|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Lornetka 10x50
Mariusz19 - Sro 26 Paź, 2011 Temat postu: Lornetka 10x50 Witam, jestem tu nowy i mam takie pytanie odnośnie lornetki 10x50-jaką byście mi polecili, kwota tak do 1000zł. Za wszystkie odp. z góry dzięki.
Arek - Czw 27 Paź, 2011
Mariusz19, w tej kwocie sprawa jest dość jasna - Nikon Action EX 10x50.
Jeśli nie boisz się czegoś cięższego i indywidualnego ustawiania ostrości, można pomyśleć nad dołożeniem trochę do William Optics 10x50 ED.
DAREK P - Czw 27 Paź, 2011
Może to http://astromarket.pl/lor...-mx-marine.html
Dawid1984 - Czw 27 Paź, 2011
Zdecydowanie Nikon 10x50 EX
FIFI - Czw 27 Paź, 2011
Darek P regulacja przy okularach to trochę dziwny pomysł. Ktoś może tego nie lubić Chyba że zastosowanie astronomiczne. Wtedy nie trzeba kręcić i tak, a regulacja przy okularach może być trwalsza i bardziej precyzyjna.
Nikon 10x50 Ex
DAREK P - Czw 27 Paź, 2011
W pytaniu o lornetkę 10x50 nie było jasno sprecyzowane o jakie ostrzenie chodzi, a tylko cena.
Lornetki z serii BA8 dadzą obraz dużo lepszy od Nikona EX ale indywidualne ostrzenie faktycznie powoduje że jej zastosowanie to głównie astro.
Guliwer - Czw 27 Paź, 2011
TS Optics 10x50 MX Marine wzorowana na Fujinonie, ciężka jak WO, ale kusi niższą ceną.
W podanym przez Ciebie sklepie ma tylko 1 rok gwarancji. W teleskopach.pl jest tańsza, z dostawą gratis i 2 letnią gwarancją. Jeśli mieszkasz w okolicach W-wy, Krakowa, lub Chorzowa, to najlepiej sprawdź na własne oczy jak się lornetka sprawuje. Jeśli ma głębię ostrości jak Fujinon, to niewiele trzeba kręcić okularami- tylko na bliskie np. ptasie odległości.
Abs - Nie 30 Paź, 2011
Warto rozpatrzeć także DO Titanium 10x56. Nikon, lornetka bardzo fajna, jednak nie bez mankamentów (no ale która z lornetek ich nie posiada...?).
t1o9m8e6k - Czw 08 Gru, 2011
Kilka tygodni temu byłem w sklepie Teleskopy.pl w Warszawie. Udałem się w celu obejrzenia lornetki DOT 10x56. Przy okazji miałem możliwość sprawdzić TS Optics 10x50 MX Marine. Chociaż ta druga jest droższa, nie byłem zbytnio zadowolony z obserwacji przez ten sprzęt. Dlaczego? Patrząc przez DOT bardzo szybko dostosowałem ostrość (regulacja centralna), a sam obraz był jasny, odpowiednio ostry i przejrzysty. Natomiast spoglądając przez TS Optics najpierw nie mogłem dokładnie ustawić ostrości (trochę denerwujące jest ustawianie na każdym okularze), a później okazało się, że obraz jest jakby lekko zamglony. Nie chcę w żaden sposób podważać, że TS Optics jest kiepskim sprzętem bo na pewno tak nie jest. Świetnie leży w dłoni, jest masywna, bardzo dokładnie wykończona i dopracowana. Osobiście jednak zbieram pieniądze na DOT 10x56 i tą lornetkę polecam, choć zaznaczam, że w sprawach lornetek nie posiadam rozległej wiedzy. Przy podejmowaniu decyzji o kupnie konkretnej lornetki przesiedziałem kilkadziesiąt godzin czytając fora i testy lornetek oraz konsultując się z innymi forumowiczami. Życzę, aby wybór był trafny i abyś po kupnie lornetki był z niej w pełni zadowolony
Arek - Czw 08 Gru, 2011
TS Optics nie miałem w rękach, ale te klony Fujinonów pojawiają się w różnych cenach, więc mogą się od siebie różnić optycznie. Miałem w rękach WO 10x50 ED i on był dobry optycznie. Zarówno WO jak i DOT 10x56 obejrzysz w salonie DO niedaleko ronda ONZ w Wawie. Może spróbuj jeszcze takiego porównania.
cerber6 - Czw 08 Gru, 2011
http://www.astrozakupy.pl...?id=890.Polecam coś takiego choć nie miałem w rękach, miałem inną lornetkę tej serii.Miałem 2 lata 10x56 Titanium w sklepie porównywałem z WO.Optycznie WO góruje ale waga i osobne ogniskowanie mnie osobiści dobija. Miałem jakiś czas New Foresta Vixena 8x42 i jak dla mnie przesiadka z Titanium na właśnie tą lornetkę to jak zmiana z czołgu na samochód terenowy. O obrazie trudno by było powiedzieć że jest gorszy w Vixenie.
|
|