się przesiądziesz na D3100+18-105VR odczujesz dużą różnicę na plus. A będzie taniej i zapewne wygodniej na początku.

fotka123, a czy motorower jest podobny do SUV?

serio, zastanow sie czy to potrzeba czy zachcianka. sama ochota to slaby powod

mozer - Wto 25 Paź, 2011

fotka123, proponuję poczytać trochę o fotografii. Jeśli nie potrafisz sama znaleźć pewnych informacji, to obsługa lustrzanki może być problemem...

Na początek zapoznaj się z pojęciami ogniskowej i jasności obiektywu, przysłony, bokeh.

dragossani - Wto 25 Paź, 2011

Te aparaty są tak niepodobne, że aż nie wiadomo jak je porównywać. Dobrze wykorzystana lustrzanka da o niebo lepszy efekt niż tego typu aparat kompaktowy jak ten Canon. Problem jest tylko taki, że Canonem zawsze zrobisz jakieś przeciętne zdjęcie - średnio kiepskie lub średnio przyzwoite. Lustrzanką natomiast da się zrobić zdjęcia wybitne ale i takie na których nie widać właściwie nic. Różnica wynikać będzie głównie z tego na ile świadomie ją obsłużysz. Tutaj na forum nie wiemy na ile ambitnie podchodzisz do tematu ale jeżeli nie jesteś nastawiona na intensywną naukę przez przynajmniej następne kilka tygodni, to lustrzanka może Cię rozczarować.

dragossani mądrze piszesz....chce sie uczyć! Faktycznie jeśli się przylozylam to fotki na c wychodziły mi super.interesuje mnie czy z tym obiektywem 18_105 więcej osiągnę w kwestii jakości i możliwości .mam wrażenie że się wypaliłam jeśli chodzi o możliwości canona.
mozer - Wto 25 Paź, 2011

fotka123, napisane to zostało chyba z 5 razy powyżej, ale powtórzę - tak, osiągniesz więcej.

Martwi mnie fakt że w domu nikon sobie słabo poradzi.aż tak źle jest z tym?

fotka123 napisał/a:
Martwi mnie fakt że w domu nikon sobie słabo poradzi.aż tak źle jest z tym?
Poczytaj jednak o tych ogniskowych...

A tak przy okazji - jak Cię ten kompakt ogranicza? Co Ci przeszkadza?

fotka123, kto tak powiedzial i pod jakim wzgledem zle? nie mowie, ze jest super do domu, po prostu chcialabym sprawdzic czy tylko powtarzasz bez zastanowienia jakies zaslyszane opinie czy cos probujesz zrozumiec

moronica napisał/a:
fotka123, kto tak powiedzial i pod jakim wzgledem zle? nie mowie, ze jest super do domu, po prostu chcialabym sprawdzic czy tylko powtarzasz bez zastanowienia jakies zaslyszane opinie czy cos probujesz zrozumiec

mozer napisał, że jest za wąski i moze sobie nie poradzić w pomieszczeniach... A na tym aspekcie mi dość zależy

fotka123, a piszesz o 50tce. bo rzucilas to ot tak sobie gdy trwala dyskusja o 18-105 (to przeciez tez nikon)
mozer - Wto 25 Paź, 2011

fotka123, pisałem o obiektywie 50 mm, a nie o aparacie jako takim... Po raz n-ty - poczytaj trochę.
lotofag - Czw 27 Paź, 2011

fotka123 napisał/a:

mozer napisał, że jest za wąski i moze sobie nie poradzić w pomieszczeniach... A na tym aspekcie mi dość zależy

mozer pisał o 50ce a nie o 18-105VR.
Naprawdę, liźnij najpierw trochę wiedzy. Na pewno Ci to nie zaszkodzi, takie zupełne podstawy: ogniskowa, przysłona, itp.

Np. tu możesz sobie zobaczyć jakie efekty można uzyskać przy danej ogniskowej i jak zmieni się kąt widzenia zaleznie od wielkości matrycy: http://imaging.nikon.com/lineup/lens/simulator/

dragossani - Czw 27 Paź, 2011

Przestawiając się z aparatu kompaktowego na lustrzankę, trzeba się na początku oswoić z myślą, że jest to zestaw korpus + obiektywy. Przy czym obiektywy są tutaj elementem ważniejszym. Uniwersalny zestaw zwykle składa się z korpusu i kilku obiektywów, gdzie cena korpusu stanowi może z kilkanaście procent ceny całego zestawu. Oczywiście zaczyna się od zestawu mniej uniwersalnego i w miarę zdobywania doświadczenia, przy coraz lepszym rozumieniu własnych potrzeb, dokupuje się kolejne obiektywy.

Metody przechodzenia z kompaktu na lustrzankę są zasadniczo dwie.

Pierwsza to próba złagodzenia szoku tej przesiadki poprzez zakup do korpusu takiego obiektywu, który jest funkcjonalnie zbliżony do tego co było w kompakcie - np. polecany powyżej 18-105 VR. Łatwiej takim zestawem robić zdjęcia, korzystając ze starych przyzwyczajeń. Można się poduczyć powoli i któregoś dnia wymienić ten obiektyw na inne - już świadomie.

Druga metoda to skok na głęboką wodę (ja preferuję tę opcję). Polega to na zakupie do korpusu tzw. "obiektywu standardowego" z możliwie wysokiej półki, dającego kapitalną jakość zdjęć ale wymagającego dużo umiejętności od fotografującego. Może być to np. jasny, manualny obiektyw 35mm. Na początku jest wtedy bardzo stromo ale po opanowaniu takiego zestawu jest już tylko czysta frajda.