|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - CO TO ZA LORNETKA ???????
delfi20001 - Czw 27 Paź, 2011 Temat postu: CO TO ZA LORNETKA ??????? Dzień dobry, proszę o pomoc w klasyfikacji lornetki:
Lornetka prawdopodobnie niemiecka wnioskuję to z napisu Weitwinkel,
ma dorabiane muszle oczne, sam dorabiałem ale w przyszłości chciałbym kupić oryginalne a nieznam marki z góry dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam
madibar - Pią 28 Paź, 2011
jest to lornetka porropryzmatyczna
delfi20001 - Pią 28 Paź, 2011
dziękuje ale bardziej chodziło mi o markę tej lornetki
madibar - Pią 28 Paź, 2011
wygląda mi to na supermarketowy produkt lat '90.
w w.germany można było takie rzeczy kupić w Aldi pod różnymi markami.
ja mam eschenbach z marketu kupioną za 50 DM i wygląda podobnie.
delfi20001 - Pią 28 Paź, 2011
lornetka ta raczej nie jest z marketu bo w Polsce wtedy marketów niebyło jak kupowana była
bardziej niż skont obchodziła by mnie jej marka ale dziękuje za info
Lornetka ta ma napewno więcej niż 20 lat
[ Dodano: Pią 28 Paź, 2011 22:42 ]
acha i mam jeszcze pytanie czy mógłbym zobaczyć zdjęcia tej lornetki
z aldi ?????
RB - Pią 28 Paź, 2011
o podanie marki trudno - żadnych napisów. Praktycznie identyczne produkty pochodziły w tym czasie z wielu wytwórni. Prawdą jest, że do niemieckich marketów robiono w Sowietach BPC-5 z jakimis tam napisami na giermanskim jazyku. Ona wygląda właściwie idenytcznie jak radziecka BPC-5, podobne robili w Xi'an chińczycy dla swojej PLA (ale chyba tylko w wersji indywidualnie ostrzonej), bułgarzy i inni. Oczywiście - Zeiss Oberkochen tez podobnie wygląda
Jednak obastwaiam jakąs radziecką produkcję dla niemieckiego supermarketu.
delfi20001 - Sob 29 Paź, 2011
a czy ten znaczek w kształcie diamentu z dwoma kreseczkami to jakiś znak fabryki czy????
kivirovi - Sob 29 Paź, 2011
Wlasnie ten znaczek moze nam cos wyjasnic. Gdzies go kiedys widzialem. Szukalem go ostatnio ale nie znalazlem. Niestety google nie szuka obrazow tylko slowa... Wydaje mi sie, ze jest to jakas lornetka robiona dla Quelle do RFN (Porst, Revue, Panorama Crystal), ale czy jest z Jeny, Japonii czy Rosji trudno zgadnac. Pole ma raczej szerokie, wiec stawiam raczej nie na Rosjan.
|
|