|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Dystorsja w testach optycznych
siosio - Czw 10 Lis, 2011 Temat postu: Dystorsja w testach optycznych Dystorsja obiektywów pod pełną klatkę w testach optycznych jest mierzona dla pełnej klatki ?? Czy też mierzona w zależności od aparatu jakim się testuje obiektyw - czyli czasem dla APS-c....??
Źle, że nie ma w testach informacji o tym i trzeba się domyślać....
W "jak testujemy obiektywy" - też o tym nie pisze....
Arek - Czw 10 Lis, 2011
W testach obiektywów pełnoklatkowych jest mierzona i na FF i na mniejszym detektorze. W testach obiektywów przeznaczonych na mniejsze detektory tylko na detektorze, na który jest przeznaczony obiektyw.
Wyjątkiem są bardzo stare testy sprzed ery testów na FF.
siosio - Czw 10 Lis, 2011
Coś mnie w konia robisz....
Skoro dystorsja jest mierzona dla pełnej i niepełnej klatki to dlaczego w testach jest podawana tylko jedna wartość np. w: EF 17-40, EF 24-105, EF 24-70??
hijax_pl - Czw 10 Lis, 2011
siosio napisał/a: | Skoro dystorsja jest mierzona dla pełnej i niepełnej klatki to dlaczego w testach jest podawana tylko jedna wartość np. w: EF 17-40, EF 24-105, EF 24-70?? | Bo... Arek napisał/a: | Wyjątkiem są bardzo stare testy sprzed ery testów na FF. |
Czyli mam rozumieć, że w tych wymienionych przeze mnie obiektywach, gdzie jest podana jedna wartość to jest ona mierzona dla APS-c??
MC - Czw 10 Lis, 2011
Tak
A era testów na FF rozpoczyna się od jakiej daty?
Arek - Czw 10 Lis, 2011
Mniej więcej od połowy 2009 roku.
MM - Pią 11 Lis, 2011
Arek napisał/a: | Mniej więcej od połowy 2009 roku. |
Czyli nie tylko "bardzo stare testy" będą tutaj mało aktualne
komor - Pią 11 Lis, 2011
MM, posiadacze APS-C to jednak chyba większość czytających…
Sunders - Pią 11 Lis, 2011
komor napisał/a: | posiadacze APS-C to jednak chyba większość czytających… |
Chyba jednak przewaga tej większości stopniowo maleje
Może przydałyby się aktualizacje testów choćby tych najczęściej kupowanych szkieł
Arek - Pią 11 Lis, 2011
Część jest zaktualizowana np. 50tki Canona i Nikona czy 85tka f/1.8 Canona. Inna część, w miarę możliwości, będzie.
B o g d a n - Pią 11 Lis, 2011
komor napisał/a: | posiadacze APS-C to jednak chyba większość czytających… |
Myślę, że to nie ma żadnego znaczenia, jaka grupa stanowi większość - testy od początku powinny być na obydwu matrycach.
Całkiem prawdopodobne, że ci, którzy fotografują aparatami FF bardziej tej informacji potrzebują jak ci, który mają APS-C.
mozer - Pią 11 Lis, 2011
B o g d a n, myślę, że ci co mają FF muszą się i tak pogodzić z kijowym obrazem na brzegach
mozer napisał/a: | myślę, że ci co mają FF muszą się i tak pogodzić z kijowym obrazem na brzegach |
Czemu tak myślisz?
jaad75 - Pią 11 Lis, 2011
Sunders napisał/a: | Chyba jednak przewaga tej większości stopniowo maleje | Taa... A statystyki widziałeś? FF, to wciąż bardzo mały ułamek rynku DSLR i udział pozostaje na podobnym poziomie od kilku lat... A jeśli włączyć w to ostatni hit, czyli bezlusterkowce, to sytuacja wygląda jeszcze bardziej jednoznacznie.
Sunders napisał/a: | mozer napisał/a:
myślę, że ci co mają FF muszą się i tak pogodzić z kijowym obrazem na brzegach
Czemu tak myślisz? | To chyba oczywiste - większa matryca + ten sam rejestr = większy kąt padania promieni. O tym, że jakość spada wraz z oddalaniem się od centrum w każdym szkle, nie wspominając.
jaad75 napisał/a: | To chyba oczywiste - większa matryca + ten sam rejestr = większy kąt padania promieni. O tym, że jakość spada wraz z oddalaniem się od centrum w każdym szkle, nie wspominając. |
To jest oczywiste, chodziło mi o to, że nie każdy obiektyw na FF daje kijowy obraz na brzegach
jaad75 napisał/a: | A statystyki widziałeś? FF, to wciąż bardzo mały ułamek rynku DSLR i udział pozostaje na podobnym poziomie od kilku lat... A jeśli włączyć w to ostatni hit, czyli bezlusterkowce, to sytuacja wygląda jeszcze bardziej jednoznacznie. |
Nie myślę tak globalnie jak Ty. Miałem na myśli nie rynek swiatowy DSLR, tylko forumowiczów i to tylko tych posługujących się DSLR-ami systemów dających możliwość "przesiadki" na FF
mozer - Pią 11 Lis, 2011
Sunders napisał/a: | nie każdy obiektyw na FF daje kijowy obraz na brzegach |
W porównaniu z brzegiem APS-C? Raczej każdy
mozer napisał/a: | W porównaniu z brzegiem APS-C? Raczej każdy |
mozer, to że obiektyw daje gorszy obraz na brzegu FF niż na APS-C jest oczywiste, przyznałem to juz jaadowi75 dwa posty wyżej. Wygląda na to, że różnie rozumiemy określenie "kijowy"
dcs - Pią 11 Lis, 2011
W tzw. MF brzegi są super. Można mocno sziftować i niedomykając przysłony wszystko gra.
Chcesz mieć super ostre brzegi w FF - podepnij szkło z 645
*tzw. MF -bo raptem 2x większy od FF.
Arek - Pią 11 Lis, 2011
Bo tu chodzi nie tylko o wielkość detektora ale o średnicę bagnetu i odległość matrycy od niego. W MF nie musimy się przeciskać przez mały bagnet więc brzegi są dobre, nawet przy małym skomplikowaniu optycznym szkieł tam istniejących.
A testy nie mogły być od razu na FF, bo 5-6 lat temu nie było odpowiedniego korpusu do testów optyki. Wiele razy to pisałem.
dcs - Pią 11 Lis, 2011
Arek,
Jednak Nikonowi mimo małego bagnetu udało się zrobić rewelacyjne /pewnie dzięki m.in. małej krotności/ 14-24/2.8
Arek - Pią 11 Lis, 2011
Wyjątki potwierdzają regułę...
|
|