forum.optyczne.pl

Wolne tematy - Czcionka na CZ

dragossani - Czw 27 Paź, 2011
Temat postu: Czcionka na CZ
Mam takie nietypowe pytanie: czy ktoś wie jak nazywa się czcionka, którą Carl Zeiss wykorzystuje na swoich obiektywach?

http://www.your-purchase....09140531085.jpg

cybertoman - Czw 27 Paź, 2011

Zeiss Frutiger® Next, Zeiss Minion® lub Zeiss Eurostile®.

To co podałeś to ich pakiet czcionek korporacyjnych ale niestety to co widać na obiektywie to coś innego.
komor - Czw 27 Paź, 2011

Minion jest szeryfowy, więc odpada. Frutiger Next to inna czcionka niż to, co widać na obiektywie, na polu walki pozostaje więc Eurostile, który jest podobny ale nie identyczny.

Usługa What The Font znalazła mi parę bardzo podobnych krojów, ale stawiałbym, że Zeiss używa czcionki zaprojektowanej specjalnie dla nich, z myślą o grawerowaniu.
Te podobne to: Presicav Light, Ronsard Crystal Medium, Tussilago Book.

cybertoman - Czw 27 Paź, 2011

Tak mi powiedzieli, ze uzywaja tylko wlasnych i tych wymienionych wyzej. Za poprawnosc informacji nie recze.

@komor: Te "podobne" są rzeczywiście zbliżone choć brakuje im tych specyficznych detali z powodu których tak mnie ta czcionka zainteresowała. Np. "małe el" nie jest prostą kreską, jest lekko zawinięte na dole. Ogonek od "małego a" nie zawija się ku górze tylko schodzi skosem w dół. W cyfrze "7" przy daszku jest jakby zaczątek elementu szeryfowego. Przy czym cała czcionka odznacza się fantastyczną geometrycznością - podobnie jak Futura. To są może drobne detale ale składają się na doskonałą estetykę całości.
MaciekNorth - Czw 27 Paź, 2011

Najbardziej podobna jaką znalazłem: Montag, ale to jeszcze nie ta, literka "a" oraz cyfry różnią się znacznie...

Dzięki za wysiłki. Miałem nadzieję, że to jakiś klasyk którego nie znałem ale rzeczywiście wszystko wskazuje, że to czcionka opracowana dla nich na zamówienie.
luke130 - Pią 28 Paź, 2011

Obawiam się, że ta czcionka może nie istnieć w wersji elektronicznej. Tego typu napisy grawerowane są przy pomocy pantografu i rylec prowadzony jest po wzorniku, który mógł zostać opracowany wiele lat temu. Co nie umniejsza faktu że kształty literek bardzo ładne i mogłyby doczekać się przeniesienia na komputer.
komor - Pią 28 Paź, 2011

luke130, o ile dobrze kojarzę, to Zeiss jakiś czas temu zmienił tę czcionkę, więc na pewno w jakiejś tam postaci elektronicznej istnieje, ale niekoniecznie jako gotowy font typu Postscript czy TrueType, z powodów, które podałeś.