|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Problem z wyborem lustrzanki
Karolina_87 - Sro 02 Lis, 2011 Temat postu: Problem z wyborem lustrzanki Chcę kupić lustrzankę ale za bardzo nie wiem jaką :/ waham się między
CANON-em EOS 1100 D+18-55IS
PENTAX-em K-R+obiektyw 18-55 ??
Proszę o opinie na temat tych dwóch lustrzanek.
pan.tadeusz - Sro 02 Lis, 2011
http://www.optyczne.pl/14...Wst%C4%99p.html
http://www.optyczne.pl/in...p=dowolny&sort=
http://www.optyczne.pl/15...Wst%C4%99p.html
http://www.optyczne.pl/in...p=dowolny&sort=
hijax_pl - Sro 02 Lis, 2011
Karolina_87, myślę, że z tych dwóch Pentax K-r jest lepszym wyborem. Jednak wybierając system pentaxa, warto by było się rozejrzeć w ofercie dostępnych obiektywów
Czyli czy chcesz aparat do pstrykania fotek i żadnego więcej obiektywu nie kupisz, czy też chcesz się rozwijać i z czasem dokupić obiektyw i wymienić korpus na lepszy?.. To od odpowiedzi na to pytanie dużo zależy właśnie.
Karolina_87 - Sro 02 Lis, 2011
jeżeli chodzi o obiektyw to wystarczą mi te które są przy tych lustrzankach. Jest to aparat na potrzeby amatorskie więc nie musi mieć większego obiektywu.
lotofag - Sro 02 Lis, 2011
No to standardowo - po co w ogóle lustrzanka czy szerzej: aparat systemowy z wymienną optyką?
Jesteś w stanie odpowiedzieć (przede wszystkim sobie) na to pytanie?
Karolina_87 napisał/a: | jeżeli chodzi o obiektyw to wystarczą mi te które są przy tych lustrzankach | Największą zaletą lustrzanek są właśnie wymienne obiektywy. Dzięki temu obiektyw możesz dopasować do swoich wymagań. Czyli - tak popularne ostatnimi czasu hasło - personalizacja.
No może z czasem będe myślała o wymiennym obiektywie ale na chwile obecną nie pozwalają mi na to funduszę dlatego w pierwszej kolejności interesuję mnie lustrzanka.
Sunders - Sro 02 Lis, 2011
Pentax k-r jest IMO zdecydowanie lepszym wyborem
Karolina_87, zakup tzw kita daje Ci możliwość wymiany kiedyś w przyszłości całego zestawu na inny. Nie jesteś ograniczona dokonanym już "wyborem systemu".
A jakie masz fundusze?
no tak do 2 tyś chciałabym coś kupic.
Bierz Pentaxa
dzięki bardzo za pomoc szczerze powiem że bardziej myślałam o Canonie ale w takim razie chyba zmienie zdanie.
To czas trochę namotać - o bezlusterkowcach słyszała?
krzysztoff77 - Sro 02 Lis, 2011
Karolina_87, do kobiecych dłoni zdecydowanie lepiej pasuje Pentax k-r. To oczywiście tak na marginesie. Zalety użytkowe z jakością zdjęć włącznie również przechylają szalę na korzyść Pentaxa. Jak dla mnie wybór jest oczywisty. Jeżeli chodzi o obiektywy to też nie ma powodu do niepokoju. Jest całkiem pokaźna oferta producentów niezależnych. Bierz Pentaxa i nie rób sobie mętliku w głowie bo najbliższe miesiące zamiast cieszyć się ze sprzętu spędzisz na przeglądaniu forów dotyczących wyboru lustrzanki.
dcs - Sro 02 Lis, 2011
Karolina_87,
Nie jestem fanem SLT, ale ok 2000 wziąłbym Sony Alpha SLT-A35K.
Lepsza matryca, bajery jak panorama.
Jakość zdjęć będzie lepsza
dcs napisał/a: | Lepsza matryca, | Bo ma więcej pikseli? Szum, dynamika, zakres tonalny praktycznie taki sama jak ta z Pentax, a JPG - moim zdaniem - znacznie gorszy w Sony.
mozer - Sro 02 Lis, 2011
Karolina_87 nie napisała nadal po co jej ta lustrzanka...
dcs napisał/a: | Jakość zdjęć będzie lepsza | Skąd ta odważna teza?
Sunders - Sro 02 Lis, 2011
dcs napisał/a: | wziąłbym Sony Alpha SLT-A35K.
Lepsza matryca, bajery jak panorama.
Jakość zdjęć będzie lepsza |
Tez jestem ciekawy skad to przekonanie o lepszosci zdjec z SLT-A35K
Wujek_Pstrykacz - Sro 02 Lis, 2011
A może Nikon D3100, Pentax jest fajnym wyborem, jeżeli nie wyjdziemy poza zestaw kitowy to jak najbardziej, zresztą coś tam się da dokupić, czy z neta, czy w paru sklepach w Polsce. Canon choć wygląda w tym zestawieniu najsłabiej to wcale nie jest taki zły jak go malują. Do tego na przyszłośc potężne zaplecze dodatkowego wyposażenia, podobnie jak w Nikonie.
dcs - Sro 02 Lis, 2011
K-r to odkurzony K-x.
Jeżeli Karolina_87 jest z 1987, a nie ma 87lat, to wodotryski A35 na pewno przypadną jej do gustu.
W tym roku przerabiałem zakup dwóch lustrzanek siostrzeńcom /trochę młodszym/ i mnie, czyli sponsorowi nie udało się przekonać siostrzenicy / I kl. ogólniaka / do d7000. Wzięła d5100 /bo lżejszy, odchylane lcd /, a i tak z zazdrością patrzy na drugiego mojego siostrzeńca / rok młodszy /, bo ten wybrał a55.
Dla młodzieży szybkość w Live View, panoramy, 3D, filmowanie Full HD to coś.
Nie rozumiem, przyjmuję do wiadomości, akceptuję.
cybertoman - Sro 02 Lis, 2011
Karolina_87 napisał/a: | CANON-em EOS 1100 D+18-55IS
PENTAX-em K-R+obiektyw 18-55 | Jesli masz w planach rozbudowe systemu to z tych dwoch 1100D.
dcs napisał/a: | K-r to odkurzony K-x. | Co nie zmienia faktu, że ma świetną matrycę i całkiem sporo wodotrysków jak na tę klasę sprzętu.
dcs - Sro 02 Lis, 2011
hijax_pl napisał/a: |
dcs napisał/a: | Lepsza matryca, | Bo ma więcej pikseli? Szum, dynamika, zakres tonalny praktycznie taki sama jak ta z Pentax, a JPG - moim zdaniem - znacznie gorszy w Sony. |
To jak takie samo, to na + jest rozdzielczość. 12mpix to staroć, a postęp się dokonuje.
dcs napisał/a: | K-r to odkurzony K-x. |
Idąc tym tropem A35 to odkurzony A33
Między kolejnymi modelami tej samej serii zmiany są często kosmetyczne, rewolucje zdarzają się dość rzadko.
Dzieciaki niestety lubią bajery, masz rację, nawet jak zwykle nie wiedzą po co to wszystko, ale taka moda i rośnie nam "konsumpcyjne pokolenie"
Tylko jeśli nawet Karolina urodziła się w 1987r. to jest 24-letnią kobietą a nie dziewczynką z ogólniaka, także po ewentualnym nakierowaniu jest chyba w stanie wybrać sprzęt wedle swoich wymagań. A może to tylko kaprys, bo i tak bywa Nie tylko faceci lubią zabawki.
Cytat: | 12mpix to staroć, a postęp się dokonuje. |
To co, tym już się nie da zdjeć robić pewnie? Zobacz sobie co siedzi np. w sprzęcie typu D300 czy D3S. Widać megapixelosis nervosa dopadła wczesną jesienią
krisv740 - Sro 02 Lis, 2011
dcs napisał/a: | K-r to odkurzony K-x.
Jeżeli Karolina_87 jest z 1987, a nie ma 87lat, to wodotryski A35 na pewno przypadną jej do gustu.
W tym roku przerabiałem zakup dwóch lustrzanek siostrzeńcom /trochę młodszym/ i mnie, czyli sponsorowi nie udało się przekonać siostrzenicy / I kl. ogólniaka / do d7000. Wzięła d5100 /bo lżejszy, odchylane lcd /, a i tak z zazdrością patrzy na drugiego mojego siostrzeńca / rok młodszy /, bo ten wybrał a55.
Dla młodzieży szybkość w Live View, panoramy, 3D, filmowanie Full HD to coś.
Nie rozumiem, przyjmuję do wiadomości, akceptuję. |
no nie wiem... osoba w podobnym wieku wierci mi dziur w brzuchu , że już 50d bez gripa jest nieporęczny, stara 450d - "tego w rękach nie można trzymać" - to jej opinie... a rączki ma ... jak u 13-latki....
byłbym ostrożny z takim uogólnieniem....
elnino - Sro 02 Lis, 2011
dcs napisał/a: | 12mpix to staroć, a postęp się dokonuje. |
nie mogłem się powstrzymać
mozer - Sro 02 Lis, 2011
Karolina_87, najprostsza rada to taka - idź do sklepu i poprzymierzaj się do różnych lustrzanek w interesującym Cię przedziale cenowym, a następnie wybierz tą, która najwygodniej Ci leży w ręce i najlepiej Ci się ją obsługuje. Technologia jest na tle zaawansowana, że pomiędzy różnymi lustrzankami różnice są właściwie niezauważalne. O!
krisv740 - Sro 02 Lis, 2011
mozer napisał/a: | Technologia jest na tle zaawansowana, że pomiędzy różnymi lustrzankami różnice są właściwie niezauważalne |
wielkimi literami proszę!!!
w dziale dla początkujących - konieczne do przeczytania przed założeniem tematu - "jaka lustrzanka dla mnie"
dcs - Sro 02 Lis, 2011
lotofag napisał/a: | Idąc tym tropem A35 to odkurzony A33 |
w A35 przynajmniej matrycę zmienili.
Nie jestem fanem sony, ani slt-wynalazków, 3D, chamskich HDR /tych "przedobrzonych"/, na miejscu Magdy /siostrzenica/ wziąłbym jak dają d7000.
Sam robię średnim /cyfrą też/ i dużym /analog/, a ff mam do sprawdzania naświetleń i kolorków /lepsze niż polaroid/ i podróży. Co parę lat zmieniam lustrzankę z nadzieją, że nie będę musiał tachać średniego i... ....... bez beków ani rusz.
Nie będę się wdawał w forumowe zadymy. IMHO 35'tka może okazać się lepszym wyborem vide siostrzeńcy. W zależności od wymagań.
dcs napisał/a: | hijax_pl napisał/a: |
dcs napisał/a: | Lepsza matryca, | Bo ma więcej pikseli? Szum, dynamika, zakres tonalny praktycznie taki sama jak ta z Pentax, a JPG - moim zdaniem - znacznie gorszy w Sony. |
To jak takie samo, to na + jest rozdzielczość. 12mpix to staroć, a postęp się dokonuje. |
...która to przekłada się li tylko na wielkość plików oglądanych na tym samym monitorze o dziadowskiej rozdzielczości.
A 12Mpx to wystarczy na wydruk w 300dpi ciut ponad A4.
Z tego co piszesz, można wnioskować, że znasz się na rzeczy. Skąd zatem te zapędy ku rozdzielczości?
dcs - Sro 02 Lis, 2011
hijax_pl,
Bo giertychowa młodzież, na ogół, nie ma nie przywiązuje wagi do kadrowania /łomograficzna moda?/ i potem można pokazać jak poprawić
Znacząca przewaga w/w aparatu to nie matryca, a dodatkowe funkcje, które można /nie trzeba/ wykorzystać.
dcs napisał/a: | nie przywiązuje wagi do kadrowania /łomograficzna moda?/ | Nieeee... każdy zaczyna od pstryka. Ci co się w pstrykanie wciągną zauważają, że jedne zdjęcia wyglądają lepiej a inne gorzej. Szukają, czytają - dochodzą do jakiś wniosków. Starają się i uczą. Czasami poddają. A czasami w lot łapią o co chodzi.
Ale chyba nie można zakładać, że każdy kto pyta o lustrzankę jest :"apońskim pstrykaczem"
|
|