|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Jaką lustrzankę wybrać?
Pablo37 - Czw 27 Paź, 2011 Temat postu: Jaką lustrzankę wybrać? Poszukuje porady dotyczącej wyboru aparatu. Jestem średnio-zaawansowanym fotogafem. Lubię robić zdjęcia krajobrazów, natury i zwierząt. Interesuje mnie rownież makrografia. To wymagania szukanego aparatu:
- firma: Canon lub Sony Alpha
- duża liczba megapixeli
- możliwość otwarcia migawki na co najmniej pół godziny
- odchylany ekran
- możliwość kręcenia filmów
- niska cena
To by było na tyle
Z góry dzięki za odpowiedzi
lotofag - Czw 27 Paź, 2011 Temat postu: Re: Jaką lustrzankę wybrać? Nie obraź się "średnio zaawansowany fotografie", ale skoro się tak anonsujesz to bez problemu sam dasz sobie radę z wyborem
Wystarczy chwila z wyszukiwarką potrzebna na zaznaczenie poszukiwanych "ficzerów" i wpisanie ceny, a potem już tylko wybór konkretnego modelu na podstawie własnych potrzeb i doświadczenia.
Pomyśl jeszcze jakich obiektywów chciałbyś używać do "krajobrazów, natury i zwierząt" i makrofotografii.
Jakbyś jeszcze podał co to jest dla Ciebie "niska cena" to można by Cię pokierować do któregoś ze zbiorczych wątków o wyborze lustrzanki.
Sprawdź sobie jeszcze na czym polega tryb "Bulb".
PS. Piszę to bez złośliwości, po prostu z Twojej wypowiedzi nie wynika znajomość tematu ("średnie zaawansowanie"), a raczej pewne lenistwo
maput - Czw 27 Paź, 2011
A duża liczba pikseli to ile to jest ? Więcej niż 10 Mpix ? Czy raczej 20 ?
MaciekNorth - Czw 27 Paź, 2011
Jeśli wszystkie kryteria mają być spełnione to wybór jest raczej niewielki, moim zdaniem Canon 600D i Sony A55 (ewentualnie A33), bo A580 nie ma AF w filmach. Ale czy ich cena jest taka niska...
Pablo37 - Czw 27 Paź, 2011
@maput
Ok 10 lub wiecej
maput - Czw 27 Paź, 2011
Czyli ze współczesnych praktycznie wszystko
P_reze_S - Czw 27 Paź, 2011 Temat postu: Re: Jaką lustrzankę wybrać?
Pablo37 napisał/a: |
-możliwość otwarcia migawki na co najmniej pół godziny |
cosik mi tu chyba nie gra Panie Pablo 37
Aszex - Czw 27 Paź, 2011
Tryb bulb...
hijax_pl - Czw 27 Paź, 2011
Jak unoszę lustro do czyszczenia matrycy, to nawet i z pół dnia tak może mój aparat mieć otwartą migawkę
komor - Pią 28 Paź, 2011
Ale zdaje się niektóre aparaty jednej firmy (przynajmniej jednej) mają jakieś ograniczenie na długość „bulby”, jeśli dobrze kojarzę…
Pablo37 - Pią 28 Paź, 2011
Ok, sprecyzuje wymagania
[ Dodano: Pią 28 Paź, 2011 17:47 ]
Od nowa:
- canon
- odcylany ekran
- tryb bulb co najmniej 0,5 h
- możliwość kręcenia filmów
- cena do 2500zl
mozer - Pią 28 Paź, 2011
Pablo37, te wymagania spełnia tylko 600D. Masz bana na google?
hijax_pl - Pią 28 Paź, 2011
Bulb 30min?
Swoją droga z czego wynika takie wymagane?
lotofag - Pią 28 Paź, 2011
I co, to trzeba aż na forum pisać i czekać dzień na odpowiedź? Nie szybciej samemu sprawdzić co kupisz z oferty Canona za 2500zł?
Pablo37 - Pią 28 Paź, 2011
@hijax_pl
Chce zrobić efekt malowania światłem na gwiazdach
Pablo37, To nie klisza. Matryca sie zagotuje. Słyszałeś o stackowaniu?
MaciekNorth - Pią 28 Paź, 2011
hijax_pl napisał/a: | Matryca sie zagotuje. | Chyba że nakręci film 29min.59s
MaciekNorth napisał/a: | Chyba że nakręci film 29min.59s | A to kręci z pełną rozdzielczością tych powiedzmy 15 Mpx?
mozer - Pią 28 Paź, 2011
hijax_pl, bez przesady - robiłem ponad godzinne ekspozycje i nic mi się nie usmażyło
mozer napisał/a: | robiłem ponad godzinne ekspozycje i nic mi się nie usmażyło | A odejmowałeś później darka?
mozer - Pią 28 Paź, 2011
hijax_pl, darka to nawet nie - tylko kosmiki/hot piksele, ale co to ma do smażenia matrycy?
mozer napisał/a: | ale co to ma do smażenia matrycy? | Oj tak poglądowo opisałem
P.S.
Powinienem wziąć wtedy w cudzysłów - nie byłoby wątpliwości o co mi chodzi..
mozer - Pią 28 Paź, 2011
hijax_pl, a już myślałem, że Nikony się palą powyżej minuty
Oczywiście lepiej stackować, ale musi się chcieć w to bawić.
Natomiast ja chciałbym kiedyś poeksperymentować z "czyszczeniem miasta" długimi ekspozycjami. Tutaj raczej stackowanie nie pomoże.
mozer napisał/a: | Tutaj raczej stackowanie nie pomoże. | Pomoże. Taki np: PhotoAcute to świetnie sam zrobi
mozer - Pią 28 Paź, 2011
hijax_pl, stackowanie uśrednia ekspozycje, więc lepiej to robić na kilku poprawnych ekspozycjach... tak mi się wydaje...
Poglądowo - jak zrobisz 8 ujęć z kompensacją -3EV i złożysz, to efekt raczej nie będzie lepszy niż jedna poprawna ekspozycja.
mozer napisał/a: | stackowanie uśrednia ekspozycje | OK - to może użyjmy innego sformułowania - technika fotografii wieloujęciowej
mozer - Pią 28 Paź, 2011
hijax_pl, załóżmy, że chcę zrobić zdjęcie o czasie ekspozycji 10 minut. Co proponujesz, żeby uzyskać najlepszy efekt?
mozer napisał/a: | chcę zrobić zdjęcie o czasie ekspozycji 10 minut | W ciągu dnia? Filtr ND400, albo ND1000.
mozer - Pią 28 Paź, 2011
hijax_pl,
Pytałem się o składanie ekspozycji, żeby szumów uniknąć
mozer, ale jaki jest cel? Jakie warunki?
mozer - Pią 28 Paź, 2011
hijax_pl, cel jest taki, żeby zrobić ekspozycję 10-30 minut. Np. chcąc usunąć przechodniów. Po 10 min pojawią się już hot piksele.
Temat przecież tego dotyczył - robienia półgodzinnych ekspozycji - co się tak dziwisz?
Mówisz, żeby nie robić takich długich, to się pytam o inne podejście.
mozer napisał/a: | Np. chcąc usunąć przechodniów. Po 10 min pojawią się już hot piksele. | Użyj warstw by wyciąć przechodniów, albo zautomatyzuj to w PS/PSE czy użyj specjalizowanych narzędzi jak PhotoAcute...
Pablo37 - Sob 29 Paź, 2011
a co sądzicie o eos 1100d?
mozer - Sob 29 Paź, 2011
Pablo37, jednym słowem? Badziewie. Więcej słów? Nie spełnia wymagań, które podałeś.
wiem że nie ma ochylanego ekranu, ale czego jeszcze nie ma?
ilość megapixeli mi wystarczy
mozer - Sob 29 Paź, 2011
Tak trudno samemu przejrzeć specyfikacje/testy?
http://www.optyczne.pl/po...0=930&add1=1182
ale mniej kosztuje
to jest jego największy priorytet - mieści się w moich funduszach i jest dobry jak na pierwszą lustrzankę
mozer - Sob 29 Paź, 2011
To se go kup
właśnie zamierzam
temat zamknięty
mozer - Sob 29 Paź, 2011
No to po co pytać? Żebyśmy bez sensu spamowali na 3 strony? Jeeezz...
spodziewałem się pomocnych odpowiedzi, ale sam przez przypadek go znalazłem
maput - Pon 31 Paź, 2011
Pablo37 napisał/a: | spodziewałem się pomocnych odpowiedzi, ale sam przez przypadek go znalazłem |
No trudne to to raczej nie było, ale gratuluję. --- Wymoderowano ---
|
|