forum.optyczne.pl

Filtry, konwertery i soczewki - Co do makro - Canon 500D i 18-135 mm Kit

sirmike1 - Nie 30 Paź, 2011
Temat postu: Co do makro - Canon 500D i 18-135 mm Kit
Witam,

Jestem posiadaczem Canona 500D z kitem 18-135mm. Chcialbym pobawic się trochę w zdjęcia makro - nie jakies super makro ale makro w miare ok jesli chodzi o wielkość i odwzorowanie obiektu który będę fotografował. Zanim jednak sie pobawie chcialbym móc też cyknąć zdjęcia makro wysatwianym na allegro rzeczom - nie myślcie tylko że mam lustrzanke do cykania rzeczy na allegro :) ) Po prostu siła wyższa, kompakt który był do makro odpowiedni sie zepsuł - więc została tylko lustrzanka. Dlatego szukam też tanie rozwiązania na zdjęcia makro (zdaje sobie sprawę z wielu ułomności ewentualnych rozwiązań). Zakup szkła do makro będzie najdroższym rozwiązaniem więc to odrzucam.
Ale słyszałem o konwerterze RAYNOX DCR-250 i pierścieniach oraz soczewkach.
Nawet taką jedna soczewke +10 dioptrii pozyczyłem żeby przetestowac - masakra. No chyba że cos zle poustawialem. W ogole zadnej ostrości. Natomiast co do RAYNOX słyszałem i czytalem na forach że jakoś z tym obiektywem 18-135 współpracuje źle - raz że ogromne winietowanie - tak wyczytałem - to jeszcze jakośc zdjęc słaba...Natomiast pierścienie są mniej wygodne w uzywaniu (zakładanie i zdejmowanie obiektywu) i jakośc też słaba.
Jeśli chodzi o rzeczy jakie bede chciał fotografować na allegro to np: jakis element sprzedawanego przedmiotu żeby pokazać np ryse czy wgniecenie, albo jakiś konkretny element wyróżniający dana rzecz od innych.
A co do poźniejszego makro to na początek jakieś kwiatki z owadami, trawa z kroplami rosy :)
Czy zatem jesteście w stanie mi cos doradzić, ewentualnie rozwiac wątpliwości co do RAYNOX bo chyba to tańsze niz pierscienie. No chyba że mogę na ten moj kit nakrecic soczewkę cos poustawiać i wykonac okazjonalnie zdjęcia na allegro czy motylka na kwiatku.
Jak by ktos miał przykładowe swoje fotki z jednym z tych rozwiązań na obiketywie 18-135mm to chętnie bym popatrzył :D

ophiuchus - Wto 01 Lis, 2011

sirmike1, nie jestem pewien, czy temat w dobrym dziale zamieściłeś ;) chyba, że myślisz tylko o konwerterach. Ze swojej strony zaproponowałbym zakup jakiegoś taniego obiektywu manualnego np na M42 (Pentacon 1.8/50 lub Helios 2/58), do tego przejściówka z M42 na EOS, i pierścienie pośrednie M42. Myślę, że w 200 zł się zmieścisz. Oczywiście takie rozwiązanie nie jest najwygodniejsze, ale do focenia fantów na allegro da radę bez problemu. Domyślam się też, że dysponujesz statywem? Bo bez tego zabawa w makro będzie jeszcze trudniejsza :)
sirmike1 - Pią 04 Lis, 2011

ophiuchus napisał/a:
sirmike1, nie jestem pewien, czy temat w dobrym dziale zamieściłeś ;) chyba, że myślisz tylko o konwerterach. Ze swojej strony zaproponowałbym zakup jakiegoś taniego obiektywu manualnego np na M42 (Pentacon 1.8/50 lub Helios 2/58), do tego przejściówka z M42 na EOS, i pierścienie pośrednie M42. Myślę, że w 200 zł się zmieścisz. Oczywiście takie rozwiązanie nie jest najwygodniejsze, ale do focenia fantów na allegro da radę bez problemu. Domyślam się też, że dysponujesz statywem? Bo bez tego zabawa w makro będzie jeszcze trudniejsza :)

Dzięki za odpowiedź. A co myslisz o konwerterze RAYNOX DCR-250 ? Czy da radę? I czy będzie podchodził pod mój kitowy obiektyw bo gdzieś czytałem że właśnie z tym obiektywem cieżko "współpracuje"