forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Ratujcie.

stampp - Nie 30 Paź, 2011
Temat postu: Ratujcie.
Przez dwa lata robiłam zdjęcia sony a330 i miałam trochę problemów z tym aparatem, może trefna sztuka. W każdym razie chcę zmienić system, bardziej skłaniam się ku Canonowi, ale to zawsze można zmienić ;)
Chciałabym aby ten aparat posłużył trochę dłużej, ale budżet dość ograniczony: max. 3000 zł.
Nie zależy mi na kręceniu filmów ani odchylanym ekranie, stawiam przede wszystkim na zdjęcia ;)

Zastanawiałam się nad eos 600d, bo z tego co zauważyłam to eos 60d różni się umiejscowieniem guzików i ich większą ilością, a reszta wypada tak samo, a znaczna różnica w cenie.
Już prawie decyzja zapadła, ale ostatnio w rozmowie wyszło, że może lepiej kupić starszy model bez filmów i bajerów z tym ekranem, a znacznie tańszy i dołożyć na szkło.
No i właśnie wróciłam do punktu wyjścia...co doradzicie?

moronica - Nie 30 Paź, 2011

rozwaz Nikona d90, w cenie sie zmiescisz a to wyzsza polka od 600d (gorny wyswietlacz, pentapryzmat zamiast wizjera lustrzanego, lepsza ergonomia)
hijax_pl - Nie 30 Paź, 2011

stampp napisał/a:
różni się umiejscowieniem guzików i ich większą ilością, a reszta wypada tak samo, a znaczna różnica w cenie.
I za tę różnię w cenie masz różnicę w ergonomii... Tyle, że ta ergonomia strasznie subiektywna jest: jeden nie zapłaci złamanego grosza, drugi nie zawaha się z dopłaceniem 3 tysięcy...
stampp napisał/a:
może lepiej kupić starszy model bez filmów i bajerów z tym ekranem, a znacznie tańszy i dołożyć na szkło.
Pewnie mówisz o 50D? Pewnie - jak masz możliwość - kupuj. To nie jest zły aparat.
stampp napisał/a:
co doradzicie?
Zanim doradzanie się zacznie powinno się zadać pytanie co też w tym Sonym cię tam zmierziło... I czy masz już jakieś lepsze obiektywy? No i dlaczego skłaniasz się ku Canonowi?
dcs - Nie 30 Paź, 2011

:oops:
hijax_pl - Nie 30 Paź, 2011

dcs napisał/a:
Przecierz C 600d ma górny wyświetlacz i pentapryzmat
łał.. jakaś równoległa rzeczywistość czy co? ;)
moronica - Nie 30 Paź, 2011

dcs, jestes tego pewny?
dcs - Nie 30 Paź, 2011

sorry
Ty pisałaś o 600, ja zasugerowałem się pytaniem i opowiedziałem o 60 pisząc 600 :oops:

[ Dodano: Nie 30 Paź, 2011 22:52 ]
To powiem coś mądrego.
Canon 60d w Polsce ma wyjątkowo wysoką cenę w porównaniu z USA.

hijax_pl napisał/a:
stampp napisał/a:
różni się umiejscowieniem guzików i ich większą ilością, a reszta wypada tak samo, a znaczna różnica w cenie.
I za tę różnię w cenie masz różnicę w ergonomii... Tyle, że ta ergonomia strasznie subiektywna jest: jeden nie zapłaci złamanego grosza, drugi nie zawaha się z dopłaceniem 3 tysięcy...
stampp napisał/a:
może lepiej kupić starszy model bez filmów i bajerów z tym ekranem, a znacznie tańszy i dołożyć na szkło.
Pewnie mówisz o 50D? Pewnie - jak masz możliwość - kupuj. To nie jest zły aparat.
stampp napisał/a:
co doradzicie?
Zanim doradzanie się zacznie powinno się zadać pytanie co też w tym Sonym cię tam zmierziło... I czy masz już jakieś lepsze obiektywy? No i dlaczego skłaniasz się ku Canonowi?

Gdyby było więcej kasy to czemu nie, wiadomo większa wygoda, ale no niestety.
A z tą możliwością właśnie dość kiepsko będzie jeżeli chodzi o starsze modele, ale podobno dla chcącego nic trudnego ;)

Zraziłam się do Sony może przez to, że w ciągu miesiąca lądował 3 razy w naprawie. A co do obiektywów używałam sigme 70-300, obiektyw od zenita i oczywiście kita.

Mam styczność z Nikonami i Canonami i jakoś bardziej ciągnie do Canonów, aczkolwiek nie jest to oparte na niczym konkretnym.

hereyoufindme - Nie 30 Paź, 2011
Temat postu: Re: Ratujcie.
stampp napisał/a:
Nie zależy mi na kręceniu filmów ani odchylanym ekranie, stawiam przede wszystkim na zdjęcia ;)

więc kup 5D mk1 :mrgreen:

hereyoufindme napisał/a:
stampp napisał/a:

więc kup 5D mk1 :mrgreen:

Nie jestem pewna czy mój przedział cenowy ;)

lotofag - Nie 30 Paź, 2011
Przedział ten, przecież chodzi o mk I ;)
Kwestia znalezienia tego staruszka w dobrym stanie jak byś naprawdę bardzo chciała go nabyć...

ghost - Pon 31 Paź, 2011

i problem częstych wizyt w serwisie się rozwiąże. :mrgreen:
MaciekNorth - Pon 31 Paź, 2011

stampp napisał/a:
Zraziłam się do Sony może przez to, że w ciągu miesiąca lądował 3 razy w naprawie.
Musiałaś trafić naprawdę kiepską sztukę, ja mojej A500 nie oszczędzam - parę razy przemoczona w deszczu, kilka upadków na glebę, kurz, mróz, ciągłe zmiany szkieł - i jakoś żyje :razz:

Moje propozycje w Twoim budżecie:
- Canon 600D
- Nikon D90
- Nikon D5100 - lepsza matryca niż w D90 (podobna jak w D7000 i A580), za to brak silnika w korpusie i nieco droższe obiektywy
- Sony A580

hijax_pl - Pon 31 Paź, 2011

MaciekNorth napisał/a:
lepsza matryca niż w D90 (podobna jak w D7000 i A580), za to brak silnika w korpusie i nieco droższe obiektywy
To ta sama matryca ;)
Co do silników to jeszcze coś takiego dopowiem: silnik w korpusie może okazać się gorszy od tego w obiektywie, albo na odwrót - wszystko zależy od tego jaki to korpus i jakie szkło. Akurat te amatorskie puszki nie mają śrubokręta wysokich lotów - co innego puszki profi. To sam się też tyczy silników SWM...

maput - Pon 31 Paź, 2011

hijax_pl napisał/a:
To ta sama matryca ;)

Jesteś pewien ?

Że Nikon D7000, D5100, Pentax K5, Sony A55, A580, C3, 5N mają tę samą matrycę?
ghost - Pon 31 Paź, 2011

co do 35, c3, 5n nie dałbym głowy. sony przebąkiwało coś o modyfikacjach w celu obniżenia poboru mocy. na pewno bliski krewny, czy taka sama... chyba nie.

ghost, no wiesz.. nawet "ta sama" jest ciut inna w D7000 i K5. Różnice są w kondycjonowaniu sygnału na wejściu ADC.
maput - Pon 31 Paź, 2011

hijax_pl napisał/a:
Że Nikon D7000, D5100, Pentax K5, Sony A55, A580, C3, 5N mają tę samą matrycę?

Nie. Że D5100 ma inną niż d90 :) Bo ja tak zrozumiałem post MaciekNorth.