forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Zasada odwrotności czasu naświetlania, a ogniskowej -i APSC?

Smola - Pon 05 Lis, 2007
Temat postu: Zasada odwrotności czasu naświetlania, a ogniskowej -i APSC?
Jest taka mocno teoretyczna zasada:

Zdjęcie robione przy danej ogniskowej obiektywu będzie ostre ( fotograf utrzyma ostrość wykonując ujęcie z ręki ) jeśli czas naświetlania będzie równy lub krótszy od odwrotności zastosowanej ogniskowej.

Moje pytanie brzmi następująco:

Jak ta zasada odnosci sie do obiektywów podpiętych do body z APS-C ( przykładowo mnożnik 1.6 ) ?

Odp.:

A. 300 mm x 1.6 = 480 mm to czas naświetlnia < lub = 1/480 s

B. 300 mm x 1.6 = 480 mm to czas naświetlania < lub = 1/300 s

jaad75 - Pon 05 Lis, 2007

Bierzesz pod uwagę odwrotność ekwiwalentu ogniskowej. Czyli odp. A.
Tyle, że to naprawdę są bardzo orientacyjne wartości i nie ma co się tym szczególnie sugerować, bo każdy ma tutaj inne możliwości. Zresztą, te indywidualne możliwości też będą różne, w zależności od np. samopoczucia, temperatury otoczenia, czy ilości wypitej kawy... :wink:

Arv - Pon 05 Lis, 2007

jaad75 napisał/a:
Bierzesz pod uwagę odwrotność ekwiwalentu ogniskowej. Czyli odp. A.
Tyle, że to naprawdę są bardzo orientacyjne wartości i nie ma co się tym szczególnie sugerować, bo każdy ma tutaj inne możliwości. Zresztą, te indywidualne możliwości też będą różne, w zależności od np. samopoczucia, temperatury otoczenia, czy ilości wypitej kawy... :wink:

A niestosowanie się do tej reguły nie powoduje, że wszystkie zdjęcia są złe tylko dramatycznie spada "keep factor" ;-)

Smola - Pon 05 Lis, 2007

Dzieki za odp.

Wiem, ze ta zasada to tylko wskazówka.

Ostatnio wieczorem tak sobie leżałem i zacząłem się zastanawiać czy przy APS-C bierze sie pod uwagę ekwiwalent ogniskowej czy "zwykłą" ogniskową.

A że nie lubie pytań bez odpowiedzi musiałem was zapytać o opinię.

P.S. A w szczególności indywidualne możliwości zależą od siły drgań dłoni wywołanych nadmiernym spożyciem etanolu dnia poprzedniego :wink: