forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Proszę o pomoc! Zakup obiektywów

BerkaAnka - Nie 30 Paź, 2011
Temat postu: Proszę o pomoc! Zakup obiektywów
Cześć :wink: Mam Nikona d3100 z kitem 18-55 mm. Mam dylemat, ponieważ chcę rozbudować mój (jakże skromny) zestaw :smile: I tu nasuwa mi się pytanie, ponieważ jestem trochę zielona w tym temacie. Który obiektyw? Mam do wyboru trzy nikkory: 55-200, 18-105 i 70-300.
Obiektyw będzie wykorzystywany do portretów, makro oraz krajobrazów i architektury (rzadziej). :wink: Proszę o pomoc :mrgreen:

Ps. Jakby ktoś chciał ocenić moje pracę, ich poprawność lub po prostu zobaczyć tutaj podaję adres:
http://berka-photography.blogspot.com/

hijax_pl - Nie 30 Paź, 2011

Portrety to tak ciężko będzie tymi zaproponowanymi. Tak samo jak architekturę - chyba że detale tylko.
Ja bym zaproponował nikkora 50/1.8g i pierścienie macro. Będzie portret, będzie macro a do architektury wystarczy kitowy 18-55.

ehh to chyba w przyszłości jak uzbieram na to... :sad: Ale wgl jak byś miał wybierać pośród tych podanych to który zwycięża?? :wink: I może poleciłbyś mi jakąś dobrą firmę filtrów polaryzacyjnych? :wink:

Czy w ogóle jesteś zorientowana w cenach?
komor - Nie 30 Paź, 2011

BerkaAnka, temat przesunąłem do prawidłowego działu (czyli nawet nie zajrzałaś, nie poczytałaś…). Co do filtra polaryzacyjnego to też jest odpowiedni dział i gotowe odpowiedzi na takie pytanie: Test 25-ciu filtrów polaryzacyjnych + Uzupełnienie.

Co do poszukiwanego obiektywu, to nie da się jednym obiektywem „opędzić” wszystkich tych tematów. No chyba, że zamiast coś oprócz kita kupisz coś zamiast kita, np. Sigmę 17-70, która pozwoli na trochę makro, trochę portret i da o 1 mm szerszy kąt widzenia. Ja tak zacząłem swoją przygodę z lustrzanką, właśnie poprzez wymianę kita na tę Sigmę. Odpowiednie wątki o tym obiektywem (dlaczego go kupić i czemu nie kupować :) ) masz w tym dziale, ostatnio nawet temat się przewijał.
Ale propozycja Hijaxa, żeby kupić 50/1.8 (w wersji D czy G) jest bardzo dobra – taki obiektyw stałoogniskowy pozwoli Ci robić ładne portrety, zachęci do myślenia przy kadrowaniu, a po dokupieniu pierścieni pośrednich pozwoli pobawić się w makro.

BerkaAnka napisał/a:
ehh to chyba w przyszłości jak uzbieram na to...

Co masz na myśli? 50/1.8D jest tanim obiektywem. Wymieniasz 70-300, jeśli masz na myśli Nikkora 70-300 VR to za jego cenę kupisz ze trzy sztuki 50/1.8D. :)

Sunders - Nie 30 Paź, 2011

komor napisał/a:
50/1.8D jest tanim obiektywem.

A co z AF-em? hijax_pl nie bez powodu polecal 50/1,8G :smile:

komor - Nie 30 Paź, 2011

Aj, coś mi się chyba wątki pomyliły i byłem przekonany, że rozmawiamy o D90. :oops:
Nawet jestem przekonany, że Hijax pisał o wersji D. Siła sugestii…

Oczywiście w przypadku D3100, ze względu na sławną i wielokrotnie wychwalaną zgodność wsteczną bagnetu F, nie będzie działał autofocus w przypadku obiektywów serii D. :) Trzeba kupić obiektyw w nowszej wersji G. Nadal chyba jednak będzie tańszy niż 70-300 VR. :)

BerkaAnka napisał/a:
Mam do wyboru trzy nikkory: 55-200, 18-105 i 70-300.
Obiektyw będzie wykorzystywany do portretów, makro oraz krajobrazów i architektury (rzadziej).

Wybierz jak kolega z "sasiedniego" watku nikkora 55-300VR i dokup pierscienie posrednie, a potem zbieraj na stalki 35, 50 i 105mm - zawsze z literka G :smile:

hijax_pl,
Co do cen mam zamiar kupić używany obiektyw, który będzie na gwarancji (może się taki zdarzy), przeglądałam różne oferty i w większości nie wykraczają używane ponad 1000 zł. Dlatego padło takie pytanie :) Czy wgl jest sens kupować używany obiektyw? Mi się wydaje że tak jeżeli jest na gwarancji dlatego też tym się kieruję :)

moronica - Nie 30 Paź, 2011

BerkaAnka, wiekszosc moich obecnych obiektywow kupilam uzywanych tyle ze nie sa to amatorskie plastikowe szkielka ale porzadne metalowe konstrukcje kierowane w latach 80-90ych do profesjonalistow, stad zdecydowanie jest sens ich kupowania na rynku wtornym. raz ze starzeja sie z godnoscia, dwa - nawet placac 1500-2000zl oszczedza sie tysiace w porownaniu do obecnych cen ich nastepcow

natomiast z uzywanymi plastikowymi obiektywami bylabym ostrozna i rozwazalabym je tylko w przypadku gdy w tescie byly uznane za solidne kontrukcje (np taka Tokina zazwyczaj produkuje bardzo solidne obiektywy)

na koniec pamietaj ze lustrzanka to nie kompakt, nie da sie jednym obiektywem fotografowac wszystkiego. nie mowie ze masz teraz od razu kupowac obiektyw do portetow, drugi do krajobrazow, trzeci do makro. ten pomysl z 50mm i pierscieniami jest dobry, bedziesz miala obiektyw portretowy i mozliwosc robienia zdjec makro. te krajobrazy od biedy obskoczysz tym 18-55 chyba ze jest dla ciebie za waski wtedy w przyszlosci rozejrzysz sie za czyms szerszym. pamietaj tylko, ze obiektywy szerokokatne nowe zaczynaja sie tak gdzies od 2000zl. taki juz urok lustrzanek

Aszex - Nie 30 Paź, 2011

moronica, Allegro? Ebay? :)

Aszex, ebay ;) i lokalny komis
Aszex - Nie 30 Paź, 2011

Dlaczego nie allegro? Mają wyższe ceny? :)
dcs - Nie 30 Paź, 2011

BerkaAnka
A dlaczego nie ruski lub enerdowski manual m42 /z przejściówką/ za paredziesiąt złotych.
Do makro i portretu?

Aszex, allegro ma duzo mniejszy wybor a przez to ciezej wyweszyc okazje. poza tym nie mieszkam w Polsce, na ebay przynajmniej od razu wiadomo gdzie wysylaja i cala transakcja jest chroniona czy zamawiam z Polski, Niemiec, UK itd

dcs, bo ta przejsciowka musialaby byc z soczewka

dcs - Nie 30 Paź, 2011

moronica
Łykasz bełkot marketingowy PayPal?
Chyba nigdy nie miałaś sporu.

moronica, Czyli uważasz żeby iść do sklepu po dotykać, pooglądać, wypróbować itd potencjalny obiekt zakupu??
dcs, Przepraszam ale nie za bardzo wiem o co chodzi... :oops: Nie jestem aż tak "obcykana" w tym :oops:

BerkaAnka napisał/a:
Czyli uważasz żeby iść do sklepu po dotykać, pooglądać, wypróbować itd potencjalny obiekt zakupu??
Tak zawsze jest najlepiej, choć nie zawsze jest to możliwe...
dcs napisał/a:
Łykasz bełkot marketingowy PayPal?
Chyba nigdy nie miałaś sporu.
Używam, sporu jak do tej pory nie miałem, ale trzymam się z dala od podejrzanych ofert ;)
dcs napisał/a:
A dlaczego nie ruski lub enerdowski manual m42 /z przejściówką/ za paredziesiąt złotych.
Do makro i portretu?
Z D3100 to trochę nieporęcznie. I nie mówię o braku AF...
BerkaAnka napisał/a:
Czy wgl jest sens kupować używany obiektyw?
Są używane obiektywy, które już od kilkudziesięciu lat są bez gwarancji, a jednak ludzie się o nie zabiją...
Sunders napisał/a:
Wybierz jak kolega z "sasiedniego" watku nikkora 55-300VR i dokup pierscienie posrednie
Próbowałeś jak się sprawdza 55-300 z pierścieniami?

hijax_pl napisał/a:
Próbowałeś jak się sprawdza 55-300 z pierścieniami?

Rzeczywiscie napisalem tak, ze mozna by dojsc do takiego wniosku :oops: nie probowalem i raczej nie oczekiwalbym po takim polaczeniu akceptowalnych rezultatow :smile: Te pierscienie to mialy byc do proponowanego przez Ciebie 50/1,8G.

Sunders napisał/a:
Te pierscienie to mialy byc do proponowanego przez Ciebie 50/1,8G.
Ale ja już tam proponowałem pierścienie ;)

hijax_pl napisał/a:
ja już tam proponowałem pierścienie

Mea culpa - ja tam tego nie doczytalem :sad:

Dzięki Wam bardzo a czy jeszcze mogłabym poprosić o mniejsze lub większe wypisanie wad i zalet podanych przez was obiektywów lub chociaż słówko o jednej największej wadzie i zalecie o podanych tych moich obiektywów :wink: Bardzo proszę :wink:

BerkaAnka, wszystko masz na optycznych w testach, podsumowanie zawsze zawiera liste zalet i wad

Przepraszam, zapomniałam o tym. Ale rzeczą ludzką jest się mylić i błądzić ;)
maput - Pon 31 Paź, 2011

50/1.8G to chyba najlepszy wybór. No ale jak wolisz używane, plasticzane, nienajlepszej jakości zoomy to Twoja sprawa...
BerkaAnka - Pon 31 Paź, 2011

Nie tyle co wolę bo nie miałam z nimi do czynienia a nie wiem czy od razu dobrze się przestawić na tzw stałki bo generalnie chcę nabrać doświadczenia ze wszystkim po kolei ;) a nie mam np tyle kasy że 2 naraz kupię bo na razie jeden a później drugi :) I nie wiem w co pierwsze lepiej zainwestować? czy w stałkę czy w zooma? Dlatego proszę o pomoc :)
moronica - Pon 31 Paź, 2011

BerkaAnka, pytanie nie powinno brzmiec co najpierw - stalke czy zooma, tylko - jaka tematyka cie teraz najbardziej interesuje. i to pod nia dobrac obiektyw

Generalnie wszystko, natura, portrety... może to kwestia albo poznania tematów dokładniej lub zastanowieniu się nad tym ale na razie potrzebuję czegoś uniwersalnego :) Pewnie postawię na coś używanego ponieważ nie mam innej możliwości z racji mojego wieku, który nie pozwala na własne zarobki (zostaje kieszonkowe i małe pomoce w domu)...
dcs - Pon 31 Paź, 2011

BerkaAnka
50/1.8G polecano ci jako rozbudowę systemu. Choć dubluje ogniskową zooma, ale jest jaśniejszy /zdatny do portretu/ i w przyszłości z pierścieniami do makro. Nie zastąpisz nim 18-55. "Polataj sobie z aparatem ustawionym na 50 /55/ i zobaczysz, Ze to mało uniwersalna ogniskowa.

Hmmm... chyba tak zrobię... :) Dzięki bardzo wszystkim :)

BerkaAnka, 18-55 juz masz i powinno ci to juz dac poglad na to, czego ci dalej potrzeba. nie wiem czy jest sens wymieniac jednego ciemnego zooma na innego ciemnego zooma

co ci w nim nie pasuje jesli chodzi o krajobrazy? do portretu i makro juz bylo pisane kilkakrotnie - jasna 50tka i pierscienie posrednie

W krajobrazach spisuje się super ale często już brakuje mi dłuższej ogniskowej i mi szkoda że dalej kręcić nie mogę ;) a jak widzę jakiś piękny kwiat, liść czy coś to muszę się schylać żeby uzyskać pożądany efekt a ja nie mogę sobie pozwolić na to za bardzo bo mam niestety problemy z plecami :c dlatego albo pójdę za waszą radą i kupię jasną 50tkę i pierścienie (chociaż nic o nich nie wiem i jak idzie praca z nimi) dlatego się troszkę obawiam... Tchórzostwo z mojej strony ^^

w fotografii makro to niestety bedzie duzo schylania, na tym to polega - na zblizeniu sie do obiektu a nie na niewiadomo jak dlugiej ogniskowej

moronica napisał/a:
w fotografii makro to niestety bedzie duzo schylania, na tym to polega - na zblizeniu sie do obiektu a nie na niewiadomo jak dlugiej ogniskowej

No to niestety troszkę pocierpię :)
Zapomniałam też (przepraszam) powiedzieć że będę też potrzebować tele do sportu (zawody lekkoatletyczne znajomego) więc nastawiłam się na te obiektywy ale jasną 50tke kupię w drugiej kolejności :)

dcs - Pon 31 Paź, 2011

BerkaAnka
A co miałaś na myśli pisząc makro? jak duże przedmioty /jakie/, z jakiej odległości?

BerkaAnka, to nastaw sie na koszty gdyz to bedzie musialo byc jakies 70-200mm (lub 80-200mm) f/2.8

dcs napisał/a:
BerkaAnka
A co miałaś na myśli pisząc makro? jak duże przedmioty /jakie/, z jakiej odległości?

Miałam na myśli różne kwiatki, roślinki, interesują mnie też (biedni ludzie) ludzkie oczy lub usta (wiem dziwne ale to interesujące ;) )

moronica napisał/a:
BerkaAnka, to nastaw sie na koszty gdyz to bedzie musialo byc jakies 70-200mm (lub 80-200mm) f/2.8

Mniej więcej jakie koszty jeśli mogłabyś podać? :) I czy warto zainwestować??

mozer - Pon 31 Paź, 2011

BerkaAnka, najlepiej Nikkor AF-S 70-200mm f/2.8G ED-IF VR - ok. 7600 zł.
Ewentualnie Nikkor AF 80-200mm f/2.8 D ED za 4300.

nikkor af-s 70-200 vr od 7600zl
nikkor af-d 80-200 od 4350zl
sigma 70-200 od 2500zl
sigma 70-200 os od 4800zl
tamron 70-200 od 2450zl

czy warto to od ciebie zalezy, nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi. dla jednych nie warto wydawac na tele wiecej niz 1600zl, dla innych nie warto kupowac niczego gorszego od stabilizowanego nikkora 70-200

na przyszlosc - cen mozesz sama poszukac np na www.skapiec.pl

mozer napisał/a:
BerkaAnka, najlepiej Nikkor AF-S 70-200mm f/2.8G ED-IF VR - ok. 7600 zł.
Ewentualnie Nikkor AF 80-200mm f/2.8 D ED za 4300.

Uhuhuhu to w daaalekiej przyszłości :D
moronica napisał/a:
nikkor af-s 70-200 vr od 7600zl
nikkor af-d 80-200 od 4350zl
sigma 70-200 od 2500zl
sigma 70-200 os od 4800zl
tamron 70-200 od 2450zl

czy warto to od ciebie zalezy, nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi. dla jednych nie warto wydawac na tele wiecej niz 1600zl, dla innych nie warto kupowac niczego gorszego od stabilizowanego nikkora 70-200

na przyszlosc - cen mozesz sama poszukac np na www.skapiec.pl

przepraszam że poprosiłam Cię zamiast się wysilić (wybacz :) ) zobaczymy, może się uda ;) Trzymajcie za mnie kciuki :D Pewnie na początek zainwestuję w używanego Nikkora 70-300 :) Lub nie... ^^ Ale bardzo Wam dziękuję za wszelką pomoc :)

dcs - Pon 31 Paź, 2011

moronica,
mozer,

A nie urwie się bagnet w d3100?

ktorego nikkora 70-300? jesli juz to celuj w wersje z VR. tyle ze on ani do portretow ani do makro, twoj obecny obiektyw umozliwia ci nieco wieksze zblizenie
mozer - Pon 31 Paź, 2011

dcs, aparat trzyma się za korpus I obiektyw :P
Albo raczej odwrotnie...

dcs, jesli sie wie jak go trzymac to sie nie urwie gdyz jest w stanie utrzymac spokojnie wage korpusu

jeszcze cos mi sie nasunelo, skoro juz o d3100. o nie jest wyposazony w silnik wiec AF nie pojdzie np w tym Nikkorze 80-200

moronica napisał/a:
ktorego nikkora 70-300? jesli juz to celuj w wersje z VR. tyle ze on ani do portretow ani do makro, twooj obecny obiektyw umozliwia ci mniej wiecej takie samo zblizenie

hmmm... pogubiłam się... ;] A co powiesz na 18-105 a później zobaczymy? Bo o 55-200 usłyszałam tyle dobrych co i złych opinii i mętlik się w mojej główce zrobił :c a nie mam dużo środków na ten cel (jestem uczennicą i dostaję kieszonkowe i jakieś małe datki spadają za pomoce w domu itd ) dlatego na razie nie celuję w nic lepszego. zależy mi na poznaniu sprzętu żeby później zainwestować w mój rozwój :) Dlatego też czasami nie wiem o co chodzi ponieważ jestem "świeża" w krainie fotografii jeżeli chodzi o niektóre pojęcia i zwroty ale szkolę się (książki, poradniki, mam zamiar też w wakacje zainwestować w obóz fotograficzny ;) )

dcs - Pon 31 Paź, 2011

:shock: :lol: :roll:
mozer - Pon 31 Paź, 2011

BerkaAnka, 18-105 wiele więcej Ci nie zaoferuje oprócz większego zbliżenia. Ja bym poszedł w 50 f/1.8 + pierścienie do makro. Nie będzie to duży koszt.

BerkaAnka, lustrzanka to nie kompakt, nie szukaj obiektywow patrzac na to jak duuuuuuzy maja zooooom. juz ci mowilam, obiektywy dobiera sie pod katem tematyki. masz juz korpus i obiektyw i wiesz, czego ci brakuje, a usilnie dalej drazysz temat obiektywow do wszystkiego ogolnie i do niczego konkretnie

moronica napisał/a:
BerkaAnka, lustrzanka to nie kompakt, nie szukaj obiektywow patrzac na to jak duuuuuuzy maja zooooom. juz ci mowilam, obiektywy dobiera sie pod katem tematyki. masz juz korpus i obiektyw i wiesz, czego ci brakuje, a usilnie dalej drazysz temat obiektywow do wszystkiego ogolnie i do niczego konkretnie

Przepraszam, po prostu mam trudny charakter i nie ułatwia mi to rozmów ;) Więc pójdę za radą i zainwestuję w to co mi doradziliście. Mam nadzieję że nie czujesz się bardzo urażona. Jeszcze raz przepraszam i ogłaszam że postanowiłam ;) Dzięki bardzo ;)

BerkaAnka, nie czuje sie urazona, po prostu troche cie probuje chronic przed toba i twoimi zakusami ;) obiektyw do wszystkiego to mit, rowniez w kompaktach, tyle ze tam nie ma sie wyjscia i jest sie zdanym na to co jest zamontowane. lustrzanka oferuje mozliwosc dobrania akcesoriow pod katem osobistych preferencji i z tego nalezy sie cieszyc a nie to przeklinac

moronica napisał/a:
BerkaAnka, nie czuje sie urazona, po prostu troche cie probuje chronic przed toba i twoimi zakusami ;) obiektyw do wszystkiego to mit, rowniez w kompaktach, tyle ze tam nie ma sie wyjscia i jest sie zdanym na to co jest zamontowane. lustrzanka oferuje mozliwosc dobrania akcesoriow pod katem osobistych preferencji i z tego nalezy sie cieszyc a nie to przeklinac

Racja :) Mądrze mówisz :) Pójdę za twoją radą i zakupię jasną 50tkę :) Dzięki bardzo :)

mozer - Pon 31 Paź, 2011

BerkaAnka, tylko jakbyś kupowała pierścienie to pamiętaj, że muszą przenosić pomiar światła/przysłonę.

mozer napisał/a:
BerkaAnka, tylko jakbyś kupowała pierścienie to pamiętaj, że muszą przenosić pomiar światła/przysłonę.

Polecasz jakąś firmę? I czy używanie ich jest jakieś skomplikowane??

mozer - Pon 31 Paź, 2011

Używanie nie jest skomplikowane - to tylko rurka :)

Polecić nie mogę, bo sam mam tylko pierścienie m42, wiec inni się muszą wypowiedzieć. Generalnie polecane jest kenko, ale jest dość drogie. Zwykła delta powinna wystarczyć - to nie jest kosmiczna technologia :)

mozer napisał/a:
Używanie nie jest skomplikowane - to tylko rurka :)

Polecić nie mogę, bo sam mam tylko pierścienie m42, wiec inni się muszą wypowiedzieć. Generalnie polecane jest kenko, ale jest dość drogie. Zwykła delta powinna wystarczyć - to nie jest kosmiczna technologia :)

Mam nadzieję:D jestem entuzjastką prostych rozwiązań ;)

BerkaAnka, te beda ok i nie sa drogie a przenosza automatyke. nawet AF przeniosa w 50tce af-s
http://www.foto-ivy.pl/product.php?id_product=278

Bardzo fajne :) Biorę sobie radę do serca :) Baaardzo dużo mi pomogłaś :) Dzięki bardzo :)
dcs - Pon 31 Paź, 2011

BerkaAnka,

129zł!
Normalnie 169 -te same :razz:

[ Dodano: Pon 31 Paź, 2011 19:17 ]
moronica,

Nie wpuszczaj w maliny!!!

dcs napisał/a:
BerkaAnka,

129zł!
Normalnie 169 -te same :razz:

[ Dodano: Pon 31 Paź, 2011 19:17 ]
moronica,

Nie chciała wpuszczać w maliny :) Zwykłe niedopatrzenie pewnie ;)

dcs - Pon 31 Paź, 2011

BerkaAnka,
Lepiej zacząć od allegro, apotem szukać gdzie indziej.
Nie posiadają dekileków. Może te za 169?

[ Dodano: Pon 31 Paź, 2011 19:34 ]
BerkaAnka, A na obiektyw jakiś się zdecydowałaś?

dcs napisał/a:
BerkaAnka,
Lepiej zacząć od allegro, apotem szukać gdzie indziej.
Nie posiadają dekileków. Może te za 169?

[ Dodano: Pon 31 Paź, 2011 19:34 ]
BerkaAnka, A na obiektyw jakiś się zdecydowałaś?

Muszę się z tym wszystkim przespać i zadecydować :) Pewnie 50tka a jak nie to przyoszczędzę i kupię coś z podanych w tym temacie :)

dcs - Pon 31 Paź, 2011

Używany lekko mógłby być?

Nie sprzedaję. :grin:

[ Dodano: Pon 31 Paź, 2011 19:44 ]
Jak tak, to taki 50 1,8G bywa za ok 500, ale rzadko.

[ Dodano: Pon 31 Paź, 2011 19:48 ]
Siostrzenicy latem kupowałem. Szkoda jej kieszonkowego na nowy (pewnie słomiany zapał do foto)

A może nie...

dcs napisał/a:

Nie sprzedaję. :grin:

[ Dodano: Pon 31 Paź, 2011 19:44 ]
Jak tak, to taki 50 1,8G bywa ok 500, ale rzadko.

[ Dodano: Pon 31 Paź, 2011 19:48 ]
Siostrzenicy latem kupowałem. Szkoda jej kieszonkowego na nowy (pewnie słomiany zapał do foto)

A może nie...

Ja popytam się wśród znajomych fotografów, może znają kogoś kto chce sprzedać ;) A jak nie to szukam po stronach ;)

dcs - Pon 31 Paź, 2011

Cytat:

To było pytanie do Ciebie. I w dodatku retoryczne. :grin:

[ Dodano: Pon 31 Paź, 2011 19:57 ]
Mała kupiła. Latem.

dcs napisał/a:
Cytat:

To było pytanie do Ciebie. I w dodatku retoryczne. :grin:

[ Dodano: Pon 31 Paź, 2011 19:57 ]
Mała kupiła. Latem.

:D zazdroszczę ;) Ja muszę uzbierać ale od 28/07/12 będę mogła pracę wakacyjną podjąć :) ale może wcześniej coś kupię ;)

komor - Pon 31 Paź, 2011

dcs napisał/a:
moronica,

dcs, czy możesz uściślić czym Moronica wpuściła nas w maliny?

dcs - Pon 31 Paź, 2011

komor,

Nas?
komor napisał/a:
dcs, czy możesz uściślić czym Moronica wpuściła nas w maliny?

Nie nas, tylko BerkaAnka, której wrzuciła linka do sklepu inenetowego, który sprzedaje takie same pierścienie za 150 procent ceny kogoś tam na serwisie aukcyjnym a...
BerkaAnka pisała, że krucho z kasą. Dość uściśleń?
Chyba, że ten sklep, to wasz partner biznesowy? /pyt. retoryczne/ To ja nic nie wiem.

Pax.

Moronica pax.

Moi Drodzy nie kłóćcie się :)

dcs, nie ekscytuj sie tak. chcialam jedynie pokazac o jakie dokladnie pierscienie chodzilo, nie namawiam do kupowania w zadnym konkretnym sklepie
dcs - Pon 31 Paź, 2011

moronica,

Nie wywołujesz żadnej ekscytacji u mnie.

mozer - Pon 31 Paź, 2011

moronica, jako kobieta powinnaś poczuć się urażona ;)
BerkaAnka - Wto 01 Lis, 2011

moronica,
przespałam się z tematem. Na początek stałka a później jakiś zoom (chyba że moim serduchem zawładną stałki ;) )
Polecasz 50tkę a co z 35tką?? Też poleciłabyś? Czy jednak lepsza 50tka??

Sunders - Wto 01 Lis, 2011

Do portretow 50-tka :smile:
hijax_pl - Wto 01 Lis, 2011

BerkaAnka napisał/a:
Nie ma lepsza/gorsza - to dwie ogniskowe, dwa różne obiektywy. Ustaw sobie na swoim 18-55 te dwie ogniskowe i pochodź z aparatem po miejscach, gdzie z reguły robisz zdjęcia. Nie zmieniaj ogniskowej - a będziesz miała taką symulację stałki...

Ja mam obie: i 50/1.8 i 35/1.8 ;)

hijax_pl napisał/a:
BerkaAnka napisał/a:
Nie ma lepsza/gorsza - to dwie ogniskowe, dwa różne obiektywy. Ustaw sobie na swoim 18-55 te dwie ogniskowe i pochodź z aparatem po miejscach, gdzie z reguły robisz zdjęcia. Nie zmieniaj ogniskowej - a będziesz miała taką symulację stałki...

Ja mam obie: i 50/1.8 i 35/1.8 ;)

Chyba 35 a później 50 ;) ustawiałam tak jak napisałeś ;) Moją modelką była butelka coli ;) jeszcze dzisiaj wyjdę na spacer z aparatem nad wisłę lub świder ;)
Więc popróbuję :) I nie wiem tak na prawdę bo 2 naraz by się chciało zakupić ale nie mam takiej możliwości :c Więc najpierw 1 potem 2 ;) tylko nie wiem w jakiej kolejności :D

Jak bardziej podoba Ci się szerszy kadr to jako pierwszą bierz 35kę. I na odwrót - bierze 50kę, jeśli nie przeszkadza Ci węższy kadr...

Pamiętaj, że od ogniskowej zależy też perspektywa - masz tą butelkę Coli, zrób zdjęcia na 35 i 50mm tak aby butelka była tej samej wysokości (z 50ką będziesz musiała się oddalić) i porównaj sobie te zdjęcia...

Przy okazji do portretu pasuje każda ogniskowa ;)

hijax_pl napisał/a:
Jak bardziej podoba Ci się szerszy kadr to jako pierwszą bierz 35kę. I na odwrót - bierze 50kę, jeśli nie przeszkadza Ci węższy kadr...

Pamiętaj, że od ogniskowej zależy też perspektywa - masz tą butelkę Coli, zrób zdjęcia na 35 i 50mm tak aby butelka była tej samej wysokości (z 50ką będziesz musiała się oddalić) i porównaj sobie te zdjęcia...

Przy okazji do portretu pasuje każda ogniskowa ;)

Chyba wezmę na początek 50 ;) Najwyżej później po narzekaniach (czemu ja nie wzięłam jej pierwszej itd.) dokupię 35 bo ceny nie są tak zabójcze jak przy zoomach ;)

komor - Wto 01 Lis, 2011

hijax_pl napisał/a:
Ja mam obie: i 50/1.8 i 35/1.8

Tylko rozmiar matrycy trochę inny. :)

BerkaAnka napisał/a:
Chyba 35 a później 50

Jeśli interesują Cię portrety to ja jednak sugeruję zacząć od 50 mm. Przy 35 mm ciężko będzie zrobić samą twarz bez przerysowania, 50 mm na małej matrycy już na to pozwala, a całą postać też da się zrobić.
Polecam wątek Jakie ogniskowe nadają się do portretu na APS-C?.

komor napisał/a:
hijax_pl napisał/a:
Ja mam obie: i 50/1.8 i 35/1.8

Tylko rozmiar matrycy trochę inny. :)

BerkaAnka napisał/a:
Chyba 35 a później 50

Jeśli interesują Cię portrety to ja jednak sugeruję zacząć od 50 mm. Przy 35 mm ciężko będzie zrobić samą twarz bez przerysowania, 50 mm na małej matrycy już na to pozwala, a całą postać też da się zrobić.
Polecam wątek Jakie ogniskowe nadają się do portretu na APS-C?.

Ok przeczytam :D I zastosuję się do twoich rad ;)

komor napisał/a:
Tylko rozmiar matrycy trochę inny.
DX i FX ;)
komor napisał/a:
Przy 35 mm ciężko będzie zrobić samą twarz bez przerysowania
Widzisz.. Jak to jest, że słowo "portret" potocznie rozumie się jako zdjęcie legitymacyjne? ;)

hijax_pl napisał/a:
Jak to jest, że słowo "portret" potocznie rozumie się jako zdjęcie legitymacyjne?

"Zdjecie legitymacyjne" to raczej chyba headshot, a nie typowy portret :smile:
komor napisał/a:
Przy 35 mm ciężko będzie zrobić samą twarz bez przerysowania
, ale latwiej portret zbiorowy :smile:
BerkaAnka napisał/a:
Ok przeczytam I zastosuję się do twoich rad

To sie nazywa subordynacja wzgledem polecen Moderatora :lol:

Sunders napisał/a:
hijax_pl napisał/a:
Jak to jest, że słowo "portret" potocznie rozumie się jako zdjęcie legitymacyjne?

"Zdjecie legitymacyjne" to raczej chyba headshot, a nie typowy portret :smile:
komor napisał/a:
, ale latwiej portret zbiorowy :smile:
BerkaAnka napisał/a:
Ok przeczytam I zastosuję się do twoich rad

To sie nazywa subordynacja wzgledem polecen Moderatora :lol:

Po prostu lubię się dostosowywać ^^

Sunders napisał/a:
"Zdjecie legitymacyjne" to raczej chyba headshot, a nie typowy portret
Portret jak każdy inny.
Sunders napisał/a:
komor napisał/a:

, ale latwiej portret zbiorowy
A z jakiej odległości chciałbyś taki zbiorowy portret zrobić 35ką na DX?

hijax_pl napisał/a:
z jakiej odległości chciałbyś taki zbiorowy portret zrobić 35ką na DX?

To chyba zalezaloby od liczebnosci grupy :???: :smile:

hijax_pl napisał/a:
"Zdjecie legitymacyjne" to raczej chyba headshot, a nie typowy portret
Portret jak każdy inny.

Sa tacy, co uwazaja jednak, ze to szczegolny rodzaj portretu: http://en.wikipedia.org/wiki/Head_shot
:smile:

Sunders napisał/a:
To chyba zalezaloby od liczebnosci grupy
Wolę dobierać ogniskową, a nie odległość...
Sunders napisał/a:
Sa tacy, co uwazaja jednak, ze to szczegolny rodzaj portretu: http://en.wikipedia.org/wiki/Head_shot
Wiesz... Nadal jest to portret ;)

hijax_pl napisał/a:

To albo nosisz zooma, albo wiecej niz jedna stalke, a BerkaAnka poki co chce kupic tylko jedna stalke :smile:

hijax_pl napisał/a:
to szczegolny rodzaj portretu: http://en.wikipedia.org/wiki/Head_shot
Wiesz... Nadal jest to portret

Temu nie zaprzeczam :wink:

hijax_pl napisał/a:

To albo nosisz zooma, albo wiecej niz jedna stalke, a BerkaAnka poki co chce kupic tylko jedna stalke :smile:

Chciałabym kupić nawet 2 ale nie mam funduszy i trzeba po kolei ;)

BerkaAnka napisał/a:
Chciałabym kupić nawet 2 ale nie mam funduszy i trzeba po kolei

Prawdopodobnie na nich sie nie skonczy :smile: Np. do wspomnianych wyzej headshotow przdac sie moze cos o dlugosci ogniskowej 85mm :grin:

dragossani - Wto 01 Lis, 2011

Ja od dłuższego czasu noszę jedną stałkę i nie jest tak źle. Takie ograniczenie dobrze wpływa na kreatywność. Na kolejne szkła z czasem się dozbiera, a czego się nauczymy gimnastykując się z jedną stałką to nam zostanie. :wink:

dragossani napisał/a:
Ja od dłuższego czasu noszę jedną stałkę i nie jest tak źle. Takie ograniczenie dobrze wpływa na kreatywność. Na kolejne szkła z czasem się dozbiera, a czego się nauczymy gimnastykując się z jedną stałką to nam zostanie. :wink:

Dlatego sobie postawiłam na cel już nie zooma tylko stałkę żeby nabrać doświadczenia i troszkę więcej wiedzy ;) A później tak jak napisałeś dozbiera się na zooma ;)

mozer - Wto 01 Lis, 2011

BerkaAnka, jeśli nie wiesz jaka ogniskowa Ci potrzebna, to znaczy, że musisz dłużej porobić zdjęcia kitem na różnych ogniskowych. Nikt za Ciebie tutaj nie podejmie decyzji :)

mozer napisał/a:
BerkaAnka, jeśli nie wiesz jaka ogniskowa Ci potrzebna, to znaczy, że musisz dłużej porobić zdjęcia kitem na różnych ogniskowych. Nikt za Ciebie tutaj nie podejmie decyzji :)

Pewnie wybiorę 35tkę ;)

dragossani napisał/a:
od dłuższego czasu noszę jedną stałkę i nie jest tak źle

AF 50/1,4D mm na FX daje zblizony kat widzenia jak AF-S 35/1,8G na DX :smile:

paul80 - Sro 02 Lis, 2011

Ja proponuję Ci jednak 35mm, jeżeli tylko na początku ma być jeden obiektyw, sam miałem jeden obiektyw 50mm do Cropa i w pomieszczeniach lipa - za wąsko.
moronica - Sro 02 Lis, 2011

a czy zakup 35mm zamiast 50mm nie utrudni sprawy makrofotografii? bo przeciez taki byl zamiar autorki, podpiac pierscienie posrednie
hijax_pl - Sro 02 Lis, 2011

Do makro zdecydowanie lepiej AF 50/1.8D
dragossani - Sro 02 Lis, 2011

A potem Arek pisze w teście, że nie wiadomo po co komu 40-ka makro :wink:
cybertoman - Czw 03 Lis, 2011

Bo nie wiadomo.
komor - Czw 03 Lis, 2011

hijax_pl napisał/a:
dzisz.. Jak to jest, że słowo "portret" potocznie rozumie się jako zdjęcie legitymacyjne?

Nie wiem jak to jest, bo ja tak portretu nie szufladkuję. :) Ale jeśli chodzi o dobór ogniskowej do portretu jednej osoby, to jednak 50 mm – moim zdaniem – jest uniwersalniejsze, bo zrobię zarówno wspomniany headshot (na 30-35 mm to już ciężej), jak i całą postać oraz wszystko to, co po drodze. Z grupą będzie problem, ale jak jest odejście to też się da. I tu dochodzimy do:

hijax_pl napisał/a:

A ja uważam, że jedno i drugie trzeba dobrać w zależności od okoliczności i zamierzeń. Oczyma wyobraźni widzę portret np. czwórki osób zrobiony z bliska szerokim kątem i portret tej samej czwórki zrobionej czymś tele ze znacznie większej odległości. Obydwa te zdjęcia będą portretowe ale zupełnie inne w stylu. Inne środki wyrazu, może inne zastosowanie.

Sobiech - Sro 09 Lis, 2011

Witajcie. Mam dla Was łamigłówkę.
Grzecznościowo, bo koleżanka się boi, że jak zapyta w pierwszym poście to ją skrzyczycie. :D
Owa łamigłówka:
- Canon 10-22 f/3.5
- Tokina 11-16 f/2.8
- Sigma 10-20 f/3.5
Ma już kita i 70-200 f/4, więc szuka czegoś szerokiego. (Body C 550D)
Pomożecie?
Tokina ma wysokie oceny, ale nie ma USM.
Canon ma największy zakres i najmniejszą wagę ...a Sigma najniższą cenę.

MC - Sro 09 Lis, 2011

To teraz można nakrzyczeć na Ciebie, że jesteś już trochę na forum i nie potrafisz znaleźć informacji, które już tu są :smile:
mozer - Sro 09 Lis, 2011

Sobiech, mnie od tokiny odstraszyła ogromna aberracja chromatyczna i AF, więc wziąłem 10-22 i jestem zadowolony. Tylko do wnętrz czasem za ciemno, ale 2.8 też zazwyczaj jest za ciemno (Canon na szerokim ma 3.5).
maput - Sro 09 Lis, 2011

Temat wałkowany milion razy, wystarczy nieco w archiwum pogrzebać...
MC - Sro 09 Lis, 2011

To jest 2/3EV, chyba nie aż tak masakrycznie dużo? A we wnętrzach najlepiej i tak ze statywu skorzystać.
mozer - Sro 09 Lis, 2011

MC, dlatego wybrałem Canona (tym bardziej, że jakość na 2.8 jest średnia), ale warto o tym wspomnieć :)
Aha - Canon ma też większy zakres, co się jednak przydaje przy tak szerokim szkle.

jaad75 - Sro 09 Lis, 2011

mozer napisał/a:
mnie od tokiny odstraszyła ogromna aberracja chromatyczna
Którą się banalnie koryguje, nawet z automatu...
mozer napisał/a:
i AF
W UWA?... :roll:
MC napisał/a:
To jest 2/3EV, chyba nie aż tak masakrycznie dużo?
Zależy do czego - w sytuacjach w których f/2.8 to masakrycznie dużo, f/3.5 będzie nieakceptowalnie ciemny.
MC - Sro 09 Lis, 2011

Oczywiście. Ja miałem Sigmę 10-20, starszą i ciemniejszą wersję i byłem z niej bardzo zadowolony.
Teraz mam 17-40L i też jestem bardzo zadowolony, choć kilku stopni na szerokim kącie brakuje.

Ale mając burakowego cropa bez wahania brałbym burakowy obiektyw.

mozer napisał/a:
Aha - Canon ma też większy zakres, co się jednak przydaje przy tak szerokim szkle.
Jeśli jest się przyzwyczajonym do zoomów... :twisted:
mozer - Sro 09 Lis, 2011

jaad75, 16 mm a 22 to jednak trochę inna perspektywa...

jaad75 napisał/a:
i AF
W UWA?... :roll:

Oczywiście - a co to na MFD zdjęć się nie robi UWA? Nie mówiąc już o przydatności punktów bocznych.

mozer napisał/a:
jaad75, 16 mm a 22 to jednak trochę inna perspektywa...
Perspektywa akurat nie zależy od ogniskowej, ale niech Ci będzie - jest różnica w kącie widzenia. Tylko niektórzy i tak wykorzystują tylko jedno położenie zooma UWA.
mozer napisał/a:
Oczywiście - a co to na MFD zdjęć się nie robi UWA? Nie mówiąc już o przydatności punktów bocznych.
No i co z tego? Przecież do tego nie jest nawet potrzebny AF, a ten z Tokiny działa wystarczająco dobrze, tyle, że głośno.
mozer - Sro 09 Lis, 2011

jaad75 napisał/a:
Perspektywa akurat nie zależy od ogniskowej

To już podchodzi pod czepianie się - żeby zmienić perspektywę muszę się odsunąć, a co za tym idzie zmienić ogniskową, żeby objąć ten sam motyw.

jaad75 napisał/a:
ten z Tokiny działa wystarczająco dobrze, tyle, że głośno.

Możliwe - nie używałem tego obiektywu, ale obawiałem się współpracy z canonem.

mozer napisał/a:
Możliwe - nie używałem tego obiektywu, ale obawiałem się współpracy z canonem.
Akurat Tokiny raczej nie sprawiają tu kłopotów. O ile mi wiadomo, nawet z Canonami...
Baku - Czw 10 Lis, 2011

Ja bym się zastanawiał pomiędzy 10-22 a 11-16. I pewnie wziąłbym jednak Tokinę. Widziałem kilka zdjęć z tego szkiełka i zrobiły na mnie spore wrażenie.
B o g d a n - Czw 10 Lis, 2011

Baku napisał/a:
Ja bym się zastanawiał pomiędzy 10-22 a 11-16. I pewnie wziąłbym jednak Tokinę. Widziałem kilka zdjęć z tego szkiełka i zrobiły na mnie spore wrażenie.
To raczej średni argument.
Z dowolnego szkła można obejrzeć wiele zdjęć robiących wielkie wrażenie, ... :wink:

kufel - Czw 10 Lis, 2011

B o g d a n napisał/a:
Z dowolnego szkła można obejrzeć wiele zdjęć robiących wielkie wrażenie, ... :wink:
racja. siła tkwi w post procesie :)
hijax_pl - Czw 10 Lis, 2011

kufel napisał/a:
siła tkwi w post procesie :)
mhm

http://nikoniarze.pl/before-after/

;)

kufel - Czw 10 Lis, 2011

hijax_pl, :grin:
Sunders - Pią 11 Lis, 2011

hijax_pl napisał/a:
http://nikoniarze.pl/before-after/