|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Zmiana systemu
jurbassteck - Nie 06 Lis, 2011 Temat postu: Zmiana systemu Witam!
Zajmuję się fotografią od dość dawna i od jakiegoś czasu męczy mnie zakup nowego aparatu (systemu). Dotychczas robiłem zdjęcia Olympusem E-400 i czas na zmianę.
Proszę więc o pomoc
Kryteria jakie powinien spełniać aparat są następujące:
- ISO 100
- Niskie szumy przy wysokim ISO (od 1600)
- Szybki AF
- Możliwie duża liczba pól krzyżowych
- Niskie szumy przy długich czasach naświetlania
- W miarę szybkie zdjęcia seryjne (powyżej 4/s)
Do czego potrzebuję aparat?
- Do fotografii nocnej - burza, nocne krajobrazy, światła miasta (długie czasy - do 30s)
- Krajobrazy - głównie wieczór, ale też przy dość dużym nasłonecznieniu
- Koncerty (bez lampy)
- Zawody sportowe
Rozważałem:
- Nikon D5000, D5100, D80, D90, D300, D7000,
- Canon 550D, 600D, 60D,
- Fuji s3 pro
hijax_pl - Nie 06 Lis, 2011
A nie rozważałeś Nikona D3s?
Sunders - Nie 06 Lis, 2011
Z wymienionych najbliżej do spełnienia wymienionych wymagań jest D7000 i 60D.
jurbassteck - Nie 06 Lis, 2011
hijax_pl napisał/a: | A nie rozważałeś Nikona D3s? |
Rozważałem, ale mnie nie stać
Co do Nikona d7000 wiem jakie "robi zdjęcia" niestety Canona 60D nie miałem w rękach.
lotofag - Nie 06 Lis, 2011
jurbassteck napisał/a: |
Co do Nikona d7000 wiem jakie "robi zdjęcia" niestety Canona 60D nie miałem w rękach. |
I chyba nic nie tracisz w tym wypadku
Sunders - Nie 06 Lis, 2011
lotofag napisał/a: | niestety Canona 60D nie miałem w rękach.
I chyba nic nie tracisz w tym wypadku |
Czemu tak uważasz?
pan.tadeusz - Sro 09 Lis, 2011
K-5 nie bierzesz pod uwagę?
jurbassteck - Sro 09 Lis, 2011
Na innym forum rzuciłem tę samą kwestię i właśnie polecono mi zapoznanie z K-5 tką
Więc jestem na etapie zbieranie informacji na jej temat.
dcs - Sro 09 Lis, 2011
jurbassteck,
Mógłbyś określić budżet?
jurbassteck - Sro 09 Lis, 2011
Powiedzmy do 4500zł, puki co z obiektywem kitowym.
dcs - Sro 09 Lis, 2011
To PENTAX K-5 z obiektywem TAMRON 17-50mm 1:2.8 XR Di II LD
Z polskiej dystrybucji 3 lata gwarancji na aparat, 2 na obiektyw.
lub Nikon d7000 z Tamron SP AF 17-50/2.8 XR Di II VC, lub bez stabilizacji
jurbassteck - Czw 10 Lis, 2011
Dzięki, rozważę te propozycje. W zasadzie większość (w moich widełkach finansowych) została wyeliminowana, więc pozostały tylko te dwa
Baku - Czw 10 Lis, 2011
Zdecydowanie K-5. To w chwili obecnej jedna z najlepszych (jeśli nie najlepsza) propozycja na małą matrycę - jeśli tylko Cię stać, oczywiście.
krewzszafy - Czw 10 Lis, 2011
Baku napisał/a: | Zdecydowanie K-5. To w chwili obecnej jedna z najlepszych (jeśli nie najlepsza) propozycja na małą matrycę - jeśli tylko Cię stać, oczywiście. |
jurbassteck przed wyborem zbadaj sobie pentaxa organoleptycznie. Jest mały a nie każdy bedzie z tego szczęśliwy... Jesli o obiektywy się rozchodzi to w nowych jest w czym przebierać ale z używanymi do Pentaxa nie ma wielkiego wyboru. Czasem trzeba długo czekać zanim trafi się szkło, które nas interesuje i ceny używek do P nie są najniższe.
Wujek_Pstrykacz - Czw 10 Lis, 2011
Może i K5 jest lepszy, ale za Nikonem stoi cały system, tu trzeba decyzji która zaważy nad przyszłością. Ja bym był za Nikonem.
jaad75 - Czw 10 Lis, 2011
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | ale za Nikonem stoi cały system | Tyle, że niektórym bardziej odpowiada system Pentaksa. Fakt jednak, że decyzję należy podejmować świadomie.
Przedewszystkim świadomie, za Pentaxem stoi ten korpus, który w tej cenie nie ma sobie równych, ale Pentax w naszym kraju nie jest popularny, świadczy o tym dostepność akcesoriów na poziomie dużo poniżej przyzwoitości
jaad75 - Czw 10 Lis, 2011
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Przedewszystkim świadomie, za Pentaxem stoi ten korpus | Za Pentaksem stoi nie tylko ten korpus, ale ogólnie tradycja solidnych i świetnie wyposażonych korpusów i kilka-kilkanaście świetnych i bardzo charakterystycznych szkieł. A akcesoria można kupić, choć na pewno nie w każdym sklepie, jak w przypadku C/N i ostatnio S.
jurbassteck - Czw 10 Lis, 2011
krewzszafy napisał/a: | Baku napisał/a: | Zdecydowanie K-5. To w chwili obecnej jedna z najlepszych (jeśli nie najlepsza) propozycja na małą matrycę - jeśli tylko Cię stać, oczywiście. |
jurbassteck przed wyborem zbadaj sobie pentaxa organoleptycznie. Jest mały a nie każdy bedzie z tego szczęśliwy... Jesli o obiektywy się rozchodzi to w nowych jest w czym przebierać ale z używanymi do Pentaxa nie ma wielkiego wyboru. Czasem trzeba długo czekać zanim trafi się szkło, które nas interesuje i ceny używek do P nie są najniższe. |
Mały rozmiar (względnie mały) mi nie przeszkadza. Na chwilę obecną operuję Olkiem, który swego czasu był najmniejszą lustrzanką cyfrowa (E-400) i przy D7000 wygląda jak niemowlę Ale mimo tego jest dla mnie wygodny (a jestem dość dużym facetem), choć to oczywiście kwestia przyzwyczajenia.
Co do szkieł, to na chwilę obecną i tak bym kupował raczej z kitem (niezależnie czy Pena, czy Nikona), a na nowy=lepszy mogę sobie spokojnie poczekać do wiosny.
Wszak tak jak już pisałem (chyba) wcześniej, na zakup daję sobie czas do połowy grudnia.
jaad75 napisał/a: | Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Przedewszystkim świadomie, za Pentaxem stoi ten korpus | Za Pentaksem stoi nie tylko ten korpus, ale ogólnie tradycja solidnych i świetnie wyposażonych korpusów i kilka-kilkanaście świetnych i bardzo charakterystycznych szkieł. A akcesoria można kupić, choć na pewno nie w każdym sklepie, jak w przypadku C/N i ostatnio S. |
Wiem o tym, mam czasami doczynienia z naprawdę dobrymi szkłami Pentaxa, że wspomne o 300/2,8 czy też 600/4. Tylko, że to konstrukcje już niemal archaiczne, ciężkie i z nie do końca szybkim AFem. Oprócz tego czasami uda mi sie popodpinać krótkie jasne stałki systemowe. Lubię ten system, złego słowa o nim nie powiem, choć średnio podoba mi się dostępnośc w RP różnych akcesoriów systemowych Pentaxa.
RB - Pią 11 Lis, 2011
Swoją drogą, jaad, jakbyś był tak łaskawy i kochany, podrzuć mi parę info:
1) nowy długi teleobiektyw, za znośna forsę - czy poza 300/4 cos jest?
2) jeśli nie, to czy do tego co powyżej Pentax produkuje jakis konwerter 1.4?
3) jak 300/4 działa - w optyke nie watpie ni ani, ale AF? (z k-5 oczywiście...)
4) ciemny uni zoom - 18-135? Ma być dobry. Klasa Zeissa 16-80 lub Canona 15-85.
Z góry dziękuję za info.
jaad75 - Pią 11 Lis, 2011
RB napisał/a: | 1) nowy długi teleobiektyw, za znośna forsę - czy poza 300/4 cos jest? | Z nowych DA*300/4 jest najdłuższy. Poza tym Sigmy, ewentualnie starsze FA. Jeśli może być coś trochę krótszego, to masz jeszcze DA*60-250/4.
RB napisał/a: | 2) jeśli nie, to czy do tego co powyżej Pentax produkuje jakis konwerter 1.4? | Aktualnie - nie.
RB napisał/a: | 3) jak 300/4 działa - w optyke nie watpie ni ani, ale AF? (z k-5 oczywiście...) | Nie miałem okazji przypinać do K-5, a na K10D tylko w dobrym świetle i wtedy był ok.
RB napisał/a: | 4) ciemny uni zoom - 18-135? Ma być dobry. Klasa Zeissa 16-80 lub Canona 15-85 | Jest DA18-135, ale jest taki se, tyle, że ma dość szybki AF. Lepszy jest DA17-70, IMHO. Całkiem przyzwoity jest o dziwo DA18-250 (a przynajmniej na K10D dawał radę)... Ale jeśli chodzi o coś a okolicach wspomnianych szkieł, to raczej tylko DA17-70/4.
RB - Pią 11 Lis, 2011
Dzięki piękne.
jurbassteck - Nie 13 Lis, 2011
Ja również za pomoc
Jestem coraz bliższy D7000.
[ Dodano: Pon 14 Lis, 2011 21:30 ]
Aż tu nagle znikąd pojawił się Sony A580, A65, ewentualnie A77(choć cena zaporowa i znowu mam dylemat..
Z D7000 teraz ciężko, mało ich i do tego są strasznie drogie
[ Dodano: Wto 06 Gru, 2011 23:11 ]
Po wielu ciężkich godzinach rozmyślania (które notabene zostały poparte cenami Nikona) wybór padł na Pentaxa K-5 Już jest mój i bawi moje oczy
|
|