|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Dylemat Nikon D5100 Pentax k5 a może coś innego ?
VVoyt - Czw 10 Lis, 2011 Temat postu: Dylemat Nikon D5100 Pentax k5 a może coś innego ? Witam serdecznie, po dłuższym studiowaniu forum chciałem prosić o pomoc w wyborze pomiedzy Nikonem D5100 a Pentaxem k5 (chyba że macie jakąś inną propozycje).
Aparat będzie służył głównie do robienia zdjęć rodzinnych, plenerów i "dokumentacji" wypadów wakacyjnych. Zależy mi na jasnym obiektywie bo raczej w tej cenie nie dostanę 2 sztuk. Mam doświadczenie z pożyczonymi nikonem D3100 i canonem 550D z kitowymi obiektywami. Z moich obserwacji zdjęcia przy słabym oświetleniu wyszły ciemne. Moje fundusze ograniczają sie do około 4000,-
Czy będę rozbudowywał zestaw - nie w najbliższym czasie .
mozer - Czw 10 Lis, 2011
VVoyt napisał/a: | Z moich obserwacji zdjęcia przy słabym oświetleniu wyszły ciemne. |
Polecałbym poczytaj więcej, bo jasność obiektywu nie ma nic wspólnego z jasnością zdjęć.
Co znaczy jasny obiektyw? Zoom czy stałka?
dcs - Czw 10 Lis, 2011
mozer,
Do ""dokumentacji" wypadów wakacyjnych" chyba zooom?
mozer - Czw 10 Lis, 2011
dcs, różne są dokumentacje... Niektórzy używają namiętnie fish-eye'a, inni UWA, a jeszcze inni obiektywy 70-200...
Nie do końca też rozumiem, co ma jasność obiektywu do niemożności zakupu dwóch obiektywów... Składając 2 ciemne szkła nie otrzyma się jednego jasnego ;P
dcs - Czw 10 Lis, 2011
mozer,
Czyli Tamron 2,8 vc
Aszex - Czw 10 Lis, 2011
d5100+Sigma 17-70 f/2.8-4 OS DC HSM Nikon lub
d5100+Nikon AF-S 18-105 f/3.5-5.6 G DX ED VR, trochę ciemniej, trochę dłużej; tutaj można dorzucić jeszcze jasną, 1.8, 35mm lub 50mm
Przeczytaj podsumowanie i test:
http://www.optyczne.pl/18...dsumowanie.html
jaad75 - Czw 10 Lis, 2011
VVoyt, generalnie K-5, to aparat jakieś 1.5 klasy wyżej od D5100 i góruje nad nim praktycznie w każdej kategorii, poza uchylnością LCD (dla jednych to wada, dla innych zaleta) i dostępnością obiektywów i akcesoriów...
Wujek_Pstrykacz - Czw 10 Lis, 2011
Do takich celów jak wymienił autor to aż szkoda Kapiątki, znacznie tańszym, a zarazem wystarczającym będzie zakup d5100 z powiedzmy: jasnym 50/1,8G, lub Tamim 17-50 VC.
VVoyt - Czw 10 Lis, 2011
Dziękuję za tak wyczerpujące i liczne odpowiedzi.
mozer napisał/a: | Co znaczy jasny obiektyw? Zoom czy stałka? |
myślałem o zoomie
Jestem zielony,ale na prawdę nie miałem zamiaru złączyć 2 ciemnych obiektywów aby otrzymać jeden jasny miałem na myśli, że w tyn przedziale cenowym stać mnie tylko na jeden. Pora pisania postu sprawiła, że może nie do końca jest on precyzyjnym przelewem myśli na klawiaturę.
Biorąc pod uwagę wszystkie opinie lepszym i tańszą opcją będzie D5100 a K5 byłby tylko w moim wypadku snobizmem może kiedyś gdy do niego dorosnę a i potrzeby się zmienią ...
mozer - Czw 10 Lis, 2011
Do Twoich zastosowań nie widzę sensu kupowania jasnego obiektywu. Wystarczy pewnie N 18-105 lub sigma 17-70.
Sunders - Pią 11 Lis, 2011
VVoyt napisał/a: | lepszym i tańszą opcją będzie D5100 a K5 byłby tylko w moim wypadku snobizmem |
Tansza opcja - tak, lepszym na pewno nie. IMO kupowanie sprzetu o wyzszej jakosci wykonania i lepszych parametrach, to nie snobizm.
Jak Cie stac, to kupuj to co lepsze
VVoyt - Nie 13 Lis, 2011
Mam jeszcze jedno pytanko. Już byłem zdecydowany na D5100 aż tu nagle znalazłem taką K5 http://www.e-cyfrowe.pl/p...wr-p-18187.html i chyba się skuszę. Skąd aż taka różnica w cenie pomiędzy tymi zestawami ? http://www.e-cyfrowe.pl/p...wr-p-20141.html
dcs - Pon 14 Lis, 2011
Po pierwsze: ile e-cyfrowe dają gwarancji? Z polskiej dystrybucji K-5 ma 3 lata.
Ceny USA: 18-135mm WR /$429.95/, 18-55mm WR /$199.95/, ob. 50-200mm WR /$249.95/. Dwa ostatnie w promocji kolejno: $ 149.95 i $ 209.95, więc zbliżone.
hijax_pl - Pon 14 Lis, 2011
VVoyt napisał/a: | Skąd aż taka różnica w cenie pomiędzy tymi zestawami ? | Porównaj ceny samych obiektywów to znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie... VVoyt napisał/a: | i chyba się skuszę. | Na Twoim miejscu wziąłbym jednak nikona a za różnicę w cenie dokupił coś jeszcze...
piotrox - Sob 26 Lis, 2011 Temat postu: Re: Dylemat Nikon D5100 Pentax k5 a może coś innego ?
VVoyt napisał/a: | Witam serdecznie, po dłuższym studiowaniu forum chciałem prosić o pomoc w wyborze pomiedzy Nikonem D5100 a Pentaxem k5 (chyba że macie jakąś inną propozycje).
Aparat będzie służył głównie do robienia zdjęć rodzinnych, plenerów i "dokumentacji" wypadów wakacyjnych. Zależy mi na jasnym obiektywie bo raczej w tej cenie nie dostanę 2 sztuk. Mam doświadczenie z pożyczonymi nikonem D3100 i canonem 550D z kitowymi obiektywami. Z moich obserwacji zdjęcia przy słabym oświetleniu wyszły ciemne. Moje fundusze ograniczają sie do około 4000,-
Czy będę rozbudowywał zestaw - nie w najbliższym czasie . |
co ty czlowieku porownujesz nikon to trabant a pentax to najnowsze bmw lub volvo
Aszex - Sob 26 Lis, 2011
Really, Captain Obvious?
maput - Nie 27 Lis, 2011 Temat postu: Re: Dylemat Nikon D5100 Pentax k5 a może coś innego ?
piotrox napisał/a: | co ty czlowieku porownujesz nikon to trabant a pentax to najnowsze bmw lub volvo |
Nie przesadzaj, jeśli k-5 to bmw, to Nikon jest przynajmniej Golfem
Wujek_Pstrykacz - Nie 27 Lis, 2011
K5 to BMW, ale serii 1, a d5100 to Golf GTI.
Aszex - Nie 27 Lis, 2011
Seria 1, to kompakt, lux, ale kompakt. Segment C. K5 to raczej segment D, tam gdzie mondeo czy avensis.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Klasa_samochodu
jaad75 - Nie 27 Lis, 2011
Aszex napisał/a: | K5 to raczej segment D, tam gdzie mondeo czy avensis. |
Pomijając kwestie rozmiaru, to powiedziałbym, że ze względu na wyposażenie dość blisko mu do segmentu E, czyli takie A6...
VVoyt - Sro 30 Lis, 2011
Witam po przerwie spowodowanej kłopotami z dostępem do netu.
W tak zwanym międzyczasie zakupiłem K5 z 2 obiektywami kitowymi 18-55 i 50-200
Co do porównań obu aparatów do samochodów to faktycznie może i Nikon to golf ale plastik jak w seicento. Wykonanie K5 to bajka i nawet lepiej w dłoni leży
Po zagłębieniu się w temat stwierdzam, że moje zestawienie K5 z nikonem 5100 było faktycznie troszkę egzotyczne. Dlatego bardzo dziękuje za wyrozumiałość i porady.
Teraz zostaje mi poznać tajniki aparatu żeby się nie marnował.
Baku - Sro 30 Lis, 2011
Rozumiem, że obiektywy dostałeś (jak to ładnie jaad75 opisuje) w zestawie handlowym?
Nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło... Pozwolą Ci zorientować się czego tak naprawdę potrzebujesz, bo bez względu na to na ile wydają się dobre, użytkowanie ich z K5 w dłuższej perspektywie, to jak jeżdżenie audi S3 na wielosezonowym chińskim ogumieniu.
Może warto od razu założyć sobie jakiś budżecik (celowo nie napisałem budżet) na poszukiwania np. na allegro czegoś jaśniejszego i ostrzejszego.
Sunders - Sro 30 Lis, 2011
VVoyt napisał/a: | Co do porównań obu aparatów do samochodów to faktycznie może i Nikon to golf ale plastik jak w seicento |
Po przeczytaniu tych wszystkich motoryzacyjnych odniesnień, takie wydaje mi się najbardziej odpowiednie: K-5=golf; D5100=punto
lotofag - Sro 30 Lis, 2011
Nie obrażaj K-5
Cichawoda831 - Czw 08 Gru, 2011
Witam,
jak w temacie zastanawiam sie nad wyborem jednej z dwoch lustrzanek, K-5 badz D5100- takze zwracam sie do Was z prosba o pomoc w wyborze lepszego dla mnie wariantu.
Tytulem wstepu nalezaloby podkreslic, ze jestem amatorem i bedzie to moj pierwszy aparat tej klasy, wczesniej latami uzywalem jedynie kilku cyfrowych kompaktow, roznych producentow.
Nie jestem zadeklarowanym fanem zadnej z firm, najwazniejszy jest dla mnie stosunek ceny do jakosci oraz mozliwosci dalszej rozbudowy systemu.
Jestem swiadom moich obecnie, typowo amatorskich umiejetnosci fotograficznych, jednakze naleze do osob, ktore nie kupuja niczego na pokaz a jedynie zeby doskonalic swoj warsztat
Po przeczytaniu wielu testow, obserwacji rynku oraz jego bogactwa postanowilem wyodrebnic z jego ogromu te wlasnie modele. Kazdy z nich ma swoje wady i zalety.
K-5 jest doskonale wykonany, ergonomicznie dopracowany, posiada wbudowana stabilizacje, umozliwia podpiecie wielu starszych, jasnych manualnych perelek. Uszczelniony korpus przyda sie w ciezszych warunkach. Nie posiada niestety automatycznego ustawiana ostrosci podczas filmowania. W tym miejscu zadam moze i bardzo naiwne pytanie ale czy jest mozliwosc w przyszlosci, podczas aktualizacji firmware, zmiany tego parametru. Procesor obrazu nie jest tutaj raczej ograniczeniem
D5100 jest oczywiscie modelem o klase nizszym, mozna jednak uzyskac na nim bardzo dobrej jakosci ujecia. Ma obrotowy wyswietlacz-mily dodatek dla amatora Funkcja filmowania jest na wyzszym poziomie od K-5. Nie posiada jednak srubokreta ani wbudowanej stabilizacji co wiaze sie z koniecznosci(dla wygody) uzywania jedynie nowszych obiektywow z napedem oraz stabilizacja- w przypadku dluuuzszych ogniskowych.
Obecnie mam mozliwosci zakupu obydwu nowych modeli tj K-5 18-55WR oraz d5100 18-105VR w identycznej cenie ok 750€. Optycznie VR jest udanym uniwersalnym obiektywen, WR ma za to uszczelnienia przydatne podczas obecnej niepogody. Do obydwu planuje zakup jasnej portretowej stalki. Dalsza rozbudowa systemu wiazac sie bedzie z lepszym poznaniem wlasnych fotograficznych potrzeb.
Mieszkam w wyjatkowo pieknym, starym miescie, dookola winnice, zamki, doliny itp. Fotografowac bede szeroko pojeta nature od spruchnialego drzewa po skalne urwiska, architekture, spotkania z przyjaciolmi, rowerowe wycieczki itp. Funkcja filmowania jest dla mnie rowniez wazna.
Zwracam sie do wszystkich twardzieli, ktorzy przebrneli przez moj przydluuuugwawy post o pomoc w wyborze optymalnego(istnieje wogole cos takiego? ) dla mnie modelu. Za wszelka pomoc, sugestie bede bardzo wdzieczny.
Pozdrawiam Cichawoda831
Tutaj pojawi
dcs - Czw 08 Gru, 2011
Ufff...
A niema tam możliwosci zakupu nowego D7000 18-105VR w cenie ok 750€?
Niestety taka sytuacja byla by juz zbyt optymistycznym, swiatecznym akcentem
Cala tajemnica owej oferty wynika ze stalego powolnego wzrostu cen Nikona oraz corocznej akcji Cash Back od Pentaxa, tym razem 100€
fis - Czw 08 Gru, 2011
Oj w tej cenie "łyknąłbym" K-5...
dcs - Czw 08 Gru, 2011
Cichawoda831,
18-55 nie jest ...porywający, chwytający za serce i budzący pożądanie, ale na początek może być. Za to K-5 to cacuszko.
Musisz sam zdecydować, czy filmy są dla ciebie tak ważne. Ja nie wyobrażam sobie kręcenia z aparatem na wysokości oczu /zła perspektywa -wystarczy zobaczyć jak kręci się profesjonalnie. Aparat powinien być poziomo, a nie pochylony obiektywem w dół. Przy szerokim to kłuje/. Dodam, że filmowanie aparatem nie jest takie super: najlepiej ostrzyć ręcznie, bo AF kontrastowy jest baaardzo wolny, otwierająca się przysłona rozjaśnienia chwilowo obraz.
Weź K-5. A do filmów będzie lepsza najtańsza kamera full hd /oprócz małej głębi/.
dcs,
jestem swiadom mozliwosci malej WR´ki; oprocz uszczelnien nie wyroznia sie ona niczym znaczacym na tle konkurencji. Jak juz pisalem zamierzam zakupic jeszcze jakas jasniejsza stalke- nimi wkoncu stoi system Pentaxa- niestety cenowo roznie juz nimi bywa
Czlowiek najczesciej szuka czegos maksymalnie uniwersalnego, w fotografii niestety takie uproszczenia nie istnieja, ani wsrod puszek ani obiektywow.
Trzeba sie wkoncu na cos zdecydowac. Rowniez mysle, ze K-5 bylaby wspaniala podstawa pod budowe czegos, co w przyszlosci spelnilo by moje wymagania, po oczywiscie nabraniu wiekszej bieglosci przy obsludze, jakby nie patrzac dosyc zaawansowanego a przedewszystkim bogatego w mozliwosci konfiguracyjne, korpusu. Kusza mnie jednak mozliwosci fimowe oraz ruchomy wyswietlacz Nikona- coz- idealnie obrazuje to rozterki zwyklego amatora
dcs - Czw 08 Gru, 2011
Cichawoda831,
Powinieneś w sklepie spróbować filmowania lustrzanką. Zobaczyć jak chodzi af, jak się ręcznie przeostrza i zwrócić uwagę na komfort pracy. Do krótkich sampli może być, ale sfilmować jakieś wydarzenie to nie będzie to łatwe i nieangażujące jak camcorderem.
Może byś trochę inaczej spojrzał na kręcenie lustrzanką.
FuzBal - Czw 08 Gru, 2011
Ja brałbym k-5 bez zastanowienia, sam wizjer czy guzikologia już są dużą przewagą nad nikonem, który pentaxa przewyższa dokładnie tylko 2 rzeczami - czyli uchylny wyśw. i lepsze filmy i tyle... A co do cen szkieł pentaxa... to już sie robi nudne, ceny są porównywalne do całej reszty (może po za 50tkami-wydmuszkami C i N), raz niższe raz troche wyższe...
maput - Czw 08 Gru, 2011
Bierz K-5. Tylko wcześniej się czy oferta szkieł Pentaxa Ci odpowiada
dcs - Czw 08 Gru, 2011
Dla niektórych Limitedy to... ... obiekt kultu religijnego...
hijax_pl - Czw 08 Gru, 2011
A mnie dziwią takie dylematy jak ten. D5100 i K5 różnią się tak znacznie ergonomią, że są klasyfikowane do dwóch różnych grup użytkowników.
Do D5100 można porównywać K-r, a nie K5.
K5 można porównywać z D7000, a nie D5100.
Po prostu jakość obrazka to nie wszystko...
hijax_pl,
przy calkowitym zgodzeniu sie z zaprezenowana opinia o dwoch roznych grupach docelowym, chcialbym tylko podkreslic, ze dylemat wynika jedynie z typowo amatorskiej trudnosci wyboru co bedzie lepsze. Obydwa mialem w rece i nie ulega zadnej dyskusji, ze K-5 jest o cale lata swietlne lepiej wykonany, ma wiecej funkcji wyciagniete na korpus itd a swoja solidnoscia, chwytem i optymalnymi wymiarami( nie mam dloni przyslowiowych "podolskich zlodzieji ) bije wiekszosc modeli w tej cenie- magnezowy Sony A77(1,5x drozszy) zrobil na mnie osobiscie mniejsze wrazenie
Zblizenie sie cen obydwu modeli roznych klas swiadczy tylko o tym, ze obecnie D5100, przy calym dobrodziejstwie 18-105VR jest zwyczajnie za drogi a K-5 przy zwrocie 100€ wydaje sie lepszym wyborem. Zaleta Nikona jest to, ze po wyciagnieciu z pudelka, optycznie potrafi wiele wiecej soba zaprezentowac w porownaniu do krotkiej WR´ki. Wszystko na samym poczatku kreci sie wokol pieniedzy. Zdecydowana wiekszosc wolalaby K-5+ zestaw dwoch, trzech Limited´ow ale takie ewentualne zakupy robi sie juz raczej po 100% rozeznaniu wlasnych potrzeb
Dziekuje za przydatne rady, kazda z nich jest mi bardzo przydatna
FuzBal - Czw 08 Gru, 2011
Cichawoda831 napisał/a: | Zaleta Nikona jest to, ze po wyciagnieciu z pudelka, optycznie potrafi wiele wiecej soba zaprezentowac w porownaniu do krotkiej WR´ki.
|
Więcej tzn dłużej ? Jeśli chodzi o sam zakres to fakt, nikon ma większy zakres, który daje trochę większe możliwości. Co do jakości obrazka to tu już takiej ''wielkiej'' różnicy nie ma. 18-105 to taki trochę lepszy wydłużony nikonowy 18-55 tak łopatologicznie mówiąc. A 18-55 pentaxa optycznie wypada chyba najlepiej z tych podstawowych szkieł (wg różnych testów na różnych portalach).
FuzBal,
nigdzie nie napisalem, ze 18-55 WR jest jakos szczegolnie slabym obiektywem, 18-105 VR jest poprostu od niego duuuzo bardziej uniwersalnym, z racji dluzszego konca a przedewszystkim cenowo bardzo dobrze skalkulowanym, szklem . Solidnosc obydwu obiektywow jest na zblizonym poziomie z lekkim wskazaniem na Pentaxa. Nie bez powodu tak czesto polecanym tutaj na forum poczatkowym tandemem jest D90 badz D7000 wlasnie z 18-105VR. To taki lekki DIT- w miare dobry i tani wybor.
|
|