forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - wymiana 24-70L na stałki?

hxc - Nie 30 Paź, 2011
Temat postu: wymiana 24-70L na stałki?
witam,

posiadam c40D i podpiętego do niego c24-70L. zestaw marzeń 18nastolatka, zestaw moich marzeń. niestety rzeczywistość okazała się być brutalniejsza od wybornie wypadających testów w internecie. szkło to mam od jakiegoś już czasu i też już od jakiegoś czasu zastanawiam się nad wymianą na jasne stałki. 24-70 jak wiadomo, żyleta. ale jego noszenie to już inna kwestia. fakt, jest to kawał dobrego szkła, drogiego jak cholera szkła. pracowałem na niego całe wakacje no i się troche zawiodłem. zdecydowanie potrzebuje czegoś szerszego i jaśniejszego. tak więc będę sprzedawał 24-70 i chciałbym się zapytać o uzupełnienie mojej listy, która będzie sponsorowana za pieniądze ze sprzedaży canona:

-85mm f/1.4 - samyang/canon? warto dopłacać do canona, jeżeli samyang b.dobrze wypadł w testach? ok. 900-1000zł
-50mm f/1.8 - standardowo ok. 300-400zł

mój problem polega na tym co mogę kupić jasnego i w szerszego niż 24 (tylko nie fisheye) za pieniądze, które zostaną mi czyli około 1600-1900zł? po głowie chodzi mi samyang 14 f/2.8, tokina 12-24 f/4, a może jakaś używana tokina 11-16 f/2.8?

dragossani - Pon 31 Paź, 2011

Bierz Tokinę 11-16/2.8. Od cropa nie miałem ochoty jej odpinać - świetne, szerokie, ostre, jasne szkło.
Sunders - Pon 31 Paź, 2011

hxc napisał/a:
uzupełnienie mojej listy

Canony 28/1,8USM i 85/1,8USM :smile:

hxc napisał/a:
co mogę kupić jasnego i w szerszego niż 24

Wspomnianą tokinę 11-16/2,8, canona 10-22USM albo którąś z sigm 10-20.

hxc - Pon 31 Paź, 2011

Sunders napisał/a:
hxc napisał/a:
uzupełnienie mojej listy

Canony 28/1,8USM i 85/1,8USM :smile:

kupując samyanga 85 1.4 jest jakiś sens kupować 1.8 canona? czy lepiej canona 1.8 zamiast samyanga 1.4? byłbym bardziej skłonny ku samyangowi ze względu na światło i cenę.

Sunders napisał/a:
hxc napisał/a:
co mogę kupić jasnego i w szerszego niż 24

Wspomnianą tokinę 11-16/2,8, canona 10-22USM albo którąś z sigm 10-20.

nie ma niestety takiej sigmy ze światłem 2.8 chyba. tokinę chciałbym brać używaną, bo raczej się nie zmieszczę budżetowo.

Sunders - Pon 31 Paź, 2011

hxc napisał/a:
kupując samyanga 85 1.4 jest jakiś sens kupować 1.8 canona? czy lepiej canona 1.8 zamiast samyanga 1.4?

IMO lepiej canona zamiat samyanga, chyba że tym samyangiem będziesz robił głównie zdjecia statyczne.
hxc napisał/a:
nie ma niestety takiej sigmy ze światłem 2.8

Ale jest ze światłem 3,5 :smile:

B o g d a n - Pon 31 Paź, 2011

hxc napisał/a:
mój problem polega na tym co mogę kupić jasnego i w szerszego niż 24 (tylko nie fisheye) za pieniądze, które zostaną mi czyli około 1600-1900zł?
Problemu nie ma. Jeśli chcesz mieć stałkę, to dozbieraj trochę i kup Sigma 20 F1.8 EX DG ASP RF.
To kawał dobrego szkła, wart swej ceny. :smile:

lotofag - Pon 31 Paź, 2011

hxc napisał/a:

kupując samyanga 85 1.4 jest jakiś sens kupować 1.8 canona? czy lepiej canona 1.8 zamiast samyanga 1.4? byłbym bardziej skłonny ku samyangowi ze względu na światło i cenę.

Oczywiście zdajesz sobie sprawę z tego, że Samynag jest manualnym obiektywem i z tego jak z czymś takim współpracują korpusy Canona? ;)

komor - Pon 31 Paź, 2011

lotofag napisał/a:
Oczywiście zdajesz sobie sprawę z tego, że Samynag jest manualnym obiektywem i z tego jak z czymś takim współpracują korpusy Canona?

A co mają do tego korpusy Canona? W 40D wymieni sobie chłopak matówkę na Ef-S za całe 120 zetów i można działać. Mam i jestem bardzo zadowolony. Ale racja, że to musi być świadoma decyzja, że wolimy lepsze światło, świetną ostrość przy f/2 i akceptowalną na pełnej dziurze od posiadania pewnego i szybkiego AF. Do dynamicznej fotografii manualny Samyang się nie nadaje, nawet hobbystycznie (co nie znaczy, że się nie da, jak człowiek nabierze wprawy i zaakceptuje fakt, że może nie wyjść).

hxc - Pon 31 Paź, 2011

raczej do niczego dynamicznego nie będę tego używać, ostrzyć najwyżej będę na lv, a ta matówka na prawdę taką różnice robi? jakiś artykuł fajny jest może na ten temat? raczej tylko jakieś portrety ew. jakieś foty na mieście. dzisiaj w fotocentrum no1 widziałem tokinę 11-16 2.8 za 2999zł więc na pewno będę celował w używkę.
dragossani - Pon 31 Paź, 2011

Ja swoją (stan idealny) pchnąłem za 1900 zł.
komor - Pon 31 Paź, 2011

hxc napisał/a:
a ta matówka na prawdę taką różnice robi?

Matówka EF-S do nastaw ręcznych Canon 40D
i parę innych, w tym samym dziale co powyżej zalinkowany wątek. W szukajkę na dole strony wpisz słowo kluczowe „matówka”.

hxc - Pon 31 Paź, 2011

zrobiłem jeszcze małego research'a po necie i postanowione jest kupno 85 1.4, 50 1.4 i może, jak znajdą się fundusze dojdzie dopiero tokina. matówkę też sobię sprawię, ale to już oddam sprawę w ręce fachowców, gdzieś we wrocławiu mi to wymienią? chyba, że za przysłowiowy czteropak znajdzie się forumowicz, który się tego podejmie ;)
MM - Pon 31 Paź, 2011

Ja też się pozbyłem swego czasu swojego 24-70L. Na chwilę obecną w to miejsce mam 16-35L, 50/1.4 i 85/1.8 - wszystko systemowe. Te szkła są kombinowane z dwoma korpusami - APS-C i FF.
Jeżeli chcesz coś szerokiego i jasnego to w Canonie zostaje tylko 24L, pięknie się sprawdza na małej matrycy jako typowo reporterski odpowiednik 35mm.

komor - Pon 31 Paź, 2011

hxc, wymiana matówki w 40D/50D jest bezproblemowa i nie wymaga serwisu. A jeśli nie chcesz sam to wpadnij do mnie z czteropakiem, pod warunkiem, że połowę sam wypijesz. :)
hxc - Wto 01 Lis, 2011

no niestety, ale 16mm@40D z 16-35L to trochę ciasno dalej. zdecydowanie zostaje przy tokinie. chyba jednak na razie odpuszcze 50tke, bo na to zawsze się znajdzie czas, a dołoże pare złotych i wezmę 11-16 i 85 1.4, jeżeli chodzi o matówkę to komor - odezwę się jak sprzedam 24-70L i zakupię ef-s'a i 85 1.4. nawiasem, można to dostać w arkadach w fotocentrum albo na odrzańskiej? ew. gdzie indziej. szkoda mi hajsu na przesyłkę, wolę kupić tego czteropaka* :mrgreen:

*zaznaczam, że jestem pełnoletni od roku!

kistian - Sro 02 Lis, 2011

a nie myślałeś o C 10-22?
kozidron - Sro 02 Lis, 2011

kistian napisał/a:

pewnie za ciemne :wink:

komor - Sro 02 Lis, 2011

hxc napisał/a:
nawiasem, można to dostać w arkadach w fotocentrum albo na odrzańskiej?

Nie wiem, trza sprawdzić, ale wątpię, bo takich drobiazgów musieliby mieć milion do różnych systemów/modeli. Ale jak mają to może się okazać, że wyjdzie drożej niż internet + przesyłka, a przecież matówka to nie obiektyw – nie trzeba przebierać w poszukiwaniu dobrej sztuki.

hxc - Sro 09 Lis, 2011

kozidron napisał/a:
kistian napisał/a:

pewnie za ciemne :wink:

tak jak kozidron napisał - za ciemne. inna sprawa, że w 1000zł się nie zamknę z tym szkłem. znalazłem jednak samyanga 14 2.8, niby wszystko spoko, ale dalej się jakiś ciasny wydaje, na cropie oczywiście. sigmy ani niczego stałego o ogniskowej 10mm nie znajdę w granicy 1000zł? :sad:

moronica - Sro 09 Lis, 2011

obiektywy UWA zaczynaja sie tak gdzies od 2000zl. moze udaloby ci sie znalezc cos uzywanego w okolicach 1200zl, np stara wersje Tokiny 12-24
jaad75 - Sro 09 Lis, 2011

moronica napisał/a:
moze udaloby ci sie znalezc cos uzywanego w okolicach 1200zl, np stara wersje Tokiny 12-24
Przecież to też ciemnica... :roll:
moronica - Sro 09 Lis, 2011

jaad75, myslalam tu racze o opcji najtanszej, przyznasz ze budzet 1000zl na szerokie szklo to malutko wiec nie ma co wybrzydzac
jaad75 - Sro 09 Lis, 2011

moronica, ale ja bym w tej sytuacji chyba jednak wziął Samyanga raczej...
kozidron - Pią 11 Lis, 2011

hxc napisał/a:
tak jak kozidron napisał - za ciemne. inna sprawa, że w 1000zł się nie zamknę z tym szkłem. znalazłem jednak samyanga 14 2.8, niby wszystko spoko, ale dalej się jakiś ciasny wydaje, na cropie oczywiście. sigmy ani niczego stałego o ogniskowej 10mm nie znajdę w granicy 1000zł? :sad:

Samyanga (14mm) uzywam dość intensywnie od 2 miesięcy, optyczni ocenili go w teście dokładnie tak jak zachowuje sie mój egzemplarz.

hxc, mogę ci go polecić z czystym sumieniem, świetne ostre szkło, moze przyciemne jak na stałkę, bo 2.8 to może mieć zoom ale jego cena jest rewelacyjna do mozliwości, co innego to nauczyć się jak "działa" pomiar światła na canonie z tym szkłem. Na początku wydawało mi się, że to jakaś loteria ale jest na to sposób :wink:

jaad75 - Sob 12 Lis, 2011

kozidron napisał/a:
moze przyciemne jak na stałkę, bo 2.8 to może mieć zoom
Przyciemne jak na ultraszerokokątną stałkę? Znasz jakieś jaśniejsze?... :roll:
kozidron - Sob 12 Lis, 2011

jaad75 napisał/a:
Przyciemne jak na ultraszerokokątną stałkę? Znasz jakieś jaśniejsze?... :roll:

nie :razz: ale można kupić zooma odrobinę lepszego optycznie z afem (może lekko bardziej aberruje) ale jest szerszy i niestety też o 80% droższy :razz:

hxc - Nie 04 Gru, 2011

Panowie, zakupiłem sobie matówkę i 85tke 1.4. zostało mi jakieś 1200zł. coś szerokiego znajde czy nie mam co liczyc? chcialem sigme 10tke 2.8, widzialem uzywke za 1800. tokine nawet nie mam co oglądać.
moronica - Nie 04 Gru, 2011

hxc, ta sigma 10mm to rybie oko. na pewno o taki obiektyw ci chodzi mowiac o szerokim kacie?
hxc - Nie 04 Gru, 2011

po samplach widziałem - było ok pod cropem. na 10-22 mnie nie stać, zreszta nie chce kupować szkła efs bo może kiedyś uda mi się dorobić na ff. 12-24 też nie zamknę w tym budżecie. 14mm f/2.8 - nie chce kolejnego mf, 10-20 sigma kosztuje dwa koła więc też nie da rady :<
ophiuchus - Nie 04 Gru, 2011

hxc, też kiedyś myślałem, że zaraz o będę miał fulfrejma ;) teraz z zadowoleniem pstrykam 10-22 na aps-c. Obiektywy tak szybko nie tracą na wartości, więc zawsze można sprzedać jak się już wymarzony pełnoklatkowiec znajdzie w posiadaniu. Chyba, że masz plan nabyć takowy w ciągu kilku najbliższych miesięcy ;)
lotofag - Nie 04 Gru, 2011

hxc napisał/a:
na 10-22 mnie nie stać, zreszta nie chce kupować szkła efs bo może kiedyś uda mi się dorobić na ff. (...), 10-20 sigma kosztuje dwa koła więc też nie da rady :<

Nie stać na jako taki obiektyw pod APS-C ale kiedyś dorobisz do FF - jakoś to tak niespójnie brzmi :mrgreen:
Może póki co czas zrewidować marzenia i kupić to co jest potrzebne w tej chwili.
Takich forumowych "czekaczy na FF" jest całkiem sporo, najczęściej kończy się na pierwszym lepszym korpusie APS-C z 50/1.8 albo po przypływie gotówki 70-200/4L lub/i 17-40/4L... ;)

hxc - Nie 04 Gru, 2011

no kiedyś na pewno nie jest to "w najbliższym czasie". czyli 10-22? używki widze w granicy 1900-2100. może jakoś uda mi się to uciułać, a jakiś plan b?
moronica - Nie 04 Gru, 2011

najtanszym UWA jest ta tokina http://allegro.pl/listing...ng=tokina+12-24
obie wersje zostaly przetestowane przez optycznych

hxc - Pon 05 Gru, 2011

a tamron 11-18? chociaż w tokinie stałe swiatło f4 to tamron kusi ceną :<

ło taki: http://allegro.pl/tamron-...1962519895.html

moronica - Pon 05 Gru, 2011

tamron jest gorszy optycznie od starszej tokiny 12-24. wystarczylo zajrzec na optycznych do testu