|
forum.optyczne.pl
|
 |
Aparaty analogowe - Stary 9x12 kasety
tores - Sro 09 Lis, 2011 Temat postu: Stary 9x12 kasety Czy w wiekowych aparatach mieszkowych średniego formatu 9x12, tylna ścianka jest mocowana w/g jakiegoś standardu.Czy da się założyć roll kasetę dla używania filmu 120-220.
Pytanie dotyczy konkretnie OrionWerke Rio C10
dcs - Sro 09 Lis, 2011
Była wersja Rio Rollfilmkamera, ale co do kompatybilności kasety nic mi nie wiadomo.
I tak jej nie znajdziesz.
Orion Werk AG Hannover, Germany zbankrutowała w 1933r.
Jedyne wyjście to przeróbka na kasety Mamiya RB67
To jest 13x18cm, czy 9x12?
[ Dodano: Sro 09 Lis, 2011 11:53 ]
Jak 4x5 /9x12cm/ to może adaptacja Graflok Back/Graphic Back
Graflex Backs and Film Holders
[ Dodano: Sro 09 Lis, 2011 11:56 ]
Jak nie, to zrób to sam. Najważniejsze, żeby film był w tej samej płaszczyźnie, co matówka.
tores - Sro 09 Lis, 2011
9x12 to format matówki.
Ładowanie płyt na wypad sesyjny jest trochę uciażliwe.Tym bardziej ze mam tylko 5 ramek. .Myślałem o ulatwieniu sobie "hobby",Jest taka firma jak Rada, majaca podobny magazynek.ale podają wymir szerokości jako 7,5 cm .Chyba że dorobić płytę redukcję ,I tak wykorzystuje się zmniejszony format,
.
dcs - Sro 09 Lis, 2011
tores,
Magazynek ?
Mówisz o rollkasecie, czy kasetach na błony cięte?
Znalazłem -Rolka... i tania.
A matówka się zdejmuje, czy odchyla?
Ta RADA jest "powiększona"
tores - Sro 09 Lis, 2011
Matówka jest wysuwana (wyjmowana) .Po ustawieniu ostrości wsuwa się płytę (roboczy ładunek).i odsłania suwaną blendę ,Migawka robi swoje i zasuwamy z powrotem dla uniknięcia zaświetlenia.
Jak możesz podaj namiar na tą ściankę tylną .Pisałem nie o magazynku a o
roll kasecie.Skrót myślowy.
W moim aparacie matówka i płyty wsuwane są do pod frezowanego rowka W tej Reda jest krawędź gładka i grubsza.Moje ładunki da cienkie i się wsuwają w miejsce matówki,(Jak pisalem wyżej)
Dzięki za namiar.
dcs - Sro 09 Lis, 2011
Pod 9x12
Kolejna
Samoróbka
[ Dodano: Sro 09 Lis, 2011 23:49 ]
tores napisał/a: | Jak możesz podaj namiar na tą ściankę tylną |
Troche mylisz pojęcia
tores napisał/a: | Ładowanie płyt | Przez chwilę myślałem, że szklanych...
W pierwszych, dzisiejszych dwu linkach masz coś takiego jak Grafmatic Film Holder na sześć błon ciętych 9x12 /ja ładowałem osiem/. Ciągasz za to ucho i przeładowujesz błony. Jest licznik. Całkiem dobre rozwiązanie, tylko w Polsce słabo dostępne.
Grafmatic Film Holder
Kuzun
tores - Czw 10 Lis, 2011
Raz jeszcze podziękowania.Szukam ale wielu na e-yu nie wysyła do RP
dcs - Czw 10 Lis, 2011
tores,
tores napisał/a: | .Szukam ale wielu na e-yu nie wysyła do RP |
Warto poprosić /dopytać/. Niemcy i sprzedawcy z byłego bloku wschodniego na ogół się zgadzają.
|
|