|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - D90, D5100 czy coś innego?
mus - Pią 11 Lis, 2011 Temat postu: D90, D5100 czy coś innego? Witam,
Szukam lustrzanki cyfrowej dla ojca.
Wyjeżdża w niedzielę do Indii, potrzebuje więc zestawu do fotografowania budynków, widoków i przede wszystkim ludzi na ulicach.
W Indiach był już wiele razy i zdjęcia robił zwykle średnimi analogowymi aparatami, dlatego uznał, że czas przywieźć trochę zdjęć lepszej jakości
Nie ma pojęcia o lustrzankach, zdjęcia będzie pewnie robił w trybie automatycznym.
Po powrocie aparat ma jednak trafić w moje ręce, na razie mało doświadczone, co będzie się musiało zmienić - na studiach będę miał przedmiot "fotografia".
Co za tym idzie, chciałbym, żeby aparat poza dobrymi zdjęciami z automatu pozwalał też na bardziej świadome użytkowanie
Ważne też, żeby był wytrzymały.
Na szybko moją uwagę zwrócił Nikon D5100 i D90.
Skłaniałbym się w stronę D90 - jest większy, a ojciec ma spore ręce, jest też bardziej ergonomiczny w przypadku bardziej zaawansowanej fotografii.
Budżet na body + obiektyw 3000 - 4000zł.
W przyszłości zestaw będzie pewnie rozbudowywany, ale na razie ma się sprawdzić na wyprawie do Indii
maput - Pią 11 Lis, 2011
D90.
B o g d a n - Pią 11 Lis, 2011
mus, a poczytałeś podobne lub wręcz identyczne wątki z ostatnich kilku miesięcy? W tym temacie już chyba wszysto zostało powiedziane sto milionów razy.
mus - Pią 11 Lis, 2011
Czytałem, ale każdy wątek to inna historia
Poza tym zawsze mam wrażenie, że coś się mogło w międzyczasie zmienić.
Nie mam zupełnie pojęcia o aparatach, szczególnie o obiektywach dlatego wole spytać osobno co będzie najlepsze w tym konkretnym przypadku
komor - Pią 11 Lis, 2011
mus napisał/a: | Czytałem, ale każdy wątek to inna historia |
Oczywiście, jak ktoś wybierał D90 do Nepalu czy Brazylii, to nie wiadomo, czy jednak w Indiach lepiej się nie sprawdzi D5100.
dcs - Pią 11 Lis, 2011
komor,
Może spytać indyjskich złodziei, co wolą?
mus - Pią 11 Lis, 2011
Rozumiem, że D90, ale jaki obiektyw?
komor, chodziło mi raczej o inne aspekty historii
dcs - Pią 11 Lis, 2011
18-105 jest dobry, acz ciemny
mozer - Pią 11 Lis, 2011
Cytat: | średnimi analogowymi aparatami |
W sensie średnim formatem?
moronica - Pią 11 Lis, 2011
mus, powody dla ktorych warto wybrac d5100 zamiast d90 lub d90 zamiast d5100 byly takie same kilka miesiecy temu co teraz co za kilka miesiecy. nie wiem czemu tyle osob narzeka na nadmiar informacji na dany temat. wystarczy czytac i wyciagac wnioski
a sposrod tych dwoch rowniez bralabym d90 choc to troche szkoda na takim wyjezdzie robic w trybie auto. jesli chodzi o obiektyw to pewnie najodpowiedniejszy bylby jakis zoom o swietle 2.8, nie wiem czy poza Tamronem 17-50 cos sie w budzecie zmiesci. generalnie to najlepiej by bylo jeden obiektyw do widoczkow/budynkow a drugi do ludzi
Aszex - Pią 11 Lis, 2011
dcs napisał/a: | 18-105 jest dobry, acz ciemny |
z tym zestawem jeszcze Nikon AF-S 35 f/1.8G DX, czyli dostanie jasną 50 do której jest przyzwyczajony, chyba, z analogu
mus - Pią 11 Lis, 2011
Czy coś z TYCH zestawów jest warte uwagi?
Aparat musi być kupiony jutro dlatego sklep koniecznie w Warszawie.
dcs napisał/a: | 18-105 jest dobry, acz ciemny |
18-105 czyli NIKKOR 18-105 DX AF-S VR?
moronica - Pią 11 Lis, 2011
tak to ten obiektyw
sposrod tych zestawow to tylko 18-105
dcs - Pią 11 Lis, 2011
mus,
Nie wszyscy sprzedający mają towar "na stanie" tzn. w posiadaniu i często muszą się pofatygować do dystrybutora. Zanim Zalicytujesz zapylaj mailowo, bo lubią zaciemniać sytuację i możesz nie otrzymać aparatu na czas.
[ Dodano: Pią 11 Lis, 2011 20:42 ]
Jak musi być jutro, to lepiej kup w stacjonarnym sklepie osobiście.
mus - Pią 11 Lis, 2011
dcs, tego się obawiam dlatego już wysłałem maila do sprzedającego.
Znacie jakiś godny polecenia sklep w Warszawie?
Aszex - Pią 11 Lis, 2011
http://www.opineo.pl/
i na skąpcu lub ceneo
dcs - Pią 11 Lis, 2011
mus,
Najlepiej żeby sprzedawca zgodzili się na zapłatę przy odbiorze /bez licytowania/.
Za nikogo oprócz siebie nie ręczę. Poza tym niektórzy zrobili sobie długi weekend...
|
|