|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Test lornetki Steiner Ranger Pro 10x42
Arek - Pią 04 Lis, 2011 Temat postu: Test lornetki Steiner Ranger Pro 10x42 Zapraszam!
http://www.optyczne.pl/in...etki&test_l=228
cerber6 - Pią 04 Lis, 2011
Czytałem o solidności wykonania lornetki .Może przydałby się jakiś test wytrzymałościowy np. uderzenie o drzewo.
Arek - Pią 04 Lis, 2011
Skąd się tacy biorą... Echchch...
cerber6 - Sob 05 Lis, 2011
Arek napisał/a: | Skąd się tacy biorą... Echchch... |
Nie jest to ani odpowiedź na poziomie ani tym bardziej merytoryczna .Równie dobrze ja też mogę zadać takie pytanie.Staram się jednak nikogo nie obrażać.Nadal uważam że nie ma głupich pytań w przeciwieństwie do odpowiedzi.
Pengz - Sob 05 Lis, 2011
cerber6, jeżeli chcesz sprawić aby inny myśleli o tobie, że jesteś po prostu śmieszny - gratulacje, świetnie ci to wychodzi :)
Żeby post całkiem nie wyszedł na offtop - wizualnie wg mnie lornetka wygląda więcej niż ciekawie, ale optycznie tak różowo nie jest.
Arek - Sob 05 Lis, 2011
cerber6, swoje zastrzeżenia odnośnie naszych testów wytrzymałościowych zgłosiłeś w temacie ich dotyczącym. I tam sobie dyskutowaliśmy. Prawienie złośliwości i upajanie się swoją elokwencją w innych tematach to trolling - i tak to będę traktował. Potraktuj to jako zerowe ostrzeżenie.
dcs - Sob 05 Lis, 2011
cerber6,
cerber6 napisał/a: | Może przydałby się jakiś test wytrzymałościowy np. uderzenie o drzewo. |
Jako aktywny forumowicz DRZEWA muszę stanowczo zaprotestować.
Poniekąd byłby to test drzewa.
Tu rodzi się pytanie: jakie drzewo wybrać?
Oby nie brzozę.
arni100 - Sob 05 Lis, 2011
dcs napisał/a: | cerber6,
cerber6 napisał/a: | Może przydałby się jakiś test wytrzymałościowy np. uderzenie o drzewo. |
Jako aktywny forumowicz DRZEWA muszę stanowczo zaprotestować.
Poniekąd byłby to test drzewa.
Tu rodzi się pytanie: jakie drzewo wybrać?
Oby nie brzozę. |
proponuję drzewo Bonzai,a tak woli ścisłości lornetka wizualnie okey,wykonanie jak to stara niemiecka szkoła perfekcyjne ,szkoda że optyka wypada kiepsko przez co jej zakup staje się kiepskim pomysłem
Abs - Nie 06 Lis, 2011
Wracając do meritum - ciekawa propozycja jakościowo i stylistycznie. W cenie do 2000zł jest zresztą w czym wybierać i może niekoniecznie trzeba sięgać do produktów "wielkiej trójki".
Arek - Nie 06 Lis, 2011
Abs, tak jak pisałem, ja tam Steinera lubię. Nie lubię za to bałaganu jaki zapanował w jego ofercie. Kiedyś wszystko było ładne i poukładane. Miałeś duży budżet, interesowałeś się Night Hunterami Porro w parametrach 8x30, 9x40, 7x50 i 8x56. Mając trochę mniej pieniędzy wchodziłeś w Rangery Porro, które były tylko trochę gorsze i mialy 10 lat gwarancji - parametry te same plus jeszcze model 10x50. Na jeszcze tańszym poziomie była seria Safari.
Teraz jest misz-masz. Do Nighthunterów dodano modele dachowe, zresztą niewiele różniące się jakościowo i cenowo od Discovery. Nowa dachowa seria Ranger Pro dubluje się ze Sky Hawk Pro. W seriach zupełnie mieszają się lornetki dachowe i Porro vide Nighthunter, Wildlife Pro, Safari... W kierowanych do myśliwych Rangerach mamy 8x32 zamiast 7x50 czy 10x56...
Abs - Nie 06 Lis, 2011
Przyznam, że słabo znam ofertę Steinera - po prostu mniej popularna na rynku niż Nikony i jeszcze kilka. Mniej popularne nie znaczy gorsze - to już powoli klasa premium. Samo "Made in Germany" to już istotny wyróżnik. W każdym razie testowana 10x42 to ciekawa propozycja, choć ma mocną konkurencję (Viper, Olympus...) wyróżniki in plus jednak są. Klient wychowany na rosyjskich konstrukcjach oczekuje czegoś podobnego ale z lepszą optyką. Steiner może tutaj zawalczyć choć chyba potrzebuje większej promocji na rynku.
Arek - Nie 06 Lis, 2011
Abs, tak jak pisałem lubię lornetki Steinera bo mają swoje atuty. Jak zauważyłeś tam wszystko jest Made in Germany. Sprzęt ma gwarancję 10 lub 30 lat i jest to gwarancja pewna. Wiem o przypadku, w którym człowiek kupił Steienra Night Huntera 8x56 i po kilku latach użytkowania zajechał sobie soczewki (były mocno porysowane i miały zadarte powłoki). Podesłał do fabryki, i za kilkaset złotych wymieniono mu optykę na nową. Co więcej, większość Steinerów ma łatwą możliwość uzupełniania azotu.
RB - Nie 06 Lis, 2011
Oczywiście, ze nie trzeba sięgac po produkty wielkiej trójki, z tym, że dobrze pamiętać o tym, że w porównaniu z (nowymi) lornetkami za 2 tysiące to one należa do zdecydowanie innej kategorii
Własciwie, to zawsze się można zatrzymac na jakims tam budżecie i byc happy, wszak wraz z dokłądaniem coraz większych pieniędzy coraz mniej się zyskuje...
Steinery są świetnie zrobione. Niestety, żaden z tych którymi się interesowałem (ok. 2 tys. centralne ogniskowanie) nie był mnie zadowalający. Powiem więcej, każdy był IMO katastrofą. Ja jestem czuły na AC, a te które widziałem były pod tym względem po prostu straszne.
Nie próbowałem serii Discovery. Nie dość, ze u nas rzadkość, to jeszcze drogaśna.
Co do serwisu pogwarancyjnego, znam conajmniej jeszcze jedną markę, która robi tak samo, a przy okazji jest nie droższa od Steinerów, tez bdb. wykonana (choć nie aż tak) a optycznie jest kompromosem znacznie bardziej mi odpowiadającym.
|
|